Jagen verwilderde katten in groepen of delen ze hun dood?

Verwilderde katten jagen meestal niet in groepen. De meesten geven er de voorkeur aan om zelf prooien te vangen, en het delen van voedsel is meestal beperkt tot wilde moeders die voedsel aan hun kittens verstrekken. De manieren waarop verwilderde katten leven en jagen, variëren echter nogal. Sommigen leven op zichzelf en anderen vormen kolonies.

De meeste zwerfkatten en verwilderde katten vinden aaseten veel gemakkelijker dan jagen, waardoor het over het algemeen de voorkeursoptie is voor het vinden van lunch en diner. Hoewel precieze cijfers moeilijk te verkrijgen zijn, zijn er hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 60 en 100 miljoen wilde en zwerfkatten in de Verenigde Staten1.

3 kat face divider

Wat is het verschil tussen een verwilderde en een zwerfkat?

Het is vaak moeilijk om het verschil tussen verwilderde en zwerfkatten te bepalen, daarom worden buitenkatten zonder eigenaren vaak gemeenschapskatten genoemd. Verwilderde katten zijn dieren die nooit zijn gesocialiseerd om menselijk contact te accepteren. Katten zijn van nature bang voor mensen als ze niet gesocialiseerd zijn om mensen te accepteren tijdens hun eerste paar maanden van hun leven. De meesten worden nerveus en angstig rond mensen en doen hun best om menselijke interacties te beperken.

Verwilderde kat op de trap
Image Credit: 42 Noord, Unsplash

Verwilderde katten

Volwassen verwilderde katten zijn meestal geen geweldige huisdieren, omdat ze vaak moeite hebben om zich aan te passen aan het leven binnenshuis en gestrest raken wanneer ze gedwongen worden om dicht bij liefdevolle en goedbedoelende mensen te komen. Kittens geboren uit verwilderde moeders kunnen meestal worden gesocialiseerd en geadopteerd als ze worden blootgesteld aan mensen terwijl ze jong zijn. De optimale periode voor het socialiseren van kittens duurt van ongeveer 2 weken oud totdat ze ongeveer 14 weken zijn. Socialisatie duurt vaak wat langer bij oudere kittens.

Zwerfkatten

Zwerfkatten werden gesocialiseerd om menselijk contact te accepteren, en velen zijn voormalige huisdieren. Zwerfkatten kunnen verwilderd raken als ze lang genoeg geïsoleerd blijven van mensen. Maar sommigen die nog niet zo lang alleen zijn, zijn blij om geadopteerd te worden door liefhebbende gezinnen. Katten die bereid zijn om met mensen om te gaan, zijn over het algemeen benaderbaar en laten zich vaak aanraken door mensen die ze vertrouwen.

Nijldal Egyptische Stray cat_Rodrigo Munoz Sanchez_shutterstock
Afbeelding credit: Rodrigo Munoz Sanchez, Shutterstock

3 kat face dividerWaar leven verwilderde katten?

Terwijl sommige verwilderde katten in kolonies leven, zijn anderen gelukkig op zichzelf. Kolonies bestaan vaak uit meerdere koninginnen en hun kittens. Groepen variëren in grootte, maar bevatten vaak katten die aan elkaar verwant zijn. Mannetjes worden soms getolereerd, maar leven meestal aan de rand van de groep. Koninginnen in kolonies voeden en verzorgen vaak kittens van andere moeders. Interacties zijn wederkerig en agressie tussen kolonies wordt zelden gezien.

Sommige onafhankelijke wilde katten verblijven in semi-afgelegen gebieden dicht bij mensen, waar ze voedsel uit vuilnisbakken kunnen scoren en op knaagdieren kunnen jagen die hetzelfde proberen te doen. Andere onafhankelijke wilde katten leven echter in bosrijke omgevingen en vinden voedsel in het wild waar ze leven. Ze overleven meer door te jagen dan door te aaseten.

3 kattenverdelersWat eten verwilderde katten?

Verwilderde en zwerfkatten van alle strepen zijn voornamelijk aaseters, die vaak leven van voedsel dat door mensen in de prullenbak wordt gegooid en de knaagdieren die afval aantrekt. De meesten jagen alleen actief wanneer gemakkelijk toegankelijke voedselbronnen niet meer beschikbaar zijn. Terwijl verwilderde katten vogels en kleine zoogdieren doden, lijken knaagdieren de favoriete maaltijd van de kitties te zijn wanneer ze gedwongen worden om te jagen voor het avondeten.

Image Credit: stock-enjoy, Shutterstock

Cat kogelverdeler 1Top 3 manieren om wilde en zwerfkatten te helpen

Er zijn verschillende manieren om gemeenschapskatten te helpen, maar eerst moet je het vertrouwen van het dier verdienen om de beste manier van handelen te bepalen.

1. Voedsel en water verstrekken

Begin met het geven van voedsel en water aan de kat. Praat zachtjes, beweeg langzaam en laat de kat weten wat je doet. Laat het eten en water staan en ga weer weg. Geef de kat de tijd om te benaderen en te eten, maar verwacht niet veel interactie. Echt verwilderde katten zullen waarschijnlijk niet met je in de buurt eten. Sommige zwerfkatten die niet bang zijn voor mensen, kunnen met u in de buurt gaan eten als ze zich op hun gemak voelen met uw aanwezigheid.

thematische pauze

2. Een kat adopteren

Zwerfkatten kunnen vaak worden overgehaald om terug te keren naar de vrije tijd van het binnenleven! Maar voordat u een zwerfdier in uw gezin verwelkomt, overweeg dan om ze naar de dierenarts of een lokaal asiel te brengen voor een snelle microchipscan, omdat het dier verloren kan gaan. Huisdieren met goed geregistreerde microchips kunnen worden herenigd met hun familie. Als de oude familie van je nieuwe maatje niet kan worden gevonden,U kunt een nieuwe toevoeging aan uw huis vieren als u de tijd, ruimte en interesse heeft.

een verwilderde kat die onder een auto ligt
Image Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay
thematische pauze

3. Het bouwen van schuilplaatsen en TNR-programma’s

Aan de andere kant zijn verwilderde katten bijna nooit zo gelukkig als binnen- of huiskatten. Sommigen met toegewijde zorgverleners worden comfortabel genoeg om die personen te benaderen. Maar anderen komen nooit op het punt dat ze ontspannen genoeg zijn om aangeraakt te worden door of te eten in de aanwezigheid van mensen. Het bouwen en onderhouden van kattenasielen in de gemeenschap en deelname aan programma’s voor het castreren en vrijgeven van vallen (TNR) zijn twee manieren om katten in de gemeenschap te helpen.

TRN-programma’s vangen, vaccineren en castreren wilde katten voordat ze terugkeren naar hun natuurlijke omgeving. Neem contact op met een organisatie voor wilde katten voor informatie over de beste praktijken voor het voeren en bieden van schuilplaatsen voor katten uit de gemeenschap of voor meer informatie over deelname aan TNR-programma’s.

kattenpootverdeler

Conclusie

Verwilderde katten zijn te vinden in kolonies en op zichzelf. Kattenkolonies zijn meestal gemaakt van verschillende verwante koninginnen en hun kittens, en er zijn ook onafhankelijke katten die op zichzelf leven dicht bij mensen en in landelijke omgevingen. Veel verwilderde katten geven er de voorkeur aan om zich te vestigen in de buurt van gebieden waar ze menselijk afval kunnen opruimen voor voedsel, omdat het vaak eenvoudiger, betrouwbaarder en veiliger is dan jagen. Wanneer verwilderde katten jagen, doen de meesten dat alleen. Het delen van voedsel is zeldzaam, behalve tussen koninginnen en kittens.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels