Kattengras kopen: wat is het en hoe kan u het zelf kweken ?

Het knabbelen aan gras is een natuurlijk gedrag voor alle katten. Als u een buitenkat heeft, is de kans groot dat het deel uitmaakt van de dagelijkse routine van uw kat. Maar als uw huisdier de meeste tijd binnenshuis doorbrengt (zoals de meeste huiskatten), kunt u overwegen om kattengras in uw huis te laten groeien.
kattengras

Kattengras kopen overzicht

Make Me Purr Valeriaan Poeder (10 gram) – Kattenkruid Kattensnack Kattensnoepje – Matatabi Effect

Make Me Purr Valeriaan Poeder (10 gram) - Kattenkruid Kattensnack Kattensnoepje - Matatabi Effect

Bekijk de dagprijs

Stress? Angst? Gedragsproblemen? Of gewoon als verwennerij? Valeriaan is een multifunctioneel kattenkruid waar jouw huistijger dol op zal zijn!

Opvoeding
Valeriaan kan gebruikt worden bij verschillende aspecten van de opvoeding van jouw kat. Het leren krabben waar het hoort, de kattenbak gebruiken en om speeltjes aantrekkelijker te maken. Ook bij de introductie van een nieuw huisgenootje kan valeriaan een echte uitkomst zijn.

Angst
Het effect van valeriaan is rust gevend. Drukke feestdagen, oud en nieuw én onstuimig weer, allemaal dingen die angst of stress kunnen opwekken bij jouw kat. Een paar stukjes valeriaan her en der in huis of direct toedienen aan jouw maatje en hij zal snel kalmeren.

Thee
Wist je dat je van valeriaan thee kan zetten? Ook voor jouw pluizige vriendje. Dit kan rustgevend werken en het extra vocht wat ze binnen krijgen is een mooi meegenomen. Zorg wel dat het goed afgekoeld is of meng het eventueel met koud water.

 • Natuurlijk opvoedmiddel
 • Multifunctioneel
 • Diervriendelijk
 • Milieuvriendelijk
 • Duurzaam
 • Rustgevend
 • Stress-verlagend
 • 100% Biologisch
 • Vrij van pesticiden en chemicaliën
 • Laag in calorieën

Is valeriaan gevaarlijk?
Nee, dit natuurlijke plantproduct heeft geen negatief effect op de gezondheid van je huisdieren of mensen in je huis.

Is valeriaan hetzelfde als catnip kattenkruid?
Nee. Valeriaan is van een andere soort plant en het effect is dan ook anders dan van catnip kattenkruid. Valeriaan zal meer rustgevend werken waar catnip kattenkruid diverse andere effecten kan hebben op jouw kat.

Kattengras zaadjes per 2 dozen

Kattengras zaadjes per 2 dozen

Bekijk de dagprijs

Het ideale tuintje voor de kat.

Gebruiksaanwijzing:

 1. Haal het deksel eraf.
 2. Doe 2 dl water in het bakje.
 3. Zet het in de vensterbank.
 4. Verstrekken als het 7-10 cm hoog is.

Vitakraft Cat Gras – Kattensnack – 3 x Natuur 120 g

Vitakraft Cat Gras - Kattensnack - 3 x Natuur 120 g

Bekijk de dagprijs

Helpt haarballen gemakkelijker kwijt te raken

Gimpet Hy-Kattengras – 2 x 150 g

Gimpet Hy-Kattengras - 2 x 150 g

Bekijk de dagprijs

Geef de kat een plant waarvan gegeten mag worden met dit kattengras van Gimpet!

Katten eten graag gras om van hun haarballen af te komen, gras kan echter hard zijn en verwondingen veroorzaken. Dit product bestaat uit hydro-korrels in een bak, waarover eenmaal water gegoten moet worden. Na een paar dagen zal het verse, zachte en veilige gras hoog genoeg zijn om van te eten.

Catit Design Senses Grass Garden Kit – Kattengras – 1

Catit Design Senses Grass Garden Kit - Kattengras - 1

Bekijk de dagprijs

De Catit Design Senses Grass Garden Kit brengt de voedzame voordelen van buiten naar binnen.

Gras is een natuurlijke bron van vezels voor de kat. Het helpt bij de spijsvertering en voorkomt het ontstaan van haarballen. De Grass Garden Kit is een veilige en gezonde manier voor een goede gezondheid bij elke kat.
De Grass Garden Kit is ideaal voor katten die vaak binnenshuis te vinden zijn.

De omringende mat zorgt voor een pootmassage wanneer uw kat van de Grass Garden Kit gebruik maakt.

Het kattengras dient vanaf zaad af gekweekt te worden. Zaden worden meegeleverd.

Flamingo kattengras

Flamingo kattengras

Bekijk de dagprijs

Duvo+ Kattengras Kit – 70g – 17,5x13x3cm

Duvo+ Kattengras Kit - 70g - 17,5x13x3cm

Bekijk de dagprijs

Met deze kit van duvoplus kan je zelf kattengras kweken. Katten hebben een natuurlijke behoefte om gras te eten. Kattengras helpt uw kat om over te geven. Katten zijn carnivoren en het spijsverteringsstelsel is niet gemaakt om voedsel van plantaardige oorsprong te verteren. Zo helpt gras jouw kat om af te komen van onverteerbare delen zoals botjes en haarballen.

Hoe te gebruiken?

Het deksel verwijderen en de voedingsbodem bevochtigen met water. De bodem mag niet onder water staan anders verstikt het zaad, overtollig water weggieten. Dagelijks de voedingsbodem bevochtigen of met een plantenspuit besproeien. Wanneer het gras +/- 5 cm hoog is, kan je kat het gras eten. Plaats op een koele plaats om het gras langer vers te houden.

Waarom zou ieder baasje z’n kat gras moeten geven?

 • Noodzakelijk voor de gezondheid van je kat
 • Vezels bevorderen de darmwerking
 • Je eigen kattengras kweken is gewoon ontzettend leuk!

Vitakraft Milky Melodie – Kattensnack – 11 x 7×10 g

Vitakraft Milky Melodie - Kattensnack - 11 x 7x10 g

Bekijk de dagprijs

Vitakraft Cat Grass is smakelijk en gezond kattengras voor elk seizoen. Een waardevolle aanvulling voor je kat, want katten slikken bij hun dagelijkse hygiëne veel haren in. Het verse groen helpt om de haarballen die in de maag ontstaan makkelijker uit te spugen. Zorg dat je kat altijd voldoende kattengras heeft, als gezond alternatief voor kamerplanten. Cat Grass bestaat uit een hoogwaardig mengsel van zaden welke in potaarde moeten worden geplant. Het gras bevat natuurlijke mineralen en vitamines. Verkrijgbaar in een kiemschaaltje met mineraalaarde en zaadmengsel.

 • met natuurlijke vitamines en mineralen
 • helpt de kat van haarballen af te komen
 • voor alle katten

Make Me Purr Catnip Poeder (10 gram) – Kattenkruid Kattensnack Kattensnoepjes – Matatabi Effect

Make Me Purr Catnip Poeder (10 gram) - Kattenkruid Kattensnack Kattensnoepjes - Matatabi Effect

Bekijk de dagprijs

Zoiets kleins met een gigantisch effect op jouw huistijger. Als je het ziet kan je niet voorstellen hoeveel voordelen er aan deze kruiden kunnen zitten. Geloof je mij niet? Test het dan nu zelf!

Trainen
Speeltjes die genegeerd worden, de krabpaal die ongebruikt is en de bank is favoriet voor de nagels van je huistijger. Dat is straks allemaal verleden tijd. Met deze kattenkruid kan jij je pluizige vriendje diervriendelijk trainen om naar de plekken te gaan die jij wilt. Strooi het zakje kattenkruid bij de krabpaal en je maatje zal binnen no time je bank totaal vergeten zijn.

Stress
Één van de grootste veroorzakers van gezondheidsproblemen bij katten is stress. Jij wilt je huistijger zo gezond mogelijk hebben natuurlijk en daar kan kattenkruid dan ook zeker een bijdrage aan leveren. Studies wijzen uit dat katten die toegang hebben tot kattenkruid gezonder zijn.

Voordelen

 • Diervriendelijk
 • Milieuvriendelijk
 • Duurzaam
 • Rustgevend
 • Stress-verlagend
 • Biologisch
 • Vrij van pesticiden en chemicaliën
 • Laag in calorieën
 • Terug naar de natuur

Gimcat Gras Bits – Kattensnack – 6 x 40 g

Gimcat Gras Bits - Kattensnack - 6 x 40 g

Bekijk de dagprijs

Heerlijke snacks – met smaakvolle gras – met de beste ingrediënten en zonder toegevoegde suikers – de perfecte combinatie van genot en plezier

Waarom eten katten gras?

“Onderzoek heeft nog niet aangetoond waarom katten gras eten, maar we hebben verschillende ideeën,” zei Carlo Siracusa, diergedragsdeskundige van de Universiteit van Pennsylvania School of Veterinary Medicine. “In het wild eten katten gras nadat ze hun prooi hebben opgegeten. In veel gevallen zorgt het gras ervoor dat de kat moet overgeven. Wij geloven dat dit de manier van de natuur is om de kat te helpen de onverteerbare delen van hun prooi uit te drijven.”

Zelfs als uw binnenkat nog nooit een muis of vogel heeft gevangen, zal ze zich instinctief aangetrokken voelen tot kattengras. Waarom? “Het is een gedragsinstinct,” zegt Siracusa. “Gras is ook een vorm van vezels die katten helpen haarballen op te werpen of te verteren door te werken als een laxeermiddel.”

Een andere theorie is dat katten gras eten voor een aantal sporenmineralen en de vitamines A en D. Gras bevat ook chlorofyl, dat vóór de ontdekking van antibiotica een middel was tegen pijn, infectie, zweren, huidziekten en bloedarmoede. Gras bevat ook foliumzuur, dat helpt bij de productie van hemoglobine, het eiwit dat zuurstof in het bloed brengt om de bloedsomloop van de kat te bevorderen. En dan is er nog het voordeel van ademreinigend chlorofyl.

Wat is kattengras?

Niet te verwarren met kattenkruid, dat lid is van de mint familie. Kattengras wordt meestal gekweekt uit rogge, gerst, haver of tarwe zaden. U vindt een verscheidenheid van kitty gras kits bij uw plaatselijke dierenwinkel, die alles wat je nodig hebt bevatten, met inbegrip van zaden, aarde en een potting container. Het enige wat je nodig hebt is water en zonlicht, en binnen een week heeft je kat haar eigen biologische tuin om veilig en gezond in te knagen.

“Kattengras is veiliger dan buitengras dat chemisch behandeld kan zijn met pesticiden,” aldus Siracusa. “Het geeft uw kat ook een gezond alternatief voor het knabbelen aan kamerplanten en bloemen, waarvan er veel giftig zijn voor katten.”

Overleg met uw dierenarts voordat u bloemen of planten, inclusief kattengraskits, in huis haalt.

Is kattengras veilig?

Kattengras is een veilig alternatief voor buitengras, dat kan worden behandeld met onkruidverdelgers of andere pesticiden, en voor bepaalde kamerplanten, die giftig kunnen zijn. Het geeft uw kat de kans om zich bezig te houden met een natuurlijk gedrag. Voor buitenkatten is een binnentuin een gezond alternatief voor het knabbelen aan het mogelijk met pesticiden besmeurde gazon van de buren. Voor binnenkatten biedt het een heerlijke smaak van het buitenleven.

Gerelateerd: niet giftige planten voor katten: katveilige planten en tuinplanten

Hoeveel is te veel?

Met katten is het een feit dat u uw deel van de haarballen moet opruimen, vooral als uw kat langharig is of veel verhaart. Kattengras helpt bij dit proces, vooral als ze een grote hoeveelheid in één keer eet. Uw kat zal NIET elke keer overgeven als ze op haar gras knabbelt, maar als ze dat wel doet, of als u grassprietjes in haar braaksel ziet, is dat waarschijnlijk een teken dat er iets ontstopt moet worden.

Er is geen beproefde hoeveelheid gras die je moet planten, maar de meeste experts raden aan om ongeveer een handvol zaadjes per keer te planten. Als u meerdere katten heeft, kunt u overwegen om elke kat haar eigen stukje gras te geven, zodat er geen competitie ontstaat.

Als het erop aankomt, is kattengras veilig? Ja, vooral als u de juiste kit of zaden koopt en, zoals altijd, de gewoonten en gezondheid van uw kat in de gaten houdt. Als u iets ongewoons opmerkt, neem dan meteen contact op met uw dierenarts.

Hoe kattengras te kweken

Uw kattengraspakket wordt waarschijnlijk geleverd met eenvoudig te volgen instructies, maar hier zijn enkele basistips voor het verzorgen en kweken van kattengras:

 • Voordat de zaden ontkiemen, moeten ze vochtig worden gehouden, maar nooit doorweekt. Zodra de kiemen verschijnen, gebruik dan minder water.
 • Geef de zaden drie tot zeven dagen de tijd om te ontkiemen.
 • Het gras is klaar voor uw kat om te eten binnen 10 tot 14 dagen na het ontkiemen, of wanneer het een hoogte van 5 cm heeft bereikt, en zal één tot drie weken blijven groeien.
 • Houd het gras in het natuurlijke licht en geef het dagelijks water met een sproeifles.
 • Niet te veel water geven, want dat veroorzaakt schimmel.
 • Laat uw kat direct uit de bak eten.
 • Als het gras begint te verwelken of te verkleuren, plant dan een nieuwe bak.