Kunnen katten achterstevoren lopen?

in For Behavior laatst bijgewerkt november 2020

kunnen katten achteruit lopen

Er zijn veel dingen die katten kunnen die we ze zelden zien doen. En als je net zo bent als ik, leidt dit meestal tot een verwoedde douche-gedachte als je je dingen afvraagt als…

Kunnen katten achteruit lopen?! Ja, dat kunnen ze absoluut, maar zelden kiezen ze ervoor om dit te doen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat katten erg visueel ingesteld zijn en het idee om in een richting te bewegen die ze niet kunnen zien, ingaat tegen hun basisinstincten.

Laten we eens wat dieper duiken in waarom katten niet vaak achteruit lopen en kijken naar scenario’s waarin ze wel achteruit lopen.

En als je gewoon een kat achteruit wilt zien lopen, kijk dan eens naar de verbazingwekkende Didga die pronkt met haar achterwaartse loop tijdens haar wereldrecordreeks van trucs!

Waarom lopen katten niet meer achterstevoren?

Hoewel we misschien denken aan onze katten als kleine woedende apex roofdieren, zijn ze ook geëvolueerd als prooidieren die zich voortdurend bewust moesten zijn van hun omgeving. Katten zijn uiterst visuele wezens met een krachtig gezichtsvermogen, maar ze moeten naar voren gericht zijn om hun verbazingwekkende zicht te kunnen gebruiken.

Achteruit lopen zou een van de meest krachtige zintuigen van je kat opgeven! Maar het zijn niet alleen hun ogen die hen bewust houden van hun omgeving. De lange snorharen van uw kat zijn in feite een superkracht die hen kan helpen de wereld om hen heen te voelen. Ze kunnen zelfs de veranderingen in de lucht voelen om bewegingen te lokaliseren.

Tenslotte zijn er de oren van uw kat die meer dan 30 spieren bevatten om uw kat te helpen het oor perfect te positioneren om het geluid op te vangen. Als u de vorm van het oor bekijkt, kunt u zien dat het helpt geluid in de gehoorgang van uw kat te trechteren.

Alles aan het zintuig van uw kat is gericht naar voren! Oren, ogen en snorharen zijn er allemaal op gericht om naar voren gericht te zijn om zo veel mogelijk informatie te krijgen. Dat betekent dat achteruit lopen geen gebruik maakt van de krachtige zintuigen van uw kat en hem kwetsbaar maakt. Dat is niet iets wat uw kat vaak zal doen!

Wanneer Lopen Katten Achterstevoren?

Maar dat alles wil niet zeggen dat katten nooit achteruit lopen. Er zijn verschillende situaties waarin een kat zeer waarschijnlijk achteruit zou kunnen lopen!

Laten we er eens een paar bekijken.

De Kegel van Schaamte

Als uw kat ooit een operatie heeft ondergaan, is de kans groot dat u de gevreesde kegel der schaamte heeft moeten omdoen. De kegel helpt voorkomen dat honden en katten krabben, bijten en in het algemeen hun operatieplek irriteren.

Maar het kan er ook toe leiden dat katten een aantal ronduit vreemde dingen gaan doen, vooral als het voor het eerst om hun hoofd wordt gedaan. Vaak lopen katten langzaam achteruit, alsof ze hopen dat ze “uit” de kegel kunnen lopen. Na meer dan tien jaar in de diergeneeskunde te hebben gewerkt en honderden katten met e-collars of cones te hebben gezien, kan ik zeggen dat de meeste zullen achteruit lopen de eerste keer dat ze er een aan hebben.

Als opmerking terzijde, als u in een positie bent waarin uw kat een halsband om moet, raad ik u ten zeerste aan eens te kijken naar de nieuwere modellen die hun werk doen, maar die het zicht niet beletten. Ze zijn iets duurder, maar over het algemeen is het de moeite waard. Ik vind vooral deze op Amazon erg mooi en ook al staat er een hond op afgebeeld, hij is klein genoeg dat hij voor de meeste katten zal werken.

Post-anesthesie

Er is nog een operatie gerelateerd scenario waarbij een kat achteruit kan lopen en dat is direct na de operatie. Als katten uit de narcose komen zijn ze een beetje…dronken. Net als ieder ander, kunnen ze moeite hebben hun evenwicht te bewaren als ze bijkomen van de narcose. Dat kan leiden tot achterwaarts lopen als ze proberen hun houvast te vinden.

Het is niet het meest gracieuze achteruit lopen en het is niet de elegante beweging die je normaal zou verwachten van onze katachtige vrienden, maar we kunnen het ze niet kwalijk nemen dat ze zich een beetje wiebelig voelen!

When There’s Nowhere Elsewhere To Go

Katten staan bekend om hun nieuwsgierigheid en soms leidt deze nieuwsgierigheid ertoe dat ze zich in kleine of smalle ruimtes proberen te wringen. Soms betekent dat dat er geen andere manier is om eruit te komen dan achteruit te lopen! Je hebt dit waarschijnlijk al eerder gezien, maar je hebt er niet bij stilgestaan omdat je afgeleid was door wat voor domme dingen je kat ook aan het doen was. Ik weet dat mijn kat Debbie dit het meest doet als ze onder de dekens probeert te kruipen. In plaats van zich om te draaien, kruipt ze gewoon achteruit uit de dekens!

Een van mijn andere favoriete voorbeelden hiervan is de op YouTube beroemde kat Sparta. Er is een geweldige video van hem die een smalle richel verkent en hij besluit dat de enige manier om terug te keren naar waar hij begon is door achteruit te lopen. Het is best schattig en je merkt dat katten gewoon niet zo bedreven zijn in achteruit lopen als in vooruit lopen!

Als ze een beetje bang of verbaasd zijn

We hadden het erover dat katten het liefst vooruit lopen om hun zintuigen naar voren te richten, maar als ze ergens bang voor zijn of bijzonder geïnteresseerd, lopen ze soms achteruit om hun aandacht gericht te houden op datgene wat hen interesseert.

In dat geval willen katten hun krachtige snorharen, oren en ogen gericht houden op datgene wat hen dan heeft laten schrikken, terwijl ze toch hun afstand bewaren. Het meest verstandige is dan om achteruit te lopen! Ik vermeld dat dit gebeurt wanneer katten een beetje bang of verrast zijn, omdat een echt bange kat niet zou aarzelen om zich helemaal om te draaien en weg te rennen.

Na manke amputatie

Van sommige katten is bekend dat ze achteruit lopen nadat een achterpoot is geamputeerd. Ik had hier nog niet eerder van gehoord, maar de experts van Tripawds.com zeggen dat dit vrij vaak voorkomt bij katten. Tripawds.com is een website die zich toelegt op het helpen van ouders van katten en honden met drie ledematen en omvat een actieve gemeenschap waar mensen de uitdagingen (en oplossingen) voor hun driebenige harige vrienden kunnen bespreken.

Ze leggen uit dat “het achterwaarts lopen een ongewoon amputatie neveneffect is dat Tripawd katten onderscheidt van honden. Plotseling, uit het niets, begint een nieuwe Tripawd kat letterlijk achteruit te lopen of te scharrelen. Ze ploffen en kronkelen vaak op de grond en zien er overstuur uit.”

U kunt hier een video zien van waar ze het over hebben:

Het is onduidelijk waarom katten dit doen en de gemeenschap heeft het alleen gezien bij katten met een achteramputatie. Eén theorie is dat de kat spierkrampen heeft in zijn achterste ledematen en dat hij probeert het eruit te lopen. Maar de meeste huisdiereigenaren melden dat katten het gedrag ongeveer een week of twee na de operatie opgeven.

Hoe zit het met kittens – kunnen ze achteruit lopen?

Ja, dat kunnen ze zeker! Kittens leren voortdurend hoe ze zich efficiënt kunnen voortbewegen en dat kan er vaak toe leiden dat ze domme dingen gaan doen, zoals achterwaarts lopen. Het is vrij normaal om kittens achteruit te zien lopen als ze iets zien dat hen verrast of doet schrikken. Ik zou niet willen zeggen dat kittens voortdurend bang zijn, maar ze zijn vrij vaak verrast omdat ze letterlijk alles zien voor de eerste tijd.

Dat leidt er vaak toe dat ze proberen te beslissen of ze achteruit moeten gaan of vooruit moeten rennen! Maar hoe dan ook, over het algemeen houden ze hun ogen gericht op datgene waarin ze geïnteresseerd zijn.

Dus, kunnen alle dieren achteruit lopen?

Je zou zelfs een beetje teleurgesteld kunnen zijn dat katten kunnen. achteruit lopen. Ik bedoel, het zou best interessant en een leuk katachtig feit zijn als ze niet achteruit konden lopen. Maar maak je geen zorgen, ik heb een zeer korte lijst van de twee dieren die eigenlijk niet achteruit kunnen lopen! Het is een vrij exclusieve club en ze komen allebei uit Australië!

Kangaroes

Goed, het is de vraag of kangoeroes nu wel of niet lopen, want ze staan erom bekend dat ze overal heen huppelen! Maar hoe we het ook noemen, het feit blijft dat kangoeroes niet achteruit kunnen lopen (of huppelen).

Emoes

Emoes zijn grote loopvogels die veel op de klassieke struisvogel lijken. Ze staan bekend om hun snelheid en kunnen tot 30 MPH sprinten. Maar ze kunnen ook niet achteruit lopen! Het is niet helemaal duidelijk waarom zij dat niet kunnen, maar de algemene consensus is dat het te maken heeft met het gewricht van hun knie.

Moet ik me zorgen maken als mijn kat achterstevoren loopt?

In de meeste gevallen is een achterwaarts lopende kat geen probleem. Maar als het gebeurt zonder enige verklaring, dan kan er een onderliggende ziekte in het spel zijn. Hoewel je zou moeten altijd een dierenarts raadplegen als u een medisch probleem hebt, laten we eens kijken naar een paar aandoeningen die kunnen leiden tot desoriëntatie en mogelijk achterwaarts lopen als gevolg daarvan.

Feline Cognitieve Disfunctie (FCD)

De levensduur van katten neemt elk jaar toe en volgens Banfield is de gemiddelde levensduur van katten tussen 2002 en 2012 met 10% toegenomen. Hoewel dit geweldig nieuws is, brengt een langere levensduur nieuwe problemen met zich mee en één van de meest prominente is Feline Cognitieve Disfunctie of FCD.

Net als bij mensen kan ouderdom vreemde dingen doen met de geest, het geheugen en het algehele vermogen om te communiceren met de wereld om ons heen. Volgens de ASPCA, treft Feline Cognitieve Disfunctie “meer dan 55% van de katten tussen 11 en 15 jaar en meer dan 80% van de katten tussen 16 en 20 jaar.”

Door deze ziekte kunnen katten gedesoriënteerd raken en zich bezighouden met allerlei vreemde gedragingen, waaronder af en toe achteruit lopen omdat ze proberen hun houvast te vinden.

Vestibulaire Ziekte

Het binnenoor van katten helpt hen hun evenwicht en coördinatie te bewaren. Bij mensen is het net zo en als je ooit last hebt gehad van duizeligheid dan weet je precies wat voor chaos problemen met het binnenoor kunnen veroorzaken op de coördinatie.

Volgens VCA Hospitals is de exacte oorzaak van de aandoening niet bekend, maar kan soms verband houden met een oorontsteking. Symptomen kunnen onder meer zijn: vallen of naar één kant draaien, desoriëntatie en braken.

Zoals u zich kunt voorstellen, kan een gedesoriënteerde kat die lijdt aan vestibulaire ziekte ook achteruit lopen.

Alcohol

Er zijn ook enkele gifstoffen die desoriëntatie kunnen veroorzaken en kunnen leiden tot onstabiel achterwaarts lopen. Hoewel je het misschien onmiddellijk als een gifstof ziet, kan alcohol ervoor zorgen dat katten hun motoriek verliezen en rondstrompelen. Katten zullen niet onmiddellijk aangetrokken worden door de smaak of de geur van alcohol, maar als het vermengd is met iets vettigs zoals melk of room, is er een kans dat een kat geïnteresseerd is om het eens te proberen.

Afsluitende gedachten

Ja! Katten kan achteruit lopen, ook al doen ze het niet vaak! Maar er zullen altijd domme poesjes zijn die er een gewoonte van maken om achteruit te lopen, gewoon omdat ze denken dat het leuk is!

Hoewel achteruit lopen zelden een probleem is, als je je kat achteruit ziet lopen terwijl hij zich over het algemeen gedesoriënteerd gedraagt, dan is het tijd om je dierenarts te bellen.