Silver Savannah Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Savannah-katten zijn prachtige wezens met een onweerstaanbaar exotische uitstraling. Deze sierlijke en slanke kat is het resultaat van een kruising tussen een Afrikaanse serval en een huiskat, wat hun unieke uiterlijk en temperament verklaart.

Van alle kleuren die door the International Cat Association (TICA) worden geaccepteerd, zijn Silver Savannahs misschien wel de meest gewilde1. Hun opvallend mooie vacht kan donkere of lichtzilveren tinten hebben en bezaaid zijn met ronde of ovale zwarte vlekken. Hun grote schoonheid maakt deze katten populaire maar dure dieren. Voordat u op zoek gaat naar een fokker, bladert u door dit artikel om interessante feiten over dit sensationele ras en hun geschiedenis te leren.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van de Silver Savannah Cat in de geschiedenis

De vroegste vermeldingen van een Silver Savannah-kat in de geschiedenis zijn niet gedocumenteerd. We weten echter wel dat het Savannah-kattenras is ontstaan in het midden van de jaren 1980, toen de Bengaalse kattenfokker Judee Frank haar Siamese Sealpoint kruiste met een Afrikaanse Serval genaamd Ernie. Deze twee opvallende katten bevielen in april 1986 van een prachtig kitten dat ‘Savannah’ werd genoemd. Dit kitten kreeg de kinderlijke aanduiding, F1. De tweede generatie, F2, werd drie jaar later geboren, toen Savannah werd gedekt door een Turkse Angora en drie kittens baarde.

Wat u moet weten over de zilveren “kleur” -vacht van katten

De prachtige zilveren vacht van katten komt van twee genen, het agouti-gen en het inhibitorgen.


  • Agoeti: Dit is het gen dat verantwoordelijk is voor de vacht van de tabbykat. Het agouti-gen is dominant over het niet-agouti-gen, wat betekent dat een kat met het agouti-gen geen effen gekleurde vacht kan dragen.

  • Inhibitor: Dit dominante gen onderdrukt de ontwikkeling van pigment in de haren van de vacht, die over het algemeen alleen gekleurde haren aan de punt en met een zilverwitte basis produceert. Bij agouti-katten zal het inhibitor-gen de gele kleur onderdrukken en de basiskleur veranderen in wit of zilver.

De traditionele bruingevlekte Savannah-kat heeft alleen het agouti-gen, terwijl de Silver Savannah beide heeft.

Aangezien een zilveren kitten ten minste één ouder met deze twee genen moet hebben, werd het eerste Silver Savannah-kitten hoogstwaarschijnlijk geboren uit een kruising tussen een zilveren huiskat en een bruingevlekte Savannah.

Hoe de Silver Savannah Cat populair werd

Het is niet moeilijk om te zien waarom Silver Savannah-katten de harten van fokkers en kattenliefhebbers hebben veroverd: één blik op de prachtige zilverkleurige vacht en het sierlijke silhouet van deze katten verklaart hun enorme populariteit!

Omdat de Savannah-kat echter een relatief recent ras is, weten veel mensen niet eens dat Silver Savannahs bestaan. Inderdaad, de “gouden” en gevlekte vacht van dit ras zijn de meest bekende, wat de opwinding van mensen verklaart wanneer ze de opvallende Silver Savannah ontdekken.

Formele erkenning van de Silver Savannah Cat

TICA registreerde de Savannah-kat in 2001 en gaf het ras de status van kampioenschap in 2012. Kleuren en patronen die in de rasstandaard werden geaccepteerd, omvatten zwart zilvergevlekte tabby, evenals rug, bruingevlekte tabby en zwarte rook.

kattenpootverdeler

Top 3 unieke feiten over de Silver Savannah Cat

1. Een Silver Savannah kitten moet ten minste één zilveren ouder hebben

Dit moet gebeuren, zelfs als er zilveren Savannes in hun voorouders zijn.

thematische pauze

2. Zilver is eigenlijk geen kleur

Het is een gebrek aan kleur afgeleid van het inhibitor-gen dat de geelheid van de haren onderdrukt. Soms blijven gouden tinten echter in bepaalde gebieden bestaan, wat ’tarnish’ wordt genoemd.

thematische pauze

3. Silver Savannah katten zijn duur

Een F1 of F2 Silver Savannah kitten kan verkopen voor tussen de $10.000 en $23.000!

3 kattenverdelerMaakt een Silver Savannah Cat een goed huisdier?

Silver Savannah-katten zijn geweldige huisdieren, maar hun vachtkleur doet er in dit opzicht niet toe. De meeste fokkers zijn het erover eens dat Savannah-katten van de lagere generatie (F5 en hoger) over het algemeen geweldige huisdieren zijn, vooral omdat ze het exotische uiterlijk van hun Serval-voorouders hebben terwijl ze zich nog steeds gedragen als huiskatten.

Ze zijn loyaal aan hun eigenaren en tonen liefde en genegenheid aan de mensen om hen heen. Ze hebben de speciale eigenschappen van oudere generaties behouden (zoals sterke jachtinstincten), maar zijn ook begiftigd met de kwaliteiten van huiskatten. Ze kunnen worden getraind om aan de lijn te lopen en te apporteren, terwijl ze genieten van het springen op de hoogste kast en observereng hun omgeving van bovenaf. Ze passen zich goed aan hun omgeving aan en zijn uitstekende katten voor gezinnen die genoeg tijd hebben om aan hen te besteden.

Kortom, Silver Savannah-katten zijn misschien zeer gewild vanwege hun prachtige uiterlijk, maar dat is niet waarom ze zulke geweldige metgezellen zijn voor elke eigenaar die het geluk heeft er een in hun huishouden te hebben!

kattenpootverdeler

Conclusie

Savannah katten zijn majestueuze dieren die populair zijn bij kattenliefhebbers die hun exotische mix van elegantie en kracht waarderen. Ze zijn er in verschillende kleuren, maar zilver is een van de meest populaire. De zilveren vacht van deze katachtigen is inderdaad prachtig en de donkere vlekken zijn gewoon prachtig.

Als u een Silver Savannah-kat aan uw gezin wilt toevoegen, moet u het ras en potentiële fokkers grondig onderzoeken. Je moet ook vragen naar de afstamming en gezondheid van hun kittens.

Onthoud in ieder geval dat het belangrijkste als het gaat om het kiezen van een huisdier is om een match te vinden tussen u en uw dier, ongeacht de kleur van hun vacht!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Yana Vydrenkova, Shutterstock