Lichtgewicht kattenbakvulling vs gewone: Welke is beter? Onze 2022 vergelijking


De dagen dat je heel weinig keuze had in het type kattenbakvulling dat je kocht voor je katachtige vriend zijn al lang voorbij. Er zijn veel opties in de moderne wereld van vandaag, waaronder gewone kattenbakvulling of een lichtgewicht type.

Kattenbakvulling is meestal super zwaar en moeilijk het huis in te dragen. Dat is waar lichtgewicht kattenbakvulling begon op te duiken als een alternatief voor de zware reguliere kattenbakvulling. Als een huisdier ouder, heb je misschien overwogen de aankoop van lichtgewicht kattenbakvulling voor uw katachtige metgezel. U weet echter niet zeker hoe het werkt. Is het veilig voor uw huisdier? Wat is het verschil tussen de twee soorten kattenbakvulling? We beantwoorden deze en andere vragen in dit artikel.

kat gezicht verdeler 2

Overzicht van lichtgewicht kattenbakvulling

We bespreken de voor- en nadelen en wat lichtgewicht kattenbakvulling precies is.

metalen schep op kattenbakvulling
Image Credit: Pam Walker, Shutterstock

Wat is lichtgewicht kattenbakvulling?

Lichtgewicht kattenbakvulling is gebaseerd op klei, maar het is gemengd met stoffen zoals perliet, waardoor de kattenbakvulling ook lichtgewicht is. De toevoeging van de lichtgewicht stoffen maakt de kattenbakvulling 50% lichter. Hoewel de kattenbakvulling lichter is, krijg je nog steeds dezelfde hoeveelheid; je hoeft alleen geen zware zak van 30 pond mee te nemen.

Hoe werkt lichtgewicht kattenbakvulling?

Het vangt, absorbeert en klontert, maar lijkt wel een snelle vochtopname te hebben, in tegenstelling tot de langzamere absorptiesnelheid die je ziet bij gewone kattenbakvulling. De lichtgewicht kattenbakvulling wordt soms gemengd met ontgeurders, zoals zuiveringszout, om eventuele geurtjes die uw kat achterlaat te verdoezelen. De meeste lichtgewicht kattenbakvullingen zijn er in geparfumeerde of ongeparfumeerde vorm.

De lichtgewicht kattenbakvulling werkt op dezelfde manier als gewone klonterende kattenbakvulling, het is alleen lichter, gemakkelijker te dragen, en volgens sommigen gemakkelijker op te scheppen vanwege de vochtabsorptie.

Werkt lichtgewicht kattenbakvulling?

Alle reviews die we lezen over lichtgewicht kattenbakvulling lijken positief te zijn. Gebruikers melden dat het gemakkelijk te dragen en te scheppen is en dat sommige katten de kattenbakvulling lekkerder vinden omdat het een zachtere textuur heeft, zoals het zand dat katten gebruiken als ze buiten zijn.

Zoals bij elk product zijn er echter ook enkele nadelen aan het gebruik van de kattenbakvulling. Veel ouders meldden dat het aan de poten van hun kat bleef plakken en dat het gemakkelijk door het huis te vinden was. Het is een stuk duurder dan gewone kattenbakvulling en is ook stoffiger. Sommige dierenartsen hebben ook gesuggereerd dat het niet moet worden gebruikt voor jongere kittens.

klonterende kattenbakvulling
Image Credit: Karnstocks, Shutterstock

Is lichtgewicht kattenbakvulling veilig?

Een van de grootste vragen over lichtgewicht kattenbakvulling is of het veilig is voor uw katten om te gebruiken. Omdat de ingrediënten van lichtgewicht kattenbakvulling niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn, zijn sommige ouders huiverig om het te proberen. Bedrijven die de kattenbakvulling produceren doen echter uitgebreide testen en zeggen dat er geen giftige bestanddelen in zitten die een kat zouden kunnen schaden.

Omdat de lichtgewicht kattenbakvulling echter als stoffiger wordt beschouwd dan gewone kattenbakvulling, is het misschien niet geschikt voor katten die lijden aan allergieën of astma. Zoals eerder gezegd, raden sommige dierenartsen het gebruik van lichtgewicht kattenbakvulling niet aan als je een kitten hebt, en zeggen dat het beter is om over te stappen als ze groter en ouder zijn.

Voors


 • Gemakkelijker te dragen

 • Gemakkelijker te scheppen

 • Supersnelle vochtopname

 • Verkrijgbaar in geparfumeerd en ongeparfumeerd

 • Sommige katten geven er de voorkeur aan vanwege de zachtere textuur

Nadelen

 • Makkelijker te traceren door het huis
 • Stoffiger dan sommige gewone nesten
 • Misschien niet geschikt voor jongere kittens
 • Dure

3 kat gezicht verdeler

Overzicht van gewone kattenbakvulling

Nu je de voor- en nadelen van lichtgewicht kattenbakvulling kent, gaan we het merk vergelijken met gewone kattenbakvulling en kijken hoe het zich staande houdt.

persoon vervangende kattenbakvulling
Image Credit: Africa-Studio, Shutterstock

Wat is gewone kattenbakvulling?

De meeste huisdiereigenaren weten dat gewone kattenbakvulling gemaakt is van klei. Het is een klei gemengd met verbindingen zoals houtskool en zuiveringszout om geuren die uw huisdieren achterlaten te neutraliseren. De klei is absorberend en in de meeste gevallen gemakkelijk uit de kattenbak te scheppen.

Hoe werkt gewone kattenbakvulling?

Gewone kattenbakvulling werkt door de urine naar de bodem van de kattenbak te laten lopen, zodat de klei de nattigheid en de geuren absorbeert. Als u de kattenbakvulling dagelijks schept, hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken over de ophoping van geurtjes. Het werkt echter niet eeuwig, en het duurt maar een paar dagen voordat u de kattenbak moet legen en er volledig verse kattenbakvulling in moet doen.

Werkt gewone kattenbakvulling?

Ja, gewone kattenbakvulling werkt. Maar het is zwaar en voor sommige kattenouders moeilijk te dragen in huis en nog moeilijker te tillen en in de kattenbak te gieten. De verwijdering kan ook moeilijk zijn, omdat de toch al zware kattenbakvulling verzadigd raakt met urine en uitwerpselen en nog zwaarder wordt.

Aan de andere kant is het de meest populaire kattenbakvulling omdat het betrouwbaar, kostenefficiënt en toch gemakkelijk te gebruiken is. Je kunt gewone kattenbakvulling krijgen in geparfumeerde of ongeparfumeerde vorm, en het is overal verkrijgbaar.

kat in de kattenbak
Image Credit: Lilia Solonari, Shutterstock

Is gewone kattenbakvulling veilig?

Ja, gewone kattenbakvulling is veilig, hoewel het ook stoffig kan zijn. Het wordt niet veilig geacht voor kleinere dieren zoals gerbils of konijnen, omdat zij ademhalingsproblemen kunnen krijgen.

Voors


 • Kostenefficiënt

 • Gemakkelijk te gebruiken

 • Betrouwbaar

 • Gemakkelijk overal te vinden

 • Verkrijgbaar in geparfumeerd of ongeparfumeerd

 • Populair bij katten en kattenouders

Nadelen

 • Dozen en tassen kunnen zwaar zijn
 • Moeilijker op te tillen en te gieten
 • Verwijdering kan moeilijk zijn
 • Is niet geschikt voor kleinere dieren

3 katten verdeler

Wat is de beste kattenbakvulling voor u?

Of lichtgewicht kattenbakvulling of gewone kattenbakvulling de beste keuze is voor u en uw katachtige vriend, hangt af van een aantal factoren. Als u niet in staat bent om zakken kattenbakvulling van 30 tot 40 pond te dragen, dan is de beste optie lichtgewicht kattenbakvulling. Maar als u het gewicht aankunt, is gewone kattenbakvulling goedkoper en werkt het net zo goed.

twee katten op de kattenbak
Image Credit: Guajillo studio, Shutterstock

Spoort lichtgewicht afval meer dan gewoon afval?

Veel ouders vragen zich af of lichtgewicht kattenbakvulling meer spoort dan gewone kattenbakvulling. Hoewel de lichtgewicht kattenbakvulling fijnere, kleinere deeltjes heeft die gemakkelijker aan de poten van de kat blijven kleven en gemakkelijker kunnen worden rondgeslingerd, kan ook gewone kattenbakvulling aan de poten van de kat blijven kleven.

kattenpootverdeler

Conclusie

Lichtgewicht en gewone kattenbakvulling hebben elk hun voor- en nadelen, maar beide werken goed. Voor kittens kun je beter geen lichtgewicht kattenbakvulling gebruiken, en voor kleinere huisdieren zoals konijnen en knaagdieren kun je geen gewone kattenbakvulling gebruiken. Het komt erop aan wat u het beste vindt voor u en uw huisdier bij de keuze tussen de twee soorten kattenbakvulling.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Svetlana Rey, Shutterstock (L), Grzegorz Petrykowski, Shutterstock (R)