Laryngitis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Laryngitis bij katten treedt op wanneer het strottenhoofd van uw kat – hun stemkastje of stembanden – ontstoken en pijnlijk wordt. Vaak is het eerste wat je opmerkt een verandering in de miauw van je kat (ze kunnen zelfs hun stem verliezen!), Evenals andere tekenen van een zere keel, zoals een droge hoest.

Laryngitis kan vanzelf optreden, maar het is ook vaak een onderdeel van een onderliggende aandoening, zoals een infectie van de bovenste luchtwegen. Het scala aan symptomen dat uw kat vertoont, hangt af van wat ervoor zorgt dat zijn strottenhoofd ontstoken raakt.

U zult merken dat uw kat stiller is dan normaal, vooral als hij meestal erg vocaal is. Net als wij, wanneer katten laryngitis hebben, kunnen ze letterlijk hun stem verliezen!

Klinische symptomen dat uw kat mogelijk lijdt aan laryngitis zijn onder meer:

 • Verandering in de stem van uw kat
 • Verlies van stem
 • Droge hoest
 • Verlaagde hoofdpositie
 • Moeite met slikken
 • Verlies van eetlust
 • Koorts
 • Luidruchtige ademhaling
 • Open mond
 • Minder actief dan normaal
 • Slechte adem

Als de laryngitis van uw kat wordt veroorzaakt door een infectie van de bovenste luchtwegen, kunt u ook merken:

 • Loopneus of rode ogen
 • Lopende neus
 • Niezend

Wat zijn de oorzaken laryngitis bij katten?

Als je kat een groot deel van zijn dag doorbrengt met miauwen, laat het je zien hoeveel hij ervan geniet om verbaal met je te communiceren.

Net als keelpijn bij mensen, kan de onderliggende oorzaak van laryngitis bij katten moeilijk te bepalen zijn.

Hoewel vaak slechts een teken van een milde kattenverkoudheid, zijn veel voorkomende oorzaken van laryngitis:

 • Infecties van de bovenste luchtwegen (zoals feline herpesvirus of feline calicivirus)
 • Overmatig miauwen
 • Ingeademde irriterende stoffen, zoals rook, stof of chemicaliën
 • Allergische reacties
 • Groei of tumoren in de keel (inclusief goedaardige gezwellen, keelkanker of feline eosinofiel granuloom complex)
 • Vreemd voorwerp in de keel dat een verstopping veroorzaakt
 • Larynxverlamming
 • Hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier)
 • Trauma
 • Irritatie na een beademingsbuis tijdens de narcose

Hoe diagnosticeer je laryngitis bij katten?

Uw dierenarts wil misschien bloedonderzoek of andere diagnostiek uitvoeren om de oorzaak van de laryngitis van uw kat te achterhalen.

Als u tekenen van laryngitis bij uw kat opmerkt, moet u ze meenemen naar uw dierenarts. Als de symptomen van uw kat mild zijn, kan uw dierenarts een diagnose van laryngitis vermoeden op basis van hun lichamelijk onderzoek en geschiedenis alleen.

Soms kan het echter nodig zijn om verdere tests uit te voeren om een meer definitieve diagnose te krijgen. Dit kan het volgende omvatten:

 • Bloedonderzoek
 • Wattenstaafjes van de neus, keel of ogen voor infectieuze oorzaken
 • Röntgenfoto’s van de keel en borst
 • Directe visualisatie van het strottenhoofd met behulp van een endoscoop (laryngoscopie)

Hoe behandel je laryngitis bij katten?

De beste manier om te leren miauwen tegen je kat is door hem goed te observeren.

Zodra uw dierenarts een diagnose van laryngitis heeft gesteld, zullen zij een behandelplan bespreken. Dit zal variëren afhankelijk van de ernst van de laryngitis en de onderliggende oorzaak van de ontsteking van het strottenhoofd.

In eenvoudige gevallen van milde laryngitis bij katten kan geen specifieke behandeling worden geadviseerd, behalve rust en wat TLC thuis. Wanneer de keel van uw kat pijnlijk is, kan droge, koude lucht dit nog ongemakkelijker maken. Je kunt een warme, vochtige omgeving voor ze creëren door ze in de badkamer toe te laten terwijl je een warm bad of douche hebt.

Zacht, natvoer kan gemakkelijker zijn voor uw kat om te slikken als ze een zere keel hebben, maar zorg ervoor dat u geleidelijk veranderingen in het dieet doorvoert om een buikklachten te voorkomen. Als je kat ook een loopneus heeft, zorg er dan voor dat je deze schoon houdt (als ze je toelaten!) om hem te helpen gemakkelijker te ademen en zijn voedsel te ruiken.

In meer ernstige gevallen van laryngitis kan uw dierenarts medicijnen aanbevelen, zoals ontstekingsremmers, corticosteroïden, diuretica of antibiotica als een bacteriële infectie wordt vermoed. Als een verstopping of massa wordt vermoed in het strottenhoofd van uw kat, kan uw dierenarts een operatie aanbevelen om dit te verwijderen.

Herstellen katten met laryngitis?

Als de laryngitis van uw kat wordt veroorzaakt door een infectie van de bovenste luchtwegen, kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven.

Het goede nieuws is dat de meeste gevallen van laryngitis bij katten mild zijn en alleen met thuiszorg kunnen worden behandeld, of medicatie voorgeschreven door een dierenarts. Deze gevallen maken meestal een volledig herstel binnen een paar dagen tot een week.

Soms is de underlying oorzaak van laryngitis is ernstiger, zoals keelkanker of een vreemd lichaam. In deze gevallen zal herstel langer en moeilijker zijn en in zeldzame gevallen is een volledig herstel mogelijk niet mogelijk.

Vroege diagnose en behandeling door uw dierenarts geeft uw kat de beste kans op een volledig herstel, dus als u zich zorgen maakt dat uw kat laryngitis heeft, breng hem dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts.

Kun je laryngitis bij katten voorkomen?

Het kan lastig zijn om laryngitis bij katten te voorkomen, net zoals het voor mensen moeilijk kan zijn om te voorkomen dat ze ooit verkouden worden. Ervoor zorgen dat uw kat een gezond, uitgebalanceerd dieet heeft en op de hoogte is van zijn vaccinaties, zal echter helpen om zijn immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden.

U kunt ook mogelijke irritatie aan de luchtwegen van uw kat verminderen door roken, stof, aerosolen en andere chemicaliën in hun omgeving te verminderen.

In recensie

Net als keelpijn bij mensen, komt laryngitis vaak voor bij katten en veroorzaakt meestal alleen milde tekenen van ziekte, zoals een verandering in hun miauw. Laryngitis bij katten kan op zichzelf optreden, of als onderdeel van een onderling aandoening, zoals een infectie van de bovenste luchtwegen.

Het goede nieuws is dat de overgrote meerderheid van katten met laryngitis binnen een paar dagen volledig zal herstellen met alleen eenvoudige thuiszorg of een medicijn voorgeschreven door uw dierenarts, zoals een ontstekingsremmer.

Af en toe kan laryngitis worden veroorzaakt door iets veel ernstiger. Daarom, als u tekenen van laryngitis bij uw kat opmerkt, moet u ze meenemen voor een onderzoek met uw dierenarts.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt laryngitis meestal?

De meeste gevallen van milde laryngitis bij katten verdwijnen binnen een paar dagen tot een week met alleen rust en thuiszorg, of sommige medicijnen voorgeschreven door uw dierenarts, zoals een ontstekingsremmende pijnverlichting. Als de onderliggende oorzaak van laryngitis iets ernstiger is (zoals een vreemd lichaam in de keel of een tumor), kan de behandeling een meer invasieve behandeling vereisen, zoals een operatie. In deze gevallen kan het herstel veel langer duren.

Zal laryngitis vanzelf verdwijnen?

Net als keelpijn bij mensen, worden sommige gevallen van laryngitis bij katten binnen een paar dagen vanzelf beter met wat rust en TLC thuis. Matige tot ernstige gevallen van laryngitis kunnen echter medicatie vereisen die door uw dierenarts is voorgeschreven om op te lossen.

Symptomen van laryngitis kunnen soms een teken zijn van een ernstiger onderliggende aandoening bij uw kat, en daarom raden we u altijd aan om uw kat mee te nemen voor een onderzoek bij uw dierenarts als deze symptomen van laryngitis vertoont.

Waarom is de miauw van mijn kat plotseling hees?

Als u een plotselinge verandering in het miauwen van uw kat opmerkt – of als ze zelfs hun stem volledig verliezen – kan dit een teken zijn van laryngitis. Laryngitis treedt op wanneer het strottenhoofd van uw kat (het stemhokje of de stembanden) ontstoken raakt, net als een zere keel bij mensen. Er zijn veel redenen waarom laryngitis optreedt, van zoiets eenvoudigs als een kattenverkoudheid tot meer ernstige aandoeningen, zoals keelkanker.

Hoe kan ik de keel van mijn kat kalmeren?

Het warm en vochtig houden van de lucht kan helpen om de keelpijn van uw kat te kalmeren. Je kunt luchtbevochtigers kopen, maar een eenvoudige en effectieve methode is het runnen van een warm bad of douche in de badkamer en je kat daar laten ontspannen met de deur dicht. U kunt ook helpen irritatie in de keel van uw kat te verminderen door stof, chemicaliën, roken of aerosolen in de omgeving van uw kat te verminderen.

Zacht, natvoer kan gemakkelijker en aantrekkelijker zijn voor uw kat om te eten als ze keelpijn hebben, maar zorg ervoor dat u geleidelijk veranderingen in hun dieet aanbrengt om de kans op buikklachten te verminderen.