Zijn katten immuun voor slangengif?

dierenarts die kattenslangenbeet behandelt

Afhankelijk van in welk deel van de wereld je woont, kunnen slangenbeten een echte bedreiging vormen voor onze huiskatten. Katten die buiten toegang hebben, lopen het risico slangen tegen te komen en gebeten te worden.

De beet zelf kan irritatie en infectie veroorzaken, maar hoe zit het met het gif? Zijn katten immuun voor slangengif? We bespreken alles wat je nu moet weten.

Lees ook: Kattenbeetinfectie: oorzaken, symptomen en behandeling

Snel overzicht

01

Katten zijn niet immuun voor slangenbeetgif, hoewel ze een hogere overlevingskans hebben dan honden.

02

Als een kat is gebeten door een slang, is het van vitaal belang dat ze dringende veterinaire zorg krijgen.

03

Katten die naar buiten gaan en in gebieden leven waar slangen wonen, lopen altijd het risico een slangenbeet op te lopen.

Slangenbeten bij katten – Zijn ze immuun voor slangengif?

kat bij de dokter

Katten die naar buiten gaan, lopen meer risico op slangenbeten, vooral in regio’s van de wereld waar slangen veel voorkomen.

Simpel gezegd, nee, katten zijn niet immuun voor slangengif. Slangengif kan ernstige gezondheidsproblemen voor katten veroorzaken. Gif dat een hemotoxine (dat het bloed beïnvloedt) of een neurotoxine (dat het centrale zenuwstelsel aantast) bevat, kan levensbedreigend zijn als het niet snel wordt behandeld.

Hoewel katten niet immuun zijn voor slangengif, zijn ze er beter tegen bestand dan honden. In recent onderzoek van de Universiteit van Queensland bleken katten twee keer zoveel kans te hebben om een slangenbeet te overleven dan honden.

Onderzoekers ontdekten dat bij beide katten een aandoening genaamd ‘gif-geïnduceerde consumptieve coagulopathie’ veroorzaakt door slangengif zich sneller ontwikkelde bij honden. Deze aandoening veroorzaakt een falen van de bloedstolling, waardoor het dier doodbloedt. Honden verloren eerder het vermogen om bloed te stollen dan katten en hadden daardoor een grotere kans op overlijden.

Een andere factor die ook bijdroeg was de locatie van de beet. Katten poten over het algemeen naar de slang, zoals ze zouden doen bij het jagen of spelen met een speeltje. Om deze reden worden slangenbeten bij katten vaak aangetroffen op de voorpoten.

Aan de andere kant snuffelen honden vaak aan slangen en worden ze gebeten op de neus of het gezicht. Deze gebieden op de hond hebben een zeer goede bloedtoevoer, waardoor het gif snel in de bloedbaan kan komen.

Wanneer ze gewond zijn, hebben honden de neiging om erg actief te zijn, terwijl katten de neiging hebben zich te verstoppen en stil te blijven. Stilblijven vertraagt de verspreiding van gif, waardoor de overlevingskans toeneemt.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Geven alle slangen gif af?

Ratelslangen

Hoewel een slangenbeet eng is en serieus moet worden behandeld, zijn niet alle beten van slangen giftig.

Nee, niet alle slangen zijn giftig en niet alle delen van de wereld hebben slangen. Slangen zijn koudbloedig, dus ze hebben de neiging om in warmere klimaten te leven. Ze kunnen overwinteren in koudere klimaten en ze zijn bijzonder giftig wanneer ze uit hun winterslaap ontwaken.

Ratelslangen en koperkoppen (onderdeel van de adderfamilie) zijn voorbeelden van giftige slangen. Het is vermeldenswaard dat niet alle slangenbeten zullen resulteren in een afgifte van gif. Dit wordt een ‘droge beet’ genoemd. Slangen zijn vaak te vinden in landelijke gebieden en plaatsen met lang gras. Ze zullen bijten als ze zich bedreigd voelen en kunnen meerdere keren bijten.

Lees ook: Wat te doen als je kat wordt gestoken door een schorpioen

Tekenen van een slangenbeet

kat hinkt

Voor natuurlijke jagers zoals katten zijn slangen een verleidelijk doelwit.

Omdat katten jagers zijn, zien ze slangen vaak als prooi en proberen ze ze te vangen. Helaas kan dit resulteren in een slangenbeet. Katten worden vaak gebeten op hun voorpoten en ze kunnen meer dan eens gebeten worden. Als je kat urenlang buiten verdwijnt, kan het moeilijk zijn om een slangenbeet vroeg te herkennen. Tegen de tijd dat katten thuiskomen, kan de slangenbeet er al een tijdje zijn.

Tekenen die u kunt opmerken met een slangenbeet zijn onder meer;

Als de slang die uw kat beet giftig was, kunt u tekenen van toxiciteit zien. Dit hangt af van het feit of het gif een hematotoxine of neurotoxine heeft geïnjecteerd. Tekenen van een giftige slangenbeet zijn onder meer;

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Behandeling van een slangenbeet bij een kat

Volwassen maine coon kat waarvan de poot door de dierenarts is verbonden

Als u vermoedt dat uw kat is gebeten door een slang, zoek dan onmiddellijk veterinaire hulp.

Als u denkt dat uw kat is gebeten door een slang, moet u zo snel mogelijk uw dierenkliniek bellen. Het is een kwestie van urgentie om ze een veterinaire behandeling te laten doen. Probeer geen huismiddeltjes toe te dienen, zoals het aanbrengen van een tourniquet, omdat dit het weefsel in het been ernstig kan beschadigen.

Het enige dat u kunt doen, is naar uw spoeddierenarts gaan en proberen de bijtwond onder het niveau van het hart te houden. Dit kan de verspreiding van gif door het lichaam vertragen.

Uw dierenarts zal uw kat en eventuele bijtwonden die ze hebben onderzoeken. Als u weet wat voor soort slang uw kat heeft gebeten, vertel het dan aan uw dierenarts. Dit kan helpen bij de behandeling en bepalen of de beet gif kan bevatten. De dierenarts moet uw kat mogelijk antivenine geven, afhankelijk van de soort slang die uw kat heeft gebeten, evenals intraveneuze vloeistoffen.

Als uw kat moeite heeft met ademhalen, zal de dierenarts hem zuurstof geven. Ze kunnen bloedonderzoeken uitvoeren, inclusief stollingstijden om te controleren op eventuele problemen met het bloedsysteem van uw kat. De wond van uw kat wordt schoongemaakt en gecontroleerd op infectie.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidsproblemen en kosten)

Hoe slangenbeten in de toekomst te voorkomen

Bengaalse kat die in de muur zit

Binnenkatten hebben minder verwondingen dan buitenkatten, waaronder slangenbeetwonden.

De enige manier om slangenbeten in de toekomst volledig te voorkomen, is door je kat binnen te houden. Katten die buiten rondlopen, lopen altijd het risico op slangenbeten als je in een gebied met slangen woont. Door gras kort rond je huis te houden, kun je voorkomen dat slangen zich in het lange gras verstoppen.

Lees ook: 8 stappen om een buitenkat naar binnen te halen

Samenvattend

Klein rood katje dat met bal speelt

Hoewel katten niet immuun zijn voor slangengif, hebben ze wel betere resultaten dan andere dieren, zoals honden.

Slangenbeten komen veel voor in gebieden met warmere klimaten en slangen worden vaak gevonden in het lange gras. Katten zijn de natuurlijke jagers die ze zijn en proberen vaak op slangen te jagen. Dit kan resulteren in een slangenbeet die ernstige problemen kan veroorzaken als het van een giftige slang was. Daarom zijn katten niet immuun voor slangengif, maar ze kunnen een beter resultaat hebben in vergelijking met honden.

Katten hebben dringende veterinaire zorg nodig, wat kan resulteren in een goed resultaat als de behandeling snel wordt gestart. Antivenine, intraveneuze vloeistoffen en ondersteunende medicatie kunnen in de dierenkliniek worden gegeven om de slangenbeet van uw kat te behandelen. Herstel is meestal binnen 1-2 dagen als de behandeling op tijd wordt gegeven. De enige manier om slangenbeten te voorkomen is door je katten indien mogelijk binnen te houden.

Lees ook: 10 manieren om katten te vermaken in een klein appartement

Veelgestelde vragen

Kan een kat een slangenbeet overleven?

Ja, katten kunnen een slangenbeet overleven als er zo snel mogelijk na de beet een diergeneeskundige behandeling wordt gezocht. Katten hebben twee keer zoveel kans om te overleven in vergelijking met honden.

Zijn katten immuun voor slangengif?

Nee, katten zijn niet immuun voor slangenbeetgif. Gif kan dodelijk zijn voor katten als ze niet snel na een beet worden behandeld.

Hoe lang kan een kat leven nadat hij door een slang is gebeten?

Katten kunnen 15-24 uur leven nadat ze door een slang zijn gebeten. Dit hangt af van de hoeveelheid gif in de beet, het type slang en hoe vaak ze zijn gebeten.

Kan een kat een slangenbeet overleven zonder antigif?

Het is onwaarschijnlijk dat katten die geen behandeling krijgen na een slangenbeet zullen overleven. Ze hebben onmiddellijke behandeling met antigif (ook wel “antivenine” genoemd) en ondersteunende zorg nodig. Als ze geen behandeling krijgen, zullen beten vaak fataal zijn.