10 hacks om katten uit de buurt van planten te houden

Katten lijken vaak affiniteit te hebben met planten. Of het nu gaat om een mooi verjaardagsboeket, een binnenpot of wat buitenbladeren, het zal waarschijnlijk de aandacht van je kat trekken. Dus, waarom zijn katten zo geïnteresseerd in planten? En hoe kun je ze weghouden? Laten we het uitzoeken.

Snel overzicht

01

Niet alle planten zijn veilig voor katten en katten kunnen veel schade aan tuinen veroorzaken door erin te graven of te poepen.

02

Afschrikmiddelen voor geluid, reflecterende voorwerpen en onaangename geuren zijn eenvoudige manieren om katten uit uw tuin te houden.

03

Het is belangrijk om alleen geuren of producten te gebruiken waarvan je zeker weet dat ze veilig zijn voor katten. Citroenschil, mosterd, peper en citrusvruchten zijn allemaal redelijke opties.

Wat trekt katten aan om planten te planten?

Katten kunnen zich aangetrokken voelen tot planten om de volgende redenen:

1. Geur

Katten voelen zich aangetrokken tot de geur van veel planten en bloemen.

Het zijn niet alleen mensen die de geur van bloemenbloei kunnen waarderen. Katten hebben een uitstekend reukvermogen, dus ze zullen het zeker merken als een plant bijzonder geurig is. De geur is echter niet altijd een aantrekkelijke eigenschap voor katten. Of het nu een buiten- of kamerplant is, als de geur van een plant overweldigend is, kan het je kat zelfs afschrikken.

Lees ook: Hoe maskeer je de kattengeur in je huis

2. Insecten

Katten zijn misschien meer geïnteresseerd in de insecten in en rond een plant dan de plant zelf.

Katten houden ervan om hun jacht te oefenen en het besluipen van insecten is een perfect tijdverdrijf om hun vaardigheden aan te scherpen. Omdat insecten zich aangetrokken voelen tot bloemen en planten, zul je merken dat je kat ze volgt. Natuurlijk is het achtervolgen en bespringen van insecten niet de meest verstandige activiteit voor uw kat, omdat insectenbeten en steken kunnen leiden tot pijn, zwelling en allergische reacties.

Lees ook: Insecticide vergiftiging bij katten: symptomen, diagnose & behandeling

3. Smaak

Kat kauwen op kamerplant

Katten vinden het vaak leuk om op planten te kauwen, maar dit kan gevaarlijk voor hen zijn als de plant giftig is.

Het lijkt misschien vreemd, maar katten houden soms best van een knabbel aan planten, vooral gras en bladeren. Dit kan zijn omdat ze zich misselijk voelen, maar ze kunnen ook gewoon nieuwsgierig zijn of het verfrissend vinden.

Lees ook: Waarom eten katten gras?

4. Uiterlijk

Zwart-witte smoking kat omringd door roze en rode bloemen

Sommige katten houden ervan om te vleermuizen naar de bloemen of bladeren van een plant.

Insecten worden aangetrokken door bloemen omdat ze felgekleurd zijn, maar katten kunnen zich ook aangetrokken voelen tot het uiterlijk van een plant. Het ziet er misschien spannend genoeg uit om een nadere inspectie van je kat nodig te hebben!

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

5. Schaduw of camouflage

Vooral buiten kan de kat het leuk vinden om zich te verstoppen in de bladeren van een grote plant.

Planten met grote bladeren of veel gebladerte kunnen op warme dagen de broodnodige schaduw voor uw kat bieden. Ze kunnen ook de perfecte plek zijn om zich te verbergen voor roofdieren, andere katten of nieuwsgierige kleine mensen. Katten kunnen ook merken dat bepaalde planten hen voldoende privacy geven om te poepen, zoals de perfecte kattenbak voor buiten!

Lees ook: Hoe katten koel te houden in de zomer

Waarom zou je je kat uit de buurt van planten willen houden?

Dus, als je kat graag tijd doorbrengt in de tuin met je planten, of graag op je kamerplanten kauwt, waarom zou je ze dan willen stoppen?

1. Ze zijn giftig

Narcissen zijn slechts een van de vele plantensoorten die giftig zijn voor katten.

Niet alle planten zijn veilig voor uw katachtige familieleden. Planten die giftig zijn voor katten zijn de herfstkrokus, verschillende lelies, azalea’s, rododendrons, dieffenbachia, narcissen en tulpen.

Er zijn echter nog veel meer voorbeelden en het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat planten en bloemen huisdierveilig zijn voordat u ze in uw tuin plant of in uw huis tentoonstelt.

Giftige planten kunnen een reeks symptomen bij uw kat veroorzaken, van braken en diarree tot epileptische aanvallen. Als u denkt dat uw kat een giftige plant te pakken heeft gekregen, moet u dringend contact opnemen met uw dierenarts.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

2. Je bent een enthousiaste tuinier

Zelfs als geen van je planten giftig is, kunnen katten veel schade aanrichten door in je tuin rond te snuffelen.

Als je trots bent op je tuin of groene vingers hebt, waardeer je het waarschijnlijk niet dat je kat je handwerk bederft!

Of ze nu per ongeluk je voorjaarsbollen opgraven terwijl ze een plek vinden om te poepen, of ze kauwen op de leaves van je favoriete bloeiende plant, zou je kunnen merken dat je manieren probeert te vinden om ze af te schrikken.

Lees ook: Mijn kat poept niet in kattenbak: is dit normaal?

3. Het is niet jouw kat!

Het is moeilijker om een tuinvernietigende kat te vergeven die niet van jou is.

Het kan een beetje irritant zijn als de katten van andere mensen in je tuin komen en wat kattenkwaad uithalen. Probeer het echter niet te persoonlijk op te vatten. Het verkennen van hun omgeving is normaal kattengedrag en katten begrijpen het concept van het eigendom van mensen niet.

Lees ook: Waarom gooien katten dingen omver?

Hoe houd je katten weg van je planten en uit je tuin?

Als u zich zorgen maakt over het veilig houden van uw kat rond uw planten, is er geen fail-safe techniek, afgezien van het verwijderen van potentieel giftige planten.

Als uw planten echter niet giftig zijn voor katten en u puur op zoek bent naar een veilige, niet-schadelijke manier om katten ervan te weerhouden uw bloemen te vernietigen, zijn er een paar opties. Misschien heb je gehoord van enkele van de volgende kattenafschrikmiddelen? Maar zijn ze veilig en werken ze?

1. Afschrikmiddelen voor geluid

Apparaten die een hoog geluid uitzenden, kunnen werken om katten uit uw tuin te houden.

Er is een bepaalde frequentie van geluid waar katten en honden echt een hekel aan hebben. Als u een anti-kattenapparaat gebruikt om katten uit uw tuin te houden, kunt u merken dat het een hoog geluid uitzendt als afschrikmiddel. In een ideale wereld zou het geluid te hoog zijn voor menselijke oren, maar sommige mensen, vooral jongeren, hebben de neiging om het te kunnen horen.

Lees ook: 6 redenen waarom je kat ’s nachts rare geluiden maakt

2. Reflecterende objecten

Het ophangen van oude cd’s of aluminiumfolie kan katten ervan weerhouden uw tuin te betreden, omdat ze het felle, gereflecteerde licht niet leuk vinden.

Heb je ooit gehoord van het gebruik van oude cd’s om te voorkomen dat katten gaan waar je ze niet wilt hebben? Deze truc is gebaseerd op het feit dat katten worden afgeschrikt door gereflecteerd licht. Je kunt proberen ze rond de bloembedden te hangen, maar het is het beste om ze niet te verpletteren, omdat scherpe scherven een verwonding aan de poten van je arme kat kunnen veroorzaken. Aluminiumfolie kan ook werken en is misschien een beetje veiliger.

Lees ook: Waarom houden katten van gekreukte dingen? 6 redenen waarom!

3. Grote Kattenpoep

Een theorie stelt dat het plaatsen van leeuwenmest in je tuin buurtkatten buiten kan houden.

Je bent je misschien bewust van de theorie dat het verspreiden van leeuwenpoep in je tuin ongewenste kattenbezoekers tegenhoudt. De poep simuleert territoriummarkering en laat katten in de buurt weten dat een grotere kat het gebied al heeft opgeëist. Het is een geweldige theorie, maar het heeft variabele resultaten in de praktijk. Als je het wilt proberen, neem dan contact op met je plaatselijke dierentuin of kijk online.

Lees ook: 7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

4. Koffiedik

Je hebt misschien gehoord dat koffiedik veilig is om zich rond je planten te verspreiden en de sterke geur kan effectief zijn om katten weg te houden. Het is waar dat katten de geur aanstootgevend vinden. Echter koffie is giftig voor katten indien ingenomen, dus dit is geen geschikte methode om katten uit uw tuin te houden.

Lees ook: Waarom snuffelt mijn kat ineens aan alles?

5. Citrusvruchten

Katten houden niet van de geur van citrusvruchten, dus het gebruik van schillen of stukjes fruit in de tuin kan katten ervan weerhouden om binnen te komen.

Katten haten de geur van citrusvruchten, dus je kunt proberen plakjes sinaasappel, citroen of limoen rond je planten te plaatsen of citroensap in een spuitfles te gebruiken. Vergeet echter niet om het eerst op een klein deel van je plant te testen, voor het geval het schade veroorzaakt.

Lees ook: Kunnen katten sinaasappels eten?

6. Peper

Eén vleugje cayennepeper en de meeste katten zullen draaien en de andere kant op gaan.

Zwarte peper en cayennepeper zijn geweldige afschrikmiddelen voor katten. Hun pittige, overweldigende geur is erg onaangenaam voor katten. De geur duurt echter niet lang, dus als u voor deze methode kiest, kunt u merken dat u de peper regelmatig opnieuw aanbrengt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat uw kat ervoor zal kiezen om peper te eten of te likken, maar houd er rekening mee dat als ze dat doen, dit hem maagklachten kan geven.

Lees ook: 120 voedselnamen voor katten

7. Mosterd

Net als peper worden katten uitgeschakeld door de sterke geur van mosterd.

Mosterdpoeder werkt op dezelfde manier als peper, omdat katten niet van de sterke geur houden. Mosterd zal je kat niet schaden, maar als ze het binnenkrijgen, kan het hem een aanval van braken of diarree geven.

8. Knoflook of uien

Gebruik geen uien of knoflook als afschrikmiddel voor katten, omdat deze giftig zijn voor katten.

Veel bronnen raden aan om knoflook of uien te gebruiken om katten uit de buurt van je planten te houden. Echter, knoflook, onions, en andere planten uit de allium familie zijn giftig voor katten en honden. Daarom moet u deze methoden niet gebruiken.

Lees ook: 5 groenten die katten kunnen eten (en 5 om te vermijden!)

9. Etherische oliën

Hoewel katten de geur van veel essentiële oliën onaangenaam vinden, zijn bepaalde essentiële oliën giftig voor katten, dus gebruik ze niet om je tuin vrij te houden van katten.

Etherische oliën ruiken van nature erg sterk. De meeste katten geven alles wat met etherische oliën is bespoten een brede ligplaats. Echter veel essentiële oliën zijn giftig voor katten, dus het is het beste om ze helemaal niet te gebruiken. Meer informatie over etherische oliën en katten vind je hier.

Lees ook: Zijn luchtbevochtigers goed voor katten?

10. Kruiden

Katten vinden de geur van bepaalde kruiden aanstootgevend en zullen tuinen met deze planten vermijden.

Sterk ruikende kruiden zoals rozemarijn, lavendel en citroentijm zijn een veilig afschrikmiddel voor katten. Ze kunnen zelfs effectief zijn als je ze tussen je bloemen plant. Of je kunt je eigen afstotende spray maken door de gemalen bladeren met water te mengen.

Lees ook: Kunnen katten basilicum eten?

Wat kun je nog meer proberen?

Kattengras is een veilige plant voor je kat om aan te knabbelen.

Je kat bezig houden met andere dingen, zoals speelgoed of puzzelvoeders, kan helpen om ze uit de buurt van je plantenpotten te houden. Je zou ook kunnen merken dat het omleiden naar meer kat-geschikte planten zoals een plantenbak vol kattengras of kattenkruid zal helpen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Laatste gedachten

Kat met kattengras

Je kunt verschillende methoden proberen om katten uit de buurt van planten en uit je tuin te houden, maar gebruik alleen degenen die katten geen schade berokkenen.

Het veilig houden van uw kat en het beschermen van uw planten tegen katten kan lastig zijn. Gelukkig zijn er een aantal veilige manieren om je kat uit de buurt van je planten te houden die behoorlijk effectief kunnen zijn. Aan de andere kant is het nooit het risico waard om giftige planten rond je kat te hebben. Neem dus contact op met uw dierenarts als u niet zeker weet of uw tuin een risico vormt voor uw kat.

Lees ook: Lijst met voedingsmiddelen die katten wel en niet kunnen eten

Veelgestelde vragen

Welke geur houdt katten weg van planten?

Als het gaat om het weghouden van katten van je planten, hoe sterker de geur, hoe beter. Het is echter belangrijk om alleen geuren of producten te gebruiken waarvan je zeker weet dat ze veilig zijn voor katten. Citroenschil, mosterd, peper en citrusvruchten zijn allemaal redelijke opties.

Welke geur haten katten het meest?

Katten houden niet van overweldigende geuren, wat betekent dat zwarte peper, cayennepeper en mosterdpoeder goed kunnen werken als een afschrikmiddel voor katten.

Wat is een goed zelfgemaakt kattenspray?

Citroensap is een veilige manier om katten af te weren. Als u niet zeker weet of uw zelfgemaakte kattenafweermiddel veilig is voor katten, moet u altijd contact opnemen met een dierenarts voordat u het gebruikt.