Kat loenst met één oog? Dit zijn de 13 meest voorkomende oorzaken


Heeft u zich ooit afgevraagd waarom uw kat één oog dichtknijpt? Knijpen of het oog half dichthouden is een van de meest prominente indicatoren dat er iets mis is met het oog. Een drukke katteneigenaar kan deze onregelmatigheid opmerken door een blik op zijn huisdier te werpen.

Wat zijn de meest waarschijnlijke redenen en omstandigheden voor een kat die één oog dichtknijpt? Vele factoren kunnen hier de oorzaak van zijn. Laten we eerst eens kennis maken met wat te verwachten is. Een gezonde kattenogen zijn helder en briljant, zonder ontladingen.

Het bindvlies is het membraanweefsel dat het bovenste en onderste ooglid en een deel van de oogbol bekleedt. De bindvlies is vochtig en lichtroze in gezondheid, wat lijkt alsof de kat een roze oog heeft.

De volgende zijn merkbare symptomen van iets mis met de ogen: roodheid van het bindvlies, oedeem, en verhoogde traanproductie. U kunt vochtafscheiding uit het oog waarnemen, die varieert van waterig tot dik en slibachtig.

Het derde ooglid bedekt de oogdruppels lichtjes in de buurt van de traanbuis. Er is troebelheid, en soms kan er een kleverige film over de ogen ontstaan. De kat kan lichtgevoelig worden en onophoudelijk knipperen, vermijdend fel licht. De kat kan het gewonde oog half of helemaal sluiten, waardoor u merkt dat uw kat met één oog loenst.

Laten we eens nagaan welke oogproblemen uw katachtige vriend kunnen parten spelen om problemen met het gezichtsvermogen van uw kat te begrijpen en mogelijk te voorkomen.

Waarom loenst mijn kat met één oog?

Het oog is een zeer kwetsbaar orgaan, en een professionele dierenarts kan alleen een volledig onderzoek van de ogen uitvoeren. Als u ziet dat uw kat met één of beide ogen loenst, moet u onmiddellijk een afspraak maken met een dierenarts. Het probleem moet zo snel mogelijk worden opgespoord, en de behandeling moet zo snel mogelijk beginnen.

Eenvoudige situaties, zoals een minderjarige cornea schaafwond, kan geïnfecteerd raken en moeilijk worden. Wanneer ooginfecties gedurende langere tijd onbehandeld blijven, kunnen zij onherstelbare oogschade en blindheid veroorzaken.

Viral infecties van de bovenste luchtwegen kunnen verergeren oogaandoeningen. U moet niet proberen uw ogen op eigen houtje te openen, want u zult de schade alleen maar verergeren. In andere omstandigheden, zoals bij ernstige verwondingen, kan hij aanvankelijk een kalmerend middel of pijnbehandeling nodig hebben. Over-the-counter menselijke pijnstillers mogen niet oraal aan katten worden gegeven omdat ze giftig zijn en dodelijk kunnen zijn.

Maar, laten we eens kijken wat de redenen kunnen zijn waarom uw kat met één oog loenst.

1. Blepharospasm

een kat gewikkeld in een deken loenst met één oog

Dit is een ontsteking van de oogleden en de bindvliesvliezen die de oogleden begrenzen. De oogleden en de randen van de oogleden zwellen op in deze situaties, waardoor de kat lijkt te loensen.

Ernstige beschadiging van de oogleden of bindvlies kan resulteren in blepharitis en bindvliesontsteking. De ogen van de kat zullen dichtknijpen of samenknijpen door de pijn van het letsel. Trauma kan het gevolg zijn van een schram, schaafwond, of rijtwond.

Chemische verbindingen, luchtdrukpistoolkogeltjes en kleine stukjes versplinterd glas behoren tot de voorwerpen die vaak schade toebrengen aan de ogen en de daarmee samenhangende problemen. Allergieën, in het bijzonder een wijdverspreide systemische allergische reactie op inhalatie- en voedingsallergenen, kunnen roodheid en zwelling van de oogleden en het bindvlies veroorzaken.

Vreemde lichamen die de oogleden en het bindvlies irriteren, kunnen er ook toe leiden dat het aangetaste oog scheelziet. De meest voorkomende daarvan is entropion, een aangeboren ooglid afwijking. Infecties kunnen ook zwelling van de oogleden en het bindvlies veroorzaken. Bacteriële infecties veroorzaken ooglidklier abcessen of een algemene aandoening van de oogleden.

Een rode bult op de rand van het ooglid wordt veroorzaakt door een feline herpesvirus infectie van de talgklieren van het ooglid. Loensen wordt omschreven als het onwillekeurig sluiten van de oogleden. De aandoening begint meestal met snel knipperen van de ogen en gaat over in het sluiten van de oogleden

2. Conjunctivitis en Blepharitis

Dit is de ontsteking van de oogleden samen met de bindvliesvliezen. Wanneer dit gebeurt, zwellen de randen van de oogleden en het ooglid zelf op, en lijkt het alsof de kat scheel kijkt, wat leidt tot overmatig tranen.

Sommige lichamelijke verwondingen kunnen conjunctivitis en blepharitis aan het bindvlies of de oogleden veroorzaken. De kat zal zijn ogen sluiten of samenknijpen door de pijn van het letsel. De oorzaak van de schade kan een schaafwond, een scheur of gewoon een kras zijn. Kleine stukjes gebroken glas, chemische stoffen, of geweerkogels kunnen trauma veroorzaken aan de ogen van de kat.

Zoals wij als mensen lijden aan allergieën, zijn katten geen uitzondering. Als gevolg van allergieën, meer precies voedsel en inhaleermiddelen allergenenkunnen de ogen van een kat gezwollen en rood worden. Maar ook als een insect uw kat heeft gebeten, kan dat plaatselijk allergische reacties en zwellingen veroorzaken. Het kan zijn dat u uw kat daardoor met één oog ziet knijpen.

Het ooglid en het bindvlies kunnen gemakkelijk geïrriteerd raken door vreemde voorwerpen, waardoor een van de aangetaste ogen scheel kan gaan kijken.

Wanneer een ooglid is aangetast door een vreemd voorwerp, de aandoening met de naam entropion kan gebeuren. Wat betekent het? Het betekent dat de uiteinden van de oogleden naar binnen zijn gedraaid, en de wimpers constant tegen het hoornvlies wrijven.

3. Glaucoom

de kat zit op een houten platform en loenst met één oog

Glaucoom is een vrij ernstige aandoening, die zo snel mogelijk moet worden behandeld om verminking of blindheid te voorkomen – glaucoom ontstaat door de druk in het oog, dat vol zit met overtollig vocht.

Veel dingen kunnen de afvoer van oogvocht verhinderen, wat leidt tot het teveel aan vocht dat glaucoom veroorzaakt. Glaucoom omvat ontsteking, tumoren, afwijkingen, oog trauma, en infecties. Sommige katten kunnen dit hebben als gevolg van hun genetica; in dat geval kunnen beide ogen aangetast zijn.

Als uw kat last heeft van glaucoom, zult u zien dat uw katachtige vriend tekenen van hevige pijn vertoont; u kunt zien dat uw kat loensen één oog, wrijvend, huilend, jankend, en mensen vermijdend. Als je naar de ogen kijkt, zien ze er lopend, roodachtig en troebel uit. In ernstige gevallen, kan de oogbol ook gezwollen zijn.

Als u deze tekenen opmerkt en denkt dat uw kat glaucoom kan hebben, moet u haar zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen. Er zijn grotere kansen om het oog of de ogen te redden als de druk in het oog eerder wordt verlaagd. In milde gevallen, als de onderliggende oorzaak is opgelost, glaucoom verdwijnt.

Echter, ernstigere gevallen zullen behandeling en medicatie nodig hebben, en de moet worden gestopt en voorkomen. In de ergste gevallen kan het oog van uw kat echter worden verwijderd.

4. Kattenoog infectie

Ooginfecties komen vaak voor bij katten, voornamelijk als gevolg van een infectie van de bovenste luchtwegen; helaas, die infecties verspreiden zich naar de ogen. Alleen als we de onderliggende oorzaak van de infectie kennen, kunnen we weten of de ooginfecties al dan niet besmettelijk zijn.

Verschillende dingen kunnen ooginfecties veroorzaken, zoals parasieten, schimmels, bacteriën, virale infecties, enz. Als u ziet dat uw kat zijn ogen dichtknijpt en in zijn ogen wrijft, kan dat het eerste teken zijn dat uw kat een ooginfectie heeft. Soms zijn hun ogen roodachtig en gezwollen, hebben ze ooguitvloeiing, neusuitvloeiing en niezen.

Je brengt je kat naar de dierenarts voor dit soort oogproblemen, en de dierenarts zal de infectie behandelen die de oogproblemen van je kat veroorzaakt. Wanneer de aandoening mild is, kan de dierenarts de symptomen behandelen door rust te geven en de ogen vrij te maken van de afscheiding, en uw kat op een gezond dieet te zetten met veel hydratatie.

Ernstiger problemen kunnen worden behandeld met oogdruppels, systemische antibiotica en lokale zalven.

5. Hoornvlies zweren

Hoornvlieszweren zijn een mogelijk ernstige aandoening. Het manifesteert zich in open zweren op het oogoppervlak, en het aangetaste deel wordt troebel.

Deze aandoening kan ontstaan door oogletsels, anatomisch afwijkingenof droge ogen. De oorzaken kunnen ook ooginfecties zijn die niet genezen zijn. U zult merken dat het aangetaste oog troebel wordt, dat u uw ogen dichtknijpt en wrijft, dat u pijn in uw ogen krijgt, dat u afscheiding krijgt en dat u rood wordt.

Mild corneale ulcera genezen wanneer de onderliggende oorzaak wordt behandeld, maar verwacht dat uw dierenarts druppels of antibioticumzalf voorschrijft en iets tegen de pijn van uw kat. Als de zweren ernstig zijn, kan uw kat een oogoperatie nodig hebben.

Echter, hoornvlieszweren zijn te genezen als het op de juiste manier wordt behandeld. Als het niet behandeld wordt, kan het resulteren in misvorming en blindheid.

6. Virale en Bacteriële Infectie

een schattig katje met een scheel oog

Als u merkt dat uw kat loopogen heeft met groene afscheiding, is het bijna 100% zeker dat uw kat lijdt aan een virale of bacteriële infectie.

Deze ziekten worden meestal genoemd Kattengriep, Virale Rhinitis, of Influenza. Virale aandoeningen van de bovenste luchtwegen staan op zichzelf; maar bacteriën zoals Bordetella bronchisepticaMycoplasma, en Chlamydophila felis kan gecompliceerd zijn en de kat ernstiger treffen.

Feline herpesvirus kan feline veroorzaken Virale Rhinotracheitis, die de bindvlies dat de oogleden zal doen opzwellen. Dan zal de afscheiding verschijnen, waterig en dan pus-achtig. De ogen van uw kat zullen, laten we zeggen, herstellen, maar het virus zal zich in de weefsels verstoppen. Als katten stress ervaren, kunnen er flare-ups optreden.

Feline Calicivirus veroorzaakt de infectie met dezelfde symptomen als feline herpesvirussen, zoals scheelzien, oogontladingen, conjunctivitis, en blepharospasm. Katten met calicivirus kunnen de aandoening vele malen hebben als gevolg van andere stammen.

Feline pneumonitis is een aandoening die Chlamydophila felis veroorzaakt. U zult merken dat uw kat ontstoken ogen heeft die bloeddoorlopen en rood worden. Er kan ook afscheiding uit de ogen ontstaan, en Pneumonitis kan leiden tot ernstiger bindvliesontsteking.

7. Symblepharon

Symblepharon is de aandoening die kan worden gezien bij feline herpesvirus. It manifesteert zich in de aanhechting van het bindvliesweefsel aan een ander of het hoornvlies. Kittens die 10 weken tot 3 weken oud zijn worden hier het meest door getroffen.

Hun ogen lijken samengeplakt door de afscheiding, daarom lijkt het alsof het kitten één oog dichtknijpt. Chirurgische behandeling kan nodig zijn; die procedure zou de aan elkaar geplakte weefsels scheiden met behoud van het bindvliesepitheeloppervlak en de fornix. Dit zal het zicht van uw kitten herstellen.

8. Oogirritatie

Hoewel de ogen van de kat een beetje anders zijn dan die van de mens, werken ze ongeveer hetzelfde. Oogirritatie kan ontstaan door oogirriterende stoffen zoals schoonmaakchemicaliën, parfum, sterke geuren, stof en tabaksrook.

Al dat soort dingen kunnen leiden tot een geïrriteerd oog van de kat. Als die dingen in contact komen met het oog van uw kat, zal dat waarschijnlijk oogirritatie veroorzaken. U kunt merken dat uw kat één oog dichtknijpt of over het getroffen gebied wrijft, en het getroffen oog kan rood zijn en afscheiding afscheiden.

Wanneer je er zeker van bent dat irritatie de oorzaak is van deze symptomen bij je kat, probeer dan de ogen van je kat uit te spoelen met wat oogspoeloplossing. Natuurlijk, als uw kat het toelaat.

Echter, deze symptomen zijn vergelijkbaar met die ernstige aandoeningen, dus het zou goed zijn om daarover met uw dierenarts te overleggen. Als u merkt dat iets de oorzaak is van de oogproblemen en het ongemak van uw kat, verwijder die irriterende stof dan uit huis.

9. Cataract

een kat ligt op de stoep en loenst met één oog

Een cataract is een troebel gedeelte dat zich in de ooglens manifesteert. Op die manier, blokkeert het licht, en kan het licht de achterkant van het oog niet bereiken. Dat leidt tot verlies van gezichtsvermogen en, in ernstiger gevallen, blindheid.

Deze aandoening kan het gevolg zijn van veroudering, maar kan ook een ontsteking van de uvea van het oog of diabetes mellitus veroorzaken. Deze aandoening kan ook het gevolg zijn van giftige stoffen, blootstelling aan straling, of een elektrische schok. In sommige gevallen, kan het komen door uw kat een calciumtekort heeft.

De ogen zullen troebel en melkachtig zijn als uw kat lijdt aan cataract. U zult echter niet merken dat de cataract is voortgeschreden totdat het zicht ernstig wordt belemmerd. Het kan zijn dat uw kat alleen maar laat merken dat ze niet goed kan zien, zoals langzaam bewegen in schemerig licht, tegen voorwerpen opbotsen, enz.

Maar, diabetes mellitus veroorzaakt cataractenuw kat kan vermageren, voortdurend dorst hebben en vaak urineren.

U moet naar de dierenarts gaan als u een van deze symptomen opmerkt; als leeftijd niet de reden is, moet het onmiddellijk worden behandeld. De chirurgische ingreep om de cataracten is een optie, maar u kunt overwegen om te kijken of uw kat zich kan aanpassen aan het verlies van het gezichtsvermogen. Zorg er wel voor dat uw kat nu buiten en gevaarlijke situaties vermijdt.

10. Keratoconjunctivitis Sicca

Keratoconjunctivitis Sicca of droge ogen is een chronische ontsteking van het hoornvlies. De bindvliesweefsels zijn droog omdat de traanproductie niet werkt. Maar de tranen zijn van groot belang; zij verwijderen puin en besmettelijke voorwerpen uit het oog.

Als er geen traanvorming is, de cat’s eye zal constant geïrriteerd zijn, met als gevolg dat de kat loensen met één oog. De oorzaak van Keratoconjunctivitis sicca is een of andere immuunschade aan de traanproducerende klieren, of het kan zijn dat het een feline herpes virus is.

De dierenarts zal het oog behandelen op een manier die de traanproductie zal stimuleren, die uiteindelijk de traanfilm zal vervangen. Daardoor zal het hoornvlies beschermd worden tegen beschadiging.

11. Anisocoria

Anisocoria is de conditie waarbij de kat niet dezelfde grootte heeft als de pupillen. Dit kan aantonen perifere zenuw problemen, glaucoom, cornea verwondingen ontstekingen in het inwendige van het oog of in het centrale zenuwstelsel. Het ooglid van het aangetaste oog zal hangend zijn, en de kat wrijft vaak in het oog of knijpt het dicht.

De behandeling van deze aandoening is zeker afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De dierenarts zal de behandeling specifiek voor de individuele factoren van uw kat kiezen.

12. Uveïtis

de kat zit op de tafel

Uveïtis is de aandoening waarbij het voorste deel van de binnenkant van het oog ontstoken is, meer bepaald tussen de iris en het hoornvlies. Dit uit zich in wazige en troebele ogen.

De onderkant van het oog kan soms vol zitten met rood bezinksel of wit-geelachtig zijn. Bij deze aandoening is de oogafscheiding niet te zien; het oog kan echter waterig lijken als gevolg van de ontsteking.

Uveïtis wordt meestal veroorzaakt door iets dat buiten het oog ligt, wat betekent dat andere lichaamsdelen ziek zijn, zoals:

– Een auto-immuunziekte

– Diabetes

– Ernstige infecties

– Hoge bloeddruk

– Kanker

– Stomp trauma

Wij adviseren u om met uw kat naar de dierenarts te gaan, omdat de uveïtis een symptoom kan zijn van een ernstige zaak.

13. Trauma

Je kat die één oog dichtknijpt is vaak het gevolg van een of ander trauma. Vooral als u een buitenkat heeft, kan het ook bij binnenkatten gebeuren, en het kan ontstaan doordat katten vechten of tegen meubels of een hek aanlopen.

Naast het loensen, de cat’s eye kan er wat afscheiding uit het oog komen, die kan lijken op tranen, doorzichtig, dik, of groengeel. U kunt ook de zwelling en de roodheid rond het oog opmerken. Wees niet verbaasd als u het derde ooglid van uw kat ziet. Soms kan de kras op de oppervlakte van het oog zichtbaar zijn.

Als de oogirritatie van uw kat op deze manier gebeurt, is het raadzaam onmiddellijk de dierenarts te zoeken, omdat deze dingen kunnen verergeren als ze geïnfecteerd raken en verlies van gezichtsvermogen kunnen veroorzaken.

Hoe oogproblemen bij de kat te voorkomen?

de kat eet voedsel uit de kom

Als u zich afvraagt hoe u oogproblemen bij katten kunt voorkomen, zijn wij hier om u te helpen. Eerst en vooral, de vaccinatie tegen het feline calicivirus en feline herpesvirus.

Als u traumatische verwondingen wilt voorkomen, moet u oppassen voor scherpe voorwerpen op plaatsen die gemakkelijk bereikbaar zijn voor uw kat. Uw kat kan het zien als iets om mee te spelen, en dingen zoals naalden moeten worden verwijderd.

Ook, moet u zorg dragen voor het dieet van uw kat. Uw kat heeft goede voeding nodig. Het immuunsysteem zal uw kat helpen infecties te bestrijden. Regelmatige verzorging is ook een must als u een langharige kat heeft.

Onthoud dat wanneer je kat in de problemen zit of gezondheidsproblemen heeft, ze eerder de neiging heeft zich te verstoppen dan je aandacht en hulp te zoeken. Het is dus aan u, katteneigenaar, om geduldig te zijn en uw kat in de gaten te houden om die zaken op te merken waar uw kat last van kan hebben. Controleer uw kat regelmatig om te zien of er ongewone dingen zijn.

Het is beter om het te voorkomen dan te genezen, toch?

GERELATEERD: Beste kattenvoer zonder vulstoffen

Om het samen te vatten

Als u merkt dat uw kat één oog dichtknijpt, vaak knippert, met haar ogen krabt of tranende ogen heeft, roep dan zo snel mogelijk de hulp van de dierenarts in.

Waarom zeggen we dat? Omdat veel van die aandoeningen dezelfde symptomen hebben. kunt u niet zomaar raden welke diagnose de juiste is. Daarom moet u medische hulp zoeken voor uw harige vriend.

Zelfs als uw kat geen oogproblemen vertoont, controleer het dan vaak om dergelijke problemen in de eerste plaats te voorkomen. Een goed advies is om uw kat te voeden met premium vlees-georiënteerd kattenvoer, up-to-date te zijn met vaccinaties, en haar blootstelling aan gevaarlijke situaties te beperken.

Gerelateerde inhoud

Waarom Katten Wink?

Hoe vaak knipperen katten?

Waarom worden katten dik?

Waarom zijn de snorharen van mijn kat zo lang?

Meta description: Als je hebt gemerkt dat je kat één oog dichtknijpt, bekijk dan 13 mogelijke oorzaken van kattenoogproblemen en wat je kunt doen om het te voorkomen!