Skip to Content

Kunnen katten aubergine eten? Dierenarts beoordeelde voedingsfeiten

We houden er allemaal van om voedsel met onze katten te delen, maar vragen ons vaak af welk voedsel goed of schadelijk is. Aubergine kan een van die voedingsmiddelen zijn waar je onzeker over bent. Hoewel je misschien in de verleiding komt om wat aubergine met je kat te delen, zou je dat niet moeten doen. Aubergines bevatten giftige stoffen, zoals solanine, die in grote hoeveelheden giftig zijn voor katten.1

Lees verder om te leren waarom de vrucht gevaarlijk is en de effecten ervan op katten. We zullen u ook vertellen wat u moet doen als uw kat het fruit consumeert.

3 kat face divider

Waarom katten geen aubergine mogen eten

Ook bekend als aubergine, deze paarse groente kan een goede bron van voedingsstoffen voor de mens zijn, maar mag niet door katten worden geconsumeerd.

Net als tomaten en aardappelen behoren aubergines tot de nachtschadeplantenfamilie die solanine als hun gemeenschappelijke eigenschap heeft. Deze alkaloïde is van vitaal belang omdat het helpt bij de groei en ontwikkeling van aubergines. Interactie met de stof kan echter nadelige effecten hebben op katten.

Naast solanine bevat aubergine ook oxaalzuur. Hoewel het misschien niet giftig is, kan deze stof zich binden aan calcium in het bloed en calciumoxalaatkristallen vormen. Wanneer deze kristallen worden afgezet in de blaas en de nieren, kunnen ze urinewegproblemen veroorzaken.

aubergine
Image Credit: furbymama, Pixabay

Effecten van het consumeren van Solanine

Het consumeren van aubergines kan leiden tot solaninevergiftiging bij katten.

Ze omvatten:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Keelirritatie
 • Diarree
 • Dehydratie
 • Buikpijn
 • Koorts
 • Verlies van eetlust
 • Langzame reflexen
 • Constipatie
 • Hoge of lage hartslag
 • Kwijlen
 • Vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Vangsten
 • Ongebruikelijke gedragsveranderingen, zoals agressie, terugtrekking of niet-actieve houding

Risicofactoren

De ernst van de symptomen hangt af van de hoeveelheid aubergine die wordt geconsumeerd, evenals het ras, de leeftijd en het algemene welzijn van uw kat. Hoe hoger de geconsumeerde hoeveelheid, hoe nadeliger de effecten, vooral als uw kat voor de eerste keer aubergine eet.

Bovendien hebben kleinere kattenrassen en kittens meer last van solaninevergiftiging in vergelijking met grotere kattenrassen of volwassen katten. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat kleinere katten een grotere oppervlakte-volumeverhouding hebben, waardoor de gifstoffen een kortere duur hebben om in de bloedbaan van de kat te worden opgenomen.

Grijze kat met aubergine in een houten kist
Afbeelding credit: Ali Efe Yilmaz, Shutterstock

Wat te doen als uw kat aubergine eet

Als aubergine een basisvoedsel is in uw huishouden, kunt u ze alleen lang genoeg bij uw kat weghouden. Uiteindelijk zal je nieuwsgierige kat een manier vinden om langs je heen te sluipen en te smullen van de heerlijke groente. Daarom is het het beste om voorbereid te zijn in het geval van een dergelijke eventualiteit.

Controleer eerst op bijwerkingen. Als u merkt dat uw kat wat aubergine heeft gegeten, moet u er eerst voor zorgen dat ze niet meer eten en uitkijken voor eventuele bijwerkingen zoals tremoren, lethargie en buikpijn.

Sommige nadelige symptomen zoals uitdroging kunnen worden beheerd door uw kat wat bouillon of water te geven. De sleutel is om uw kat lang genoeg te stabiliseren om hem naar een professional te brengen voor diagnose en behandeling.

Neem contact op met uw dierenarts. Geef de dierenarts voldoende informatie over het incident, zodat ze in de beste positie zijn om het leven van uw kat te redden. Deze informatie omvat de blootstellingsduur, de hoeveelheid geconsumeerde aubergine en vroege tekenen die zijn waargenomen. De dierenarts zal dan de juiste behandeling toedienen, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Tips voor een gezond dieet

Katten zijn obligate carnivoren en gedijen op een dieet dat voornamelijk bestaat uit dierlijke eiwitten. Voorbeelden van dergelijke eiwitten zijn gevogelte, rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Dit geeft meestal aan dat het kattenvoer voldoende dierlijke ingrediënten bevat om de broodnodige vetzuren en aminozuren te leveren.

Houd je kat ook gehydrateerd, maar het belangrijkste is dat je hem kleine porties voedsel geeft, verspreid over de dag.

kattenpootverdeler

Conclusie

Aubergine wordt beschouwd als een van die voedingsmiddelen die een kat nooit zou moeten consumeren. Solanine- en cyanidevergiftiging zijn de twee belangrijkste redenen waarom aubergine zo’n enorm gezondheidsrisico voor katten vormt. Wanneer het wordt geconsumeerd, kan solanine verschillende neurologische en gastro-intestinale symptomen bij uw kat veroorzaken.

Dus als u vermoedt dat uw kat aubergine heeft gegeten, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw plaatselijke dierenarts. Vroege tekenen van Solaninevergiftiging kan diarree en braken omvatten. Ernstige tekenen van vergiftiging kunnen kwijlen, trillen en ademhalingsproblemen zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: oleksandr-pidvalnyi, pexels