Hoe wilde katten koel te houden in de zomer: 5 tips en trucs

Tijdens de extreme zomerhitte lijden zwerfkatten en verwilderde katten enorm om geschikte schuilplaatsen en een zoetwaterbron te vinden. Veel dieren lijden aan hitte-uitputting en sterven zelfs aan een hitteberoerte tijdens de heetste zomerdagen, dus als we ons uiterste best doen om kleine veranderingen aan te brengen, kunnen we tientallen levens helpen redden.

Er zijn veel manieren waarop we ervoor kunnen zorgen dat de lokale zwerfkatten en verwilderde katten veilig blijven tijdens de zomer, dus zorg ervoor dat je enkele van de meest waardevolle tips hieronder leest.

3 kat face divider

De 5 tips om verwilderde katten koel te houden in de zomer

1. Zorg twee keer per dag voor vers water

De beste manier om verwilderde en zwerfkatten te helpen omgaan met zomerse hitte is door te zorgen voor een constante waterbron. Tijdens hitte en droogte vechten de meeste zwerfdieren om een zoetwaterbron te vinden, dus twee keer per dag water blussen kan ervoor zorgen dat veel katten gehydrateerd blijven. In dit geval is de beste waterbak om te gebruiken een diepe en smalle, die de verdamping zal vertragen. Omdat water snel verdampt bij hoog vuur, houdt u de kom uit de buurt van direct zonlicht.

thematische pauze

2. Laat voedsel weg wanneer je maar kunt

Een andere uitstekende tip die het leven op straat voor katten aanzienlijk kan verbeteren, is een betrouwbare voedselbron. Laat waar mogelijk voedsel weg voor verwilderde en zwerfkatten, zodat ze niet een hele dag hoeven te zoeken naar iets om te eten. Om het gemakkelijker te maken, kunt u een doe-het-zelf-voerstation in uw buurt maken, waar katten eraan zullen denken om af en toe langs te komen en voedsel te vinden. Om dit nog effectiever te maken, nodig je je vrienden en familie uit om waar mogelijk deel te nemen en bij te dragen aan het voeden van je lokale harige vrienden.

Image Credit: stock-enjoy, Shutterstock
thematische pauze

3. Creëer een koele en schaduwrijke plek

Wanneer de zomerhitte ondraaglijk is en we ons alleen maar willen verstoppen in onze koele huizen, stel je dan de wilde en zwerfdieren voor die geen goede schuilplaats hebben. Je kunt je lokale verwilderde katten op vele manieren helpen, en de belangrijkste hulp die je kunt bieden is een mooie en schaduwrijke plek om je te verbergen voor het zonlicht. Let op waar de lokale verwilderde katten rondhangen en als het in direct zonlicht is, probeer het dan te bedekken en een luifel te maken. Veel zwerfdieren hebben last van een zonnesteek en het hebben van een klein gebied om uit de buurt van de zon te rusten maakt een enorm verschil.

thematische pauze

4. Hulp bieden bij mogelijke hitte-uitputting

Als u vermoedt dat een lokale verwilderde kat lijdt aan hitte-uitputting, kunt u een lokale dierenarts om hulp vragen.

Er zijn verschillende manieren waarop u een zonnesteek kunt herkennen, en de tekenen zijn onder meer:

 • Braken
 • Overmatig kwijlen
 • Lethargie
 • Snelle ademhaling
 • Rode tong
 • Zwakheid

Als u deze symptomen opmerkt, bied de kat dan vers water en voedsel aan. Zorg voor onmiddellijke beschutting tegen de zon en als de symptomen aanhouden, breng de kat dan naar de dierenarts voor noodhulp.

Verwilderde katten die in het park eten
Afbeelding credit: Murat An, Shutterstock
thematische pauze

5. Maak tijdelijke noodopvang

Als u niet één maar tientallen lokale verwilderde katten wilt helpen, is er een uitstekende en relatief eenvoudige oplossing. Je kunt verschillende noodonderkomens maken en ze in de stad plaatsen met slechts een paar basismaterialen. Je kunt verschillende materialen gebruiken om deze kleine schuilplaatsen te maken, die geweldig zullen zijn voor wilde katten om zich te verbergen tijdens de zomer en winter. Het belangrijkste onderdeel van deze tijdelijke en snelle doe-het-zelf schuilplaats is het toevoegen van de juiste voering door materiaal in de doos te plaatsen dat de schuilplaats koel houdt in de zomer en warm in de winter.

Buitenmuren


 • Kartonnen

 • Grote dozen

 • Plastic containers

 • Houten kisten

Binnenvoering


 • Stro

 • Piepschuim

 • Oude dekens

 • Versnipperde krant

 • Oude handdoeken

kattenpootverdeler

Conclusie

Hopelijk kun je met deze kleine stapjes naar buiten gaan en de wereld een betere plek maken. Het opvangen van lokale wilde katten en het bieden van een zoetwaterbron en wat voedsel kan hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Uitgebreide verbeteringen komen wanneer we kleine veranderingen aanbrengen en proberen ten minste één onschuldig dier te helpen overleven door de verzengende zomerdagen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: JancickaL, Pixabay