Kattenhormonen & hoe ze hun acties beïnvloeden

Net als mensen hebben katten hormonen die van nature en constant worden vrijgegeven door hun endocriene systeem. Deze hormonen helpen bij het reguleren van het gedrag, de stemmingen en lichaamsfuncties van een kat. Kattenhormonen spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de gezondheid van een kat, inclusief het metabolisme, de voortplantingscyclus, de ontwikkeling, de groei en het gedrag. Laten we meer leren over de hormonen van een kat en hoe ze hun acties beïnvloeden in dit artikel.

cat + lijnverdeler

Hoe werken kattenhormonen?: Het endocriene systeem

Het endocriene systeem is een complex netwerk van klieren en organen die hormonen in het lichaam afscheiden. Bij katten bestaat het uit de hypothalamus, hypofyse, bijschildklieren, schildklier, bijnieren, pancreas, nieren en eierstokken of teelballen. Deze klieren scheiden hormonen af, die in de bloedbaan worden vrijgegeven om door andere delen van het lichaam te worden gebruikt.

Hormonen vs Feromonen

Hormonen en feromonen worden vaak verward omdat ze beide het gedrag van katten beïnvloeden. Hormonen zijn chemische boodschappers geproduceerd door de endocriene klieren die lichaamsfuncties reguleren. Feromonen, ook geproduceerd door klieren, zijn chemicaliën die vrijkomen door dieren die een invloed hebben op het gedrag van andere dieren van dezelfde soort. Feromonen kunnen worden gebruikt om territoriale grenzen te markeren of partners aan te trekken, terwijl hormonen de processen van het lichaam reguleren. Felinine is het kattenferomoon dat katten helpt hun territorium te markeren en andere katten te herkennen.

tabby kat die buiten sproeien om territorium te markeren
Afbeelding credit: Helen Liam, Shutterstock

Wat zijn de verschillende kattenhormonen?

Elk hormoon heeft een belangrijke rol in de regulatie van de lichaamsfuncties van de kat. Veel voorkomende hormonen om over te horen zijn insuline, testosteron, oestrogeen, progesteron, cortisol, adrenaline en thyroxine. Hormonen zoals GnRH, calcitonine, prolactine en oxytocine, om er maar een paar te noemen, hebben echter ook een cruciale rol in bepaalde processen en beïnvloeden het gedrag van een kat.


  • Insuline: Reguleert de bloedsuikerspiegel en het energieverbruik van de cel.

  • Testosteron is verantwoordelijk voor mannelijke kenmerken en seksueel gedrag.

  • Oestrogeen en progesteron zijn betrokken bij de voortplantingscyclus van vrouwelijke katten en reguleren hun warmtecycli.

  • Cortisol helpt bij het beheersen van stressreacties en het reguleren van het metabolisme.

  • Adrenaline komt vrij als reactie op opwinding of angst en kan een kat alerter maken.

  • Thyroxine reguleert het metabolisme van het lichaam.

Hoe hormonen gedrag beïnvloeden

Kattenhormonen kunnen het gedrag van een kat op verschillende manieren beïnvloeden. Testosteron is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het markeren van gedrag zoals het spuiten van urine op voorwerpen en agressief gedrag tegenover andere katten. Adrenaline en cortisol kunnen ertoe leiden dat een kat alerter of paniekeriger handelt, terwijl oestrogeen en progesteron ervoor kunnen zorgen dat een vrouwelijke kat fysieke tekenen van loopsheid vertoont, zoals verhoogde vocalisatie, frequent wrijven, rollen en zelfs urine spuiten.

huiskatten paren
Afbeelding credit: Neonci, Shutterstock

Waar wordt elk hormoon geproduceerd in het lichaam?

Insuline wordt geproduceerd door het endocriene deel van de alvleesklier. Testosteron wordt geproduceerd in de teelballen van mannelijke katten en de eierstokken van vrouwelijke katten. Oestrogeen en progesteron worden geproduceerd in de eierstokken van vrouwelijke katten. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren, terwijl adrenaline en thyroxine beide worden gemaakt door de schildklier.

Hormonale verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke katten

Mannelijke katten hebben hogere niveaus van testosteron dan vrouwelijke katten, wat kan leiden tot agressief gedrag en territoriale markering. Vrouwelijke katten daarentegen hebben hogere niveaus van oestrogeen en progesteron die hun voortplantingscyclus en gedrag beïnvloeden.

Hoe hormonen vrouwelijke katten beïnvloeden

Vrouwelijke katten hebben hogere niveaus van oestrogeen en progesteron, wat kan leiden tot tekenen van loopsheid. Tijdens de loopsheidscyclus kunnen vrouwelijke katten eerder rondzwerven en om een partner vragen. Ze kunnen ook agressief gedrag vertonen tegenover andere vrouwelijke katten.

Hoe hormonen mannelijke katten beïnvloeden

Mannelijke katten hebben hogere niveaus van testosteron, wat kan leiden tot agressief of territoriaal gedrag. Mannelijke katten kunnen ook hun territorium markeren door urine te spuiten. Bovendien kunnen ze proberen te paren met vrouwelijke katten tijdens het paarseizoen.

Hormonen en sterilisatie/castratie

Het steriliseren of castreren van een kat kan helpen om veel van het gedrag veroorzaakt door hormonen te verminderen. Deze procedure verwijdert de voortplantingsorganen en vermindert of elimineert zo de productie van bepaalde hormonen zoals testosteron en oestrogeen. Dit kan leiden tot verminderde agressie, territoriummarkering en zwervening gedrag bij katten. Castratie helpt ook om ervoor te zorgen dat mannelijke katten niet per ongeluk paren met vrouwelijke katten in het gebied.

Cat sterilisatie procedure
Afbeelding credit: De Visu, Shutterstock

Gaan katten door de menopauze?

Nee, katten gaan niet door de menopauze. Menopauze is een aandoening ervaren door vrouwelijke mensen waarbij hun voortplantingshormoon oestrogeen afneemt met de leeftijd. De hormoonproductie van katten neemt niet af met de leeftijd.

Katten kunnen echter nog steeds veranderingen in hormoonspiegels ervaren als gevolg van behandelingen zoals sterilisatie en castratie of medische aandoeningen. Het is belangrijk om de gezondheid, het dieet en de levensstijl van uw kat te controleren en uw dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat er veranderingen in hun hormonen zijn.

garen kogelverdeler

Kattenziekten geassocieerd met hormonale onbalans

Hormonale onevenwichtigheden kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan ziekten, zoals schildklierproblemen, diabetes en bijnieraandoeningen. Deze ziekten kunnen ervoor zorgen dat een kat drastische gedragsveranderingen ervaart, evenals fysieke symptomen zoals haaruitval of meer drinken en plassen.

Hormonale onevenwichtigheden bij katten kunnen ook leiden tot reproductieve problemen zoals onregelmatige warmtecycli of het onvermogen van een kat om zwanger te worden als je ze probeert te fokken. Onevenwichtigheden in cortisolspiegels kunnen ook verhoogde angst en stress veroorzaken, wat kan leiden tot gedragsproblemen.

Het zo snel mogelijk identificeren en behandelen van hormonale onevenwichtigheden is belangrijk voor het behoud van de gezondheid van uw kat. Als uw kat tekenen van een hormonale onbalans vertoont, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen voor een juiste diagnose en behandeling.

Tekenen van een hormonale onbalans bij katten

Als een kat een onbalans van hormonen heeft, kan dit hun algehele gezondheid en gedrag beïnvloeden. Tekenen van een hormonale onbalans kunnen zijn overmatige gewichtstoename of -verlies, verhoogde agressie of angst, veranderingen in eetlust, slaapproblemen en meer. Als u een van deze symptomen bij uw kat opmerkt, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen voor een juiste diagnose en behandeling.

kat sist
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay

Hoe kan ik mijn kat ondersteunen bij hormonale onevenwichtigheden?

De beste manier om uw kat te ondersteunen bij een hormonale onbalans is om hem naar de dierenarts te brengen voor een onderzoek en eventuele noodzakelijke behandelingen of therapieën. Bovendien kan het monitoren van het dieet en de levensstijl van uw kat helpen om gezonde hormoonspiegels te behouden. U kunt ook comfort en geruststelling bieden door quality time met uw kat door te brengen en ervoor te zorgen dat ze een veilige, comfortabele plek hebben om te rusten. Ten slotte, als uw kat medicatie heeft voorgeschreven gekregen, is het belangrijk om het op de juiste manier toe te dienen en de instructies van uw dierenarts voor dosering en frequentie op te volgen.

kattenpootverdeler

Andere veelgestelde vragen (FAQ’s)

V: Hoe beïnvloeden kattenhormonen het metabolisme?

A: Thyroxine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het metabolisme van een kat. Hoge niveaus van thyroxine kunnen leiden tot verhoogde eetlust, terwijl lage niveaus kunnen leiden tot verminderde eetlust. Bovendien reguleert insuline het vermogen van de cellen om glucose als energiebron te gebruiken.

V: Wat kan ik doen om het stressniveau van mijn kat te verminderen?

A: Stress bij katten wordt vaak veroorzaakt door veranderingen in de omgeving. Om het stressniveau van uw kat te helpen verminderen, moet u hem een veilige en comfortabele omgeving bieden die vrij is van harde geluiden of plotselinge bewegingen. Zorg er bovendien voor dat uw kat voldoende speelgoed en speeltijd heeft om hem te vermaken. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts kunnen ook helpen om uw kat gezond te houden en het stressniveau te verminderen.

Twee katten spelen thuis met speelgoed
Afbeelding credit: Axel Bueckert, Shutterstock

V: Hoe kan ik mijn kat helpen gezond te blijven?

A: De beste manier om ervoor te zorgen dat uw kat gezond blijft en een uitgebalanceerd hormoonniveau heeft, is door hem een voedzaam dieet, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige veterinaire controles te geven. Bovendien kan het bieden van speelgoed en interactieve speeltijd aan uw kat helpen het stressniveau te verminderen en hem bezig te houden.

V: Wat moet ik doen als ik me zorgen maak over de hormonen van mijn kat?

A: Als u zich zorgen maakt dat uw kat een probleem met hormonen heeft, kunt u hem het beste naar de dierenarts brengen voor een onderzoek. Uw dierenarts kan tests uitvoeren en eventuele noodzakelijke behandelingen of therapieën aanbevelen. Daarnaast is het belangrijk om het gedrag en de activiteitsniveaus van uw kat in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat hun hormonen in balans en gezond blijven.

3 kat face divider

Conclusie

Kattenhormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamsfuncties en het beïnvloeden van gedrag bij katten. Het is belangrijk voor eigenaren van gezelschapsdieren om de hormonen van hun kat te begrijpen en hoe ze hun gedrag kunnen beïnvloeden. Deze kennis kan eigenaren van gezelschapsdieren helpen hun kat beter te begrijpen, te anticiperen op gedragsveranderingen en het meeste uit hun relatie met hun geliefde metgezel te halen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Magui RF, Shutterstock