Waarom is mijn kat bang voor de plafondventilator? – 4 Mogelijke redenen

Katten hebben de reputatie eigenzinnige en unieke persoonlijkheden te hebben. Sommigen kunnen extreem dapper en avontuurlijk zijn, terwijl anderen meer timide kunnen zijn en gemakkelijk bang worden. Niet alle katten zijn bang voor plafondventilatoren, maar deze angst komt vaak genoeg voor om veel katteneigenaren zorgen te maken.

Het is onduidelijk waarom sommige katten bang zijn voor plafondventilatoren. We kunnen echter enkele speculaties maken op basis van wat we al weten over kattengedrag. Sommige katten kunnen bijvoorbeeld plafondventilatoren zien als roofdieren vanuit de lucht, terwijl anderen het geluid dat ze maken misschien niet leuk vinden. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom uw kat bang kan zijn voor plafondventilatoren.

3 katten gezichtsverdeler

Redenen waarom katten bang zijn voor plafondventilatoren

Katten die bang zijn, zullen bepaalde lichaamstaalsignalen vertonen. Ze hebben vaak hun oren laten zakken en uitgedraaid, en hun snorharen zullen plat tegen hun gezicht liggen. Ze zullen ook in een gehurkte positie zitten met een licht gebogen rug en hun pupillen kunnen verwijd zijn. Sommige katten weigeren te eten in kamers met plafondventilatoren. Elke kat is uniek en zal zijn eigen redenen hebben om een hekel te hebben aan plafondventilatoren.

1. Plafondventilatoren kunnen eruit zien als roofdieren

Sommige katten kunnen zich geïntimideerd voelen door plafondventilatoren. De waaierbladen kunnen op vleugels lijken en katten kunnen ze zien als grote roofvogels, vooral als ze draaien. Grote vogels, zoals haviken en uilen, kunnen kittens en kleine katten aanvallen. Dus als je een klein kattenras hebt, is de kans groot dat het zich geïntimideerd of onveilig kan voelen rond een plafondventilator.

thematische pauze

2. Plafondventilatoren zenden vreemde geluiden uit

Katten hebben een breder gehoorbereik dan mensen, dus bepaalde geluiden die niet zo hinderlijk zijn voor mensen kunnen angst veroorzaken voor katten. We zijn misschien ook gewend geraakt aan de geluiden die plafondventilatoren maken, dus we zijn ons misschien niet meer bewust van hoe storend ze kunnen zijn.

Plafondventilatoren kunnen brommende geluiden uitzenden wanneer ze zijn ingeschakeld, wat sommige katten kan irriteren. Oudere fans kunnen ook piepen als ze draaien, wat een ander irritant geluid is voor katten. Zorg er dus voor dat je je fans controleert om te zien of ze bijzonder luidruchtig zijn.

bang kitten verstopt zich
Afbeelding Credit: Khamidulin Sergey, Shutterstock
thematische pauze

3. Katten houden niet van de bries van plafondventilatoren

Katten zoeken meestal warmte. Dus, tenzij het een bijzonder warme dag is, kan uw kat niet genieten van de bries die afkomstig is van plafondventilatoren. Kittens, oudere katten en kattenrassen met minder haar kunnen meer moeite hebben met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Ze vinden het misschien niet leuk om in kamers te zijn met de plafondventilator ingeschakeld omdat het koud aanvoelt.

thematische pauze

4. Katten zijn gevoelig voor plotselinge veranderingen in licht

Kattenogen zijn minstens zes keer gevoeliger voor licht dan menselijke ogen. Ze zullen dus meer reageren op plotselinge veranderingen in licht en het misschien niet waarderen als de lichten plotseling in een kamer aangaan. Katten kunnen naar de lamp kijken die aan een plafondventilator is bevestigd en er een afkeer van krijgen wanneer ze ontdekken dat het een lichtbron is.

bange Britse blue-point kat verstopt zich onder het bed
Afbeelding Credit: Zossia, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor katten om bang te zijn voor plafondventilatoren. Als je kat angstig gedrag vertoont rond plafondventilatoren, probeer dan te achterhalen wat de angst veroorzaakt. Als uw kat sterke bijwerkingen vertoont op plafondventilatoren of ontroostbaar is om hen heen, kunnen jullie er allebei baat bij hebben om de hulp van een kattengedragsdeskundige in te roepen om te zien hoe u uw kat in zijn nood kunt helpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Mantikorra, Shutterstock