Waarom vinden katten het niet leuk als je hun poten aanraakt?

Leuke Bengaalse kat die omhoog reikt

Alle katteneigenaren weten hoe schattig kattenteenbonen zijn. De poten van een kat kunnen zo uitnodigend lijken, zo pluizig en squishy, en gewoon schattig! Dus waarom trekken katten vaak weg als je hun poten aanraakt? Welnu, dit is een veel voorkomend kattengedrag en er zijn een paar mogelijke verklaringen.

Snel overzicht

01

De poten van katten hebben vele functies, van bescherming, geurmarkering en het verzamelen van informatie over de omgeving.

02

Katten houden er misschien niet van dat hun poten worden aangeraakt vanwege hun gevoeligheid, pijn of letsel in het verleden of heden, als zelfbescherming of vanwege individuele voorkeur.

03

Als je de poten van je kat wilt kunnen aanraken, doe het dan rustig aan. Bouw vertrouwen en band op met je kat met veilige aanrakingen, speel en lof en werk geleidelijk toe naar het aanraken van zijn voeten.

De voetzolen van een kat zijn erg gevoelig; Ze kunnen gemakkelijk pijnlijk of gewond raken en het verliezen van de controle over hen kan een kat kwetsbaar maken. Laten we eens kijken naar de vele redenen waarom uw kat misschien de voorkeur geeft aan een knuffel boven een pootmassage.

Lees ook: 10 fascinerende feiten over kattenpoten

Kattenpoten: een gids

gember kitten poten

Katten hebben meestal vijf tenen op elke voorpoot, met een klein kussen voor elke teen en een groot kussen in het midden van de poot.

De poten van een kat zijn geweldig, zowel voor hun anatomie als voor hun talloze toepassingen. Katten hebben vier voeten: twee voorpoten en twee achterpoten. Ze hebben in totaal 18 tenen, waarvan vijf op elke voorvoet (inclusief de dauwklauw) en vier op de achterpoten.

Elke teen heeft voetzolen gemaakt van een taaie huid die hen beschermt tijdens het lopen. Voetzolen zijn ook gevoelig voor temperatuur, trillingen en meer. Katten hebben over het algemeen één nagel aan elke teen. Kattenklauwen zijn intrekbaar en worden gebruikt voor klimmen, jagen, krabben en verzorgen.

De poten van katten bevatten ook geurklieren, die worden gebruikt om territorium te markeren en boodschappen over te brengen aan zichzelf en andere katten. Wanneer je kat je kneedt of naar zijn krabpaal gaat, laat hij tegelijkertijd geurboodschappen achter.

Katten hebben ook zweetklieren in hun voeten, voor temperatuurregulatie. Leuk weetje: katten kunnen alleen zweten via hun voeten – ze hebben geen zweetklieren over de rest van hun lichaam.

Lees ook: Kattenanatomiegids

Waarom vinden katten het niet leuk als je hun poten aanraakt?

Kitten Baby Kat

De meeste katten houden van aaien en knuffelen, maar het aanraken van hun poten is vaak verboden terrein.

De poten van katten zijn van vitaal belang in hun dagelijks leven. Als je dit weet, is het misschien een beetje gemakkelijker om te begrijpen waarom je kat je bijna overal anders laat aaien, maar wegtrekt als je in de buurt van zijn poten komt.

Laten we eens kijken naar enkele specifieke redenen waarom katten het niet leuk vinden als je hun poten aanraakt:

1. Gevoeligheid

Bengaalse kat likkende poot

Kattenpoten bevatten veel zenuwuiteinden, dus hun poten zijn extreem gevoelig voor aanraking.

Kattenpoten vervullen een reeks functies. Het zijn schokdempers, die katten helpen om zonder letsel van hoogte naar beneden te springen, maar ze kunnen ook temperaturen, trillingen, druk en textuur waarnemen. Om zo nuttig te zijn, bevatten deze gevoelige gebieden grote hoeveelheden zenuwreceptoren.

Dit is erg handig voor sluipende bewegingen over variërend terrein en voor het jagen op prooien in verschillende omgevingen, maar het kan ook betekenen dat poten gevoelig kunnen zijn voor sensorische overbelasting. Het aanraken, aaien, masseren en zelfs gewoon vasthouden van de poot van een kat kan gewoon te veel voor hen zijn, vooral als het zonder waarschuwing komt.

Wat te doen:

Als je de poten van je kat moet aanraken (bijvoorbeeld voor een nagelknip), maar je kat lijkt supergevoelig om ze aan te raken, geef dan altijd voldoende waarschuwing. Begin met aaien in veiligere gebieden zoals de rug en het gezicht en aai zachtjes de benen voordat je een voet probeert aan te raken. Wees altijd voorzichtig en voorzichtig bij het omgaan met uw kat en gebruik lof en beloningen om een positieve ervaring aan te moedigen.

Lees ook: Waarom katten op hun nagels kauwen

2. Bescherming

kat stopt zijn poten in

Omdat de poten (en klauwen) deel uitmaken van het beschermingssysteem van een kat, willen ze er te allen tijde de volledige controle over houden.

Poten zijn vrij essentieel voor katten en daarom zijn ze vaak erg beschermend voor hen. Katten zijn vaak klaar om in een oogwenk te reageren op elke bedreiging, en ze hebben hun voeten klaar voor wat er ook kan gebeuren: om te vluchten, te vechten, te jagen.

Zelfs tijdens het slapen blijven katten waakzaam en beschermend – ze kunnen zelfs hun poten onder zichzelf stoppen tijdens het slapen, of om hen heen krullen. Als zijn poot wordt vastgehouden, kan je kat zich kwetsbaar voelen. Als Je kat vertrouwt je, ze kunnen wat pootaanraking toestaan, maar veel katten zijn van nature beschermend voor deze essentiële lichaamsdelen.

Wat te doen:

Probeer vertrouwen op te bouwen tussen jou en je kat voordat je probeert zijn poten aan te raken. Neem deel aan veel spel, verzorging en veilig fysiek contact met bouw een band op, En zorg ervoor dat jij degene bent die je kat voedt.

Werk geleidelijk toe naar het aanraken van de poten van je kat. Maar onthoud, als je kat het niet leuk vindt dat zijn poten worden aangeraakt, betekent dit niet dat hij je niet vertrouwt of van je houdt! Zoek iets anders dat je kat leuk vindt, zoals een goede kinwrijving, en geniet van de spinnende reactie.

Lees ook: Houden katten van hun baasjes?

3. Letsel of pijn

kat met gewonde poot

Als de poten van een kat gewond zijn, of als ze lijden aan artritis, kunnen ze extra terughoudend zijn om je toe te staan ze aan te raken.

Een vrij eenvoudige reden waarom uw kat een poot wegtrekt wanneer hij wordt aangeraakt, is dat de actie pijn of angst veroorzaakt. Katten kunnen vrij gemakkelijk gewond raken aan de voeten, benen of nagels vanwege hun nieuwsgierige, verkennende aard, en snijwonden, schaafwonden, gebroken klauwen en wonden komen vaak voor. Als uw kat slecht of overmatig reageert op het aanraken van een ledemaat of voet of kreupel of pijnlijk lijkt, kan hij een verwonding hebben.

Als u een oudere kat heeft die steeds minder tolerant wordt voor het aanraken van zijn poten, kan dit te wijten zijn aan artrose. Deze pijnlijke aandoening is zeer vaak, vooral bij oudere katten. Katten kunnen heel goed zijn in het verbergen van pijn, dus nauwkeurige observatie van hun gedrag en lichaamstaal is nodig.

Een kat met artritis kan minder actief worden, minder spelen en meer slapen, moeite hebben om in en uit de kattenbak te komen en hun interacties met hun eigenaren kunnen veranderen. Ze kunnen bijvoorbeeld chagrijnig worden wanneer ze worden behandeld. Katten kunnen ons niet vertellen of ze pijn hebben, maar ze kunnen het ons laten zien, en vaak kunnen zelfs kleine veranderingen in kattengedrag aanzienlijk zijn.

De wrok van je kat om zijn poten aan te raken, is misschien niet eens te wijten aan een actueel probleem. Hoewel er enige discussie is over de uitmuntendheid van een Het geheugen van de kat, lijkt men het er goed over eens te zijn dat ze trauma’s uit het verleden kunnen herinneren.

Ongelukken kunnen gebeuren, en misschien heeft uw kat ooit een poot gehad waar op is gestapt, of is een trim van de nagels van uw kat een beetje misgegaan. Volwassen katten kunnen Denk aan pijnlijke incidenten, zelfs als ze op jonge leeftijd zijn gebeurd, en er zijn veel positieve ervaringen nodig om één negatieve tegen te gaan.

Katten die zijn gedeclameerd, zijn vaak extreem resistent tegen het hanteren van hun voeten, waarschijnlijk tegen de traumatische ervaring en mogelijk resulterende chronische pijn.

Wat te doen:

Als u denkt dat uw kat een pootblessure heeft, kijk dan eens goed of u dit veilig kunt doen zonder uw huisdier onnodige stress te bezorgen. Kleine schaafwonden en kneuzingen zouden prima moeten genezen als ze alleen worden gelaten, maar elke wond of gebroken nagel moet door een dierenarts worden beoordeeld.

Als u een oudere kat bezit en ze hebben hun reacties, gedrag of gewoonten veranderd, vraag dan advies aan een dierenarts om artrose uit te sluiten. Katten die een eerdere slechte ervaring met hun poten of nagels hebben ondergaan, hebben veel tijd, geduld en positieve ervaringen nodig om het vertrouwen in de behandeling terug te winnen.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft

4. Persoonlijke voorkeur

Gemberkat bijt vrouwenhand

Sommige katten, zoals sommige mensen, geven er gewoon de voorkeur aan dat hun voeten niet worden aangeraakt.

Last but not least, je kat vindt het misschien gewoon niet leuk dat zijn poten worden aangeraakt. Dit kan worden beïnvloed door hun vroege levenservaringen. Die katten die goed gesocialiseerd waren met menselijke aanraking en hantering, kunnen als volwassenen toleranter zijn dan katten met een moeilijkere start in het leven. Maar net als mensen zijn alle katten individuen met hun eigen voorkeuren en antipathieën.

Wat te doen:

We weten allemaal dat teenbonen gewoon de schattigste zijn, maar het is altijd het beste om je kat te respecteren. Besteed tijd aan het verbinden met je kat om de dingen te ontdekken die hem laten spinnen en vermijd elke aanraking die ze niet leuk lijken te vinden. Het kan zeer de moeite waard zijn om je kat als individu te leren kennen en hun favoriete manieren te vinden om geaaid en geliefd te worden.

Lees ook: Hoe een kitten te socialiseren: 6 door de dierenarts goedgekeurde stappen

Laatste gedachten

Vrouw die katten aanraakt

Voorzichtige behandeling is OK als je kat het niet erg lijkt te vinden dat zijn poten worden aangeraakt.

Sommige katten zijn helemaal ontspannen over het feit dat ze worden behandeld en laten je bijna alles met ze doen. Anderen zijn wat kieskeuriger over hun knuffels en kunnen wegtrekken als je hun poten probeert aan te raken. Dit kan te wijten zijn aan gevoeligheid, als een beschermende maatregel, als gevolg van curreNT of letsel uit het verleden, of gewoon te wijten aan individuele voorkeur.

Probeer te ontdekken hoe je kat het liefst geaaid en geaaid wordt, en geef veel beloning en lof bij het aanraken van zijn voeten als hij hier onzeker over is. Als u zich zorgen maakt over uw huisdier, vraag dan altijd advies aan een dierenarts.

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Kan het katten iets schelen als je hun poten aanraakt?

Sommige katten zijn erg rustig en blij om overal aangeraakt en behandeld te worden. Het is echter heel gebruikelijk dat katten hun poten wegtrekken wanneer ze worden aangeraakt. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de voeten van katten erg gevoelig zijn, het potentieel voor schade en eenvoudige persoonlijke voorkeur.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat mij zijn poten laat aanraken?

Als je kat het niet leuk vindt dat zijn poten worden aangeraakt, begin dan met het opbouwen van vertrouwen en ontdek waar hij wel graag geaaid wordt. Eenmaal ontspannen, streel je geleidelijk langs de benen en bouw je op tot enkele zachte aanrakingen van de poten. Geef veel lof en beloning en bouw langzaam de hoeveelheid tijd op dat je hun poten kunt aanraken.

Hoe gevoelig is de poot van een kat?

De poten van katten zijn zowel erg taai als erg gevoelig. Ze bestaan uit meerdere lagen, ideaal voor het doorkruisen van ruwe grond en het beschermen van de voeten, maar zijn ook gevoelig voor warmte, druk, textuur en trillingen, waardoor ze essentiële informatie over de omgeving krijgen.