Wat betekent regenende katten en honden? Voorbeelden & Geschiedenis

Taal is interessant in de manier waarop we vaak terminologie en zinnen gebruiken die we kennen en waarmee we zijn opgegroeid zonder hun exacte betekenis te kennen of hoe ze tot stand zijn gekomen.

Het regent katten en honden is een geweldig voorbeeld dat velen van ons regelmatig gebruiken. De uitdrukking wordt gebruikt om zware regenval te beschrijven. De letterlijke betekenis van de zin is echter onmogelijk en zou enigszins beangstigend zijn. Dus hoe is het zinvol en biedt het context aan wat we proberen te zeggen? En waarom worden onze geliefde katten en honden gebruikt om het weer te beschrijven wanneer de hemel opengaat? Lees verder om erachter te komen!

3 kat face divider

Wat betekent regenende katten en honden?

Het regent katten en honden is een merkwaardige en veel voorkomende uitdrukking die bekend staat als een idioom. Het wordt vaak gebruikt om zware of stortregens te beschrijven. Dit idioom kan gebruikt worden in de verleden tijd, het heden of de toekomst.

Als u nieuw bent in deze zin of nieuwsgierig bent naar hoe deze wordt gebruikt, volgen hier enkele voorbeelden:


  • “Het klinkt alsof het daar katten en honden regent; We zullen moeten wachten tot het is verdwenen voordat we ergens naartoe rijden.”

  • “We moesten helaas onze wandeling annuleren omdat het katten en honden regende.”

  • “Mogelijk moeten we een plan B regelen voor de ceremonie voor het geval het katten en honden regent.”

  • “Het regende katten en honden, dus we moesten stoppen en wachten tot de regen stopte.”

  • “Een paraplu helpt niet; Het regent katten en honden buiten, en we zullen zeker nat worden.”

  • “De weersvoorspelling zei lichte regen, maar het regent katten en honden daarbuiten!”

  • “Ik hou ervan als het katten en honden regent, zodat we binnen kunnen blijven en films kunnen kijken.”

  • “Er is geen manier om vandaag in het park te spelen, omdat het daar katten en honden regent!”

Het kan een effectief idioom zijn, want als het hard regent, lijken de regendruppels groot en zwaar, zoals de grootte van een kat of hond.

kattenpootverdeler

De geschiedenis van de uitdrukking “Het regent katten en honden”

Deze uitdrukking betekent slecht weer en zal meestal betekenen dat mensen er ook chagrijnig over zijn, maar waarom moeten we onze harige metgezellen erbij betrekken? Er zijn een paar theorieën over waarom onze huisdieren in de mix zijn gebracht.

zware regenval
Afbeelding credit: ND700, Shutterstock

De Europese invloed

De meest bekende theorie heeft niet het gelukkigste verhaal, maar het biedt enige context voor hoe deze zin tot stand is gekomen. Het werd voor het eerst waargenomen in het 17e-eeuwse Europa, waar het slechte drainagesysteem en de hoge populatie zwerfkatten en -honden de schuld waren. Zwerfdieren die stierven, werden meestal op straat achtergelaten en velen stierven in de regenbuien.

De regen zou de dode zwerfdieren wegvoeren en vanwege het slechte drainagesysteem zouden de straten bezaaid zijn met de overleden dieren. Het leek alsof het katten en honden had geregend.

Het Tudor-tijdperk

De uitdrukking kan ook dateren uit het Tudor-tijdperk. In die tijd was de enige plek voor de meeste verarmde bewoners om hun dieren bij hen thuis te houden, en huisdieren werden vaak in de spanten opgeborgen om warm te blijven. In die tijd waren daken gemaakt van eenvoudig riet en als het hevig regende, ging er regen door het riet en spoelde de huisdieren weg of bracht ze naar het maaiveld.

een kitten buiten in de regen
Afbeelding credit: NanaCola, Pixabay

De mythologische basis

Een mythologische theorie van de uitdrukking is dat de Noorse god van stormen, Odin, vaak werd afgebeeld met wolven en honden en symbolisch was voor de wind. Heksen werden vaak afgebeeld op hun bezems met zwarte katten tijdens zware stormen, wat een teken werd van zware regen voor zeelieden. Dit inspireerde de term voor zware wind (honden) en veel regen (katten) om “het regent katten en honden” te zijn.

Franse, Oudengelse en Griekse invloeden

Sommigen hebben ook gesuggereerd dat de uitdrukking een woordspeling is op het archaïsche Franse woord catadoupe, wat zich vertaalt naar ‘waterval’. Dat verklaart het eerste deel van het gezegde, terwijl ook werd gesuggereerd dat het was omdat watervallen geluiden produceren die lijken op katten en honden.

Verder wordt een waterval of cataract aangeduid met de Oudengelse naam, catadupe, die vaak wordt gespeld als catadupa en meestal verwijst naar een smal, rotsachtig deel van de rivier de Nijl. Het kan ook worden afgeleid van het Griekse woord “cata doxa”, wat “in strijd met ervaring of geloof” betekent.

Het eerste geregistreerde gebruik van deze zin was in een verzameling gedichten van Henry Vaughan in 1651, waar hij verwees naar een dak dat bestand was tegen “honden en katten regende onder de douche.” Een jaar later, een Engelse toneelschrijver, Richard Brome, wrote in zijn komedie City Witt: “Het zal honden en bunzings regenen.”

Kat die uit het raam kijkt
Afbeelding credit: Natali9701, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

De betekenis van de uitdrukking “het regent katten en honden” is doordrenkt van mysterie, maar tegenwoordig wordt het gebruikt om zware regenval en slechte weersomstandigheden te beschrijven. Het kan worden gebruikt om het weer te beschrijven dat voorbij is gegaan, dat momenteel gebeurt of dat mogelijk kan gebeuren. De vraag waarom we zeggen “Het regent katten en honden” lijkt geen definitief antwoord te hebben, maar je kunt het beste een paraplu meenemen voor het geval dat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Elena Arkadova, Shutterstock