Kat die zwaar ademt tijdens het rusten – 9 oorzaken ervoor

Kat die zwaar ademt tijdens het rusten, wat wordt er van jou als katteneigenaar verwacht? Ten eerste, kalmeer en raak niet in paniek.

Ademhalingsmoeilijkheden zijn meestal de topprioriteit in de gezondheidsnoodlijst bij katten omdat katten meestal goed zijn in het verbergen van het feit dat ze ziek zijn en pijn hebben, en de oorzaken van zware ademhaling bij katten zijn waarschijnlijk vrij ernstig.

Daarom hebben we alles voorbereid wat je moet weten over zware ademhaling en manieren om je lieve katachtige vriend te helpen.

Soorten zware ademhaling bij katten

kat met strepen die op de grond liggen

De term “zware ademhaling” is algemeen. Laten we enkele van de verschillende ademhalingspatronen onderzoeken en wat ze kunnen aangeven.

Kat die zwaar ademt tijdens het rusten Het is normaal dat een kat zwaar ademt na inspannende oefeningen, maar als een kat zwaar ademt terwijl hij in rust is, kan dit wijzen op een ernstig gezondheidsprobleem zoals hartfalen of longziekte.

Dit type zware ademhaling, met uitzondering van de zeldzame diepe zucht, moet serieus worden genomen en snelle aandacht van een dierenarts wordt geadviseerd.

Piepende ademhaling van de kat – Piepende ademhalingen zijn hoge geluiden die meestal worden gemaakt wanneer een kat uitademt. Ze kunnen wijzen op een gedeeltelijke luchtwegobstructie, zoals de luchtwegvernauwing veroorzaakt door kattenastma.

Snelle ademhaling van de kat Wanneer ze niet genoeg zuurstof krijgen of voldoende koolstofdioxide uitademen, zullen katten snel ademen. Een kat kan sneller ademen na het sporten, maar na rust moet zijn ademhaling weer normaal worden.

Er zijn verschillende aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat een kat snel ademt, waaronder longaandoeningen, aandoeningen van de bovenste luchtwegen, hartaandoeningen, metabole stoornissen, bloedaandoeningen, hoge lichaamstemperatuur, pijn of stress.

Deze aandoeningen moeten worden gediagnosticeerd en behandeld door een dierenarts om het welzijn van de kat te waarborgen.

• Hijgend kat – In tegenstelling tot honden hijgen katten meestal niet, tenzij ze het te warm hebben. Het is niet gebruikelijk dat een kat hijgt na het spelen of andere fysieke activiteit

Hoewel het misschien niet gevaarlijk klinkt, zullen katten af en toe hijgen als ze erg gestrest zijn. Je moet proberen te bepalen waarom ze gestrest zijn en wat je kunt doen om dingen beter te maken.

• Kat klinkt overvol – Bovenste luchtweginfecties bij katten komen vaak voor met verstopte neus naast nasale afscheiding.

Hoewel hun neus normaal lijkt, als uw kat “gorgelend” klinkt, kan congestie in zijn longen de oorzaak zijn, wat een teken kan zijn van longontsteking, hartaandoeningen of een andere ernstige medische aandoening.

• Kat met buikademhaling Een normale ademhaling zorgt ervoor dat de buik van een kat iets beweegt, maar ze zouden hun buikspieren niet moeten samentrekken om te kunnen ademen.

Kat met moeizame ademhaling Katten met ademhalingsproblemen kunnen zwaar ademen omdat ze dieper moeten ademen, dieper dan gezonde katten zonder ademhalingsproblemen. Vaak, als je goed kijkt, zie je dat ze veel moeite doen om te ademen.

• Kat die luid ademt Wanneer lucht door een abnormaal klein deel van de luchtwegen wordt geperst, resulteert dit meestal in luidruchtige ademhaling. Dit kan gebeuren wanneer er problemen zijn met de keelholte (achterkant van de mond en neus), luchtpijp of kleine luchtwegen.

Ademhaling met open mond Wanneer een kat door zijn mond ademt in plaats van door zijn neus, kan dit erop wijzen dat hij moeite heeft met ademhalen.

Kat met oppervlakkige ademhaling Vooral wanneer ze slapen, kan een kat in goede gezondheid oppervlakkig lijken te ademen. Oppervlakkige ademhaling is echter abnormaal als het gepaard gaat met andere tekenen zoals een open mond, snelle ademhaling of moeizame ademhaling.

Mogelijke oorzaken van zware ademhaling bij katten

helder slijm snot op zieke oranje tabby kat

Katten kunnen om verschillende redenen een zware ademhaling ervaren, waarvan de meeste ernstiger gevallen voor hun gezondheid zijn.

Hartwormen – Na te zijn gebeten door een mug met larvale Dirofilaria immitis parasieten, kunnen katten hartwormziekte oplopen.

Gifstoffen en medicijnen – Bloedstollingsstoornissen kunnen bloedingen en moeizame ademhaling veroorzaken. Katten mogen nooit paracetamol (Tylenol) krijgen, omdat dit de abili schaadtty van hun rode bloedcellen om zuurstof te transporteren. De ademhalingsmoeilijkheden van katten kunnen ook het gevolg zijn van andere toxische en medicamenteuze reacties.

Astma en chronische bronchitis Katten die lijden aan astma en chronische bronchitis kunnen moeite hebben met ademhalen, meestal piepen en hoesten ze.

Trauma Ademhalingsproblemen kunnen natuurlijk het gevolg zijn van borstletsel, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van verwondingen aan andere delen van het lichaam die pijn, bloedingen, neurologische problemen of de beweging van buikorganen in de borstholte veroorzaken.

Infecties – Bovenste luchtweginfecties, tracheobronchitis en longontsteking kunnen allemaal worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.

Vreemde voorwerpen Katten zijn in staat om voorwerpen in te ademen die hun ademhaling belemmeren door vast te komen te zitten in hun luchtwegen.

Hartaandoening Hartproblemen kunnen een negatieve invloed hebben op de bloedstroom, leiden tot vochtophoping in of rond de longen en hartvergroting veroorzaken, waardoor katten zwaarder kunnen ademen.

Vloeistof of gas rond de longen – De longen hebben het moeilijk om uit te breiden wanneer er een ophoping van bloed, pus, chyle (een vette vloeistof) en andere vloeistoffen of gas in de borstholte is.

Kanker Het ademhalingssysteem van een kat kan worden beïnvloed door tal van tumortypen.

Hoe dierenartsen ademhalingsproblemen bij katten diagnosticeren

vrouwelijke dierenarts arts met kat

Als een kat ademhalingsproblemen ervaart, zal een dierenarts meestal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een grondige medische geschiedenis nemen.

De dierenarts zal met een stethoscoop naar de borst en longen van de kat luisteren om te controleren op tekenen van piepende ademhaling, gekraak of andere abnormale geluiden. De dierenarts kan ook het tandvlees en de tong van de kat controleren op cyanose (een blauwachtige tint) en kan een pulsoximeter gebruiken om het zuurstofgehalte van de kat te meten.

Naast een lichamelijk onderzoek kan de dierenarts aanvullende tests uitvoeren om de oorzaak van de ademhalingsproblemen van de kat te helpen diagnosticeren. Deze tests kunnen het volgende omvatten:

Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) van de borst: Deze kunnen helpen bij het identificeren van structurele afwijkingen, zoals tumoren of vocht in de longen.

Bloedonderzoek: Deze kunnen helpen bij het uitsluiten van onderliggende aandoeningen die de ademhalingsproblemen van de kat kunnen veroorzaken, zoals bloedarmoede of infectie.

Bronchoscopie: Dit is een procedure waarbij een kleine flexibele buis met een camera door de neus of mond en in de longen wordt ingebracht om de luchtwegen te onderzoeken en monsters te nemen van eventueel aanwezig vocht of slijm.

Transtracheale wasbeurten: Dit is een procedure waarbij een kleine hoeveelheid vloeistof door een buis wordt gespoeld die door de luchtpijp (luchtpijp) wordt geleid om monsters van cellen en vloeistof uit de longen te verzamelen.

De dierenarts kan ook een allergietest aanbevelen, vooral als de kat hoest of niest. Zodra de dierenarts de oorzaak van de ademhalingsproblemen van de kat heeft vastgesteld, zullen ze de beste behandelingskuur voor de kat aanbevelen.

Behandelingsopties voor zware ademhaling bij katten

De handelwijze wordt bepaald door de precieze reden waarom uw kat zwaar ademt. Behandeling voor veel gevallen van zware ademhaling bij katten omvat vaak ondersteunende zorg in een dierenkliniek.

Rust, verpleegkundige aandacht, zuurstoftherapie om het zuurstofgehalte te handhaven, vloeistoftherapie om overtollig vocht te verwijderen of voedingsondersteuning kunnen allemaal nodig zijn voor veterinaire zorg. Zodra uw kat gezond genoeg is om thuis te blijven herstellen, moet hij binnen en onder nauwlettende observatie blijven.

Als u vragen of zorgen heeft, bel dan uw dierenarts. En houd er rekening mee dat een kat de beste kans heeft op een snel herstel naarmate de oorzaak van zijn moeizame ademhaling wordt geïdentificeerd en behandeld.

Kortademigheid – Abnormale ademhaling bij katten

schattig kitten ziet er ziek uit tijdens het leggen

Als uw kat niet bezweet, gestrest of uitgeput is van inspanning, maar moeite heeft met ademhalen, kan er een medisch probleem zijn. Een bezoek aan het dierenziekenhuis voor noodgevallen kan nodig zijn als u vermoedt dat uw huisdier lijdt aan een van de vijf onderstaande ziekten.

1. Hartworm

Hartworm wordt veroorzaakt door een soort rondworm genaamd Dirofilaria immitis, die wordt overgedragen op katten door de beet van een geïnfecteerde mug. Wkip een mug bijt een besmet dier, de larven komen het lichaam van de mug binnen en rijpen

. Wanneer de mug vervolgens een kat bijt, worden de larven overgebracht naar de bloedbaan van de kat, waar ze uiteindelijk uitgroeien tot volwassen wormen en migreren naar het hart en de longen.

Hartworminfectie bij katten kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder hoesten, ademhalingsmoeilijkheden en braken. In ernstige gevallen kan het leiden tot hartfalen en de dood.

Veel katten kunnen echter asymptomatisch zijn en alleen hartworm hebben tijdens een routinecontrole. Uw kat moet maandelijks hartwormpreventieve medicatie gebruiken.

2. Luchtweginfecties

Uw kat kan moeite hebben om normaal te ademen als gevolg van een luchtweginfectie, die zware ademhaling of hijgen kan veroorzaken. Deze infecties beginnen vaak als virale infecties bij katten voordat ze overgaan in secundaire bacteriële infecties.

Om de infectie te behandelen en uw kat te helpen gemakkelijker te ademen, kunnen antibiotica nodig zijn.

3. Hydrothorax &congestief hartfalen

Katten met hydrothorax lopen ernstige gezondheidsrisico’s. Een opeenhoping van vocht in en rond de longen is een van de bepalende kenmerken. De tekenen van hydrothorax kunnen hoesten, hijgen en snelle ademhaling omvatten.

Naast medicijnen die bloedvaten verwijden, extra vocht elimineren en hartcontracties versterken, wordt deze aandoening behandeld door de vloeistof af te voeren.

4. Astma

Astma, ook bekend als kattenastma, is een ademhalingsaandoening die katten treft. Het wordt veroorzaakt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waardoor het voor de kat moeilijk wordt om te ademen. Veel voorkomende symptomen van kattenastma zijn hoesten, piepende ademhaling en ademhalingsmoeilijkheden.

In ernstige gevallen kan de kat een snelle ademhaling, een open mondademhaling en cyanose (een blauwachtige tint op het tandvlees en de tong) ervaren.

Behandeling voor kattenastma omvat meestal het gebruik van geïnhaleerde medicijnen om de luchtwegen te openen, evenals corticosteroïden om ontstekingen en verhoogde ademhalingsfrequentie te verminderen.

5. Andere oorzaken van hijgen bij katten

• Buikvergroting en pijn

•Trauma

• Neurologische aandoeningen

•Bloedarmoede

Tachypneu – Snelle en oppervlakkige ademhaling

Kat kwijnt weg in de hitte liggend op de grond met zijn tong naar buiten

Hoe ongemakkelijk dyspneu ook voelt, uw kat is zich misschien niet eens bewust van zijn eigen snelle ademhaling. De volgende tekenen zijn vaak aanwezig bij snel ademhalen:

Onvoldoende oxygenatie wordt aangegeven door het tandvlees en de slijmvliezen met een blauwachtige tint. Cyanose is hiervoor een andere naam.

Tachypneu resulteert vaak in vermoeidheid. Uw kat zal terughoudend zijn om te bewegen of te oefenen als hij ademhalingsproblemen heeft.

Katten met tachypneu meestal adem niet door hun mond, in tegenstelling tot hijgende katten.

Hoe ziet de normale ademhaling eruit bij een kat?

Je weet waarschijnlijk al dat katten van nature sneller ademen dan mensen als je ooit hebt geprobeerd je adem te matchen met die van je kat en daarbij duizelig bent geworden.

Een kat kan tussen de 20 en 30 keer per minuut ademen, vergeleken met de rustademhalingssnelheid van een volwassene van 12 tot 16 ademhalingen per minuut.

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kat moeite heeft met ademhalen?

dierenarts die grijze kat onderzoekt

Het grootste deel van de tijd is ademhalingsmoeilijkheden een teken van diepere problemen. Zware ademhaling is een waarschuwingssignaal om uw kat naar de dierenarts te brengen, vooral als deze aanhoudend is en aanwezig is, samen met andere tekenen van nood.

Er zijn enkele gevallen van zware ademhaling waarbij een reis naar de dierenarts niet nodig is. Het is typisch voor katten om zwaar te ademen na inspannende oefeningen of tijdens een stressvolle situatie. Dit soort moeizame ademhaling zal niet pijnlijk of moeizaam lijken en het zou binnen een paar minuten moeten stoppen.

Negeer nooit de moeizame ademhaling van een zogenaamd gezonde kat. Plan een bezoek aan uw dierenarts, tenzij uw kat alleen actief is geweest of stress heeft ervaren en zijn normale gedrag heeft hersteld.

Zelfs als het midden in de nacht een reis naar de eerste hulp vereist, moet u meteen een dierenarts raadplegen als uw kat ernstige symptomen vertoont. Katten met ernstige ademhalingsproblemen kunnen op het punt staan flauw te vallen.

Laatste gedachten

Katten die zwaar ademen tijdens het rusten kunnen een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Enkele mogelijke oorzaken zijn hart-en vaatziekten, long disease, luchtweginfectie of astma. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige katten van nature een hogere ademhalingsfrequentie kunnen hebben dan andere.

Daarom is het het beste om een dierenarts te raadplegen voor de juiste diagnose en dringende veterinaire zorg. De dierenarts zal de kat onderzoeken, kan enkele tests uitvoeren en een geschikte behandeling aanbevelen op basis van de onderliggende oorzaak.

Het is belangrijk om zware ademhaling bij katten zo snel mogelijk aan te pakken, omdat dit een teken kan zijn van een ernstige medische aandoening die snelle aandacht vereist.

Gerelateerde inhoud

Waarom spinnen katten als ze sterven – de waarheid

Nierziekte bij katten – Wanneer te euthanaseren?

5 redenen voor kattenhoest en kokhalzen