Epiphora bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Epiphora in Katten Uitgelichte afbeelding

Heb je bruine of roodachtige bevlekte vacht rond de ogen van je kat opgemerkt? Lijkt uw kat waterige oogafscheiding te hebben die u regelmatig moet wegvegen? Ze kunnen epiphora hebben.

Er zijn veel oorzaken van epiphora bij katten. Sommige zijn volledig goedaardig en sommige hebben behandeling nodig met de hulp van uw dierenarts. Laten we bespreken hoe we het verschil kunnen zien en waterige ogen of epiphora kunnen beheren.

Oorzaken van epiphora bij katten

Close-up van conjunctivitis bij kattenoog

Conjunctivitis wordt gedefinieerd door ontsteking in en rond het oog.

Epiphora betekent overtollige tranenvloed of traanproductie. Uw kat heeft traanklieren rond het oog en in de oogleden die een beschermende traanfilm produceren.

Deze film houdt het oppervlak van de oogbol gesmeerd en wast vuil of vreemde voorwerpen weg. Terwijl uw huisdier knippert, wordt de traanfilm over het oppervlak van het oog geduwd en vervolgens lopen de overtollige tranen weg van het oog via een buis in het ooglid dat het nasolacrimale kanaal wordt genoemd. Wanneer een deel van dit systeem uit balans is, zien we overmatig scheuren of epiphora.

Abnormale anatomie

Hoe een kattenogen en -oren te baden

Mogelijk moet u ook de ogen en oren van uw kat reinigen met een vochtig watje of doek.

De manier waarop tranen normaal gesproken het oog verlaten, is via de traanpunctie. Dit zijn kleine openingen, of gaatjes, in de binnenste hoek van het bindvlies, of roze weefsel rond het oog.

Deze gaten voeden zich in een buis, het nasolacrimale kanaal, dat van het bindvlies naar de neus gaat. Vervolgens lopen de tranen door deze buis in de neusholte en worden geabsorbeerd en ingeslikt.

Bij sommige katten belemmert weefsel de puncta of het kanaal, waardoor de tranen geen plaats hebben om naartoe te gaan. De tranen lopen dan uit op de vacht, waardoor nattigheid en soms vlekken ontstaan. Abnormale nasolacrimale kanalen vormen zich vaker bij rassen met korte neuzen of brachycefale, zoals Perzen en Himalayanen. Als dit het probleem is, kan uw dierenarts de puncta en kanalen openen, de verstopping verwijderen en de tranen goed laten stromen.

Andere abnormale anatomie die epiphora veroorzaakt, zijn aandoeningen die irritatie veroorzaken. Entropion treedt op wanneer de oogleden, meestal de onderste oogleden bij katten, naar binnen rollen.

Dit veroorzaakt irritatie omdat het haar rond het oog in contact komt met het oppervlak van het oog, wat leidt tot overmatig scheuren. Chirurgische correctie van entropion lost het probleem op en kan pijn en ongemak verminderen.

Distichia en ectopische trilharen zijn twee voorbeelden van wimperaandoeningen die epiphora veroorzaken. Distichia zijn haren die in abnormale richtingen op het ooglid groeien. Ectopische trilharen zijn enkele haren die door het bindvlies naar het oppervlak van het oog groeien. Als gevolg hiervan veroorzaken beide aandoeningen irritatie aan het hoornvlies en de sclera, wat leidt tot epiphora.

Andere pijnlijke ziekten van het oog

Jonge kat met lekkend geïnfecteerd oog

Katten met een geïnfecteerd oog zullen vaak scheel kijken en oogafscheiding hebben.

Naast fysieke irritatie door wimpers veroorzaken andere ziekten en verwondingen aan het oog epiphora.

Hoornvliesletsel

Het hoornvlies, of een duidelijk deel van het oog, stelt onze katten in staat om hun superieure zicht te gebruiken om te jagen en te socialiseren. Het hoornvlies is erg gevoelig.

Omdat een hoornvliesletsel extreem pijnlijk is, produceert het kattenlichaam overtollige tranen om op deze pijn te reageren, het hoornvlies te smeren en te beschermen. Een kras op het hoornvlies, of hoornvlieszweer, kan het gevolg zijn van een gevecht met een andere kat, rennen door borstel, of een onderliggende medische aandoening zoals droge ogen.

Met een hoornvliesletsel kunt u merken dat uw katachtige vriend meekijkt met epifora en roodheid rond het oog. Dit is een noodgeval en een reis naar uw dierenarts is belangrijk. Uw dierenarts zal pijnmedicatie toedienen aan het oppervlak van het oog en een speciale fluoresceïnevlek aanbrengen om de zweer te detecteren. Indien gevonden, zullen oogdruppels om infectie en pijnmedicatie te voorkomen ervoor zorgen dat uw kat zich snel beter voelt.

Droge ogen

Droge ogen, of keratoconjunctivitis sicca, kunnen leiden tot zweren en kunnen er zelfs uitzien als epiphora. Hoe kunnen droge ogen eruit zien als overmatig scheuren? Verschillende moleculen bestaan uit tranen en soms produceert het lichaam de verkeerde combinatie.

Dit leidt tot droogheid op het oppervlak van het oog, maar het lichaam probeert het goed te maken en we zien overtollige ooggondel of epiphora. Het testen van de echte traanproductie zal leiden tot een juiste diagnose en behandeling.

Ontsteking rond het oog

Ontsteking rond hun oog kan ook epiforie veroorzaken. Conjunctivitis is een ontsteking van het weefsel rond het oog en kan worden veroorzaakt door viruses zoals feline herpesvirus, bacteriële infecties en allergische reacties. Als het bindvlies ontstoken raakt, heeft uw kat mogelijk oogdruppels of zalf op recept nodig om weer normaal te worden.

Prominente ogen

Kat met mogelijk herpesvirus dat conjunctivitis veroorzaakt

Sommige van onze katachtige vrienden hebben gewoon grote, mooie ogen en hebben anatomie die hun ogen prominent maakt. De orbitale rand, of benige kom, kan ondiep zijn bij sommige rassen zoals Perzen. Dan zijn de oogleden in een positie om minder van de tranen op te vangen, die op de vacht uitlopen. In dit geval is de traankleuring misschien geen echte epiphora, maar lijkt het erop voor hun huisdierouder. Als de ogen van uw kat in grootte of vorm veranderen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Glaucoom is een ziekte die verhoogde druk in het oog veroorzaakt en kan leiden tot een vergroot oog, pijn en verlies van het gezichtsvermogen.

Traanvlekken behandelen

cat eye infectie uitgelichte afbeelding

De juiste behandeling voor traanvlekken hangt af van de ernst van de epiphora. In milde gevallen moet u het gebied misschien gewoon droog en schoon houden. Het is ook belangrijk om de onderliggende oorzaak van de epiphora te behandelen.

Als er een medische aandoening is die de epiphora veroorzaakt, is de behandeling van de onderliggende oorzaak de eerste stap. Werk samen met uw dierenarts om het probleem te identificeren. In sommige gevallen zal een verwijzing van een veterinaire oogarts leiden tot de beste behandeling van ernstige of gecompliceerde aandoeningen.

De oogzone schoon en droog houden

Voor milde gevallen of epiphora gerelateerd aan anatomie en ras, is het belangrijkste om het gebied rond het oog schoon en droog te houden. Dit betekent dat uw kat moet wennen aan regelmatig afvegen rond het gezicht en de ogen.

Huisdierouders moeten altijd een schone, zachte doek gebruiken bij het afvegen rond het gezicht. Vergeet niet om geen chemicaliën zoals waterstofperoxide te gebruiken, omdat ze schade aan het hoornvlies en de weefsels rond het oog veroorzaken. Een doek bevochtigd met water is over het algemeen veilig in gebruik.

Medicatie

Overmatig scheuren werd vroeger behandeld met bepaalde antibiotica. Dit is geen geschikte behandeling, omdat het gebruik van subtherapeutische of lage niveaus van antibiotica resistentie kan creëren en het bestrijden van infecties in de toekomst moeilijker kan maken.

Overmatige nattigheid van de huid en huidplooien rond het oog kunnen leiden tot huidinfecties of pyodermie. U kunt roodheid, zwelling en een vieze geur rond het gezicht opmerken.

Uw dierenarts kan helpen bepalen of medicatie nodig is. Breng geen menselijke medicijnen aan op of rond de ogen. Katten zijn gevoelig voor ingrediënten in sommige medicijnen en kunnen een bijwerking hebben.

Epiphora bij katten is meestal een goedaardige aandoening. Hoewel het wat meer schoonmaken vereist, veroorzaken de overmatige tranen over het algemeen geen schade. Zorg ervoor dat je je katachtige vriend door je dierenarts laat onderzoeken als je je zorgen maakt.

Het behandelen van onderliggende aandoeningen, zoals geblokkeerde traankanalen of infecties, zal een snellere en comfortabelere terugkeer naar normaal betekenen. Het belangrijkste is dat u geen medicijnen of behandelingen rond het oog toepast zonder specifieke begeleiding. De ogen zijn een van de meest gevoelige, belangrijke en mooie delen van uw huisdier.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt de vacht bruin rond het oog?

Tranen bevatten verbindingen die porfyrines worden genoemd. Wanneer porfyrines worden blootgesteld aan lucht, veranderen ze in een roestkleur. Dit kan vlekken op de vacht waar tranen landen. Soms worden de gedroogde tranen ook bruin. Deze verbindingen duiden niet op infectie of ziekte.

Is er een voedingsmiddel of supplement dat ik mijn kat kan geven om te helpen bij scheuren en scheurvlekken?

Sommige supplementen beweren scheurvlekken te verminderen, maar ze hebben geen wetenschappelijke basis en doen vaak niets. De beste manier om de vlekken te voorkomen, is door de tranen regelmatig weg te vegen met een zachte, droge doek. Pas op dat je het oppervlak van het oog niet aanraakt!

Veroorzaakt epiphora groene of gele afscheiding rond het oog?

Nee, epiphora is gewoon de overproductie van normale tranen. Als u een andere kleurafscheiding op of rond het oog opmerkt, kan uw kat een infectie hebben. Bel zo snel mogelijk voor een afspraak met de dierenarts.

Hoe behandel je epiphora bij katten?

Er is niet één specifieke behandeling voor epiphora. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te identificeren, zoals abnormale oogleden, ooginfectie of andere ziekten, om het probleem op te lossen.

Hoe behandel je tranende ogen bij katten?

Je kunt rond de ogen schoonmaken met een vochtige of droge zachte doek om overtollig vocht of tranen te verwijderen. Herhaaldelijk scheuren kan echter wijzen op pijn of een onderliggend probleem, en uw huisdier moet door een dierenarts worden gezien om infectie uit te sluiten.