Katten kokhalzen: wat u moet weten en hoe u kunt helpen

Heb je je kat ooit zien kokhalzen? Het kan zorgwekkend zijn om waar te nemen en daar zijn veel oorzaken voor. Sommige zijn onschadelijk en andere kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om te weten wat dit bij onze katten kan veroorzaken en wat we kunnen doen om ze te helpen als ze kokhalzen.

Wat is kokhalzen?

Kokhalzen is een normale reactie van het lichaam van een kat (en ook van ons!), soms een ‘kokhalsreflex’ of een ‘faryngeale reflex’ genoemd. Het treedt op wanneer sensorische stimulatie (zoals een vreemd voorwerp, medicijn, enz.) de achterkant van de keel raakt en de spieren vernauwen en proberen het object uit het lichaam te verdrijven. Het is een beschermingsmechanisme.

Het kan ook ‘kokhalzen’ of ‘droog deinend’ worden genoemd en kan het bovenste maagdarmkanaal omvatten, tot aan de maag. Het kan soms (maar niet altijd) worden gevolgd door braken en optreden met misselijkheid.

Kokhalzen kan soms worden verward met hoesten of niezen, dus het is belangrijk om de symptomen zorgvuldig in de gaten te houden om het verschil te zien. Als u het niet zeker weet, kunt u een video maken om aan uw dierenarts te laten zien.

Lees ook: Pica bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat zijn de oorzaken kokhalzen bij katten?

Zoals we al zeiden, is kokhalzen een reflex van het lichaam om het te beschermen tegen schadelijke stoffen. Het kan worden veroorzaakt door een veelheid aan aandoeningen. De belangrijkste bij katten zijn;

Vreemde voorwerpen

Katten, vooral jonge, speelse, kunnen soms schadelijke voorwerpen binnenkrijgen, zoals touw, klatergoud, plastic, botten, enz. Deze objecten kunnen kokhalzen veroorzaken en mogelijk vast komen te zitten in het bovenste maagdarmkanaal. Ze kunnen ook naar de maag en darmen reizen waar ze een verstopping kunnen veroorzaken. Dit zal kokhalzen en waarschijnlijk braken veroorzaken, samen met andere symptomen.

Lees ook: Waarom kokhalzen katten bij kammen?

Toxines/schadelijke stoffen

Giftige stoffen zoals gifstoffen of huishoudelijke schoonmaakmiddelen zullen waarschijnlijk veel kokhalzen en braken veroorzaken als ze worden ingenomen. Dit komt omdat ze zo irriterend zijn voor het lichaam en meerdere klinische symptomen veroorzaken.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Eetgewoonten

Sommige katten kunnen “sjaal en barf” zijn, wat betekent dat ze te snel eten, waardoor ze kokhalzen of braken.

Sommige katten eten te snel en dit kan kokhalzen en/of oprispingen van het voedsel veroorzaken. Dit komt vaker voor bij droog brokvoer.

Medicijnen

kat die een pil neemt

Het geven van medicijnen aan katten kan vaak kokhalzen veroorzaken.

Het geven van medicatie aan uw kat kan soms kokhalzen veroorzaken, vooral als de pil of tablet in hun mond breekt wanneer u hem de medicatie probeert te geven. Dit komt omdat het medicijn niet erg lekker smaakt en je kat ziek maakt.

Bepaalde medicijnen kunnen ook braken als bijwerking veroorzaken. Als uw kat kokhalst sinds hij met een nieuw medicijn is begonnen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenkliniek.

Lees ook: Hoe geef je je kat een pilletje (met 7 bewezen tips!)

Haarballen

Het ophoesten van haarballen komt vaak voor bij katten, vanwege hun verzorgingsgewoonten.

Haarballen zijn een veel voorkomende reden voor kokhalzen bij katten. Zoals kattenouders weten, besteden katten enorm veel tijd aan het verzorgen. Ze verzorgen zichzelf met hun tong, die kleine stekels op zich hebben die ‘papillen’ worden genoemd. Deze werken als een kleine kam voor de vacht van je kat.

Tijdens het verzorgen kunnen katten veel van het haar binnenkrijgen en dit vormt een haarbal in de maag van je kat die ze overgeven. Je zou wat gal en slijm kunnen opmerken, samen met het haar. Sommige katten hebben moeite om haarballen over te geven, vooral als ze langharige vachten hebben. Dit kan veel kokhalzend- en brakengedrag veroorzaken.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

Misselijkheid

Wanneer onze katten zich ziek voelen, kunnen ze kokhalzen of kokhalzen. Ze kunnen al dan niet maaginhoud naar voren brengen met het kokhalzen. Misselijkheid kan een symptoom zijn van vele aandoeningen, van zoiets eenvoudigs als buikklachten tot meer ernstige ziekten en aandoeningen, zoals nierziekte of inflammatoire darmaandoeningen.

Chronisch/frequent kokhalzen bij katten

Chronisch of frequent kokhalzen bij katten is eerder te wijten aan een chronische aandoening dan aan een acute aandoening, bijvoorbeeld acute aandoeningen zoals een vreemd lichaam of blootstelling aan toxines. Chronisch kokhalzen kan worden veroorzaakt door een haarbalprobleem, voedselprobleem (zoals te snel eten) of een onderliggende ziekte. Ziekten die chronische kokhalzen bij katten kunnen veroorzaken, omvatten, maar zijn niet beperkt tot;

Wat te doen als uw kat kokhalst

Als uw kat kokhalst, kan het behoorlijk zorgwekkend zijn om getuige te zijn. Blijf eerst kalm. Als je in paniek raakt, kan het zijn dat je kat hetzelfde voelt.

Als je kunt, probeer een kijkje te nemen in de bek van je kat. Controleer op materiaal zoals plastic, touw of plantmateriaal. Het kan handig zijn om iemand anders je te laten helpen en een zaklamp te gebruiken. Als u een object ziet, probeer het er dan niet uit te trekken; het kan meer schade aanrichten.

Neem direct contact op met uw dierenarts en maak een spoedafspraak. Bied uw kat geen voedsel aan, omdat dit het voorwerp verder naar beneden kan duwen en de veterinaire behandeling kan verstoren, vooral als uw dierenarts uw kat moet verdoven of verdoven.

Lees ook: Kat kauwt niet op haar eten en geeft over: wanneer moet je je zorgen maken?

Hoe een kokhalzende kat te helpen

Kokhalzen kan door veel dingen worden veroorzaakt. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te helpen.

  • Slow feeder kommen – Als je kat heel snel eet en je denkt dat dit de reden is waarom hij kokhalst, investeer dan in een langzame voerbak. Het zal ervoor zorgen dat uw kat vertraagt en de tijd neemt tijdens het eten. Je zou ook kunnen kijken naar het gebruik van interactieve feeders die mentale stimulatie bieden en natuurlijk roofzuchtig jachtgedrag voor katten nabootsen.
  • Haarbal remedies – Als haarballen de belangrijkste reden zijn om bij je kat te kokhalzen, zijn er veel dingen die kunnen helpen. Haarbalpasta’s (die fungeren als glijmiddel voor de haarbal), haarbaltraktaties en haarbalvoedsel zijn allemaal nuttig. Het regelmatig borstelen van je kat, vooral als ze langharig zijn, kan sommige haarbalproblemen voorkomen.
  • Toxines/vreemde voorwerpen – Kat-proof je huis zoveel mogelijk. Houd schoonmaakmiddelen opgeborgen, vermijd het weglaten van touwtjes, gooi overgebleven voedsel snel weg en zorg ervoor dat er niets giftigs of giftigs is waar uw kat toegang toe heeft (voorbeelden zijn lelieplanten, knoflook en uien).

Lees ook: De 10 beste gezonde ingeblikte, zachte en natte kattenvoer voor 2022

Behandeling van kokhalzen bij katten

kat en dierenarts-gecomprimeerd

Sommige gevallen van kokhalzen kunnen worden opgelost door langzaam voedende kommen te gebruiken of haarbalproblemen aan te pakken, maar bepaalde gevallen kunnen worden veroorzaakt door ernstigere aandoeningen.

Als uw kat plotseling is begonnen met kokhalzen en duidelijk van streek is, moet u zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan. Tijd is van essentieel belang als het gaat om vreemde voorwerpen die een blokkade veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de inname van gif. Uw dierenarts zal uw kat onderzoeken en veelvoorkomende oorzaken van plotseling kokhalzen / braken uitsluiten om tot een diagnose te komen.

In meer chronische gevallen van kokhalzen, let op uw kat voor andere symptomen, zoals lethargie, verminderde eetlust, gewichtsverlies, meer drinken en urineren. Deze symptomen kunnen wijzen op een onderliggend probleem. In elk geval van chronisch kokhalzen, moet u een afspraak maken met uw dierenarts. De dierenarts zal uw kat onderzoeken en misschien zelfs wat routinematig bloed- en urineonderzoek doen.

Conclusie

De meesten van ons hebben wel eens een kat horen kokhalzen. In veel gevallen kan dit veroorzaakt worden door haarballen. Kokhalzen die acuut en ernstig zijn, kunnen echter een teken zijn van een urgenter probleem en hebben veterinaire aandacht nodig.

Chronisch terugkerend kokhalzen kan ook een teken zijn van onderliggende ziekte en is niet iets dat moet worden genegeerd of afgewezen. Als het kokhalzen niet oplost, is het de moeite waard om uw kat door uw dierenarts te laten controleren.

Lees ook: De 5 beste haarbalremedies voor katten

Veelgestelde vragen

Waarom kokhalst mijn kat wel maar geeft hij niet over?

Kokhalzen kan soms gepaard gaan met braken. Dit hangt af van of er inhoud in de maag is of dat het probleem het bovenste maagdarmkanaal beïnvloedt, zoals de slokdarm en het faryngeale gebied.

Waarom kokhalst mijn kat willekeurig?

Er zijn veel redenen om te kokhalzen, van haarbalproblemen tot te snel eten en van vreemde lichamen tot een onderliggende ziekte. Als uw kat plotseling kokhalst en het lost niet op, is een controle bij uw dierenarts nodig.

Wat te doen als een kat kokhalst?

Blijf kalm en kijk of je in de mond van je kat kunt kijken naar vreemde voorwerpen. Als je iets ziet, trek het er dan niet uit. Boek in plaats daarvan een afspraak met uw dierenarts. Als kokhalzen een chronisch probleem is, kunt u haarbalremedies proberen, langzaam voedende kommen gebruiken en een onderliggende ziekte met uw dierenarts uitsluiten.

Waarom gedraagt mijn kat zich alsof hij stikt?

Kokhalzen is een sterke reflex die het lichaam gebruikt om zichzelf te beschermen tegen schadelijke stoffen. Het kan lijken alsof je kat stikt. Als uw kat voortdurend kokhalst en in nood verkeert, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.