Hoe lang duurt het om een kitten zindelijk te maken?

hoe lang duurt het om een kitten zindelijk te maken

Of u nu een nieuwe of toekomstige kitteneigenaar bent, te midden van uw opwinding zult u misschien wat angstige gedachten hebben …. vooral als het aankomt op “toilet etiquette”.

Zoals bij elke nieuwe harige aanwinst in de familie, zult u zich misschien afvragen “is het moeilijk om een kitten te zindelijk te maken?” en “Hoe lang duurt het voordat mijn kitten zindelijk is?”

Nou hier is het goede nieuws! Het trainen van uw kitten met kattenbakken is meestal een relatief snel en gemakkelijk proces.

Hoe lang duurt het om een kitten de kattenbak te leren? De meeste kittens zullen instinctief de kattenbak gebruiken zonder enige training, maar anderen kunnen een paar dagen nodig hebben om het onder de knie te krijgen. Er zijn echter zeldzame gevallen waarbij het enkele weken kan duren voordat kittens het doorhebben!

Je kunt helpen voorkomen dat het trainen van de kattenbak langer duurt door ervoor te zorgen dat je de kattenbak op de juiste manier voor je kitten hebt ingericht. Om uw kitten (en u!) te helpen met het opstarten van het kattenbak trainingsproces, heb ik een aantal nuttige tips samengesteld om uw kitten zo snel mogelijk klaar te stomen, terwijl u gewoontes aanleert voor succes op de lange termijn.

Wanneer kattenbaktraining voor kittens

Als je je kitten hebt geadopteerd uit een opvangcentrum of reddingscentrum, is de kans groot dat ze oud genoeg zijn om meteen te beginnen met zwerfkattentraining. Tenzij u uw kat bij een fokker heeft gekocht, is uw kitten waarschijnlijk rond de 8 weken oud, wat betekent dat ze klaar zijn voor zindelijkheidstraining!

De eerste paar weken van hun leven kunnen kittens niet plassen of poepen zonder de hulp van hun moeder. Naarmate ze beweeglijker worden en zelf op ontdekkingstocht gaan, imiteren ze op natuurlijke wijze het poep- en plasgedrag van hun moeder. Maar het gebruik van een kattenbak zit vast ingebakken in het instinct van uw kitten! Katten begraven hun ontlasting al duizenden en duizenden jaren om hun geur te verbergen voor roofdieren of andere katten!

Dat betekent dat veel kittens de kattenbak al opzoeken ruim voordat ze 8 weken oud zijn!

Is een kattenbak trainen moeilijk?

De meeste kittens begrijpen het concept van de kattenbak meteen en zullen hem regelmatig blijven gebruiken – zolang jij je deel maar blijft doen!

Voor de gemiddelde kitten zal het trainen van de kattenbak gemakkelijk en natuurlijk gaan. Natuurlijk zijn er kittens die de “badkamer etiquette” gewoon niet lijken te begrijpen en het kan wat moeilijk zijn om ze consequent de kattenbak te laten gebruiken. Dit is echter vaak een gevolg van het feit dat uw kitten gewoon in de war is in plaats van een kitten dat de kattenbak niet wil gebruiken. Onthoud dat het instinct van uw kitten hem ertoe aanzet zijn uitwerpselen te begraven, dus u hoeft er alleen maar voor te zorgen dat uw kitten de kattenbak kan vinden, er ook echt in kan en geen hekel heeft aan het strooisel!

Kies de juiste kattenbak voor uw kitten

Met zo veel verschillende kattenbak opties die er zijn, van de eenvoudige doos tot de high-tech zelfreinigende machines, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. U zult ook meer dan waarschijnlijk de kattenbak van uw kitten moeten upgraden als ze groter worden, of als de voorkeur van u of uw kat voor een andere kattenbak verandert.

Beschouw de eerste kattenbak van uw kitten als een soort zijwieltje. Het doel is om het zo eenvoudig mogelijk te maken, maar u kunt in de toekomst altijd nog kiezen voor complexere opties.

Hier is wat je moet overwegen:

Krijg meer dan een doos

We wilden je even laten weten dat je op zijn minst twee kattenbakken. Dit kan echt problemen in de toekomst helpen voorkomen voor uw volwassen kat en voor uw kitten zal het ervoor zorgen dat ze altijd een doos in de buurt hebben.

Een algemene vuistregel is om één kattenbak meer te hebben dan je katten (of kittens). Dit zorgt ervoor dat er geen gevechten uitbreken om de kattenbak en maakt het makkelijker om het schoonmaken bij te houden. Dat betekent dat uw kat bijna altijd een schone bak heeft om uit te kiezen.

Het kiezen van de juiste maat kattenbak

De meeste 8-weken oude kittens wegen ongeveer twee pond, wat betekent dat ze behoorlijk klein zijn! U wilt er dus zeker van zijn dat uw kitten gemakkelijk in en uit de bak kan. Dr. Jamie Lovejoy, die schrijft voor PetMD, raadt aan dat de kattenbak van uw kat ongeveer 1,5 keer hun lengte is. Hoewel dit natuurlijk gemakkelijk te doen is voor uw kitten, moet u dit in gedachten houden en proberen een kattenbak te krijgen waar uw kitten in kan groeien.

Laten we een aantal van de meest voorkomende verschillen tussen kattenbakken uitsplitsen, zodat u weet waar u op moet letten.

Diep vs. Ondiep

Ik heb gemerkt dat het hebben van een ondiepe kattenbak geweldig is om mee te beginnen bij het zindelijk maken van kittens, vooral als je kitten aan het leren is wat de kattenbak is en precies hoe om het voor de eerste keer te gebruiken. En ook al staan kittens erom bekend dat ze wild zijn, toch wil je er het liefst voor zorgen dat ze in de kattenbak kunnen kijken voordat ze erin duiken!

Een zeer lage, en soms platte kattenbak (je kunt zelfs een kartonnen deksel gebruiken!) zal die nieuwelingen helpen om een potentiële plek te zien om te graven, om in te elimineren. Ik zoek meestal iets van niet meer dan 15 cm hoog voor de eerste leerstappen.

Als de zijkanten te hoog zijn, beseft uw kitten misschien niet dat het een kattenbak is en zoekt hij misschien liever een gemakkelijker toegankelijke plek. Bovendien heb ik vaak gemerkt dat jonge kittens zich aangetrokken voelen tot kattenbakken met hoge randen – niet om naar het toilet te gaan, maar om een dutje in te doen!

Open vs. overdekt

Net als de diepte kan de voorkeur van u en uw kitten veranderen als ze ouder zijn, maar ik zou aanraden om overdekte kattenbakken te vermijden bij de zwerfvuil training. Het is het beste om het in het begin zo eenvoudig mogelijk te houden. Als u toch een overdekte kattenbak wilt gebruiken, stel ik voor om dit één van de kattenbakken te maken die u aan uw kitten presenteert en niet de enige kattenbak.

Mijn aanbevolen keuze voor de kattenbak training van uw kitten

Van Ness Kattenbak

Kopen op Amazon

Ik beveel de lijn van super eenvoudige en kleine kattenbakken van Van Ness ten zeerste aan. Er is niets bijzonders hier en het is een vrij standaard uitziende kattenbak, maar dat is alles wat we nodig hebben! Het heeft een geweldige open box stijl en de kleine versie is slechts 3,5 centimeter hoog. Het is ook zeer budgetvriendelijk, dus zelfs als u het alleen gebruikt zolang uw harige vriend een kitten is, zal het de moeite waard zijn.

U kunt de laatste prijs op Amazon vinden door hier te klikken.

Om het samen te vatten- de ideale doos om uw kitten mee te trainen zou moeten zijn een eenvoudige, ondiepe en open kattenbak is gemakkelijk voor een kitten om te vinden en in en uit te klimmen, Dit zijn belangrijke dingen om over na te denken bij de kattenbak training van uw kitten.

Vergeet de kattenbakschep niet!

Een deel van de katten tevreden houden in de kattenbak is het schoonhouden ervan. Een goede schep kan hier het verschil maken en een goede schep gaat jaren mee. Als je er nog geen hebt, ik zeer deze schep van DuraScoop aanbevelen (Amazon link).

Het kiezen van het juiste kattenbakvulling:

Als u nieuw bent met het concept van kattenbakvulling, duurt het niet lang om te beseffen dat kwaliteit een enorm verschil voor zowel u als uw kat. Laten we eens kijken naar een aantal factoren die u moet overwegen bij het kiezen van een kattenbakvulling, vooral voor het trainen van uw kitten.

Het kan zijn dat u later merkt dat een bepaald type kattenbakvulling bijzonder goed werkt voor zowel u als uw kitten. Wanneer u echter net begint met een nieuw kitten zijn dit enkele goede dingen om in gedachten te houden:

Textuur

De textuur is een belangrijk onderdeel van waar uw kitten naar zal zoeken bij het kiezen van een plek om te elimineren. Net als in het wild zal uw katachtige metgezel op zoek gaan naar een zachte plek waar hij kan graven. Soms geven ze voorrang aan de textuur boven de mogelijkheid om te graven of de locatie. (Dit kan de reden zijn waarom uw kitten als alternatief een zacht tapijt of een stapel kleren zoekt).

De rommeligheidsfactor

Als je kitten op die leeftijd van een maand is, waar ze net beginnen, zullen er waarschijnlijk ongelukjes buiten de doos gebeuren. Het is gebruikelijk voor pas geleerde kittens om een puinhoop te maken net buiten de doos. Een van mijn favoriete hulpmiddelen om dit tegen te gaan zijn puppy plas-pads die je op Amazon kunt kopen. Door er een paar onder de kattenbak te leggen (of zelfs op plekken waar ze in het verleden hebben geplast) kun je die ongelukjes makkelijk opruimen. Ze helpen ook om overtollige kattenbakvulling op te vangen!

Voor meer gevestigde kittens en volwassen katten, is de grootste “viezigheid” factor die u zult tegenkomen met de kattenbak, de onvermijdelijkheid van kattenbakvulling die zich langzaam verspreidt buiten de bak en door uw huis. Er zijn manieren om deze onvermijdelijke verspreiding van kattenbakvulling van kamer naar kamer tegen te gaan. Hier kan een hogere of overdekte bak van pas komen (nadat u klaar bent met trainen). Of, zoals veel katteneigenaren verkiezen, een van de gemakkelijkste manieren om te helpen bij het opvangen van de restjes klei die in de pootjes van uw kitten blijven steken, is door eenvoudigweg een kattenbakmat neer te leggen.

Wat zijn de kattenbakvulling opties die er zijn?

Net als bij kattenbakken zijn er veel verschillende soorten kattenbakvulling om rekening mee te houden. Uit mijn ervaring kiezen de meeste katteneigenaren voor een op klei gebaseerde, klonterende kattenbakvulling. Maar is dat wel de beste optie voor uw kitten?

Klonterend vs. niet-klonterend

Uit mijn persoonlijke kattenervaring blijkt dat kittens geen grote voorkeur hebben als het gaat om klonterende of niet-klonterende kattenbakvulling. Echter, ik doe een voorkeur hebben als het gaat om het schoonmaken en onderhouden van de kattenbak.

Ik vind klonterende kattenbakvulling bijna altijd de betere keuze, vooral omdat het voor mij gemakkelijk te hanteren is als ik de kattenbak schoonmaak. Klonterende kattenbakvulling helpt om urine in een verharde bal te houden, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is met een kattenbakschepje. Op deze manier wordt er minder kattenbakvulling weggegooid, wat over het algemeen minder verspillend is (zowel voor uw portemonnee als voor uw vuilnisbak!)

Niet-klonterende kattenbakvulling aan de andere kant is niet ideaal voor langdurig, regelmatig gebruik van de kattenbak. Veel mensen vinden niet-klonterende kattenbakvulling rommelig en moeilijk schoon te maken zonder de kattenbak dagelijks helemaal leeg te maken.

Omdat de urine van de kat door de kattenbakvulling wordt gemengd, in plaats van samen te klonteren, kan de kattenbak snel gaan stinken. Als u de stank bestrijdt door regelmatig de hele kattenbak te legen, kan het zijn dat uw afvalbak uiteindelijk nogal zwaar wordt.

Geparfumeerd vs. ongeparfumeerd

Katteneigenaren hebben de neiging om geparfumeerde kattenbakvulling te kopen om een mogelijk stinkende kattenbak te verdoezelen. Maar wat is het beste als het gaat om het trainen van uw kitten?

Ik geef de voorkeur aan ongeparfumeerde kattenbakvulling, vooral bij het zindelijk maken van kittens. Kittens vertrouwen sterk op de geur bij het vinden van een plek om te poepen. Ongeparfumeerde kattenbakvulling helpt kittens om terug te keren naar de kattenbak door de geur te volgen.

Over het algemeen ben ik geneigd om het gebruik van een geparfumeerde kattenbakvulling te vermijden, vooral tijdens de kattenbak training van kittens. Zoals ik hierboven al zei, kan het hebben van geparfumeerde kattenbakvulling je kitten verwarren of afschrikken van de kattenbak. Bovendien kunnen de chemicaliën die gebruikt worden om “geparfumeerde” kattenbakvulling te maken, irriterend zijn en op de lange termijn mogelijk schadelijk voor u en uw kitten.

Hoewel geparfumeerde kattenbakvulling kan helpen om de onaangename geuren te maskeren die horen bij het hebben van een kattenbak, vind ik het gemakkelijker om gewoon de bak te scheppen of de kattenbakvulling vaker te verschonen. vooral voor kitten training.

Mijn aanbevolen kattenbakvulling voor het trainen van je kitten

Dr. Elsey's Premium Klonterende Kattenbakvulling

Kopen op Amazon

We willen een kattenbakvulling die eenvoudig, klonterend en ongeparfumeerd is.

Dat is Dr. Elsey’s Ultra kattenbakvulling. Het komt voor een geweldige prijs met honderden positieve recensies over het hele internet. Wij zijn grote fans van het merk Dr. Elsey’s en u kunt hier meer over hen en hun voer te weten komen.

Het draait allemaal om het simpel te houden voor uw kitten en dit nest doet precies dat. Een van de belangrijkste doelen van deze kattenbakvulling is om katten aan te moedigen de doos te gebruiken, wat perfect is voor uw kitten

U kunt de laatste prijs op Amazon controleren door hier te klikken.

Waar zet je de kattenbak neer?

De plaats van de kattenbak is evenzo net zo belangrijk als het type doos en strooisel.

Zoals met de meeste levende wezens, kunnen katten en zelfs jonge kittens nogal kieskeurig zijn over waar hun badkamer zich bevindt. Als je kitten een onprettige ervaring heeft gehad met de kattenbak (zoals bang zijn), kan dit genoeg afschrikken dat ze een nieuwe -en niet-goedgekeurde- poepplek gaan zoeken.

Katten geven de voorkeur aan een badkameromgeving die schoon en stil is en een gevoel van veiligheid en privacy geeft. Bij het plaatsen van de kattenbakken van uw kitten zijn dit enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden:

 • Zorg voor ten minste één kattenbak per verdieping
  • Als je een huis hebt met twee verdiepingen of meer, zet dan minstens één bak per verdieping.
 • Zet geen kattenbak in de buurt van het eten en of water van uw kitten
  • Vermijd het plaatsen van de kattenbak in dezelfde ruimte als het voedsel en water van uw kitten. (U wilt toch ook niet in uw badkamer gaan zitten om te lunchen, toch…?!)
 • Kies een rustige plek voor elke kattenbak
  • Uw kitten zal de kattenbak eerder opzoeken en gebruiken als deze zich op een relatief rustige plek bevindt en niet in de weg staat.
  • Zet de kattenbak niet in een gebied met veel voetverkeer, harde geluiden of algemene chaos.
 • Zorg ervoor dat de kattenbak gemakkelijk te vinden is
  • Om ongelukken te helpen voorkomen, moet je de kattenbak niet verstoppen of ergens neerzetten waar je kat hem moeilijk kan vinden en onthouden.

Goed, laten we naar de actie gaan. Hoe introduceer je je kitten in de kattenbak! Het kan verrassend zijn dat u uw kitten (zelfs als volwassene) opnieuw moet introduceren in de kattenbak als u deze verbetert of van plaats verandert. Maar geen zorgen! Het is meestal een relatief eenvoudige taak.

Stop je kitten in de doos

Zo simpel is het. Zet je kitten voorzichtig in de kattenbak! Als ze niet hoeven te plassen of poepen, zullen ze er vaak weer uitspringen. Ze moeten echter wel letten op de textuur. Als uw kitten doet naar het toilet moet, zou je moeten zien dat ze beginnen te snuffelen en te graven in het nest tot ze de juiste plek vinden.

Voor een kitten dat voor de eerste keer zelfstandig leert poepen, kun je ook voorzichtig hun pootje pakken en er wat strooisel mee borstelen. Dit helpt hen te laten zien dat ze kunnen graven – en moedigt hun instinctieve graafgedrag aan.

Misschien moet u dit proces herhalen totdat uw kitten zich herinnert waar en hoe hij de kattenbak moet gebruiken.

Beloon uw kitten voor het gebruik van de kattenbak

Uw kitten zal het zich waarschijnlijk herinneren en er de voorkeur aan geven om in de kattenbak te poepen. Het kan echter nooit kwaad om uw kitten aan te moedigen de kattenbak te gebruiken met positieve beloning.

Prijs uw kitten terwijl ze de kattenbak gebruiken: Als u uw kitten prijst, gebruik dan een hogere stem – een lagere stem kan voor uw kitten als een grom klinken. U kunt termen als “brave jongen!”, “brave meid!”, of “braaf op het potje!” gebruiken om uw goedkeuring te laten blijken terwijl uw kitten de kattenbak gebruikt.

Geef je kitten een traktatie bij het verlaten van de kattenbak (nadat ze hem gebruikt hebben!): Wanneer u uw kitten actief bezig ziet met het elimineren in de kattenbak, geef ze dan een smakelijke traktatie als ze de bak verlaten om door te gaan met het positief bekrachtigen van hun gedrag.

Schreeuw uw kitten niet uit en gebruik geen negatieve bekrachtiging: Als uw kitten een rommel maakt buiten de doos, geef hem dan geen standje. Ze zullen elke negatieve bekrachtiging die u hen geeft associëren met uin plaats van met de kattenbak. Als u uw kitten buiten maar in de buurt van de bak ziet hurken, probeer hem dan in de kattenbak te krijgen.

Bovendien, veel lof en een traktatie zal uw kitten aanmoedigen om die aangename badkamerervaring op te zoeken.

Om uw kitten te helpen zich snel aan te passen aan het gebruik van een kattenbak, is het goed om te weten wanneer ze het meest waarschijnlijk naar het toilet moeten. Net als bij mensen volgen de gewoonten van uw kitten om zich te ontlasten meestal een schema, en het zal niet lang duren voordat u dat doorheeft.

Zet uw kitten in de kattenbak nadat ze wakker zijn geworden uit een dutje, of voor of na een maaltijd. Dit helpt hen om de routine van waar om dat toilet plekje te zoeken.

Hoewel de leercurve van elk kitten anders is, vooral afhankelijk van hun niveau van ervaring met kattenbakken, kan het volgen van een routine het proces aanzienlijk versnellen.

De kattenbak schoonmaken

Een van de belangrijkste factoren voor zwerfvuil training en langdurig succes met de kattenbak met uw kitten is de toegang tot een schone kattenbak. Aangezien katten bijzonder kieskeurig kunnen zijn als het op netheid aankomt, kan het bijhouden van uw deel toekomstige ongelukjes buiten de bak voorkomen. Net als met de meeste andere dingen geldt ook hier: hoe vaker u het doet, hoe makkelijker het te onderhouden is.

De basis van het schoonmaken van een kattenbak bestaat uit het gebruik van een kattenbakschepje om de poep- en urineklontjes uit de bak te zeven. U heeft een plastic zak of een kleine vuilnisbak nodig om de poep en vuile kattenbakvulling in weg te gooien.

Schep dagelijks: Idealiter, zou je elke dag de kattenbak legen. Als u de bak uitzonderlijk schoon wilt houden (ideaal voor uw kat), kunt u de kattenbak na elk gebruik scheppen.

Maandelijks legen en hervullen: Na verloop van tijd zult u merken dat de kattenbakvulling niet meer zo schoon is als vroeger, zelfs als u ijverig schept. Het is onvermijdelijk dat er vuile kattenbakvullingdeeltjes in de schone kattenbakvulling zitten, hoe vaak u ook schept. Daarom wordt meestal aangeraden alle kattenbakvulling te verwijderen en elke vier tot zes weken bij te scheppen.

Tja, wie wist dat een eenvoudige “vuilbak” zo ingewikkeld kon worden? Het is goed om in gedachten te houden dat zelfs nadat uw kitten de kattenbak onder de knie lijkt te hebben, ze nog steeds af en toe ongelukjes buiten de bak kunnen hebben. (Soms als je moet gaan, moet je gotta go!) Als het echter een probleem wordt, kunt u beter met uw kitten naar de dierenarts gaan om er zeker van te zijn dat er geen onderliggend medisch probleem is.

Meestal kunnen kittens prima doorgaan met het gebruik van het type kattenbak en het type kattenbakvulling waarmee ze zijn begonnen. Als u stinkende geurtjes wilt bestrijden of denkt dat uw kat een andere kattenbaktextuur prefereert, kunt u altijd nieuwe soorten kattenbakvulling of kattenbakken met uw kat uitproberen. Echter, om ervoor te zorgen dat u niet hoeft te beginnen met het kattenbakvulling trainingsproces helemaal opnieuw Nogmaals, zorg ervoor dat u de kattenbak waarmee uw kitten vertrouwd is in de buurt van de nieuwe bak plaatst.