Skip to Content

Hoe te zien of een kat allergisch is voor voedsel (door de dierenarts goedgekeurde stappen en oplossingen)

Als u een katteneigenaar bent, weet u waarschijnlijk hoe belangrijk het is om hen een uitgebalanceerd en gezond dieet te bieden. Wat gebeurt er echter wanneer uw katachtige metgezel onverklaarbare symptomen begint te ervaren, zoals braken, diarree of jeukende huid?

Dit kunnen tekenen zijn van een voedselallergie, een aandoening die sommige katten kan treffen. Het identificeren van het exacte allergeen kan een ontmoedigende taak zijn, maar het is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van uw kat, zodat u een dieet kunt vinden dat geschikt is voor hen. Laten we dus eens kijken naar enkele van de stappen die u in dit proces moet nemen.

garen kogelverdeler

Hoe voedselallergieën te diagnosticeren

Het diagnosticeren van voedselallergieën bij katten kan een uitdaging zijn omdat de tekenen vergelijkbaar kunnen zijn met die van andere aandoeningen. Tekenen zijn meestal huidgerelateerd en uw kat kan krabben of te veel verzorgen als gevolg van jeuk. Uw dierenarts kan een reeks tests aanbevelen om te bepalen of uw kat een voedselallergie heeft. Hier zijn enkele van de eerste stappen en tests om te bepalen of uw kat een voedselallergie heeft.

1. Let op de borden

Het meest zichtbare teken van een voedselallergie komt van de verzorgingsgewoonten van uw kat. Uw kat zal langer dan normaal krabben, verzorgen of zelfs zichzelf bijten. De meest voorkomende gebieden zijn de nek en het hoofd, maar ook andere delen van het lichaam kunnen worden aangetast. De huid kan rood, droog en knapperig worden en uw kat kan zelfs een vlekkerige vacht vertonen.

Spijsverteringsverschijnselen kunnen ook komen, soms vergezeld van huidproblemen. Ze komen echter niet zo vaak voor. Naar schatting is slechts 10 – 15% van de katten 1 Bij voedselallergieën zal last hebben van braken of diarree.

Als u een huid- of gastro-intestinaal teken opmerkt, moet u uw dierenarts bezoeken voor een controle, want hoe eerder u begrijpt wat er aan de hand is, hoe eerder uw kat zich beter zal gaan voelen.

thematische pauze

2. Sluit (of in) andere soorten allergieën uit

tabby kat niezen
Afbeelding Credit: Jupiter_79, Pixabay

Probeer een huidtest

Als uw dierenarts vermoedt dat uw kat aan meer dan één allergie lijdt (bijvoorbeeld voedselallergie en atopie), kan hij een huidtest aanbevelen. Dit omvat het injecteren van kleine hoeveelheden potentiële allergenen onder de huid van uw kat en het observeren van hun reactie om te bepalen of uw kat allergisch is voor specifieke omgevingsallergenen zoals huisstofmijt, gras en onkruidpollen.

Laat bloedonderzoek doen

Uw dierenarts kan ook een bloedtest aanbevelen om te controleren op de aanwezigheid van antilichamen (immunoglobuline E) tegen specifieke allergenen. Nogmaals, dit is een goede test als uw dierenarts vermoedt dat uw kat ook aan andere soorten allergieën lijdt. Het bloed wordt getest tegen een uitgebreid profiel van potentiële allergenen zoals parasieten en een verscheidenheid aan pollen. Als de test positief is, zal uw dierenarts aanbevelen dat uw kat immunotherapie krijgt. Dit betekent dat uw kat regelmatig vaccins krijgt, speciaal voor hen gemaakt, om hun lichaam ongevoelig te maken voor de allergenen die problemen veroorzaken.

Upgrade de vlooienbehandeling van uw kat

Wanneer u te maken heeft met allergieën bij uw kat, moet u ervoor zorgen dat ze niet krabben om andere redenen, zoals een vlooienplaag. Katten lijden vaak aan vlooienallergiedermatitis, die optreedt wanneer het immuunsysteem van uw kat vlooienspeeksel als “vreemd” herkent en een overdreven reactie op een enkele vlooienbeet veroorzaakt. Het gebruik van reguliere externe parasietproducten van hoge kwaliteit zal het krabben van uw kat als gevolg van dit andere type allergie verlichten.

thematische pauze

3. Start een eliminatiedieet

Dit is de belangrijkste en laatste stap. Uw dierenarts kan aanbevelen om uw kat op een eliminatiedieet te zetten om te bepalen of een specifiek voedsel de allergie veroorzaakt. Dit houdt in dat u uw kat een nieuwe eiwitbron geeft (een eiwit dat ze nog nooit eerder hebben gekregen), zoals hert of konijn, en dat alle andere voedingseiwitten gedurende enkele weken uit hun dieet worden verwijderd

Het is essentieel om het eliminatiedieet strikt te volgen en mogelijke allergenen te vermijden. U moet uw kat gedurende ten minste 4-6 weken alleen de nieuwe eiwitbron voeren om te zien of hun problemen verbeteren. Als ze verbeteren, kan uw dierenarts geleidelijk andere voedselingrediënten één voor één opnieuw introduceren om te bepalen welke de allergie veroorzaakt (dit wordt normaal gesproken voedseluitdaging genoemd).

zieke kat
Afbeelding Credit: Flickr

Cat kogelverdeler 1Wanneer krijgen katten voedselallergieën?

Voedselallergieën treden op wanneer het immuunsysteem van een kat overdreven reageert op een bepaald eiwit in hun dieet. Hoewel elk voedsel een allergische reactie kan veroorzaken, zijn sommige eiwittene meer kans om allergieën bij katten te veroorzaken dan bij anderen. Enkele veel voorkomende boosdoeners zijn bijvoorbeeld rundvlees, kip, vis, zuivel en granen zoals tarwe en maïs.

Net als wij kunnen katten op elke leeftijd allergieën ontwikkelen en herhaalde blootstelling aan een allergeen gedurende enkele maanden of zelfs jaren is noodzakelijk om de tekenen te ontwikkelen. Blootstelling aan het allergeen zal de tekenen veroorzaken, wat kan verklaren dat ze intermitterend zijn als uw kat niet altijd hetzelfde voedsel eet. Elke kat kan door deze aandoening worden beïnvloed.

Veel voorkomende tekenen van kattenvoerallergieën

Bepalen of uw kat lijdt aan voedselallergieën kan een uitdaging zijn omdat de tekenen vaag kunnen zijn en vergelijkbaar met andere aandoeningen. De meest voorkomende tekenen van voedselallergieën bij katten zijn:

 • Jeukende huid: Voedselallergieën kunnen ervoor zorgen dat de huid van uw kat jeukt, rood en ontstoken raakt. In veel gevallen kan de kat overmatig krabben of korstjes en haaruitval ontwikkelen.
 • Braken: Als uw kat regelmatig braakt na het eten, kan dit een teken zijn van een voedselallergie. Het braken is meestal chronisch en kan gepaard gaan met gewichtsverlies.
 • Diarree: Katten met voedselallergieën ervaren vaak diarree, die ernstig kan zijn en gepaard kan gaan met bloed of slijm.
 • Oorontstekingen: Voedselallergieën kunnen terugkerende oorinfecties bij katten veroorzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld hun hoofd schudden of hun oren krabben, en je kunt een vieze geur of afscheiding uit de oren opmerken.
Zieke kat
Image Credit Door: George Hodan, public domain foto’s

3 kattenverdelers

Voedselallergieën bij katten behandelen

De beste behandeling voor voedselallergieën bij katten is om het allergeen eenvoudigweg te vermijden. Zodra u het allergeen hebt geïdentificeerd, moet u het uit het dieet van uw kat verwijderen en mogelijke bronnen van blootstelling vermijden.

Meer over eliminatiediëten

Als uw kat een voedselallergie heeft, moet u een hypoallergeen dieet vinden dat het allergeen niet bevat. Er zijn verschillende eliminatiedieetopties beschikbaar, waaronder:


 • Recept gehydrolyseerde eiwitdiëten: Uw dierenarts kan een receptdieet aanbevelen dat is ontworpen voor katten met voedselallergieën. Deze diëten bevatten eiwitbronnen die in kleine fragmenten worden gebroken (hydrolyse) zodat het immuunsysteem er niet op kan reageren.

 • Recept novel-protein diëten: Dit zijn diëten die nieuwe eiwitbronnen bevatten en meestal een beperkt aantal ingrediënten om het risico op een allergische reactie te verminderen.

 • Zelfgemaakte diëten: Als u het voer van uw kat liever thuis maakt, moet u samenwerken met uw dierenarts of een veterinaire voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat het dieet van uw kat qua voedingswaarde in balans is en geen potentiële allergenen bevat.

Uw dierenarts kan ook medicijnen aanbevelen om de allergieën van uw kat te helpen beheersen, zoals antihistaminica of steroïden. Deze medicijnen zijn echter slechts een tijdelijke oplossing en zijn geen vervanging voor een hypoallergeen dieet.

kat die voedsel eet in de kom
Afbeelding credit: Okssi, Shutterstock
thematische pauze

Geneeskunde op recept

Soms zijn huismiddeltjes onvoldoende om kattenallergieën te behandelen. In deze gevallen moeten katteneigenaren mogelijk voorgeschreven medicatie van hun dierenarts krijgen om de jeuk onder controle te houden. Er is niet één beste kattenallergiemedicatie. Elke kat is anders. De beste therapie in combinatie met huismiddeltjes zal echter verlichting brengen voor uw kat.

Het is belangrijk om uw dierenarts te vertellen over eventuele OTC (over the counter) of holistische behandelingen die u uw kat geeft. Ze kunnen interageren met bepaalde voorgeschreven medicijnen.

thematische pauze

Allergie Shots

Nadat een allergietest het allergeen bevestigt, wordt een allergieserum gemaakt. Het allergieserum wordt toegediend door een reeks injecties. Het is ontworpen om de ernst van de reacties van uw kat op specifieke allergenen geleidelijk te verminderen. Het kan tot 6 maanden duren voordat de symptomen van allergie verbeteren.

thematische pauze

Niet-receptplichtige supplementen

In sommige gevallen kunt u de allergie van uw kat helpen met een meer holistische of volledig natuurlijke benadering. Hier zijn enkele OTC-remedies die u thuis kunt gebruiken om de allergieën van uw kat te verlichten.

DIY pilzak voor kat
Image Credit: Ovrs
thematische pauze

Omega-3 vetzuren

Visoliesuppletie kan gunstig zijn voor katten die lijden aan seizoensgebonden allergieën. Onderzoek heeft aangetoond dat visoliesupplementen huidallergiesymptomen kunnen verminderen en huidcellen kunnen beschermen tegen allergenen. DHA en EPA zijn de omega-3 vette oliën waar katten met allergieën baat bij kunnen hebben. Ze zullen het meest profiteren van vette olie supplementation uit visolie of krillolie.

Visolie kan echter te rijk zijn voor sommige kattenrassen. Het wordt dus niet aanbevolen voor alle katten. Nogmaals, het is het beste om van tevoren contact op te nemen met uw dierenarts.

thematische pauze

Probiotica

Probiotica kunnen gunstig zijn voor katten met voedselallergieën die last hebben van spijsverteringssymptomen. Als uw kat een abnormale darmbacteriebelasting heeft, kunnen probiotica gunstig zijn. Het aanvullen van katten met probiotica van mensen is echter geen goed idee. Katten hebben andere darmbacteriën dan mensen, dus je moet altijd een katspecifiek product gebruiken.

Cat kogelverdeler 1

Tips voor het voorkomen van kattenallergieën

Hoewel er geen gegarandeerde manier is om allergieën bij katten te voorkomen, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het risico op zowel voedsel- als omgevingsallergieën te verminderen.

Begin met het lezen van kattenvoeretiketten voor potentiële allergenen

Als uw kat een voedselallergie heeft of gevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, zorg er dan voor dat u de etiketten van elk voedsel dat u hem geeft zorgvuldig leest. Zoek naar voedingsmiddelen die het allergeen niet bevatten en vermijd voedingsmiddelen met vage of generieke ingrediënten zoals ‘vlees’ of ‘vleesbijproducten’.

Controleer de ingrediëntenlijst op mogelijke allergenen en houd er rekening mee dat sommige ingrediënten verschillende namen kunnen hebben. Kip kan bijvoorbeeld worden vermeld als ‘kippenmeel’, ‘bijproductmaaltijd van kip’ of ‘kippenvet’, maar ze bevatten allemaal het eiwit dat de allergie veroorzaakt. Als u niet zeker bent over een ingrediënt, neemt u contact op met de fabrikant voor meer informatie.

Vrouw met een duwkar in de supermarkt die kattenvoer koopt
Afbeelding credit: LADO, Shutterstock
thematische pauze

Vlooienbestrijding

Vlooienallergieën kunnen je kat gek maken. Als uw kat lijdt aan een vlooienallergie, is het essentieel dat alle huisdieren in het huishouden, inclusief katten en honden, vlooienbestrijding krijgen. Gebruik een vlooien- en tekenbehandeling die specifiek is voor uw huisdier. Geef uw kat ook geen vlooien- en tekenbehandeling die is geformuleerd voor honden.

thematische pauze

Verminder de blootstelling van uw kat aan allergenen

U moet de blootstelling van uw kat aan allergenen verminderen als ze een atopische ziekte hebben. U kunt een HEPA-filter in uw oven gebruiken. Ook kunt u een luchtreiniger aansluiten. Bedek het beddengoed van uw kat met een allergeenbarrière en was het beddengoed één keer per week tijdens het allergieseizoen.

Britse korthaar kat gapen en spinnen
Afbeelding credit: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock
thematische pauze

Combinatie van therapieën

Wat kunt u voor uw kat doen om allergieën te behandelen? Elke kat is anders en de allergie van elke kat kan door vele factoren worden veroorzaakt. Het antwoord is misschien niet zo eenvoudig als je denkt. Het kost tijd en moeite om allergieën onder controle te houden. Meestal moet u een combinatie van therapieën gebruiken. U kunt met uw dierenarts samenwerken om te bepalen wat u uw kat moet geven om jeuk te stoppen.

En vergeet niet enkele van de dagelijkse en wekelijkse stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat kattenallergieën uw kat overwinnen.

Hier zijn enkele tips:


 • Geef uw kat een dieet van hoge kwaliteit dat vrij is van potentiële allergenen.

 • Geef uw kat geen tafelresten of traktaties die potentiële allergenen bevatten.

 • Introduceer geleidelijk nieuwe voedingsmiddelen en controleer uw kat op tekenen van een allergische reactie.

 • Houd de omgeving van uw kat schoon en vrij van mogelijke allergenen zoals stof en schimmels.

 • Verzorg uw kat regelmatig om eventuele allergenen uit zijn vacht te verwijderen.

garen kogelverdeler

Dingen inpakken

Voedselallergieën kunnen een frustrerende en uitdagende aandoening zijn voor zowel katten als hun eigenaren. Met de juiste zorg en aandacht kunt u uw katachtige vriend echter helpen gezond en gelukkig te blijven. Als u vermoedt dat uw kat een voedselallergie heeft, is het essentieel om uw dierenarts te raadplegen en hun aanbevelingen zorgvuldig op te volgen. Met geduld en doorzettingsvermogen kunt u uw kat helpen zijn allergieën te overwinnen en een leven lang van een goede gezondheid te genieten.

Bronnen

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: sophiecat, Shutterstock