Nierkanker bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Nierkanker is een van de minder voorkomende vormen van kanker die katten kunnen treffen. Bijna alle soorten kanker komen vaker voor bij oudere katten, maar nierlymfoom kan ook jongere katten treffen, vooral als ze zijn geïnfecteerd met het kattenleukemievirus (FeLV). Helaas is nierkanker bij katten zeer ernstig en de prognose is vaak slecht, zelfs met behandeling.

In dit artikel zullen we de verschillende soorten nierkanker bij katten onderzoeken, de meest voorkomende symptomen en hoe het wordt gediagnosticeerd en beheerd.

Wat is nierkanker?

De nieren van uw kat zijn twee boonvormige organen die aan weerszijden van hun wervelkolom zitten, net onder de ribbenkast. De nieren zijn betrokken bij het beheren van de vochtbalans in het lichaam, het wegwerken van afvalstoffen en het handhaven van de juiste balans van zouten en mineralen. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen, het beheersen van de bloeddruk en het gezond en sterk houden van de botten van uw kat.

Nierkanker, ook wel nierkanker genoemd, treedt op wanneer de gezonde cellen in de nieren van uw kat uit de hand lopen en abnormaal worden. Dit kan beginnen in de nieren (bekend als primaire nierkanker) of het kan beginnen in een ander deel van het lichaam en zich verspreiden naar de nieren (bekend als secundaire nierkanker).

Wat zijn de verschillende soorten nierkanker bij katten?

Helaas zijn de meeste soorten tumoren in de nieren van katten kwaadaardig (kankerachtig). De meest voorkomende vorm van nierkanker bij katten is nierlymfoom, gevolgd door niercelcarcinoom en nefroblastoom.

Het komt vaker voor dat nierkanker bij katten secundair is, wat betekent dat het is uitgezaaid door kanker die elders in het lichaam begon. Primaire kanker kan echter ook voorkomen.

Omdat de nieren zo’n goede bloedtoevoer hebben, heeft kanker in de nieren de neiging zich snel te verspreiden (metastaseren) naar andere delen van het lichaam, daarom is de prognose voor nierkanker bij katten over het algemeen slecht.

Wat zijn de symptomen van nierkanker bij katten?

Bij het diagnosticeren van nierkanker kan uw dierenarts kijken naar een monster van de urine van uw kat (urineonderzoek).

De symptomen van nierkanker kunnen vrij aspecifiek zijn en omvatten:

U kunt ook tekenen van nierfalen zien, zoals meer drinken en meer plassen, maar dit is vaker een teken van chronische nierziekte dan nierkanker.

Wat zijn de oorzaken nierkanker bij katten?

Ouderdom

Net als bij mensen neemt het risico op de meeste soorten kanker toe met de leeftijd. Dit komt omdat na verloop van tijd de cellen in ons lichaam beschadigd raken. Hoe ouder we zijn, hoe meer deze schade zich opbouwt en hoe waarschijnlijker het is dat de cellen kankerachtig worden. Daarom is de kans groter dat nierkanker oudere katten treft.

Feline leukemievirus en nierlymfoom

De meest voorkomende vorm van nierkanker bij katten is nierlymfoom. Lymfoom is een vorm van kanker die de witte bloedcellen van uw kat aantast en het kan veel verschillende delen van het lichaam beïnvloeden. Dit type kanker wordt geassocieerd met het feline leukemievirus (FeLV), dat vaker voorkomt bij katten van middelbare leeftijd. In feite test ongeveer 50% van de katten met de diagnose nierlymfoom positief voor FeLV.

Het goede nieuws is dat naarmate meer katten worden gevaccineerd tegen FeLV, dit type kanker steeds minder vaak voorkomt. Hoewel momenteel lymfoom nog steeds verantwoordelijk is voor 30% van alle kankers die bij katten worden gediagnosticeerd.

Hoe diagnosticeer je nierkanker bij katten?

Sommige katten met nierkanker drinken meer en plassen meer, hoewel dit ook tekenen van nierziekte kunnen zijn.

Uw dierenarts zal een grondige geschiedenis nemen en een lichamelijk onderzoek voltooien, inclusief het voelen van de grootte en vorm van de nieren van uw kat.

In dit stadium kunnen bloedonderzoeken worden uitgevoerd, met name de beoordeling van de nierwaarden van uw kat, het aantal rode bloedcellen (om te controleren op bloedarmoede) en elektrolyten zoals kalium. Deze tests geven uw dierenarts een indicatie van hoe goed de nieren van uw kat functioneren, evenals een gevoel van hun algemene gezondheid.

Uw dierenarts kan ook kijken naar een monster van de urine van uw kat (urineonderzoek). Het is gebruikelijk bij niertumoren om eiwit of bloed in de urine te zien.

Als er afwijkingen worden gevonden, is de volgende stap vaak het uitvoeren van abdominale beeldvorming om de nieren van uw kat van dichterbij te bekijken met behulp van röntgenfoto’s of echografie. Met een abdominale echografie kan uw dierenarts de grootte en het uiterlijk van de nieren controleren en andere organen, zoals lokale lymfeklieren, controleren op tekenen van verspreiding. In sommige gevallen kan geavanceerde beeldvorming, zoals een CT- of MRI-scan, worden aanbevolen, met name voor volledige stadiëring van de kanker.

Voor de definitieve diagnose van nierkanker, uw veterinarian moet een monster van de nier van uw kat verkrijgen. Soms is een zeer klein monster genomen met een naald (een fijne naaldaspiratie genoemd) terwijl uw kat onder algemene verdoving is voldoende om een diagnose te stellen. Sommige massa’s kunnen echter een grotere biopsie vereisen die moet worden genomen onder echografische begeleiding of via een chirurgische ingreep.

Hoe behandel je nierkanker bij katten?

Nierfalen bij katten diagnose kat bij dierenarts

Uw dierenarts kan uw kat met nierfalen diagnosticeren door bloedonderzoek uit te voeren

Behandeling van nierkanker bij katten hangt af van het type kanker en of er ook kanker in andere delen van het lichaam wordt aangetroffen.

Nierlymfoom is de meest voorkomende vorm van nierkanker bij katten. Nierlymfoom wordt behandeld met chemotherapie.

Bij andere soorten nierkanker kan een operatie om de aangetaste nier te verwijderen (een nefrectomie genoemd) worden aanbevolen. Dit is alleen mogelijk bij katten waar slechts één nier is aangetast en er geen bewijs is van verspreiding van de kanker naar andere delen van het lichaam. Chemotherapie of bestralingstherapie kan worden geadviseerd in combinatie met een operatie om de prognose te verbeteren.

Voor sommige katten is chemotherapie of een operatie niet de juiste optie en de behandeling zal erop gericht zijn om ze zo comfortabel mogelijk te houden voor de tijd die ze nog hebben. Palliatieve behandeling kan geneesmiddelen zoals steroïden, anti-misselijkheidsmedicatie, eetlustopwekkende middelen, pijnverlichting en antibiotica voor secundaire infecties omvatten.

Wat is de prognose voor katten met nierkanker?

Nierfalen bij katten Functie

Helaas heeft nierkanker bij katten over het algemeen een slechte prognose. Dit komt omdat nierkanker de neiging heeft om zich snel te verspreiden naar andere delen van het lichaam, waardoor de behandeling moeilijk wordt.

De gemiddelde overlevingstijd voor katten met nierlymfoom is ongeveer één tot drie maanden voor katten die alleen corticosteroïden en palliatieve zorg krijgen, of ongeveer zes tot negen maanden voor katten die chemotherapie krijgen. Dit zijn echter gemiddelde overlevingstijden en van sommige katten is gemeld dat ze veel langer leven.

Bij katten waar de kanker slechts één nier aantast en het zich nergens anders naartoe heeft verspreid, kan chirurgische verwijdering van die nier 100% curatief zijn. Dit type operatie is zeer invasief en brengt veel risico’s met zich mee, maar deze katten kunnen volledig herstellen.

Voor veel katten zijn intensieve behandelingsopties, zoals chemotherapie of chirurgie, misschien niet de juiste keuze. Zonder deze behandelingen zijn de overlevingstijden vaak kort. Uw veterinaire team kan u echter ondersteunen om uw kat zo gelukkig en comfortabel mogelijk te houden met palliatieve thuiszorg.

Helaas is nierkanker bij katten zeer ernstig en zelfs met intensieve behandeling is de prognose vaak slecht. Uw veterinair team is er om u te helpen de kwaliteit van leven van uw kat te controleren en te beoordelen. Helaas, zodra de kwaliteit van leven niet meer goed is, kan euthanasie de vriendelijkste optie zijn.

Bronnen weergeven

Williams AG, Hohenhaus AE, Lam KE. Incidentie en behandeling van feline nierlymfoom: 27 gevallen. J Feline Med Surg. 2021 okt;23(10):936-944. DOI: 10.1177/1098612X20984363. Epub 2021 19 januari. PMID: 33464143.