Hoe krijg ik kattenpoep uit een zitzak stoel

hoe krijg ik kattenpis uit een zitzak

Ik ben een grote fan van zitzakken! Terwijl de klassieke zitzak stoel een nietje was van de jaren ’90, komt hij terug! Het comfortabele ontwerp is ook verwerkt in tientallen moderne meubelstukken, dus zelfs als je niet schommelen de klassieke zitzak stoel is er een goede kans dat je iets in dat huis dat is gebaseerd op hetzelfde concept.

En ik ben niet de enige die van zitzakken houdt! Katten vinden het heerlijk om op deze vormvaste meubelstukken te loungen!

Maar een paar maanden geleden maakte ik de fout om een pleegkat toegang te geven tot mijn favoriete zitzakstoel en helaas besloot hij erop te plassen. Het blijkt dat het verwijderen van kattenurine uit een zitzak geen gemakkelijke of eenvoudige taak is. Er is ook verrassend weinig informatie over te vinden online, dus besloot ik deze post te maken waarin ik uitleg wat ik heb gedaan en wat jij kunt doen.

Dus wat is de beste manier om een zitzak stoel die is blootgesteld aan katten plas schoon te maken? Zorg er eerst voor dat je de stoel zo min mogelijk beweegt om de vulling op zijn plaats te houden. Doordrenk vervolgens het aangetaste gebied snel met een enzymatisch reinigingsmiddel zoals Nature’s Miracle.

Je moet het voldoende tijd geven om te drogen en het kan zijn dat je dit proces een paar keer moet herhalen. Maar laten we eens kijken naar al je opties voor het geval deze eenvoudige methode niet werkt.

Maar eerst, laten we de beproefde en ware methode in eenvoudige stappen opdelen.

Stap 1: Verplaats de zak niet!

Zodra u de kattenurine ontdekt, is een van de eerste dingen die u misschien wilt doen, de zak ergens anders neerzetten. Maar als het even kan, weersta die drang (in het begin althans). Dat komt omdat het verplaatsen van de zak de urine alleen maar zal verspreiden en het veel moeilijker zal maken om het later schoon te maken.

Je zult ook willen proberen om erachter te komen wat voor soort vulmiddel je zitzak gebruikt. De meeste zitzakken bevatten geëxpandeerd polystyreen, dat wel vloeistoffen absorbeert (zoals kattenpis), maar lang niet zo absorbeerbaar is als de steeds populairder wordende met traagschuim gevulde zitzak. Met dit soort materialen zal de absorptie vrij snel gaan en het is het beste om het gewoon te laten gebeuren.

De uitzondering is als u de kat daadwerkelijk op de zitzak ziet plassen. In dat geval kunt u misschien snel (en voorzichtig) de zitzak omdraaien om te voorkomen dat de urine zich door de zak verspreidt.

Het andere geval voor het omdraaien van de zitzak is als er polyethyleen microkorrels in de plaats zitten. Je hebt misschien wel eens microkorrels gezien in plaats van een scrub en de korrels die in zitzakken worden gebruikt lijken daar behoorlijk op, hoewel ze een stuk groter zijn. Polyethyleen microkorrels absorberen zeer weinig vloeistof en dus kunt u misschien de verspreiding beperken of een groot deel van de kattenurine verwijderen door de zak om te draaien.

Echter, microbeads hebben veel milieuproblemen en als gevolg daarvan, ze zijn een stuk minder gebruikelijk dan ze ooit waren, dus als je een nieuwere zitzak hebt is het waarschijnlijk dat het ofwel traagschuim of geëxpandeerd polystyreen bevat.

Tot slot, ook al is het verplaatsen van de zitzak in de meeste gevallen geen goed idee, je moet er ook voor zorgen dat je kat niet meer bij de zitzak kan komen. We zullen hier later dieper op ingaan, maar als een kat eenmaal in een gebied geplast heeft, is de kans veel groter dat hij het opnieuw zal doen, dus je zult ervoor willen zorgen dat de zitzak buiten bereik is om meer plasjes te voorkomen.

Stap 2: Voorzichtig deppen

Als de urine relatief recent is, kun je proberen het gebied te deppen om de overtollige urine te absorberen. Wees voorzichtig, want je wilt niet dat de urine per ongeluk wordt verplaatst en verder in de zak wordt geduwd. Gebruik iets dat sterk absorbeerbaar is, idealiter een papieren handdoek, maar toiletpapier werkt ook in een noodsituatie.

Tenzij het gebied nat is om aan te raken (of als je kunt zie dat het nat is als je bang bent om de kattenpis aan te raken), moet je deze stap overslaan.

Stap 3: Breng een enzymatische reiniger (of azijn in een snuifje) aan

Als het gaat om het schoonmaken van een kat van kattenurine is het verwijderen van de eigenlijke geur kritisch. Katten hebben een uitzonderlijk reukvermogen (en hebben zelfs een extra orgaan om te ruiken) en het feit dat wij de urine niet meer ruiken, betekent niet dat de eigenlijke geur verdwenen is.

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat de geur daadwerkelijk weg is door een enzymatische reiniger te gebruiken. Enzymatische reinigers helpen de geur te verwijderen op moleculair niveau door middel van een chemische reactie. Er zijn verschillende soorten enzymatische reinigers die effectief zijn tegen verschillende soorten vlekken, dus zorg ervoor dat u een enzymatische reiniger krijgt die speciaal is ontworpen voor vlekken van huisdieren.

Mijn favoriete optie (vooral voor zitzakken) is Nature’s Miracle dat je hier op Amazon kunt vinden.

Waarom is dit mijn favoriet?

Het heeft een geweldige budgetvriendelijke prijs, meer dan duizend vijf-sterren reviews, en kan werken zonder deppen of schrobben. Dit is vooral belangrijk omdat we het hebben over het schoonhouden van een zitzak en we de vulling niet kunnen schrobben tenzij we hem openmaken.

Dus zodra u de kattenurine opmerkt, begint u met de enzymatische reiniger!

Maar wat als je het niet bij de hand hebt? Er is altijd Amazon prime, maar als dat nog te lang voor je is, wordt Nature’s Miracle ook verkocht bij de meeste grote winkels zoals Walmart of Target.

En als je echt in de knel zit, kun je overwegen azijn te gebruiken. Hoewel azijn op zichzelf een beetje stinkt, zal de geur vervagen… maar de geur van niet kunnen plassen over het algemeen niet. Zoals de mensen van PetMD uitleggen, kan azijn de geur van kattenurine verwijderen omdat het “een zuur is dat de alkalische zouten neutraliseert die zich vormen in opgedroogde urinevlekken”.

Als je azijn gebruikt, verdun het dan met ongeveer 50% water voordat je het op je zitzak doet.

Stap 4: Stofzuig de zitzak (optioneel)

Als je een nat/droog stofzuiger hebt die het aankan, kun je proberen om de zitzak op dit punt te stofzuigen om overtollige vloeistof te verwijderen. Dit zal ook een deel van de enzymatische reiniger verwijderen, maar u kunt het altijd opnieuw aanbrengen. Hopelijk besluit uw kat niet om ook opnieuw te gaan urineren!

Als je geen stofzuiger hebt, kun je deze stap overslaan, maar als je er toch in wilt investeren, bekijk dan mijn favoriete handstofzuigers om de kattenbak netjes te houden. Er zijn een paar nat/droog opties op die lijst die zullen werken voor al uw kat gerelateerde behoeften.

Stap 5: Herhaal indien nodig

Er is een goede kans dat je dit proces een paar keer moet herhalen voordat je veilig kunt zeggen dat de zitzak schoon is. Na de eerste paar cycli, is het waarschijnlijk veilig om de zitzak te verplaatsen naar een andere plaats, als dat het schoonmaken makkelijker maakt. Op dat moment zal de urine die al in de zak zit niet veel meer verschuiven, maar je wilt er nog steeds niet mee te koop lopen en hem van de trap gooien of zo!

Wat als dat niet werkt?

Er is een kans dat uw zitzak te ver heen is en dat, hoewel de enzymatische reiniger effectief is, het niet ver genoeg kan doordringen om de klus te klaren. In dat geval, heb je een paar opties.

Optie 1: Laat de zitzak weken in een azijnoplossing

Als u echt de zitzak wilt houden, maar u krijgt de kattenurinegeur er maar niet uit, dan kunt u proberen de hele zak te weken in een oplossing van azijn en water. U kunt ook een enzymatische reiniger gebruiken, maar aangezien we hier met veel grotere hoeveelheden te maken hebben, kan dat behoorlijk duur worden. Amazon verkoopt liters azijn voor een budgetvriendelijke prijs, zelfs als we het hebben over het vullen van een halve badkuip ermee!

Net als bij de vlekbehandeling wil je gaan voor een 50/50 oplossing, maar dat kan begrijpelijkerwijs moeilijk zijn om te doen zonder een fortuin uit te geven aan azijn, dus neem gewoon de beste concentratie die je kunt.

Idealiter gebruik je een extra badkamer om dit te doen omdat het proces rommelig kan worden en een beetje tijdrovend kan zijn. Uiteraard gaat alles ook naar azijn ruiken!

Het idee hier is om ervoor te zorgen dat de kattenurine diep in de zitzak in contact komt met de azijn en water oplossing, dus besteed een paar minuten om het echt in de zitzak te werken door het om te draaien en het een paar keer rond te draaien.

Als dat gedaan is, laat je de kuip leeglopen en laat je hem zoveel mogelijk aan de lucht drogen. Ja, de zitzak zal naar azijn ruiken maar het zal met de tijd vervagen. Weet dat het op zijn minst een paar dagen zal duren, afhankelijk van hoe sterk de oplossing was. Als het een probleem wordt kun je het altijd nog naspoelen.

Optie 2: Vervang de vulling van de zitzak

Als u de kattenpislucht er nog steeds niet uit krijgt, maar u wilt geen badkuip vullen met azijn, dan kunt u altijd proberen de met plas doordrenkte zitzakvulling te vervangen.

Deze optie is het meest zinvol voor mensen die handig zijn met stoffen en naaien – en dat ben ik zeker niet!

Uw beste optie voor zitzakvulling is de navulkit van Posh die u hier op Amazon kunt vinden. Deze grote zak geëxpandeerd polystyreen zal je helpen om je stinkende zitzak nieuw leven in te blazen en er is een zeer grote kans dat het hetzelfde materiaal is waarmee je zitzak oorspronkelijk gevuld was. En als u wilt gaan voor een upgrade van de vulling in plaats daarvan kunt u kijken op de traagschuim optie hier.

Het grote voordeel van het navullen en vervangen is dat je de zitzak schoon kunt maken als hij leeg is. Hoewel het verleidelijk kan zijn om hem gewoon door de was te halen en te stoppen met wassen, zorg er dan voor dat je een enzymatische reiniger of azijn op de kuip gebruikt om de kattenpisgeur echt te neutraliseren (en niet alleen te verdoezelen).

Optie 3: Koop een nieuwe zitzak!

Dit is veruit de gemakkelijkste optie en tussen het kopen van zakken zitzakvulling of liters azijn, kan het eigenlijk een van de meer kosteneffectieve opties zijn!

Als u wilt dat het beste van het beste, ik stel voor te gaan met de Chill Sack Bean Bag op Amazon. Dit ding is veel beter dan de vinyl zitzakken die ik had als een kind! Maar wat nog belangrijker is, het heeft een verwijderbare voering die maakt het gemakkelijk schoon te houden, zelfs met huisdieren.

Hoewel de redenen uiteenlopend kunnen zijn, kun je meestal enige vooruitgang boeken door gewoon wat extra kattenbakken rond het huis te plaatsen. Op die manier is er een goede kans dat je het probleem met de oorspronkelijke kattenbak kunt oplossen met een nieuwe locatie.

Maar onthoud, voordat je begint te proberen om gedragsredenen te achterhalen waarom je kat misschien g op je zitzak stoel plast begin altijd met je dierenarts om mogelijke medische oorzaken uit te sluiten.

Conclusie

Dat was het!

alles wat je ooit wilde weten over kattenpis en zitzakken!

Ik hoop dat je in staat was om met succes de kattenpis geur uit je favoriete zitzak stoel te krijgen. Zo niet, dan hoop ik dat je veel meer hebt geleerd over waarom dit kan gebeuren en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen!