Wanneer uw kat verkouden is – Feline calicivirus en anderen.

Tijdens het koude seizoen, zijn het niet alleen wij mensen die ziek worden. Onze katten kunnen ook verkouden worden. Kattenkoorts is een ontsteking van de bovenste luchtwegen en de slijmvliezen, waarbij meestal verschillende ziekteverwekkers betrokken zijn.

Het wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. Het kan gevaarlijker zijn dan het in eerste instantie klinkt en vooral bij jonge of oude katten is het ook mogelijk dat het fataal afloopt. Hier vindt u alle informatie over de symptomen van kattengriep, de behandelingsmogelijkheden en de preventie – zodat uw kat optimaal beschermd is.

Elke kat moet tegen de twee belangrijkste ziekteverwekkers worden ingeënt, omdat met name virale ziekten moeilijk te behandelen zijn.

1. definitie

Feline rhinitis is een verzamelnaam voor de aandoening van de bovenste luchtwegen en de slijmvliezen bij katten. Andere termen zijn feline infectieuze rhinitis, rhinothracheitis infectiosa felis, kattengriep, feline upper respiratory disease (FURD) of feline pneumonie.

2. oorzaken van katten verkoudheid

Feline rhinotracheïtis is een multifactoriële ziekte, wat betekent dat er gewoonlijk verschillende ziekteverwekkers bij betrokken zijn die elkaar wederzijds beïnvloeden. De ziekteverwekkers kunnen virussen en/of bacteriën zijn. Vooral de gemengde infecties kunnen zeer gevaarlijk zijn voor katten. De belangrijkste virussen zijn het Feline Calicivirus en het Feline Herpesvirus.

De overdracht kan enerzijds plaatsvinden door het lichaamscontact met andere katten. Maar besmetting is ook mogelijk zonder direct contact met andere katten: verspreiding is ook mogelijk door smeer- en druppelinfectie via voedsel, voorwerpen of mensen.

Dit betekent dat alle katten het risico lopen besmet te raken – zelfs binnenkatten die alleen leven.

De meest voorkomende ziekteverwekkers bij kattengriep:

 • Feline herpesvirus-1
 • Feline calicivirus
 • Feline Chlamydiosis
 • Feline Bordetella infectie (bacterie)
 • Feline mycoplasma infectie (bacterie)

3. symptomen

Het is een ziekte van de bovenste luchtwegen, die door verschillende ziekteverwekkers kan worden veroorzaakt. De symptomen zijn dan ook zeer uiteenlopend en kunnen niet duidelijk aan specifieke pathogenen worden toegewezen. Niettemin kan een karakteristiek klinisch beeld worden beschreven:

Typische symptomen zijn verwondingen aan het slijmvlies in de mond en de keel, waardoor de dieren hevige pijn ondervinden bij het eten en drinken. Vaak zijn ook bindvliesontsteking, ademhalingsmoeilijkheden, koorts en hoest aanwezig. In de meeste gevallen verspreiden de ziekteverwekkers zich over het hele lichaam en wordt het gevaarlijk. Slechts zelden blijft het bij een onschuldige afscheiding uit de neus.

4. diagnostische mogelijkheden

De diagnose van de ziekte is betrekkelijk eenvoudig. Een analyse van de betrokken ziekteverwekkers is echter belangrijk voor een doeltreffende behandeling.

De ziekteverwekkers worden door de dierenarts opgespoord met behulp van swabs van de tong, de ogen en het bindvlies, die in het laboratorium worden geanalyseerd. Bloedmonsters kunnen worden geanalyseerd om de toestand van de patiënt te bepalen.

Vergelijkbare klinische beelden en dus mogelijke misdiagnoses zijn katachtige astma, vreemde lichamen, allergieën, infecties met Capillaria aerophila of tumorziekten.

5. behandeling

De beste hulp tegen kattenkoorts is preventie!

Als een kat al ziek is, moet de therapie zo vroeg mogelijk worden gestart. In geval van een bacteriële infectie moet gewoonlijk een geschikt antibioticum worden toegediend. Bovendien moet het immuunsysteem worden gestimuleerd met zogeheten paramunity inducers en interferonen. In geval van onvoldoende vaccinatiebescherming moet de kat immuunsera met neutraliserende antilichamen tegen herpes- en calicivirussen worden toegediend. De totale behandeling kan relatief duur zijn.

Naast de medische behandeling moet het dier worden ondersteund door de eigenaar. Afhankelijk van hoe hij nog eet en drinkt, kan de toediening van hoogenergetische pasta’s of kunstvoeding noodzakelijk zijn. Inhalatie, warmte en homeopathische middelen zijn ook zeer nuttig tegen de ademhalingssymptomen en de pijn.

Mogelijke behandeling met medicijnen:

 • Antibiotica
 • bacteriostatische geneesmiddelen
 • eiwitten die het immuunsysteem stimuleren
 • immuunsera met virusneutraliserende antilichamen

Steun – Dit is wat u kunt doen voor uw dierbare:

 • Rust
 • Warmte
 • Vloeistof
 • Temperatuurmeting
 • Hoogenergetische pasta’s
 • Homeopathische middelen

6. prognose

Als u snel handelt en uw kat medische hulp van de dierenarts krijgt, is de kans op herstel zeer groot. Dit komt omdat een correct vastgestelde bacteriële infectie gemakkelijk te behandelen is met het juiste antibioticum. Virale infecties daarentegen zijn meestal zeer moeilijk te behandelen. Afhankelijk van de omstandigheden en de leeftijd van de kat, alsook van mogelijke stressfactoren en andere ziekten, kan de ziekte zeer gevaarlijk worden. Vooral bij oude en jonge katten loopt de ziekte vaak fataal af.

Mogelijke gevolgen zijn chronische verkoudheid of therapie-resistente sinusitis.

Het is dus des te belangrijker dat uw kat correct wordt behandeld en dat u de therapie zo goed mogelijk ondersteunt!

7. preventie: hoe uw kat te beschermen

De beste bescherming tegen kattengriep is vaccinatie tegen de belangrijkste ziekteverwekkers (herpes- en calicivirussen). Dit voorkomt ook dure en tijdrovende behandelingen, die bijzonder stresserend zijn voor het dier. Want vooral virale ziekten zijn zeer moeilijk te behandelen en kunnen worden voorkomen door de juiste vaccinatie.

De vaccinatie is bijzonder doeltreffend als zij reeds in de puppyleeftijd wordt uitgevoerd. De inenting tegen kattenverkoudheid en kattenepidemie behoort tot de basisinenting, die bij jonge katten wordt uitgevoerd en om de 1 tot 3 jaar moet worden vernieuwd.

Afhankelijk van de individuele omstandigheden van het dier zijn diverse andere vaccinaties geschikt, zoals Bordetella bronchispetica of Chlamydophila felis. Het is het beste voor uw kat om een individueel vaccinatieschema af te spreken met uw dierenarts. Zo kunt u onnodige injecties vermijden, uw huisdier veel stress besparen en minder kosten hebben. In de felmo app kunt u alle vorige en komende vaccinaties voor uw kat bijhouden!

8. conclusie

Kattenverkoudheid is een ziekte van de bovenste luchtwegen, waarbij een grote verscheidenheid van ziekteverwekkers betrokken kan zijn. Zelfs binnenkatten die alleen leven, kunnen besmet raken via indirecte overdracht. Omdat gemengde infecties van virussen en bacteriën zeer gevaarlijk kunnen zijn, moet elke kat tegen de belangrijkste virussen worden ingeënt.

Als uw kat meerdere symptomen van kattengriep vertoont, moet u een afspraak maken met uw dierenarts!