Kunnen honden en katten paren?

in Gedrag laatst bijgewerkt november 2020

kunnen katten en honden paren en baby's maken

Oké, het lijkt misschien een domme vraag, maar het is er een die me al eerder gesteld is. Misschien schaam je je om het te vragen, maar met de moderne wetenschap en de veerkracht van de natuur, lijkt bijna alles mogelijk dus veel mensen vragen zich af…

Kunnen honden en katten paren? Nee, katten en honden zijn te verschillend om te paren en nakomelingen voort te brengen. Hoewel verschillende diersoorten soms hybriden kunnen voortbrengen (zoals leeuwen en tijgers) moeten ze zeer nauw verwant zijn en dat is gewoon niet mogelijk in het geval van katten en honden.

Wat katten en honden betreft, is het het beste als ze gewoon in de vriend-zone blijven, maar laten we het eens hebben over de precieze reden waarom het voor hen niet mogelijk is om te paren en zich voort te planten.

Waarom kunnen katten en honden geen hybride soort vormen?

In eerste instantie lijkt de vraag of katten en honden al dan niet kunnen paren een beetje vergezocht, maar als je enige tijd in het dierenrijk rondkijkt, kun je zien waarom het niet zo vergezocht lijkt.

Bijvoorbeeld, een lijger is een combinatie van een tijger en een leeuw, twee totaal verschillende soorten. Zeker, ze maken beiden deel uit van de Felidae familie, maar het zijn nog steeds verschillende dieren met verschillende gewoonten, sociale structuren, en zeer verschillende omgevingen.

Hoewel ligers meestal in gevangenschap voorkomen, zijn er veel hybride soorten die in de natuur kunnen voorkomen, waaronder walvishybriden, combinaties van grizzly en ijsbeer, en een hybride van verschillende Galapagos-leguanen.

Er zijn zelfs hybride mensen geweest toen Neanderthalers zich nog maar 40.000 jaar geleden met mensen vermengden!

Dus hoe is dit allemaal mogelijk, maar kunnen katten en honden niet paren?

Nou, zonder al te technisch te worden, het komt neer op het DNA van de twee soorten. Science Direct legt uit dat “hybride DNA wordt gevormd uit complementaire enkelvoudige DNA-strengen van twee verschillende ouderlijke moleculen. De ouderlijke moleculen moeten met elkaar homoloog zijn, dat wil zeggen dat ze globaal dezelfde volgorde van basenparen hebben.”

Dus soorten die verschillend zijn maar toch nauw verwant, zoals leeuwen en tijgers of ijsberen en grizzlyberen, hebben dezelfde opeenvolging van basenparen, wat betekent dat een hybride mogelijk is. Maar katten en honden hebben dat niet, wat betekent dat ze geen nakomelingen kunnen produceren, zelfs als ze een manier hadden gevonden om te paren.

Hoe zou een kat-hond hybride eruit zien?

Mensen zijn al eeuwenlang geïntrigeerd door het idee van kat en hond hybriden en er zijn honderden nepverhalen geweest over katten en honden die zich plotseling zouden kunnen voortplanten. Maar een van mijn favorieten is de April Fool’s grap van Catster uit 2009.

Ze brachten een goed geschreven artikel uit waarin ze uitlegden dat de Cornell Universiteit eindelijk in staat was geweest om met succes kat en hond te combineren met behulp van DNA-sequencing. Hier is de foto die ze bij het artikel plaatsten:

kat hond hybride

Als je goed naar de foto kijkt zie je dat de positie van de voorpoten niet overeenkomt met de positie van het hoofd, dus niet alleen is het een griezelige hybride die in staat is om te blaffen en kan het blijkbaar ook zijn kop bijna 360 graden draaien!

Catster beweert dat dit een hybride is van een mopshond en een Siamese kat. Je moet Catster nageven dat ze helemaal in zijn gegaan op deze grap, want ze hebben zelfs wat gedetailleerde genetische mumbo-jumbo toegevoegd over hoe ze deze verzonnen hybride tot werkelijkheid hebben kunnen maken!

Waarom proberen honden katten te bespringen en te bespringen?

Oké, als honden en katten niet samen baby’s kunnen krijgen, waarom proberen dan zoveel honden katten te bestijgen? Hoewel de handeling van het bestijgen van een onaantrekkelijke kat ons mensen misschien erg opvalt, mogen we niet vergeten dat honden allerlei rare dingen doen.

Ik bedoel, hoe vreemd is het om in poep te rollen of aan elke kont te ruiken die ze kunnen vinden? Maar een ding per keer en laten we beginnen met de montage.

Waarom bespringen en bespringen honden alles… laat staan de kat!?

Hoewel je eerste gedachte zou kunnen zijn dat de hond probeert te paren met de kat, worden bespringen en bespringen ook gedaan door vrouwelijke honden. Het is een feit dat honden elkaar bespringen en bespringen voor een heleboel redenen. Soms zijn ze gewoon zo opgewonden dat ze niet weten wat ze anders moeten doen en die opwinding uit zich dan in het bespringen van speelgoed, meubels, je been… of zelfs de kat. Bij andere honden is het een teken van stress, angst of zelfs verveling.

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen waarom honden hobbelen en opstijgen, maar een van de meest populaire theorieën heeft te maken met dominantie. Het idee is dat wanneer uw hond de kat bespringt, hij een vorm van dominantie toont, maar gedragsdeskundigen zijn het hier niet over eens. Peter Borchelt, een gecertificeerd toegepast dierengedragstherapeut, legde aan The Bark uit dat “opstijgen deel kan uitmaken van een reeks gedragingen die met agressie worden geassocieerd, zoals een hoge lichaamshouding, het bewaken van middelen, direct staren, en dreigen en omver staan. Maar opvallen op zich wijst niet op een statusprobleem. Op zichzelf, kan bespringen niet veel betekenen”

Dat betekent dat elke hond een iets andere reden kan hebben om de kat te bestijgen en te bespringen en dat het geheel misschien helemaal niet veel betekent. Maar we kunnen met zekerheid zeggen dat honden het niet doen met het oog op voortplanting en dat het voor katten niet mogelijk is om zich daadwerkelijk voort te planten met honden.

Hoe het gedrag te stoppen

Maar als uw hond voortdurend probeert op te stijgen en de hond te bespringen, kan dat meer dan een beetje vervelend worden.

Het eerste wat je moet proberen uit te vinden is waarom de hond de kat probeert te bespringen. De meest voorkomende reden die ik zie is ofwel verveling of opwinding. Gelukkig hebben deze dezelfde oplossing.

Je wilt de opwinding van je hond ombuigen of hun verveling bevredigen met een speeltje. Mijn favoriet is dit dwaze uitziende luiaard speelgoed op Amazon van de mensen op BarkBox, maar elk speeltje dat uw hond graag zal werken. Het idee is simpel: in plaats van je hond te laten bokken of op de kat te laten springen, richt je zijn aandacht op het speeltje. Voor de duidelijkheid, we willen niet dat de hond het speeltje bespringt! In plaats daarvan willen we hem aanmoedigen om op de juiste manier met het speeltje te spelen.

Deze techniek heet het gedrag omleiden, omdat we de hond aanmoedigen om meer gepast gedrag te vertonen in plaats van een negatief gedrag.

Hoe zit het met katten? Proberen zij te paren met honden?

Het zijn niet alleen honden die mensen doen denken dat katten en honden baby’s zouden kunnen krijgen. Katten zijn ook in de fout, hoewel het meestal veel subtieler is dan regelrechte bevestiging. Hormonen zijn een krachtig iets en een krolse poes zal zich behoorlijk gek gedragen, inclusief pogingen om zichzelf te “presenteren” voor een hond.

Als je je afvraagt hoe dit eruit ziet, kun je deze video op YouTube bekijken. Het is eigenlijk best grappig omdat de hond niets met deze kat te maken wil hebben en het lijkt alsof hij gewoon vredig op het bed wil zitten.

Laat uw huisdieren castreren en steriliseren!

Ook al zijn honden en katten kunnen niet veel van het ongewenste gedrag waar we het over hebben gehad, heeft te maken met dieren die niet gesteriliseerd en gecastreerd zijn. Als katten gesteriliseerd zijn, worden ze niet meer krols en kan die arme hond rustig genieten van het comfort van het bed. De meeste honden zullen na castratie ook minder steigeren, maar er is nog een lange lijst van andere voordelen.

Als u uw huisdier wilt laten steriliseren of castreren zonder een fortuin uit te geven, heeft PetSmart een geweldige lijst met low-cost klinieken!

Afsluitende gedachten

Hoewel katten en honden niet kunnen paren en zich voortplanten, is het toch leuk om na te denken over hoe een nestje kuppies of pittens eruit zou zien!

Zouden ze blaffen of spinnen?

We zullen het misschien nooit weten, maar gelukkig heeft de natuur ons al een lange lijst van verbazingwekkende hybriden gegeven om te onderzoeken en over te leren!