Eten katten konijnen?

eten katten konijnen

Het is gemakkelijk te vergeten dat onze schattige knuffelkatten eigenlijk vruchtbare roofdieren zijn met een diepe drang om te jagen. En hoewel deze drang heel schattig kan zijn als hij gericht is op het nieuwste speeltje of een schoenveter, kan het echte problemen veroorzaken als we proberen een grote harige familie van verschillende diersoorten te creëren!

We weten allemaal dat katten graag op muizen en ratten jagen, maar wat doen andere kleine dieren zoals konijnen?

Dus, eten en jagen katten op konijnen? Ja, van katten is bekend dat ze op konijnen jagen en ze opeten, maar dat betekent niet dat ze niet samen kunnen leven in hetzelfde huishouden met de juiste introducties. Toch, als uw kat een wild konijn buitenshuis ziet, is de kans groot dat hij zal proberen erop te jagen.

Het gaat allemaal om de context en er zijn veel variabelen te overwegen. Er zijn ook grote verschillen tussen het jagen op konijnen en het daadwerkelijk opeten ervan, dus laten we een beetje dieper duiken om te proberen te begrijpen wat onze vleesetende katachtigen motiveert.

Uw Kat Is Een Carnivoor

Katten zijn carnivoren. Maar niet alleen elke carnivoor, zijn katten zogenaamde obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees nodig hebben om al hun benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat betekent dat vlees van dierlijke oorsprong niet alleen een belangrijk deel uitmaakt van het dieet van uw kat, maar dat het absoluut noodzakelijk is.

Om die reden kun je in kattenvoer verschillende soorten dierlijke eiwitten vinden, waaronder konijn. Een van de meest populaire kattenvoeders met konijn als prominent ingrediënt is Merrick’s Backcountry kattenvoer en als je geïnteresseerd bent kun je mijn volledige review hier lezen.

Oké, dus we weten dat katten konijnen in kattenvoer kunnen eten, maar hoe zit het met het jachtgedeelte van dingen? Waarom willen katten konijnen achtervolgen, achtervolgen en zelfs opeten?

Inzicht in prooidrift

Alle carnivoren hebben een prooidrift, dat is hun instinctieve drang om een prooi te vinden, te achtervolgen en te vangen. Je hebt dit honderden keren aan den lijve ondervonden wanneer je kat een touwtje aanvalt, in je haar bijt, of achter iets aanzit dat bungelt. Het is meestal de beweging van datgene waar ze achteraan zitten die ze op gang brengt!

Als het om konijnen gaat, als een konijn gewoon nonchalant op een kat afloopt, is de kans groot dat de prooidrift van je kat niet aanslaat. Bijvoorbeeld, kijk eens naar deze foto van kleine Pylon het oranje konijn die Ari de kat ontmoet. Pylon het konijn is zelfverzekerd en kalm en Ari heeft geen bijzonder hoge prooidrift. Het resultaat is dat deze twee goede vrienden zijn! Denk eraan, het gaat allemaal om de context!

ontmoeting tussen konijn en kat

Jagen katten normaal op wilde konijnen?

Hoewel katten veel meer bekend zijn voor het jagen op kleine knaagdieren en vogels, zullen ze ook gemakkelijk op konijnen jagen. Studies van verwilderde katten hebben uitgewezen dat katachtigen “de meest talrijke prooisoorten in dat gebied voor die tijd van het jaar” zullen eten. Dat betekent dat als er meer konijnen zijn dan iets anders, katten op konijnen zullen jagen. Het is belangrijk erop te wijzen dat de studie wilde katten bestudeerde, die de ongesocialiseerde versie van uw huiskat zijn. Er is dus geen reden om aan te nemen dat uw huiskat niet op konijnen zal jagen als zij de natuur bezoeken.

Een andere studie rustte huiskatten uit met kleine camera’s om meer te weten te komen over wat ze doen als ze op stap zijn. Een van de interessantste bevindingen was dat katten graag jagen, zelfs als ze goed gevoed zijn, en dat ze in 70% van de gevallen niet opeten wat ze daadwerkelijk doden.

Hoewel onze katten daardoor misschien kleine maniakken lijken, is het dit verlangen om te jagen dat, zelfs als ze geen honger hebben, katten door de jaren heen tot zulke effectieve mousseliers heeft gemaakt!

Is het veilig voor katten om wilde konijnen te eten?

Met al deze informatie over katten die jagen en konijnen eten, lijkt het misschien alsof het okay om het te laten gebeuren, toch?

Waarschijnlijk niet. Dat komt omdat er een zeldzame maar mogelijk dodelijke ziekte is, tularemie, die van konijnen op katten kan worden overgedragen. Volgens VCA Veterinary Hospitals, veroorzaakt tularemie “tumorachtige massa’s en abcessen in de lever van het slachtoffer” en wordt het meestal overgedragen wanneer een kat besmette organen eet.

Erger nog, tularemie kan dodelijk zijn bij katten en VCA Hospitals zegt verder dat “tularemie kan worden behandeld, maar het vereist een agressieve behandeling, waaronder ziekenhuisopname met goede ondersteunende zorg (bijv. intraveneuze vloeistoftherapie en antibiotica). De sleutel tot een succesvolle behandeling is EERLIJKE interventie. Zelfs met een vroege diagnose en behandeling is het sterftecijfer onder katten met tularemie hoog.”

Alsof dat nog niet erg genoeg is…tularemie is ook zoönose, wat betekent dat het van dieren op mensen kan worden overgedragen. Tularemie komt zelden voor, maar het is een reëel gevaar voor de volksgezondheid en een goede reden om uw kat niet op wilde konijnen te laten jagen of ze te laten eten.

De eerste tekenen van tularemie bij katten zijn gezwollen, pijnlijke lymfeklieren in de kop en nek samen met koorts. Helaas zijn er verschillende aandoeningen die dezelfde eerste symptomen vertonen, dus als uw kat konijnen heeft gegeten (of u vermoedt dat dat het geval is) kunt u het beste uw dierenarts raadplegen voor de volgende stappen.

Kunnen tamme konijnen en katten met elkaar overweg?

Hoewel katten misschien een instinctieve drang hebben om op wilde konijnen te jagen, kan er in huis veel veranderen als het gaat om huiskatten en konijnen.

Kunnen katten en konijnen goed met elkaar opschieten? Dat kunnen ze absoluut met de juiste introducties, maar het zal ook afhangen van de individuele dieren. Konijnen die bang zijn en snel wegrennen kunnen de prooidrift van uw kat opwekken en het is belangrijk om hierop te letten.

Zoals de House Rabbit Society opmerkt: “Een kat die samenleeft met een huiskonijn kan nog steeds een konijn besluipen en achtervolgen dat hij buiten heeft ontmoet. De omgevings signalen zouden het instinct in beweging zetten. In feite, zou hij zelfs zijn eigen konijnenvriendje kunnen achtervolgen als ze elkaar buiten tegenkomen.” Dit is belangrijk om te begrijpen en benadrukt hoe belangrijk de context is in de relatie tussen katachtigen en konijnen!

Het betekent ook dat katten meestal geen konijnen zullen aanvallen, tenzij iets hun prooidrift triggert. Maar dat betekent niet dat je niet op je hoede moet zijn. De prooidrift van een kat is een krachtig iets en een paar momenten kunnen beide partijen verwonden.

Hoe konijnen en katten te introduceren (zonder dat iemand opgegeten wordt)

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat je wilt dat je konijn en kat elkaar ontmoeten als harige huisgenoten en niet als roofdier en prooi. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je konijn niet wegsprint en het jachtinstinct van je kat opwekt.

Een van de veiligste manieren om met de introductie te beginnen is terwijl je konijn veilig in een hok of kooi zit. Op die manier kunnen de twee harige toekomstige vrienden aan elkaar wennen zonder dat er echt gevaar tussen hen bestaat. Na verloop van tijd kunt u ze met elkaar laten kennismaken, bij voorkeur op neutraal terrein in huis, zonder enige barrière tussen hen in. Overhaast de dingen niet en neem de tijd.

Je konijn en kat zullen een manier vinden om hun eigen sociale structuur te creëren die voor hen werkt en hopelijk een gelukkig en harmonieus huis creëren!

Afsluitende gedachten

Katten en konijnen hebben een gecompliceerde en enigszins verwarrende relatie! Hoewel je kat misschien konijn in zijn kattenvoer eet, betekent dat niet dat hij een paar minuten later niet tegen een konijnenvriendje kan aanschurken.

Dus terwijl katten doen eet konijnen in veel contexten, kunnen huiskatten en konijnen het goed met elkaar vinden, zolang ze elkaar maar in het juiste licht zien. Het kan ook schattige foto’s opleveren, zoals de foto’s in dit artikel van Ari en Pylon!