Kat eet niet – Oorzaken, Symptomen, Behandeling

Uw kat eet niet meer en trekt zich terug? Uw kat is slap en slaapt alleen maar? Uw viervoeter gaat ook niet meer naar het toilet? Als uw kat weigert te eten, kan dat verontrustend zijn. Als hij niet drinkt, koorts heeft of overgeeft, is dat zeker een reden tot bezorgdheid!

Er moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt als het gaat om voedselweigering:

Als uw kat alleen slecht(er) eet, kan dit minder dramatische oorzaken hebben. Misschien hebben je buren je kat gevoerd en heeft hij daarom minder honger bij jou thuis.

Als uw kat helemaal niet eet, moet dit altijd door de dierenarts worden onderzocht!

1. waarom eet uw kat minder?

Er zijn veel termen voor het feit dat uw kat niet wil eten. De medische termen hiervoor zijn lusteloosheid en anorexia, en in de omgangstaal bestaan er verschillende termen zoals onwilligheid om te eten of verlies van eetlust. Anders dan bij honden kan langdurige voedselweigering ernstige gevolgen hebben en leiden tot leverfalen. Daarom moet u een kat die weigert te eten, snel aan een dierenarts voorleggen.

Daartegenover staat dat het ook kan gebeuren dat uw kat gewoon minder of minder eet. Hoewel de reden hiervoor in de meeste gevallen minder dramatisch is dan de weigering om te eten, moet u de oorzaak zo snel mogelijk achterhalen.

Wanneer heeft uw kat een dierenarts nodig?

Als uw kat slecht eet, zijn de volgende symptomen alarmerend:

 • Vermoeden van ziekte
 • Vermoedelijke verwonding
 • Gewichtsverlies
 • braken en diarree
 • koorts
 • sterke dorst

Als voedsel gedurende 24 uur geweigerd wordt, bel dan onmiddellijk de dierenarts!

2. externe oorzaken voor minder eten

De eerste vraag voor de oorzaak is of uw kat alleen binnen is of ook tijd alleen buiten doorbrengt? Natuurlijk is het moeilijk om erachter te komen wat er gebeurt als je kat op pad is.

Er zijn vele mogelijke oorzaken, hieronder volgt een overzicht van de externe oorzaken:

De meest voorkomende reden voor minder eetlust is het voedsel zelf.

-> Verandering van voedsel
Katten merken het kleinste verschil in voedsel op. Een plotselinge verandering van voedsel kan ervoor zorgen dat de kat het voedsel weigert. Dit mag niet zonder reden gebeuren. Als het moet, moet je de overgang langzaam maken. Meng het nieuwe voer met het oude voer en verhoog langzaam de hoeveelheid van het nieuwe voer.

-> Andere voedselbron

Vooral bij buitenkatten ligt het voor de hand dat ze gevoerd worden door een buurman of met succes op muizen jagen en in beide gevallen zou ze vol zitten als ze thuiskomt. Het kan dus raadzaam zijn om de buren te vragen of ze gevoed wordt.

-> Traktaties

Het veelvuldig geven van traktaties kan ook de reden zijn waarom de kom niet meer wordt aangeraakt. Daarom moet u letten op een gematigd geven van traktaties.

-> Voederbak

Een verandering op de voedingsplaats kan ook de trigger zijn. Vooral gevoelige katten kunnen geïrriteerd raken door een nieuw bakje, een nieuw kussentje of een nieuwe plaats.

Ook, vooral bij oudere katten, maar ook bij jongere katten, is het belangrijk dat het etensbakje gemakkelijk bereikbaar is. Als het bakje op de vensterbank of op een andere hoge plaats wordt gezet, kunnen katten weigeren te eten.

-> Warmte

In de zomer, als het erg warm is, kan uw kat minder eten. Het helpt om vroeg in de ochtend of ’s avonds te voeden als het koeler is. Als het voedsel lang in de hitte blijft staan, zal het ook oneetbaar worden en worden afgekeurd. Droogvoer kan ook beter zijn dan natvoer.

3. psychologische redenen voor minder eetlust

Veel katten zijn gevoelig, dus de reden voor minder eetlust kan ook psychologisch zijn.

-> Verdriet of eenzaamheid

Als uw kat onlangs een verzorger of een ander huisdier heeft verloren, kan hij last hebben van verlies van eetlust als gevolg van verdriet. U kunt traktaties gebruiken om uw huisdier weer aan voedsel te laten wennen. Eenzaamheid kan er ook toe leiden dat katten voedsel weigeren. Als uw kat veel tijd alleen thuis doorbrengt, kan het helpen om na te denken over een tweede huisdier.

-> Slechte ervaring

Als uw kat een slechte ervaring met voedsel heeft gehad, kan hij het daarna weigeren. Ex: het was ooit bedorven of veroorzaakte ongemak.

-> Onbekende omgeving

Na een verhuizing of op vakantie kan het gebeuren dat een kat een paar dagen weigert te eten. Zodra ze zich op haar gemak en veilig voelt, zal ze weer normaal eten.

-> Warmte

In de fase van de hitte heeft voedsel geen prioriteit, maar de voortplanting. Tijdens de krolsheid kan uw kat minder eten, maar daarna zou de kat weer normaal moeten eten. Gedurende deze tijd kunnen traktaties en lievelingseten de eetlust opwekken. Als uw kat echter NIET eet en voedsel weigert, moet dit worden onderzocht.

-> Veranderingen of stress thuis

Als er een nieuw gezinslid is, kan een kat zich verwaarloosd voelen en minder gaan eten. Het is belangrijk dat ze went aan de toevoeging aan het gezin. Hetzelfde kan gebeuren als ze stress heeft met andere huisdieren. In dat geval moet stress worden vermeden en moet ervoor worden gezorgd dat de kat rust krijgt.

4. lichamelijke oorzaken van voedselweigering

Er zijn een aantal lichamelijke oorzaken die kunnen leiden tot voedselweigering bij katten:

-> Voedselintolerantie of allergie

Voedselintolerantie of -allergie kan plotseling optreden. Indien het vermoeden bestaat, kan een dierenarts helpen de exacte stof te vinden die niet wordt verdragen.

-> Tandpijn of ontsteking in de mond

Vooral op dit gebied is het belangrijk om goed te kijken. In de mond kunnen zich allerlei problemen voordoen. De kat kan bijvoorbeeld een vreemd voorwerp in zijn mond hebben, zijn tanden staan scheef, hij heeft tandsteen of gingivitis. Met gepureerd voedsel zal de kat het misschien gemakkelijker vinden om te eten.

-> Parasietenplaag (wormen, vlooien, mijten of luizen)

Als een kat besmet is met een parasiet, zoals wormen, kan dit de eetlust beïnvloeden. In dat geval moet snel actie worden ondernomen om van de parasiet af te komen.

-> Ziekten

Natuurlijk kunnen verschillende ziekten er ook voor zorgen dat een kat stopt met eten. Vaak leidt koorts als gevolg van infecties tot verlies van eetlust. Tumoren, nierfalen of andere orgaanziekten zijn ook mogelijk.

-> Vreemd voorwerp in het maagdarmkanaal

Als een kat een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, zal hij daarna niet meer normaal willen eten. Door de buik te palperen, kan een dierenarts tekenen vinden van.

-> Chirurgie, vaccinaties of medicatie

Als een kat onlangs een operatie heeft ondergaan, nog medicijnen moet innemen of een vaccinatie heeft gehad, kan dit ook van invloed zijn op het eetgedrag.

-> Vergiftiging

Hoewel katten eigenlijk heel goed aanvoelen wat ze wel en niet kunnen eten, gebeurt het toch nog wel eens dat ze vergiftigd worden. Er zijn voedingsmiddelen (b.v. koffie, snoep, cacao) of planten (b.v. wilde knoflook, arnica, kruidnagels) die giftig zijn voor katten. Aan de andere kant kan een kat ook een muis of rat opeten die eerder gif heeft binnengekregen. Een bijzonder sterke dorst kan een teken hiervan zijn.

-> Ouderdom

Voor een kat op oudere leeftijd wordt eten steeds vermoeider. Als daar nog gebitsproblemen bijkomen, kan dit nog verergeren. Het helpt de kat dan om het voedsel in kleine porties over de dag te verdelen en het op te warmen.

5. behandeling

Als u vermoedt dat voedsel de oorzaak is, dan moet u de bovenstaande tips opvolgen en uw kat goed in de gaten houden. Het is nuttig om een tussenweg te vinden. Niet altijd hetzelfde voedsel, maar ook geen constante verandering. Ook niet te veel traktaties, eventueel een variëteit van droog- en natvoer, en kleinere meer gespreide porties. Het belangrijkste is echter dat het voer alle voedingsstoffen bevat, de kom gemakkelijk bereikbaar is en er genoeg te drinken is.

Als u een psychologische oorzaak vermoedt, zal het volgende u helpen:

 • Een plek om je terug te trekken om tot rust te komen
 • veel aandacht, indien gewenst
 • lekkernijen (niet te veel, anders eet ze niets meer)
 • een vaste dagelijkse routine
 • slagen
 • Als de omgeving veranderd is, dan helpt het vertrouwde speelgoed misschien
 • Mogelijk een tweede kat tegen eenzaamheid

Als u een lichamelijke oorzaak vermoedt, moet u naar de dierenarts gaan.

Het is een goed idee om uw kat eens per week te wegen om te zien of ze aankomt of afvalt. Als ze op gewicht blijft, dan is dat een goed teken.

6. Conclusie van onze dierenarts

“In essentie, maken we onderscheid tussen: Kat eet slecht(er) en kat eet niet. Als uw kat NIET eet en consequent voedsel weigert, moet dit altijd en onmiddellijk door de dierenarts worden opgehelderd.

Als uw kat alleen maar minder eet, moet u dit observeren en proberen de oorzaak te achterhalen.”