Kunnen baby’s allergisch zijn voor katten? – Het schokkende antwoord!

Je baby en kat samen zien opgroeien is een van de liefste dingen ter wereld. Je voorbereiden op het krijgen van een baby of het introduceren van een nieuwe kat in je groeiende gezin is altijd een zeer opwindende en drukke tijd. Als je echter merkt dat je baby tranende ogen heeft of dat hij rond je kat niest (of als je voorbereid wilt zijn voordat je hem introduceert), kun je je afvragen of baby’s allergisch kunnen zijn voor katten. Het is mogelijk, maar het is onwaarschijnlijk. In dit artikel zullen we uitleggen hoe en waarom baby’s allergisch zijn voor katten en hoe u kunt zien of uw baby allergisch is voor katten.

cat + lijnverdeler

Krijgen baby’s huisdierallergieën?

Baby’s kunnen allergieën voor huisdieren ontwikkelen, met name voor speeksel en huidschilfers. Het komt echter zelden voor dat een huisdierallergie symptomen vertoont voordat de baby tussen de één en twee jaar oud is. Dat komt omdat baby’s op deze leeftijd veel meer kans hebben op allergische reactiesymptomen op voedsel. Ze kunnen echter symptomen vertonen in de richting van huisdieren.

grijze kat in de buurt van baby
Afbeelding Credit: aprilante, Shutterstock

Wat veroorzaakt een allergische reactie bij baby’s

Er zijn veel voorkomende misvattingen over katten en andere allergieën voor huisdieren, de belangrijkste is dat haar ze veroorzaakt. Het is echter niet het haar dat allergieën veroorzaakt, maar huidschilfers en speeksel. Huisdierhaar speelt wel een rol, maar de baby zal vaker in contact komen met huidschilfers die van de vacht en het speeksel van een kat vallen.

Contact veroorzaakt een allergische reactie bij een baby als gevolg van de productie van histamine en ongeveer 40 andere chemicaliën door het lichaam. Deze reactie is ontworpen om alle allergie-triggerende eiwitten die het lichaam binnendringen en het immuunsysteem op gang brengen, te bestrijden.

Fel d 1: de dader

Fel d 1 is een eiwit dat alle katten produceren. Dit eiwit wordt uitgescheiden uit de talgklieren van een kat, die vervolgens langs de huid en langs de vacht wordt verspreid. Fel d 1 is de belangrijkste oorzaak van kattenallergieën bij mensen.

Dit is de reden waarom zelfs het verwijderen van het huisdier uit het huis tijd kan kosten om effectief te worden. Huidschilfers verspreiden zich wijd en zijd in huis en worden onderdeel van huisstof.

Hoe te vertellen of uw baby allergisch is voor katten

Er zijn enkele veelzeggende tekenen dat uw baby allergisch kan zijn voor uw kat.

Deze omvatten:

  • Loopneus
  • Tranende, jeukende ogen
  • Niezend
  • Jeukende huid en netelroos (verhoogde rode striemen)
  • Hoesten
  • Piepende ademhaling

Helaas verlicht het verwijderen van een kat uit huis niet meteen de symptomen. Omdat de symptomen zo lijken op die van andere allergieën, zoals stof of pollen, kan het erg moeilijk zijn om de oorzaak aan te wijzen.

een pasgeboren baby die huilt
Image Credit: Jumpstory

Moet ik mijn kat opnieuw huisvesten?

Het hebben van een baby die allergisch is voor katten betekent niet altijd dat je je kat opnieuw moet huisvesten, afhankelijk van hoe ernstig de allergie van de baby is. Extra schoonmaken en wassen kan helpen huidschilfers in huis te verminderen. Het gebruik van een luchtreiniger en het gescheiden houden van de kat en baby van elkaar zijn ook nuttig bij het verminderen van de symptomen.

Het opnieuw huisvesten van uw kat kan uw laatste redmiddel zijn als uw baby een ernstige allergie heeft. We weten echter dat de meeste eigenaren deze beslissing niet lichtvaardig zouden nemen.

Wat is het meest hypoallergene kattenras?

Hoewel geen enkele kat 100% hypoallergeen is, omdat ze allemaal Fel d 1 produceren, worden sommige als minder allergeen beschouwd dan andere omdat ze er minder van produceren. Er zijn haarloze katten met strak gekrulde vacht en katten met korte, dichte vachten die allemaal minder huidschilfers lijken af te werpen, dus op basis hiervan zijn hier onze suggesties over katten die minder allergeen zijn dan anderen:


  • Sphynx katten: Meestal kale katten met donzen bedekkingen van haar over hun lichaam

  • Cornish en Devon Rex katten: Verwant door hun strak gekrulde jassen

  • Blauwe Rus: Mooie katten met korte, dichte vachten die minder verharen dan andere rassen

  • De Balinezen: Bekend om minder Fel d 1 te produceren

Kan het hebben van katten in huis helpen bij toekomstige allergieën?

Onderzoek suggereert dat het hebben van huisdieren in huis (inclusief katten) gunstig is voor degenen die in de toekomst last kunnen hebben van allergieën. Mensen met een familiegeschiedenis van astma kunnen bijvoorbeeld een kleinere kans hebben om het te ontwikkelen als ze als kind huisdieren in huis hadden. Dit wordt ook gezien als bijna een dosissnelheid, wat betekent dat hoe hoger de dosis (of het grotere aantal dieren waarmee het kind leeft), hoe minder waarschijnlijk het is dat ze in de toekomst allergieën ontwikkelen.

In een studie die dieper inging op dit fenomeen, werden kinderen tussen zeven en acht jaar geëvalueerd op astma en andere allergieën, zoals allergieën voor pollen en dieren. Hun ouders werden vervolgens gevraagd naar de huisdieren waarmee hun kinderen leefden en waaraan ze werden blootgesteld in hun eerste levensjaar.

De resultaten waren fascinerend: ze ontdekten dat er een dosis-respons associatie was tussen het aantal katten en honden waaraan het kind werd blootgesteld en allergieën in de latere kindertijd. Dit betekent dat hoe meer katten en honden kinderen als baby worden blootgesteld, hoe kleiner de kans dat ze allergieën hebben. 49% van de kinderen die als baby zonder huisdieren leefden, had bijvoorbeeld enige allergie, maar dit daalde tot 0% van de kinderen die vijf of meer huisdieren in huis hadden. Dit toont aan dat katten zelfs meer kunnen zijn dan mooie metgezellen, omdat ze baby’s kunnen helpen beschermen tegen toekomstige allergieën.

een tabby maine coon kat thuis
Afbeelding Credit: Daniel Zopf, Unsplash

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

We hebben ontdekt dat baby’s allergieën voor katten kunnen hebben, hoewel het zeldzaam is dat ze symptomen vertonen vóór de leeftijd van één en twee jaar. Deze allergieën kunnen zich op zeer vergelijkbare manieren manifesteren, zoals niezen en loopneuzen, die worden veroorzaakt door een bepaald eiwit dat katten afgeven.

Dit eiwit (Fel d 1) wordt via huidschilfers en kleding in de omgeving van de baby gebracht, zoals in huisstof. Er zijn bepaalde dingen die een ouder kan doen als ze ontdekken dat hun baby allergisch is voor katten, zoals vaker schoonmaken en ze zoveel mogelijk gescheiden houden. Maar helaas moeten ze hun kat mogelijk opnieuw huisvesten als de allergie ernstig is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sharomka, Shutterstock