Korrelstrooisel vs. klontering: Hoe vergelijken ze zich? Onze 2022 vergelijking


Er zijn veel goede redenen om een kat als huisdier te hebben, maar een belangrijke reden voor velen is dat ze relatief weinig onderhoud vergen. Eén ding dat katten echter wel nodig hebben, is een kattenbak. Hoewel sommige mensen denken dat elke soort kattenbakvulling voldoet, zijn er in feite veel verschillende soorten kattenbakvulling verkrijgbaar, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Velen vinden kattenbakvulling een noodzakelijk kwaad als het gaat om het hebben van een kat. Maar het is belangrijk om het juiste type kattenbakvulling te kiezen voor uw behoeften en die van uw kat.

Twee van de meest populaire soorten kattenbakvulling zijn korrels en klonten. Maar hoe zijn ze te vergelijken? Hier is een overzicht van de twee soorten kattenbakvulling, om u te helpen beslissen welke de juiste is voor uw kat.

verdeler-kattenklauw1Overzicht van Pellet Nest:

Er zijn tegenwoordig veel soorten korrelstrooisel voor katten op de markt. Sommige zijn gemaakt van klei, andere van maïs of tarwe. Er is zelfs een soort gemaakt van gerecycled papier. Het belangrijkste om te onthouden bij het kiezen van een korrelstrooisel voor je kat is dat het absorberend moet zijn. Sommige merken voegen ook geurcontrole toe aan hun korrels.

Kattenbakvulling van houtkorrels wordt meestal gemaakt van dennenhout omdat dat van nature een goede geur heeft. Maar ook andere houtsoorten kunnen worden gebruikt. Het gebruik van dennenhout voorkomt de noodzaak om chemische geurstoffen te gebruiken om de geur te maskeren. Naarmate huisdiereigenaren milieubewuster worden, is dit type kattenbakvulling populairder geworden. Biologisch afbreekbaar en vaak gemaakt van gerecyclede materialen, is deze kattenbakvulling gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Houtpellets gaan niet alleen langer mee, ze hoeven ook veel minder vaak te worden vervangen dan kattenbakvulling van klei.

kattenbak op een houten vloer
Image Credit: Grzegorz Petrykowski, Shutterstock

Hoe het werkt

Omdat houtpellets zeer absorberend zijn, vormen ze een effectieve kattenbakvulling. Kattenbakvulling gemaakt van houtkorrels absorbeert urine op dezelfde manier als andere soorten kattenbakvulling. Tijdens het absorberen van urine wordt ook de geur geabsorbeerd. Pellets worden zaagsel na het absorberen van urine. Nadat het zaagsel in de kattenbak is gezakt, blijven er verse korrels bovenop liggen. De korrels absorberen echter geen vaste stoffen. Bijgevolg zullen kattenuitwerpselen zich op de korrels ophopen, maar de dennengeur van de kattenbakvulling kan de geur helpen maskeren.

Hoe schoonmaken en verschonen

Het wordt aanbevolen het houtkorrelstrooisel dagelijks uit te scheppen en het om de 2 weken volledig te vervangen. Schep het dagelijks uit door de vaste stoffen met een schep te verwijderen. Na het uitscheppen van hoopjes zaagsel zeeft u de schep om te voorkomen dat ook droge korrels worden weggegooid. Daarna kunt u de doos opnieuw vullen met droge korrels en aanvullen met verse korrels. Kattenbakken moeten om de 2 weken worden vervangen door verse korrels, maar als u ze elke dag uitschept, hoeft u het misschien minder vaak te doen.

Het kan nodig zijn om de kattenbakvulling vaker te vervangen als je meer dan één kat hebt. Een kattenbak met een ingebouwde zeefbak vergemakkelijkt het verschonen van de kattenbakvulling. Deze filtert het zaagsel door de zeef. Verwijder gewoon de vaste stoffen en leeg het zaagsel uit de onderste bak.

De geuren en vlekken van katten zullen waarschijnlijk nog steeds aanwezig zijn in huis, zelfs als u een schone kattenbak houdt. Niemand van ons wil dat een poging om milieubewuster te zijn ten koste gaat van een aangenaam ruikend huis. Dit is waar geur- en vlekverwijderaars voor huisdieren een groot verschil kunnen maken.

kattenpoep uit de kattenbakvulling scheppen
Image Credit: Boibin, Shutterstock

Hoe zich ervan te ontdoen

Het is belangrijk om zwerfvuil zorgvuldig te verwijderen, omdat sommige soorten gevaar voor het milieu kunnen opleveren. Door hun natuurlijke samenstelling zijn houtkorrels biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Het composteren van kattenuitwerpselen moet echter voorzichtig gebeuren, omdat het parasieten bevat die menselijke toxoplasmose kunnen veroorzaken. Composteer houtpellets niet in de buurt van groenten of andere eetbare planten. Houd er een aparte composthoop voor aan. U kunt het ook in kleine hoeveelheden door het toilet spoelen of weggooien als u niet composteert.

Voors


 • Milieuvriendelijk

 • Gemakkelijk af te voeren

 • Produceert geen stof

 • Chemicaliënvrij

Cons

 • Katten zullen het in sommige gevallen niet gebruiken
 • Klontert niet
 • Moet vaker worden schoongemaakt
 • Kan erger ruiken als het niet goed wordt beheerd
thematische onderbreking

Overzicht van Clumping Cat Litter:

Het type klonterende kattenbakvulling dat tegenwoordig verkrijgbaar is, is aangepast aan het traditionele type kleikattenbakvulling. Het bestaat uit kleine deeltjes van verschillende soorten klei die in aanwezigheid van vocht aan elkaar kleven. Hierdoor kunnen katteneigenaren een deel van de gebruikte kattenbakvulling verwijderen zonder de hele bak te legen.

Dit type kattenbakvulling is echter niet natuurlijk geparfumeerd. Er zijn ongeparfumeerde varianten verkrijgbaar, maar die maskeren geen onaangename geuren van de kattenbak in uw huis. Om dit tegen te gaan zijn er geparfumeerde versies beschikbaar, maar die zijn geparfumeerd met kunstmatige, chemische geuren, waar niet iedereen van houdt. Over het algemeen vinden de eigenaren dat de meeste katten bereid zijn klonterende kattenbakvulling te gebruiken, omdat het voor hen natuurlijker aanvoelt om zich te ontlasten op de textuur en consistentie die het biedt.

klonterende kattenbakvulling
Image Credit: Karnstocks, Shutterstock

Hoe het werkt

Klonterende kattenbakvulling is voornamelijk samengesteld uit bentonietklei die in kleinere deeltjes is verpulverd. Het wordt klonterende kattenbakvulling genoemd omdat bentoniet kleideeltjes vocht absorberen en samenklonteren. Veel katteneigenaren geven de voorkeur aan dit type kattenbakvulling omdat het gemakkelijk en gemakkelijk schoon te maken is. De kattenbak kan worden schoongemaakt door de klonten eruit te scheppen, terwijl losse kattenbakvulling door het schepje wordt gezeefd. Er is geen speciale kattenbak of schep nodig.

Tijdens het schoonmaken wordt er wel een bepaalde hoeveelheid stof geproduceerd. Uw kat kan dit stof door uw huis verspreiden. Klonterende kattenbakvulling heeft echter het voordeel dat het zeer lang meegaat bij regelmatige reiniging.

Hoe te vervangen

Klonterstrooisel kan op dezelfde manier worden vervangen als houtpelletstrooisel. Het belangrijkste verschil is dat klonterstrooisel niet helemaal naar de bodem zakt, dus het zeven en verwijderen gaat veel sneller bij het scheppen. Als u meerdere katten hebt, moet u elke dag klonterstrooisel scheppen. Als u maar één kat heeft, kunt u misschien volstaan met om de dag.

U moet het schepje gebruiken om de klonten uit de klonterende kattenbakvulling te verwijderen. Als u schept, moet u de klonten voelen. Schud de schep over de doos nadat u een klont hebt verwijderd om alle losse kattenbakvulling te verwijderen. Verwijder klonten kattenbakvulling door ze in een zak te gooien en door te gaan tot er alleen losse kattenbakvulling overblijft. U moet de kattenbak om de 2 weken schoonmaken en vervangen. Wanneer het tijd is om de kattenbakvulling te vervangen, gooit u de inhoud in een zak. De bodem van de bak kan een puinhoop worden omdat klonterende kattenbakvulling aan elkaar kleeft. Spuit water en zeep op de kattenbak. Voeg verse, schone kattenbakvulling toe na het afspoelen en drogen.

Dr. Elsey's Clumping Clay kattenbakvulling
Image Credit: Dr. Elsey’s

Hoe zich ervan te ontdoen

De chemische stoffen in klonterstrooisel kunnen schade toebrengen aan het milieu. Composteren of doorspoelen wordt niet aanbevolen. Gooi in plaats daarvan uw gebruikte afvalzak bij de rest van uw afval.

Pros


 • Budgetvriendelijk

 • Gemakkelijk geschept

 • Produceert weinig geur

 • De meeste katten zullen dit graag gebruiken

Nadelen

 • Er wordt stof geproduceerd
 • bevatten chemicaliën die schadelijk kunnen zijn
 • Het is niet milieuvriendelijk
 • Wordt gemakkelijk door het huis gevolgd
thematische onderbreking

Andere te overwegen factoren

Prijs

Er zijn een paar belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze tussen korrelstrooisel of klonterstrooisel. Ten eerste de prijs van de twee soorten strooisel. Klonterstrooisel is doorgaans duurder dan korrelstrooisel. U zult echter merken dat het prijsverschil de moeite waard is voor het gemak en de effectiviteit van klonterstrooisel.

Bij het bespreken van de prijs van kattenbakvulling is het belangrijk om ook de kwaliteit van het product in overweging te nemen. Kattenbakvulling van hogere kwaliteit zal meer kosten, ongeacht het type kattenbakvulling (houtkorrels of klontering). De reden hiervoor is dat producten van hogere kwaliteit gemaakt zijn van betere materialen en/of een beter productieproces hebben. Daardoor kunnen ze de gebruiker een betere ervaring bieden en daarom zijn mensen bereid er meer voor te betalen. Vergeet niet dat kattenbakvulling van hogere kwaliteit over het algemeen langer meegaat dan kattenbakvulling van lagere kwaliteit, zodat u uiteindelijk minder gebruikt.

metalen schep op kattenbakvulling
Image Credit: Pam Walker, Shutterstock

Een veilige omgeving

Er zijn een paar veiligheidsoverwegingen om in gedachten te houden bij het gebruik van houtpellets of klonterende kattenbakvulling. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de ruimte waar de pellets of kattenbakvulling wordt gebruikt goed geventileerd is, en sommige eigenaren dragen graag handschoenen en een masker bij het hanteren van de pellets of kattenbakvulling, omdat deze schadelijke chemicaliën kunnen bevatten. Vergeet niet dat het belangrijk is de pellets of strooisel buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden, omdat zij in de verleiding kunnen komen ze op te eten.

Ondanks het gemak van klonterende kattenbakvulling zijn er enkele veiligheidsproblemen. Als uw kat bentonietklei uit klonterstrooisel binnenkrijgt, kan hij gezondheidsproblemen krijgen. Doordat het sommige vloeistoffen in hun lichaam kan absorberen, kan het verstoppingen in hun maag en darmen veroorzaken. Als uw kat geen kattenbakvulling heeft gegeten, is dit misschien geen probleem. Maar als u dit gedrag ziet, is klonterende kattenbakvulling misschien niet de beste keuze voor uw kat.

De menselijke gezondheid is een andere zorg. Het schoonmaken van de kattenbak van uw kat is uw taak, omdat ze het zelf niet kunnen. Het is gevaarlijk voor zwangere vrouwen om kattenbakvulling van welke soort dan ook op te scheppen vanwege de aanwezigheid van toxoplasmose in kattenbakvulling. Zelfs als u niet zwanger bent, kan het stof van klonterende kattenbakvulling uw luchtwegen irriteren, vooral als de kattenbakvulling geparfumeerd is met kunstmatige geurstoffen. Het kan beter zijn om houtkorrels te gebruiken als u last heeft van ademhalingsproblemen.

Overstappen op andere kattenbakvulling: Waarop letten

Wanneer u klaar bent om van kattenbakvulling te veranderen, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Ten eerste wilt u een kattenbakvulling vinden die qua textuur en absorptievermogen vergelijkbaar is met de kattenbakvulling die u nu gebruikt. Dit maakt de overgang voor uw kat gemakkelijker. Ten tweede wilt u de nieuwe kattenbakvulling geleidelijk introduceren door deze te mengen met de oude kattenbakvulling. Nadat u van kattenbakvulling bent veranderd, moet u de kattenbakgewoonten van uw kat een paar dagen in de gaten houden. Het kan voor sommige katten moeilijk zijn om aan houtpellets te wennen als ze dat niet gewend zijn. U zult meer onaangename rotzooi moeten opruimen als ze elders hun behoefte gaan doen. Er zijn katten die er langer over doen om zich aan nieuwe kattenbakvulling aan te passen dan andere, terwijl er ook katten zijn die er nooit aan zullen wennen.

Wanneer u van kattenbakvulling verandert, zijn er bepaalde dingen waar u rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de nieuwe kattenbakvulling geschikt en succesvol is voor uw kat. Katten zijn net als mensen gevoelig voor allergieën en huidgevoeligheden. Ademhalingsproblemen of huidirritatie kunnen wijzen op een allergische reactie op beide soorten kattenbakvulling. Sommige katten zijn gevoelig voor geparfumeerde kattenbakvulling, maar ook houtkorrels kunnen problemen veroorzaken. Als uw kat problemen ondervindt met de kattenbakvulling, moet u stoppen met het gebruik ervan.

verdeler-kattenklauw1

Conclusie

Kortom, bij de keuze tussen korrel- en klonterende kattenbakvulling zijn er een paar factoren om rekening mee te houden. Klonterende kattenbakvulling is over het algemeen meer absorberend, terwijl korrelige kattenbakvulling meestal stofvrij is. Klonterende kattenbakvulling is meestal ook duurder dan korrelige kattenbakvulling, maar is gemakkelijker op te ruimen. Pelletmest is minder stoffig, maar kan moeilijk uit te scheppen zijn. Uiteindelijk hangt de beste kattenbakvulling voor uw kat af van hun en uw individuele voorkeuren.

thematische onderbreking

Image Credit: Africa Studio, Shutterstock (L), Karnstocks, Shutterstock (R)