11 dingen die je nooit met je kat moet doen

Foto van @sheldonthebengal op Instagram

Hoe onverschillig en gevoelloos wij katten ook lijken, er gebeurt eigenlijk heel wat in ons hoofd. We zijn vrij gevoelige wezens en hebben de neiging om vrij snel te reageren op prikkels – of die nu positief of negatief zijn. Vervolgens onthouden we de ervaring en handelen we ernaar als we ons de volgende keer in dezelfde situatie bevinden. Daarom doen we graag trucjes, omdat we weten dat we… beloond worden met heerlijke traktaties. Dat is ook de reden waarom we het haten om overgehaald te worden om in onze kratten te gaan, omdat we weten dat we of naar de dierenarts gebracht worden of een lange reis moeten maken – beide zijn erg stressvol.

Alle katten zijn individuen en we hebben allemaal iets andere behoeften, maar we zijn allemaal vatbaar voor het ontwikkelen van angst, depressie en zelfs angst voor mensen, als we niet goed behandeld worden. En ik weet dat je van je kleine haarbal houdt, mens, want je zou hier niet zijn als je het niet goed wilde maken. Dus, in het belang van mijn mede katachtigen, ga ik jullie mensen de 11 dingen vertellen die je nooit en te nimmer met je kat moet doen als je wilt dat ze lang, gelukkig en gezond leven (en ook altijd van je houden).

1. Laat uw binnenkat nooit zonder toezicht

De buitenlucht kan een zeer gevaarlijke plaats zijn voor een binnenkat. Hun nieuwsgierigheid en onschuld kunnen hen gemakkelijk in gevaar brengen en hen ernstig verwonden. Ze kunnen een eekhoorn of een vogel achtervolgen en aangereden worden door een snel rijdend voertuig of, erger nog, in gevecht raken met een wilde kat of een wild dier – veel ziekten, zoals hondsdolheid en FIV of Feline Immunodeficiency Virus, kunnen worden overgedragen door beten van dieren.

2. Stel ze nooit bloot aan tweedehands rook

Als u een roker bent, is het heel belangrijk om uw kat nooit bloot te stellen aan tweedehands rook. Het veroorzaakt talrijke gezondheidsproblemen bij mensen en het kan ook gemakkelijk de gezondheid van uw kat aantasten. Katten die worden blootgesteld aan passief roken kunnen onder meer katachtig lymfoom ontwikkelen, een kwaadaardige kanker van het lymfestelsel.

3. Gooi je kat nooit weg

Gooi NOOIT met je kat! Het is een uiterst schadelijke daad die hen voor het leven kan traumatiseren. Niet alleen kan het je kat ernstig verwonden en mogelijk delen van hun lichaam breken en immobiliseren, het kan ze ook mentaal beschadigen. Dieren behandelen met de zachtheid en het respect dat ze verdienen is heel belangrijk.

4. Straf uw kat nooit

Let altijd goed op hoe je je kat disciplineert. Wij katachtigen nemen het niet zo nauw met straffen of “harde liefde”. U kunt proberen de dingen vanuit het standpunt van uw kat te bekijken, in plaats van ze meteen te straffen. Wij katten zijn geen slechte dieren die zich alleen voor de lol gedragen – er zit een systeem in onze waanzin. Als uw kat bijvoorbeeld altijd op het aanrecht springt, heeft hij misschien niet genoeg verticale ruimte. U kunt proberen wandplanken aan de keukenmuren te bevestigen in de buurt van het aanrecht. Leid ze daarheen en geef ze een traktatie. Uw kat zal snel genoeg leren dat het aanrecht verboden terrein is, maar de wandplanken wel – een win-winsituatie.

Evengoed, als het een tijdje duurt voordat u zich realiseert dat uw kat iets stouts heeft gedaan, herinneren ze zich waarschijnlijk niet dat ze in de eerste plaats iets verkeerds hebben gedaan. Als u uw kat dan straft, lijkt dat gewoon oneerlijk voor hen.

Als u uw kat iets wilt leren, is positieve bekrachtiging een veel betere optie. Beloon je kat met hun favoriete kattensnoepje wanneer ze positief gedrag vertonen en negeer ze wanneer ze zich misdragen.

5. Never Leave Them In Complete Darkness

Het is nooit een goed idee om uw kat opzettelijk in volledige duisternis achter te laten, zeker niet voor langere tijd. Hoewel wij katten kunnen zien in het donker, kunnen we niet zien in totaal duisternis. Dus alleen gelaten worden in een kamer zonder licht kan ons hoofd op hol brengen en ons angstig, bang en hulpeloos doen voelen.

6. Houd uw kat nooit weg van de buitenwereld

Het is goed om je kat toegang tot de buitenwereld te geven, maar natuurlijk moeten al hun buitenavonturen onder jouw toeziend oog gebeuren. U kunt ze mee naar buiten nemen voor dagelijkse wandelingen of zelfs een afgesloten terras bouwen. Maar, als je je kat nog niet hebt aangelijnd en het bouwen van een catio momenteel geen optie is, kun je gewoon de vensterluiken openlaten zodat je kat een mooi uitzicht op de buitenwereld krijgt, het is net katten-tv!

7. Klauw nooit uw kat

Ontklauwen klinkt misschien als een onschuldige procedure waarbij de nagels van je kat permanent worden geknipt, maar het is veel brutaler dan dat. Ontklauwen is een chirurgische ingreep waarbij de klauwen van uw kat worden verwijderd door het laatste botje van elk van de tenen van uw kat te amputeren. Als het bij een mens zou worden uitgevoerd, zouden de vingers bij het bovenste gewricht worden afgesneden.

Als u problemen heeft met het krabben van uw kat, zijn er genoeg andere manieren om het aan te pakken. U kunt investeren in krabkussens, krabpalen en krabpalen. Als uw kat nog steeds meer krabt dan nodig is, kunt u kiezen voor kattenklauwhoezen. Dit is een humanere manier om te voorkomen dat uw kat zijn klauwen aan meubels zet en in tegenstelling tot ontharen veroorzaakt het geen langdurige pijn of complicaties.

8. Vergeet nooit hun waterbak schoon te maken

Je denkt misschien dat het weggooien van het oude water van je kat en het vullen met nieuw water voldoende is, maar dat is het eigenlijk niet. Bacteriën en schimmels kunnen zich ophopen in hun waterbakje en kunnen hen zelfs ziek maken. Het is dus heel belangrijk om het waterbakje altijd schoon te schrobben voordat je het vult met vers, schoon water.

9. Trek nooit aan de staart van je kat

Te hard trekken aan de staart van uw kat kan de zenuwen en het ruggenmerg van uw kat beschadigen, wat kan leiden tot zwakte of verlamming van hun achterpoten. Omdat hun staartspieren ook helpen bij het regelen van het plassen en poepen, kan dit ook leiden tot nierproblemen, urine-incontinentie en poepproblemen.

10. Houd je kat nooit vast tijdens het rijden

Uw kat vasthouden tijdens het rijden is erg gevaarlijk en kan er gemakkelijk toe leiden dat u een ongeluk krijgt. Hetzelfde geldt voor het vrij laten rondlopen van uw kat tijdens het rijden. Houd uw kat altijd in hun bench, vastgegespt op de achterbank terwijl u rijdt.

11. Geef uw kat nooit medicijnen tenzij het noodzakelijk is

Het gebruik van medicijnen bij uw kat moet een laatste redmiddel zijn. Net als bij mensen kunnen medicijnen op de lange termijn een tol eisen op de gezondheid van uw kat en ze zouden nooit uw oplossing moeten zijn voor een probleem. Sommige dierenartsen zullen geen twee keer nadenken om anti-depressiva aan te bevelen als oplossing voor veranderingen in het gedrag van uw kat – iets dat door veel andere dingen kan worden veroorzaakt. Wie weet? Misschien vraagt uw kat gewoon om wat extra TLC.