Blaasontsteking kat – Helpt een huismiddeltje?

Plast uw kat naast de kattenbak of plast hij niet meer? U bent op zoek naar een huismiddeltje omdat uw kat vaak last heeft van een blaasontsteking? Wanneer het een noodgeval is en wanneer het gewoon door een dierenarts gezien moet worden, lees je hier.

Een blaasontsteking, ook wel blaasontsteking genoemd, is een pijnlijke ontsteking van de urineblaas. Met de juiste diergeneeskundige behandeling zal uw fluwelen pootje snel van de ziekte af zijn. Maar als de ziekte niet wordt behandeld, kan ze gevaarlijk zijn voor uw kat.

Hier vindt u alle informatie, symptomen en behandelingsmogelijkheden in geval van blaasontsteking bij uw kat!

1. definitie kattenblaasontsteking (FLUTD)

Een veel voorkomende aandoening van de urinewegen bij katten en katers is blaasontsteking. Omdat bij katten vaak niet alleen de blaas maar ook de plasbuis is aangetast, spreken dierenartsen ook wel van FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease). Deze term omvat verschillende ziekten van de urineblaas en de urinebuis die bij katten vergelijkbare symptomen veroorzaken.

2. oorzaken van een blaasontsteking

Meestal kunnen dierenartsen de oorzaak vinden. De meest voorkomende aandoeningen die blaasontsteking bij katten kunnen veroorzaken zijn de volgende:

 • Urinekristallen (urolithiasis).
 • Bacteriële urineweginfectie als gevolg van een andere ziekte, bv. diabetes
 • Tumoren

Soms vinden dierenartsen geen echte oorzaak. In deze gevallen spreekt men van idiopathische FLUTD (blaasontsteking zonder duidelijke symptomen). Idiopathische cystitis of blaasontsteking kan alleen worden gediagnosticeerd door de andere oorzaken uit te sluiten.

Urolithiasis (urinestenen) treft vaak oude of te dikke katten/katten. Meestal zijn het huiskatten die een beetje beweging missen.

3. met dit symptoom naar de dierenkliniek

Als de kat of vooral de kater helemaal niet kan plassen, moet u onmiddellijk naar een kliniek gaan. Een verstopping van de plasbuis is een noodgeval en moet onmiddellijk behandeld worden. Anders kan de urine terugstromen in de nieren en die permanent beschadigen.

Laat een blaasontsteking op een ontspannen manier onderzoeken

We kunnen een normale blaasontsteking heel goed thuis behandelen. We zoeken de oorzaak uit en stoppen het, ook al duurt dat wat langer. Dit is de enige manier om herhaling te voorkomen.

 • Constante aandrang tot urineren: De kat gaat vaak naar de kattenbak, maar plast heel weinig.
 • Bloederige urine. De urine is roze tot rood.
 • Pijn bij het plassen: De kat miauwt als hij plast.
 • Niet langer zindelijk: Je kat plast overal behalve in het toilet.
 • Agressiviteit, onreinheid, teruggetrokkenheid

4. diagnose FLUTD

Vanwege de verschillende oorzaken van blaasontsteking bij de kat, is de diagnose bijzonder belangrijk voor een doeltreffende behandeling. Eerst moet het dier in het algemeen worden onderzocht op gezondheid, immuunstatus, enz.

Dan zal de dierenarts een urinemonster van uw kat of kater nodig hebben. Met een urinetest kan in 95% van de gevallen de oorzaak worden gevonden, of in ieder geval een duidelijke indicatie van de oorzaak.

Bijzonder interessant zijn de urine:

 • Kristallen. Wat voor soort? Hoeveel?
 • Cellen: Indicatie van tumor
 • Bloedmengsels
 • Leukocyten: witte bloedcellen als teken van bacteriële infectie
 • Glucose: aanwijzing voor diabetes

5. behandeling van blaasontsteking

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden voor uw kat.

Als uw kat een blaasontsteking heeft, zijn huismiddeltjes meestal niet veelbelovend als enige behandeling. Gewoonlijk zit er een van de bovengenoemde ziekten achter, die behandeld moeten worden.

Ook bij idiopathische FLUTD is het belangrijk alle andere oorzaken uit te sluiten. Dan moet het stressniveau van uw kat worden verlaagd, wat in de eerste plaats betekent dat hij een pijnbehandeling krijgt. Dit komt omdat blaasontsteking zeer ongemakkelijk is en pijn stress veroorzaakt. Als de pijn blijft, krijg je de blaasontsteking nooit onder controle. Handige huismiddeltjes in dit geval zijn: alles wat stress voorkomt en uw kat kalmeert.

Urinestenen en -kristallen moeten door een dierenarts worden verwijderd.

Bacteriële infecties zijn vaak het gevolg van een onderliggende ziekte, zoals diabetes. In dit geval moet de kat worden behandeld met pijnstillers en antibiotica om van de blaasontsteking af te komen. De onderliggende ziekte moet echter ook worden behandeld, zodat het probleem zich niet opnieuw voordoet.

In geval van kanker, ziet het er niet goed uit voor het dier. Dat komt omdat tegen de tijd dat de symptomen van blaasontsteking verschijnen, de ziekte meestal al ver gevorderd is.

Waarom plast de kat overal in het appartement?
“Dat de kat niet meer zindelijk is, is het meest voorkomende symptoom. De kat heeft pijn bij het plassen en denkt dat het door de kattenbak komt. Dus plast ze op het tapijt. Maar daar plassen doet ook pijn, dus plast ze op de bank, daar… enzovoort.

Het belangrijkste is om de oorzaak van de blaasontsteking te achterhalen!”

6. prognose

Zonder urethrale obstructie is er een goede kans op herstel van cystitis voor de kat. Als de kat ook een urethrale obstructie heeft, kan het iets moeilijker zijn.

Als de oorzaak van de blaasontsteking wordt gevonden en behandeld, zal uw kat zeker van de blaasontsteking afkomen. Als de oorzaak niet wordt gevonden, is herhaling zeer waarschijnlijk.

7. preventie

Katten zijn koppig. Ze aanmoedigen om te drinken of het plassen aantrekkelijker maken door ze een mooie kattenbak te geven, zal waarschijnlijk niet zo’n succes zijn.

U kunt echter het risico op blaasontsteking bij uw kat verminderen met een paar eenvoudige maatregelen, die zeer goed zijn als huismiddeltjes tegen blaasontsteking bij katten:

 • Lichaamsbeweging helpt preventief: speel veel met uw kat of creëer klimmogelijkheden voor hem.
 • Help uw kat stress te vermijden
 • Voorkom overgewicht bij uw kat

8. conclusie

Blaasontsteking kan vooral voorkomen bij binnenkatten met overgewicht, bij stress of bij oude dieren, maar het is niet besmettelijk. Typische symptomen zijn onreinheid, vaak moeten plassen, pijn bij het plassen en bloed in de urine.

Afhankelijk van de oorzaak van de blaasontsteking zijn er verschillende mogelijkheden om de kat te behandelen. U moet voorzichtig zijn met huismiddeltjes, want die kunnen de ziekte doen uitbreiden. Uw kat stress bezorgen en hem aanmoedigen om te bewegen kan heel nuttig zijn. Als de pijn echter hevig is, moet u een dierenarts bellen.