Doodt kokosolie vlooien op katten? Effectiviteit & veiligheid onderzocht

Hoewel vlooien kleine parasieten zijn, kan een vlooienplaag snel schade aanrichten en je hele huis overnemen. Als u snel online zoekt, kunt u veel natuurlijke huismiddeltjes vinden die beweren effectief te zijn bij het wegwerken van vlooien, waaronder kokosolie. Maar de waarheid is dat kokosolie niet bewezen is om vlooien te doden en niet effectief is in het elimineren van een plaag. Het kan echter nuttig zijn als een vlooienwerend middel.

Voordat je je kat ermee gaat inzepen, is dit wat je moet weten over hoe kokosolie kan werken tegen vlooien.

cat + lijnverdeler

Kokosolie en vlooien

Kokosolie kan effectief zijn in het afweren van vlooien omdat het laurinezuur bevat, dat bepaalde plagen kan afstoten.1 Kokosolie maakt het ook moeilijk voor vlooien om in de huid te bijten en zich te voeden met bloed, en het kan de groei van kleinere gevallen van vlooienbesmettingen vertragen.

kokosolie, kokosnoten en groene tropische bladeren
Image Credit: Witte beer studio, Shutterstock

Hoe kokosolie op uw kat te gebruiken

Als uw kat een klein geval van vlooien heeft, kan het aanbrengen van kokosolie op zijn huid en vacht helpen bij het probleem. Elk aantal vlooien wordt echter als een probleem beschouwd en niet iets dat u licht moet nemen of verwachten dat kokosolie voor u verhelpt. Het is belangrijk om uw kat door uw dierenarts te laten onderzoeken wanneer u vlooien op uw kat opmerkt.

Zorg ervoor dat u hoogwaardige, ongeraffineerde virgin kokosolie gebruikt, omdat dit type kokosolie de meest geconcentreerde niveaus van laurinezuur en andere voedingsstoffen bevat. Neem gewoon een kleine hoeveelheid en masseer het grondig in de vacht van uw kat en zorg ervoor dat het contact maakt met de huid.

Sommige katten kunnen genieten van de smaak van kokosolie. Hoewel kokosolie veilig is voor hen om te eten en een kleine lik waarschijnlijk onschadelijk is, moet je kokosolie niet op je kat aanbrengen als ze het leuk vinden om eraan te likken. Kokosolie is zeer calorierijk en herhaalde consumptie kan resulteren in een kat met overgewicht. Bovendien kan het innemen van kokosolie leiden tot een geval van spijsverteringsstoornissen voor uw kat. Bovendien zou het likken van uw kat kokosolie ineffectief maken voor het beoogde doel om vlooien af te weren. Daarom is het aan te raden om een shirt, trui of een e-halsband om je kat te doen om te voorkomen dat ze de kokosolie oplikken.

Notitie

Katten zijn natuurlijke trimmers en sommige mensen waarderen oliën die op hun lichaam worden aangebracht niet. Als uw kat geobsedeerd is door het aflikken van kokosolie, moet u uw dierenarts raadplegen voor andere alternatieven voor de vlooienellende van uw kat.

Kokosolie kan ook fungeren als een natuurlijke vochtinbrengende crème die kan voorkomen dat de huid van uw kat te droog wordt. Het kan ook helpen vlooien af te weren en te voorkomen dat de plaag groter wordt.

Hoe een kat met vlooien te behandelen

Het behandelen van vlooienbesmettingen bij katten is lastig en vereist de input van een dierenarts. Uw dierenarts zal uw kat grondig onderzoeken om de omvang van de besmetting vast te stellen, om te controleren op andere gezondheidsproblemen en zal een behandelings- en preventieplan voor uw kat formuleren. Ze kunnen actuele of orale medicatie toedienen en indien nodig andere behandelingen (zoals medicinale shampoos of sprays) voorschrijven. Uw dierenarts zal u adviseren over huismiddeltjes die u voor uw kat kunt gebruiken terwijl ze herstellen van hun probleem. Deze kunnen baden met een medicinale shampoo of verzorgingssessies met een vlooienkam omvatten.

Als u meerdere huisdieren in uw huis heeft, laat ze dan allemaal onderzoeken door uw dierenarts als u vlooien op een van hen opmerkt.

Uitroeiing van vlooien rond uw huis omvat het volgen van de behandeling en verzorgingsaanbevelingen van uw dierenarts naast een grondige desinfectie van uw huis met behulp van een geschikte reiniger.

Vlooien zijn vaak meer geconcentreerd in gebieden die uw kat vaak bezoekt, hun kattenbakken en rond banken, tapijten, tapijten, gordijnen en bekleding. Deze gebieden bieden vlooien vaak een ideale dekking, vochtigheid en toegang voor gastheren om op te springen en zich te voeden. Focussen op deze gebieden rond uw huis is een cruciale stap in de richting van het beheersen van een vlooienplaag.

Vlooieneieren en larven in het milieu kunnen worden gedood door een verdunning van 1:32 (3%) van een bleekproduct. Deze producten zijn echter niet veilig voor huisdieren of kinderen en voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van deze producten naast de juiste PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen). Professionele reiniging of de diensten van een ongediertebestrijder worden ook aanbevolen. Breng een bleekmiddel nooit rechtstreeks op uw kat aan.

close-up vlooien op kat
Afbeelding credit: KanphotoSS, Shutterstock

Een opmerking over zwervende katten

Het beheersen van vlooien op uw kat zal veel te moeilijk zijn als ze toegestaan om buiten te zwerven, omdat ze gemakkelijk opnieuw kunnen worden geïnfecteerd door vlooien wanneer ze buiten rondlopen. De meeste dierenartsen raden af om huiskatten buiten te laten rondlopen. Gedomesticeerde katten zijn betrokken als een belangrijke factor voor de achteruitgang van veel vogel-, hagedis- en kleine dierpopulaties in veel stedelijke en landelijke omgevingen. Bovendien is het gevaarlijk voor hen om uw katten buiten te laten, omdat ze gewond kunnen raken, gifstoffen kunnen binnenkrijgen (bijvoorbeeld rodenticiden), voorafgegaan kunnen worden door grotere dieren, vermist kunnen raken of een ziekte of aandoening kunnen oplopen.

3 kat face divider

Conclusie

Over het algemeen kan kokosolie effectief zijn bij het helpen beheersen van een klein geval van vlooien en kan het worden gebruikt als een preventieve maatregel voor het afweren van vlooien. Als het echter gaat om matige tot ernstige vlooienplagen, is er meer nodig dan alleen kokosolie om vlooien in uw huis kwijt te raken. Zorg ervoor dat u met uw dierenarts samenwerkt om vlooien op uw kat te behandelen. Het is veel beter om eerder dan later contact op te nemen met uw dierenarts om te voorkomen dat vlooienbesmettingen snel uit de hand lopen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Thasneem, Shutterstock