Kat niest vaak – oorzaken, symptomen, behandeling

Niest uw kat vaak? Katten niezen net als mensen als een defensieve reflex. Dit is een manier om stof en andere vreemde voorwerpen uit de neus te verwijderen. Dit is een natuurlijke reactie die geen reden tot bezorgdheid geeft. Het kan echter ook worden uitgelokt door een allergie of ziekte, zoals een verkoudheid. In dergelijke gevallen moet u uw kat naar de dierenarts brengen. Hieronder kunt u lezen waarom katten niezen en wanneer een bezoek aan de dokter nodig is.

1. oorzaken van niezen bij katten

De oorzaken van niezen bij de mens zijn reeds talrijk. Katten hebben een veel betere reukzin dan mensen. Met 60 miljoen reukcellen hebben ze er meer dan twee keer zoveel als wij mensen. Het kan dus gemakkelijk gebeuren dat een kat gevoelig reageert op een prikkel en moet niezen.

Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:

1) Schoonmaakmiddelen, parfums, deodorants, enz.

In het huishouden worden veel producten gebruikt die een sterke geur hebben. Bovendien bevatten parfums en andere cosmetica vaak drijfgassen die de slijmvliezen kunnen irriteren. Als uw kat aan het parfum of schoonmaakmiddel snuffelt, kan het zijn dat hij moet niezen. In deze gevallen zal de irritatie slechts kort duren en snel overgaan.

2) Droge verwarmingslucht

Niet alleen mensen zijn gevoelig voor droge verwarmingslucht in de winter, maar ook katten. Bij droge lucht produceren de slijmvliezen meer vocht en probeert de neus de overtollige afscheiding onmiddellijk kwijt te raken. Dit heet niezen.

Het kan helpen om de vochtigheid in de kamer te verhogen. Als de kat dan nog steeds niest, is de oorzaak niet de droge verwarmingslucht.

3) Stof

Omdat de neus van de kat veel gevoeliger is, reageert hij ook zo gemakkelijk op stof. Vaak beginnen katten te niezen als u de stofzuiger gebruikt. Dat komt omdat de stofdeeltjes ronddwarrelen. Zodra de kat zich van de deeltjes heeft ontdaan, zal hij weer stoppen met niezen.

4) Verkoudheden of infecties

In de winter kunnen katten net als mensen verkouden worden. Bij gezonde dieren verdwijnt de infectie na een paar dagen en is er geen reden tot bezorgdheid. Net als bij mensen, zijn de symptomen niezen: Moeilijk slikken, verkouden en heel zelden hoesten.

Er is alleen reden tot bezorgdheid als de verkoudheid langer dan twee weken aanhoudt of als de symptomen worden verergerd met koorts. Katten hebben een normale lichaamstemperatuur tussen 37,8 en 39,2 graden Celsius. In beide gevallen moet het dier door een arts worden onderzocht.

5) Koude kat

Niet te verwarren met een gewone verkoudheid is feline rhinitis, wat een ernstige ziekte is. Het wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen. Indien de ziekte te laat wordt behandeld, dreigt vervolgschade en kan zij bij zeer jonge katten zelfs tot de dood leiden. Echter, met een vroege behandeling, kunnen katten volledig herstellen.

De symptomen van een verkoudheid bij katten lijken sterk op die van een gewone verkoudheid.

6) Allergie

Bij een allergie reageert het immuunsysteem met een pathologisch buitensporige afweerreactie op bepaalde onschadelijke stoffen in het milieu. Zo’n defensieve reactie kan niezen zijn. Katten kunnen ook gevoelig zijn voor huisstof en pollen en daardoor niezen. Als allergie wordt vermoed, kan de dierenarts een diagnostische therapie uitvoeren.

7) Vreemde lichamen

Vaak zijn vreemde voorwerpen de oorzaak, b.v. kattengras, dat via de keel in de neus terechtkomt: Als u zeer plotseling symptomen opmerkt zoals eenzijdige neusuitvloeiing en sterke rusteloosheid, moet u uw kat onmiddellijk aan een dierenarts voorstellen.

8) Circumferentiële proliferatie

Circumferentiële gezwellen in de neus (goedaardig als poliepen of kwaadaardig) zijn ook mogelijk.

2. Je kat niest. Moet je je zorgen maken?

Als uw kat slechts korte tijd niest en het komt door stof of een sterke geur, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Maar als het niezen langer duurt en ongewoon vaak gebeurt. Als er andere symptomen zijn en de algemene toestand (lusteloosheid of gebrek aan eetlust) van uw kat verandert, dan moet hij door een dierenarts worden onderzocht. Als u niet zeker bent, kunt u het dier beter laten onderzoeken.

Wanneer heb je een dierenarts nodig?

Als uw kat al lange tijd niest en er andere symptomen optreden, moet u een dierenarts bellen. Symptomen van kattengriep zijn:

  • afscheiding uit de neus
  • afscheiding uit de ogen
  • Verlies van eetlust
  • lusteloosheid, veel slapen
  • Tongzweren

3. diagnose van niezen

De oorzaken zijn zo talrijk dat de dierenarts afhankelijk is van de vraagstelling (anamnese) van de eigenaar, om de denkbare diagnoses te beperken. Bovendien geeft het vaccinatiecertificaat informatie over de huidige vaccinatiestatus van de kat en welke ziekteverwekkers kunnen worden uitgesloten. De eerste stap is het klinisch algemeen onderzoek, waarbij eerst de ademhalingswegen worden onderzocht: Slijmvliezen, neusuitvloeiing, ogen, luisteren, palpatie van de lymfeklieren, afhankelijk van de algemene toestand koorts nemen. Als er niets abnormaals kan worden vastgesteld, volgt een gebitscontrole. Ten slotte kan gebruik worden gemaakt van beeldvormende procedures zoals röntgenstralen of verdere onderzoeken met de endoscoop.

4. behandeling voor niesende katten

De behandeling van niezen hangt vooral af van de oorzaak. Aangezien de aanleiding heel vaak niet gevaarlijk is en het niezen onregelmatig voorkomt, is een behandeling soms helemaal niet nodig. Zeer goed voor milde symptomen is ook een ondersteuning van het immuunsysteem, decongestiva of mucolytica. Antibiotica zijn zeer zelden nodig bij niezen.

Als de oorzaak een ziekte of allergie is, wordt de juiste behandeling met de arts besproken.

5. conclusie: kat niest

Heeft u de vaccinatie tegen kattenkoorts gehad? Zo niet, dan moet u uw kat zeker laten onderzoeken! U moet ook de vaccinatie krijgen – volgens de STIKO wordt de vaccinatie ook aanbevolen voor binnenkatten.

In de minste gevallen is niezen van uw kat een reden tot bezorgdheid. Als de oorzaak een kleine verkoudheid is, kan een verder gezonde kat er zonder hulp van een dierenarts goed doorheen komen.

Het is echter belangrijk om uw kat goed in de gaten te houden. Als de symptomen zich ontwikkelen of als het niezen ongewoon lang duurt, moet een arts worden geraadpleegd.

6. tip van dierenarts

“Af en toe krijgen we volkomen gezonde kittens aangeboden vanwege niezen of onheilspellende zwarte vlekken op de neus of oren. De oorzaak is meestal snel gevonden na een gesprek en een kort onderzoek: ze verkennen hoekjes van het appartement waar al jaren niet is schoongemaakt en natuurlijk komen daar stof en vuil op 🙂

Maar: beter een keer te veel naar de dierenarts dan te weinig! En het is heel fijn voor alle dierenartsbezoeken in het verdere leven, als de kleine rakkers ons een keer leren kennen en er niets onaangenaams gebeurt en voor baasjes een goede gelegenheid om alle vragen te stellen over het leven met de nieuwe huisgenoten.”