Kunnen katten tornado’s voelen? – Het interessante antwoord!

Tornado’s zijn een zeer gevaarlijk weersysteem dat aanzienlijke schade kan veroorzaken aan huizen, auto’s, eigendommen, dieren in het wild en al het andere op hun pad. Hoewel tornado’s zich plotseling kunnen vormen en in zeer korte tijd veel schade kunnen aanrichten, hebben wij mensen meestal een soort waarschuwing van onze meteorologen dat het weersysteem dat binnenkomt, de beste kan zijn voor tornadovorming.

Hoewel we de luxe hebben van moderne weertechnologie, is het bekend dat katten en andere dieren zich ongewoon gedragen voordat een sterke storm toeslaat. We weten dat ze niet nemen wat er op het weerkanaal wordt gezegd, dus is het mogelijk dat onze katachtige vrienden en andere soorten tornado’s kunnen voelen?

De waarheid is, katten zijn zo gevoelig dat ze veranderingen in de atmosferische druk kunnen detecteren, wat gebeurt wanneer stormsystemen binnentrekken. Hoewel ze misschien niet weten wat een tornado is, voelen ze wel de veranderingen die optreden wanneer het weer op het punt staat te veranderen. Er wordt aangenomen dat dit wordt opgepikt in het binnenoor.

3 katten gezichtsverdeler

Dieren en weersvoorspelling

Eeuwenlang hebben mensen zich tot het dierenrijk gewend om te helpen met de voorspelling. Dieren zijn zeer gevoelig voor de wereld om hen heen op manieren die mensen zich alleen maar kunnen voorstellen. Van stormsystemen tot koufronten, de meeste boeren zullen je vertellen dat hun dieren zich op bepaalde manieren zullen gedragen als er een weersverandering aankomt.

Of het nu gaat om een wild dier, vee of een huisdier, ze zijn allemaal erg verbonden met moeder natuur. Zelfs onze gedomesticeerde dierenvrienden hebben veel van hun natuurlijke instincten uit hun wilde afkomst nog intact. Deze dieren zijn aangepast om volledig buiten te leven en moeten vertrouwen op hun zintuigen om te overleven, daarom zijn ze zo afgestemd op de omgeving.

Bengaalse kat die aan het raam loopt
Afbeelding Credit: Vikki,
Pexels

Veel voorkomend gedrag waargenomen bij dieren als gevolg van weersveranderingen


  • Vogels verzamelen zich meestal in grote groepen en voeden zich agressiever voordat een storm toeslaat.

  • Hanen kraaien vaak voor een regenbui.

  • Koeien gaan meestal naar beschutting voor een storm, regen of drastische temperatuurverandering. Ze kunnen ook gaan liggen voor een regenbui.

  • Honden en katten kunnen ongewoon gedrag vertonen voor een storm.

  • Grote aantallen kleine zoogdieren, insecten en zelfs reptielen zullen tevoorschijn komen na regen die plaatsvindt na een lange droogte.

  • Vogels zingen minder tijdens harde wind.

  • Muggen bijten meestal agressiever voordat het begint te regenen.

  • Haviken jagen waarschijnlijk in open gebieden als het buiten mistig is.

  • Vogels zingen minder op winderige dagen.

Hoe zal mijn kat handelen als hij een tornado detecteert?

Katten staan erom bekend dat ze zich ongewoon gedragen vóór stormen, maar wat ongebruikelijk is voor de ene kat, is misschien niet ongebruikelijk voor een andere.  De verschuivingen in atmosferische druk kunnen worden opgepikt door hun gehoor of reukvermogen en hoe ze erop reageren kan variëren.

Sommige katten kunnen schattiger worden en aan uw zijde willen blijven, terwijl anderen beschutting zoeken en zich verstoppen in rustige, veilige delen van het huis. Omdat katten graag hun routine houden en niet goed omgaan met veranderingen, worden ze vaak merkbaar angstiger en verdrietiger.

garen ball divider

Uw kat veilig houden tijdens een tornado

Tornado’s zijn een angstaanjagende en potentieel verwoestende natuurramp die angst zaait in de harten van velen. Tijdens stormen zult u waarschijnlijk het weer bijhouden via uw elektronische apparaten. Als de tornado een bedreiging wordt in uw omgeving, ontvangt u hoogstwaarschijnlijk een waarschuwing om onmiddellijk te schuilen.

Het probleem met tornado’s is echter dat ze zonder veel waarschuwing kunnen toeslaan. U kunt al uw plannen voor het gezin hebben, maar er zijn ook enkele veiligheidsmaatregelen die u moet treffen voor uw katten en andere huisdieren als u zich in een tornadogevoelig gebied bevindt.

1. Houd uw huisdieren binnen

De veiligste plek voor uw kleine dieren is in huis met u en uw gezin. Zo kun je al je huisdieren verzamelen en zo snel en gemakkelijk mogelijk verplaatsen naar je veilige locatie. Als je een buitenkat hebt, kijk dan naar buiten om te zien of ze in de buurt zijn. Als je ze niet kunt vinden, hebben ze waarschijnlijk beschutting in de buurt gezocht omdat ze de komende storm konden voelen.

Gember kitten poten aan het raam
Afbeelding Credit: Önder Örtel, Pexels
thematische pauze

2. Krat uw kat op uw tornado-veiligheidslocatie

Je moet altijd je tornado-veilige plek klaar hebben, ongeacht de tijd van het jaar. Deze could uw kelder, stormopvang of raamloze kamer in de buurt van het centrum van het huis te zijn. Hoewel u meestal weg kunt komen met het leasen van uw honden, moet uw kat worden gekist terwijl hij de storm uitrijdt.

Het is een goed idee om je kat te laten kratten zodra je hoort dat er een tornado-horloge in werking treedt. Je wilt niet klauteren om ze te vinden wanneer de waarschuwing komt. Dit kan een zeer pijnlijke gebeurtenis zijn en het is voor de veiligheid van iedereen dat ze in een comfortabele kist blijven.

thematische pauze

3. Microchips en identificatietags

Als de storm ernstig genoeg is om u van uw huisdieren te scheiden, is de beste manier om ervoor te zorgen dat u herenigd bent, als u ze laat chippen en hun ID-tags draagt. Houd uw microchip up-to-date en vermeld eventuele noodtelefoonnummers voor u en geliefden die iemand kan gebruiken om contact met u op te nemen als ze uw huisdier vinden.

Microchip implantaat voor kat
Afbeelding: Ivonne Wierink, Shutterstock
thematische pauze

4. Bewaar foto’s van uw kat

Neem foto’s mee van uw kat en andere huisdieren, zodat u ze gemakkelijk kunt delen als u gescheiden wilt worden. Dit kan u ook helpen om eigendom te bewijzen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen verschuivingen in de barometrische druk voelen wanneer een storm nadert. Ze zijn ook niet de enige dieren die reageren op veranderingen in het weer. Veel andere soorten, variërend van vee tot dieren in het wild, kunnen bepaald gedrag vertonen wanneer het weer op het punt staat een wending te nemen. Deze fijn afgestemde zintuigen zijn een overlevingsinstinct dat in het hele dierenrijk wordt gezien. Als je weet dat er een sterk stormsysteem aankomt, is het het beste om voorbereid te zijn op een mogelijke tornado om jezelf, je gezin en je huisdieren zo veilig mogelijk te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: chen, Unsplash