Welke voedingsmiddelen zijn giftig voor katten? 16 Dierenarts beoordeelde Everyday Foods

Katten zijn anders dan honden. Honden eten alles wat de grond raakt. Maar katten? Ze zijn wat kieskeuriger. Toch zijn sommige katten kleine vuilnisbelten en komen ze in allerlei verboden snacks in de keuken. Om een enge reis naar de eerste hulp te voorkomen, zijn hier 16 voedingsmiddelen die u uw kat nooit moet aanbieden.

cat + lijnverdeler

De 16 alledaagse voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

1. Knoflook & Ui

knoflook en uien
Afbeelding credit: Shutterbug75, Pixabay

Knoflook, ui, bieslook en lente-uitjes pakken een punch in elk gerecht. Helaas kunnen ze ook aanzienlijke schade toebrengen aan katten. Uien en knoflook bevatten n-propyldisulfide, wat bloedcelbeschadiging en ernstige gastro-intestinale klachten veroorzaakt.1 Honden en katten zijn gevoelig voor de gevaren van deze kruiden, maar katten lopen meer risico.

thematische pauze

2. Vet & Lever

Eerlijk gezegd zijn deze voedingsmiddelen niet giftig voor katten en kunnen ze met mate behoorlijk gezond zijn. Te veel is echter nooit goed.

Het eten van vet kan leiden tot obesitas bij katten, vooral sedentaire huiskatten. Lever zit vol met voedingsstoffen, maar kan leiden tot vitamine A-toxiciteit, vooral met runderlever.2 Symptomen van vitamine A-toxiciteit zijn spierpijn en extreme gevoeligheid van de huid.

thematische pauze

3. Alcohol

wijn-pixabay
Image Credit: PhotoMIX-Company, Pixabay

Alcohol beschadigt alle menselijke organen, dus natuurlijk doet het hetzelfde met je kat. Het enige verschil is dat een kat veel minder alcohol nodig heeft om schade aan te richten. Slechts 2 theelepels whisky kunnen een kat van 5 pond in coma brengen.

thematische pauze

4. Chocolade

Chocolade is geweldig, maar niet voor de kat. Het giftige principe in chocolade is theobromine en het is net zo dodelijk voor katten als voor honden.

Dat gezegd hebbende, niet alle chocolade is hetzelfde. Witte chocolade is voornamelijk melk en suiker, terwijl pure chocolade pure chocolade is. Toch is het een goed idee om uw dierenarts te bellen als u denkt dat uw kat chocolade heeft gegeten.

thematische pauze

5. Koffie & Cafeïne

Koffiebonen
Afbeelding Credit: Couleur, Pixabay

Rusteloosheid, verhoogde hartslag, hartritmestoornissen en verhoogde bloeddruk zijn allemaal klassieke tekenen van cafeïneconsumptie die je waarschijnlijk een of twee keer hebt ervaren. Maar katten zijn vatbaarder omdat ze klein zijn. Schade aan het hart, de nieren, de lever, de longen en het centrale zenuwstelsel kan fataal zijn.

thematische pauze

6. Kokosnoot

Kokosolie is niet giftig voor katten, maar kan milde gastro-intestinale klachten veroorzaken. Bied kokosolie daarom spaarzaam aan, en alleen als dit wordt aanbevolen door uw dierenarts. Kokoswater mag nooit worden aangeboden vanwege het hoge kaliumgehalte.

thematische pauze

7. Citrus

gesneden sinaasappel
Afbeelding credit:
Xiaolong Wong, Unsplash

Citrusvruchten zijn slechts licht giftig, dus je hoeft je kat niet naar het ziekenhuis te haasten als hij je sinaasappelschijfje heeft gesnapt. Toch kan het citroenzuur in het sap, de bladeren, de stengel en het vlees een verstoorde buik voor je kat veroorzaken. Soms kan het een depressie van het centrale zenuwstelsel veroorzaken als uw kat een aanzienlijke hoeveelheid eet.

thematische pauze

8. Druiven & Rozijnen

Dierenartsen begrijpen niet waarom druiven en rozijnen giftig zijn of hoeveel er te veel zijn. We weten alleen dat het smakelijke fruit nierschade bij honden kan veroorzaken, dus vermijd het aanbieden aan uw kat.

thematische pauze

9. Noten

Pijnboompitten in een geweven bakje
Image Credit: sunnysun0804, Pixabay

Katten zijn niet dol op noten, tenzij ze ze als speelgoed door het huis slaan. Maar sommige katten zijn misschien bereid om op een noot of twee te kauwen. Noten bevatten veel vet en natrium en worden meestal op smaak gebracht met smaakmakers zoals knoflook en ui, dus het is een goed idee om noten uit de buurt van katten te houden.

thematische pauze

10. Beenderen

Het grootste probleem met botten is dat ze versplinteren en een potentieel verstikkingsgevaar vormen, vooral met kippenbotten. Geef je kat geen botten en bied in plaats daarvan ander kauwspeelgoed en traktaties aan.

thematische pauze

11. Zout voedsel

rundvlees
Afbeelding credit: Ann1992, Pixabay

Katten hebben wat natrium in hun dieet nodig, maar ze hebben geen extra nodig van zout menselijk voedsel, zoals pinda’s en gezouten vlees. Extra natrium kan leiden tot uitdroging, braken, diarree, depression, tremoren en verhoogde lichaamstemperaturen. Dit geldt vooral als uw kat niet genoeg water heeft om het bloed te verdunnen.

thematische pauze

12. Xylitol

Xylitol is een zoetstof in gebakken goederen, tandpasta, snoep en andere zoete producten. Je hebt misschien gehoord dat xylitol giftig is voor honden omdat het de lever triggert om insuline af te geven, waardoor de bloedsuikerspiegel drastisch wordt verlaagd. Het veroorzaakt echter geen ernstige problemen bij katten. Toch vinden we dat het beter is om voorzichtig te zijn en te voorkomen dat je je kat blootstelt aan grote hoeveelheden ervan.

thematische pauze

13. Gistdeeg

gistdeeg
Afbeelding credit: webandi, Pixabay

Brooddeeg met gist kan gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Sommige gefermenteerde brooddeegsoorten kunnen te veel ethanol bevatten en, zoals we nu weten, is alcohol slecht voor katten!

thematische pauze

14. Tonijn in blik

Eerlijk gezegd is tonijn in blik niet giftig voor katten. Het probleem ligt in het voeden van uw kat met een strikt tonijndieet. Tonijn in blik mist verschillende cruciale ingrediënten die een kat nodig heeft om gezond te blijven. Bovendien kan te veel tonijn leiden tot kwikvergiftiging.

thematische pauze

15. Zuivel & Rauw Ei

ei-pixabay
Afbeelding credit: mattycoulton, Pixabay

Katten die melk likken met hun tong is een klassiek beeld dat in je opkomt. Katten zijn echter lactose-intolerant en krijgen spijsverteringsproblemen als ze zuivel consumeren. Rauwe eieren kunnen een erger probleem veroorzaken: salmonellavergiftiging.

thematische pauze

16. Hondenvoer

Katteneigenaren bieden vaak hondenvoer aan als ze geen kattenvoer hebben. Niemand wil een hangry kat, toch? Een paar keer hondenvoer aanbieden uit noodzaak zal je kat geen pijn doen, maar maak er geen gewoonte van. Honden en katten bevinden zich niet op hetzelfde trofische niveau en hebben verschillende voedingsbehoeften nodig.

kattenpootverdeler

Wat moet ik mijn kat voeren?

Ongeacht of uw kat een kitten of senior is, ze zijn allemaal obligate carnivoren, dus ze moeten vlees in hun dieet hebben om alle noodzakelijke voedingsstoffen te verkrijgen. Dit betekent echter niet dat je wat kipfilet naar je kat kunt gooien en het goed kunt noemen.

Katten eten de spieren en vitale organen van hun prooi om de voedingsstoffen in het wild te verteren. U kunt dit natuurlijke dieet nabootsen door uw kat een dieet aan te bieden dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten, matige hoeveelheden vet en minimale koolhydraten

Je kat heeft ook vetzuren, aminozuren, vitamines en mineralen nodig. Hoogwaardig spier- en orgaanvlees of commercieel voedsel kan deze vakjes aanvinken.

3 kat face divider

Conclusie

Katten zijn niet bekend met veel menselijk voedsel, tenzij het vlees en zuivel is. Toch zullen sommige katten alles eten. Vermijd deze 16 voedingsmiddelen, zodat je niet op de eerste hulp terechtkomt met een zieke kat en een dure dierenartsrekening.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Oldiefan, Pixabay