Kat eet niet na sterilisatie – 5 redenen en oplossingen


Er wordt van een katteneigenaar verwacht die zorgt voor het welzijn van de kat, en de gezondheid van de kat is iets dat elke eigenaar op de eerste plaats moet zetten. Dat gezegd hebbende, de meeste katteneigenaren besluiten een kat te steriliseren of te castreren om zijn leven te verlengen.

Sterilisatie of castratie is echter een delicate operatie die het leven van een kat ten goede zal veranderen. Buitenkatten zijn degenen die vaak een procedure ondergaan om een gezond leven te behouden.

Kattenverzorging na de operatie is essentieel omdat het u en uw kat alleen thuis betreft, dus het is beter om voorbereid te zijn op alles wat er mis kan gaan. Bijvoorbeeld een kat die niet eet na sterilisatie is geen groot probleem en u kunt uw kat helpen.

Als uw kat echter dagen en dagen na de operatie niet beter wordt, moet u contact opnemen met uw dierenarts en uw kat laten onderzoeken omdat ze mogelijk andere medicijnen nodig heeft.

Blijf lezen, want we hebben enkele redenen besproken waarom uw kat niet eet na sterilisatie en wat u eraan kunt doen.

Waarom eet mijn kat niet na sterilisatie?

Een sterilisatieoperatie wordt ook wel een ovariohysterectomie genoemd, een procedure die bij vrouwelijke katten wordt uitgevoerd om de Eierstokken en de baarmoeder. Wat doet die procedure? Het steriliseert katten zodat ze geen kittens meer kunnen krijgen.

Aan de andere kant castratiechirurgie is een procedure die wordt uitgevoerd op mannelijke katten; het is een veilige en effectieve manier om de productie van kittens te voorkomen.

De eerste dag van de operatie is vaak de moeilijkste en u moet weten dat u houd uw kat opgesloten na sterilisatie ten minste 10 tot 14 dagen.

Er wordt verwacht dat uw kat niet eet na de operatie, omdat ze ongemak voelt. Ze moet zonder eten zijn 12 uur ten minste voor de operatieen de dierenarts kan u aanraden om uw kat 12 tot 24 uur na de operatie niet te voeden.

De kat die niet eet na sterilisatie kan echter betekenen dat ze om vele redenen een gebrek aan eetlust heeft, en we zullen nu bespreken waarom uw lieve katachtige vriend voedsel weigert.

1. Elizabethaanse kraag

Slapende kat met een Elizabethaanse halsband in huis

De Elizabethaanse halsband dient als bescherming voor de incisie van de kat omdat katten gewend zijn om hun lichaam te likken en te krabben. De chirurgische incisie moet goed genezen zonder dat een kat in de weg zit.

De meeste katten kauwen niet op hun hechtingen en incisieplaatsen; het kan echter nuttig zijn omdat het voorkomt dat katten ze aanraken. Mijn kat Luna kon het bijvoorbeeld niet laten en ze probeerde de incisie vele malen te likken, dus ik moest haar daarvan weerhouden. Het was pijnlijk om te zien.

Omdat u de Elizabethaanse halsband om uw kat doet vanwege een sterilisatie-incisie, kan uw kat voel je gevangen en gestrest en verlies eetlust.

Als je hebt gemerkt dat je kat heeft geprobeerd te eten, maar uiteindelijk zijn interesse heeft verloren, probeer dan de e-halsband af te doen en kijk daarna hoe je kat zich gedraagt.

Vergelijkbaar effect een kooi kan veroorzaken op uw kat, vooral als ze niet gewend is geweest aan dat. Dat kan leiden tot het vermijden van de kattenbak, het water en het voedsel.

2. Uitdroging

Als uw kat lange tijd niet eet en water drinkt, kan ze uitgedroogd raken, wat niet iets onproblematisch is, en het is als verhongering, en het kan permanente schade aan de organen van uw kat veroorzaken.

Als u hebt gemerkt dat uw kat geen water drinkt na een sterilisatieoperatie, kunt u controleren of ze uitgedroogd is of niet door de losse huid achter de nek naar boven trekken. Doe het zo voorzichtig mogelijk.

Als uw kat uitgedroogdde huid gaat heel langzaam naar beneden of vormt een soort tent, wat nog erger is. Uw kat is echter Gehydrateerd nou als de de huid is binnen enkele seconden weer naar beneden.

De anesthesie moet worden afgesleten voordat uw kat water probeert te drinken, omdat ze hierdoor geen controle over haar heeft strotklep (een kraakbeenflap die voorkomt dat water en voedsel de longen binnendringen).

Nadat de anesthesie volledig is verdwenen, probeer haar water te geven. Je kunt haar ook natvoer op haar poot geven, zodat ze het kan ruiken en voelen en het vervolgens kan opeten.

GERELATEERD: 5 Beste automatische natte voedselvoeders

3. Pijn

De zieke kattenslakt en had een deken bedekt op het bed

Nadat de verdoving is uitgewerkt, vooral als er geen vervolgbehandeling is, zal uw kat pijn hebben, wat waarschijnlijk zal leiden tot verlies van eetlust.

In sommige gevallen kan de endotracheale buis tijdens de operatie een zere keel veroorzaken. Een kat met een zere keel zal moeite hebben met drinken en eten vanwege de pijn die hierdoor wordt veroorzaakt.

Dit is het geval wanneer een kat die niet eet na sterilisatie niets te maken heeft met haar verlies van eetlust, maar met de onmogelijkheid om te eten.

U kunt altijd contact opnemen met uw dierenarts, zodat uw kat een goed behandelplan na de operatie kan hebben.

4. Maagproblemen

Stel je voor dat je 12 uur niet eet, dan ben je geopereerd en heb je veel verdoving gehad; natuurlijk zou je maag van streek zijn, laat staan de maag van je kat, na de sterilisatieoperatie.

De maag van uw kat kan van streek zijn en geen voedsel accepteren, en het is van vitaal belang dat u forceer je kat niet om na de procedure te eten. Het zou geweldig zijn als je een receptdieet van een natte zodat uw kat goed kan genezen zonder maagproblemen te hebben.

Als uw kat 24 uur na de sterilisatieprocedure niet eet, is dat normaal; als ze echter al dagen niet heeft gegeten, is het tijd om contact op te nemen met de dierenarts.

5. Anesthesie

Algemene anesthesie kan misselijkheid bij uw kat veroorzaken, maar het slijt langzaam tijdens uren na de operatie; elke kat is echter anders en niet elke kat reageert hetzelfde op anesthesie.

Hoe werkt het? Het verdovingsproces begint met een injectie die uw kat zal verdoven voor de tijd dat de operatie duurt. Om ervoor te zorgen dat uw kat wordt verdoofd terwijl de procedure aan de gang is, zuurstof wordt gemengd met verdovingsgas en vrijgegeven via een beademingsbuis.

Deze injectie kan effecten hebben op de maag van uw kat, waardoor misselijkheid ontstaat, wat leidt tot verlies van eetlust. Dat verdovingsgas kan via de zuurstoftoevoer. Als de hersteltijd langzaam gaat, betekent dit dat de de oxygenatie is slecht.

Het verdovingsmiddel moet uit het systeem van de kat komen 36 uur na de operatie, en daarna moet de kat kunnen eten.

Wat moet ik doen als mijn kat niet eet nadat hij is gesteriliseerd?

De kat draagt een halsband om te voorkomen dat de wond na sterilisatie wordt gelikt

Als uw dierenarts u postoperatieve instructies heeft gegeven, moet u deze volgen. Dat omvat het plaatsen van een kat in een kleine kamer of een krat Aan vermijd rennen, traplopen, springen, strikte rust, het houden van een E-collar zodat de kat de wond niet kan likken, en dagelijkse monitoring van de incisieplaats meerdere keren.

De kat moet na 36- 40 uur kunnen eten, omdat hij zich al beter zou moeten voelen, maar je moet weten dat je haar niet mag dwingen om te eten.

Wanneer uw kat thuiskomt, plaatst u een kleine hoeveelheid voedsel en water in de voorbereide kamer waar uw kat na de sterilisatie zal rusten, zodat ze kan eten wanneer ze de honger voelt.

Als je echter hebt gemerkt dat je kat na 24 uur niet eet, kun je deze tips proberen om ervoor te zorgen dat ze wil eten:

• Kleine porties voedsel: Eerst en vooral, dwing haar niet om zoveel te eten als ze voor de operatie at; de verwachting is dat haar normale dieet niet meteen terug zal zijn. Als je kat geen eetlust heeft, probeer haar dan een paar keer per dag kleine porties voedsel te geven om haar aan te moedigen.

• Aanbevolen dieetKatten hebben de neiging om dik te worden na het steriliseren, dus het wordt aanbevolen om het dieet van uw kat in de gaten te houden en een gezonde routine samen te stellen die lang zal duren. Voedsel dat vol zit met energie en voedingsstoffen.

• Sta aan haar zijde: Een operatie is een traumatische ervaring voor uw kat en ze heeft het nodig dat u bij haar bent en haar niet voor lange tijd alleen laat. Wees bij haar, vooral als je haar naar haar voedsel- of waterbak ziet gaan. Mijn kat slaapt meestal alleen en heeft het liefst zo; na de operatie sliep ze echter bij mij; Ik denk dat ze ook gezelschap nodig had en vermeed tijd alleen door te brengen.

• Probeer je kat met je hand te voeren: De operatie was geen prettige ervaring voor uw kat, we hoeven dat niet te benadrukken, en gedurende deze tijd kan ze een beetje wantrouwend worden, dus het voeden van uw kat met uw hand kan haar aanmoedigen om voedsel te willen en comfort te voelen. Voordat u een kleine hoeveelheid voedsel op uw vingers plaatst, wast u uw handen. Probeer het opnieuw te wrijvenst de mond van de kat zodat ze het kan voelen, oooor als dat niet werkt, plaats het dan op de poten van de kat; ze zal het niet laten om het af te likken.

• Probeer ander kattenvoer: We weten dat katten dol zijn op hun routines, en als ze lang iets eten, raken ze eraan gewend en eten ze alleen dat. Het kan echter zijn dat uw kat na de operatie iets anders wil proberen, dus het is aan u welk nieuw voedsel u uw kat geeft of een aantal zelfgemaakte recepten maakt om haar aan te moedigen om te eten.

• Medicijnen: Wanneer alles hierboven niet gaat zoals gepland, zit je nog steeds met één probleem, en dat is hoe je je kat te laten eten. Een kat die niet eet na sterilisatie is geen probleem, maar je moet naar de dierenarts gaan en een eetlustopwekkend middel krijgen. Uw katten hebben energie nodig na de operatie, dus ze moet eten.

Wat zijn de risico’s voor een kat die niet eet na een operatie?

Mooie kortharige kat die thuis op het bed ligt

De sterilisatieoperatie zal elke kat anders beïnvloeden, maar het is essentieel dat u het gedrag van uw kat gedurende die tijd controleert. Het zal vreemd zijn om te zien dat je kat zich anders gedraagt dan ze zich vroeger gedroeg; geloof me, ik weet het, maar het is geen reden tot paniek.

Uw kat zal geleidelijk terugkeren naar haar normale routine, gebruikelijke dieet en drinkgewoonten. Dit kan enkele dagen duren, maar elke dag zal het beter worden.

Als je echter ziet dat het niet beter gaat met je kat, dat ze meerdere dagen niet eet en drinkt, betekent dit dat er iets mis is. Dit kan leiden tot een leververvetting syndroom, ook bekend als Hepatic Lipidosis.

Leververvetting Syndroom

Het leververvettingssyndroom is een aandoening die vaker voorkomt bij katten met overgewicht. Er zijn veel leveraandoeningen; Hepatische lipidose is er echter een die het gevaarlijkst en meest voorkomt. Het is gevaarlijk omdat het dodelijk kan worden als het niet op tijd wordt opgemerkt.

Wat gebeurt er als een kat kleine hoeveelheden voedsel eet of een paar dagen achter elkaar niet eet, de vetten beginnen af te breken snel zodat ze het lichaam kunnen voorzien van energie en voedingsstoffen, omdat de kat ze mist.

De snelle afbraak van vetten kan de lever overweldigen omdat het niet dat aantal vetten kan volgen dat leidt tot ophoping van het vet rond de levercellen, en kort daarna begint de lever te haperen. Wanneer de lever niet goed presteert, wordt het oogwit geel, en het wordt geelzucht genoemd, een aandoening die optreedt wanneer het dier vergiftigd raakt.

De lever moet zo snel mogelijk gedurende deze tijd worden behandeld, omdat dit kan leiden tot de dood van de kat. Uw kat zal waarschijnlijk behoefte hebben aan een leverbiopsie en bloedonderzoek om het leververvettingssyndroom te diagnosticeren. Als uw kat aan deze aandoening lijdt, zal deze waarschijnlijk worden behandeld met agressieve voedingsondersteuning, die verondersteld wordt verhoog de eetlust van de kat en krijg de functionaliteit van de lever weer op orde rond 6 of 7 weken.

De pijn van uw kat beheren na een sterilisatieoperatie

vrouw ontspannen met haar gember tabby kat

De operatieplaats van uw kat zal pijn en ongemak veroorzaken gedurende 4 tot 7 dagen na de sterilisatieoperatie, dus het is van vitaal belang dat u goed voor haar zorgt en erop let dat ze zich altijd op haar gemak voelt.

Katten zijn geweldig in het verbergen van pijn, dus je merkt het nauwelijks, maar je dierenarts moet medicijnen voorschrijven voor pijnbestrijding, zodat je kat niet zoveel pijn voelt als zou moeten. Geef de medicijnen zolang uw dierenarts u dit vertelt.

Houd in gedachten dat je nooit, en met nooit, bedoel ik GEEF NOOIT menselijke medicijnen om uw kat te helpen met pijn, omdat die extreem giftig zijn voor katten.

Laatste gedachten

Katten die niet eten na sterilisatie is niet erg als er elke dag een geleidelijke verbetering is. Het is belangrijk dat u onderzoekt hoe u goed voor uw kat kunt zorgen na de sterilisatieoperatie en hoe u uw kat kunt helpen met de bijwerkingen die zullen volgen.

Een dierenarts zal u daarbij helpen, omdat hij vaak pijnstillers en antibiotica zal geven die u uw kat na de operatie moet geven, zodat ze niet zoveel pijn en ongemak voelt.

Nazorg is essentieel, dus wees geduldig en zorg ervoor dat u in die periode aan de zijde van uw kat staat.

Gerelateerde inhoud

8 Beste urine kattenvoer (niet-receptplichtige vervangers)

Kunnen katten dagen na elkaar bevallen?

Waarom schreeuwen katten bij het paren – alles wat je moet weten en meer

7 Beste droge voedingsmiddelen voor volwassen katachtigen