Cat Gum Color Chart – een gids voor kattenbezitters


U bevindt zich in de beste positie als eigenaar van een huisdier om te letten op subtiele gedragsveranderingen of andere symptomen die kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem met uw kat. Hoe eerder de toestand van uw kat wordt geïdentificeerd en behandeld, hoe eerder hij of zij kan beginnen te herstellen.

De kleur van uw kattengommen is een indicator van gezondheid van katten die ons kunnen vertellen over hun potentiële gezondheidsprobleem. Daarom hebben we een kleurenkaart voor kattengom opgesteld.

Het controleren van de tandvleeskleur van uw huisdier en het in de gaten houden van veranderingen kan helpen bij een vroege diagnose van de ziekte en kan ons ook laten zien wanneer uw kat mogelijk een ernstige ziekte probeert te verbergen.

Hoewel we niet alleen vertrouwen op tandvleeskleur voor de diagnose, kan het ons helpen bij de verdere diagnose en behandeling van een zieke kat in combinatie met andere symptomen die uw kat mogelijk vertoont.

Cat Gum Kleurenkaart

Kleur Betekenis
Roze tandvlees Helemaal gezond en normaal
Felroze tot rood tandvlees Uw kat kan een hoge temperatuur ervaren (zoals een zonnesteek), een ziekte of toxiciteit als het hele tandvlees van zijn mond felroze tot roodachtig van kleur is. Maar als de roodheid aanwezig is rond de tanden en / of langs de tandvleeslijn, zoals op deze foto, kan uw kat tandheelkundige gezondheidsproblemen hebben.
Wit tandvlees Kan erop wijzen dat uw kat is geschrokken of veel bloed heeft verloren.
Geel tandvlees Kan wijzen op orgaanproblemen zoals leverziekte
Paars of blauw Kan wijzen op een gebrek aan zuurstof.

Welke kleur zijn gezonde tandvlees?

roze Kattengom

De volgende kenmerken van het tandvlees zijn tekenen dat uw kat gezond is. Tandvlees dat gezond is, kan worden geïdentificeerd aan de hand van hun kleur, gevoel en navultijd.

Roze kleur: Gezond kattengommen moet een lichtroze kleur hebben. Een die niet te helder of te bleek is, is de ideale roze tint. We moeten opmerken dat ditt zwart en oranje kattenrassen misschien gespot of zwart tandvlees.

Zorg er echter voor dat het tandvlees van uw kat een normale tint zwart heeft door uw dierenarts te vragen dit dubbel te controleren.

•Glad: Kattengommen die in goede gezondheid verkeren, mogen niet ruw zijn. Naarmate katten ouder en ouder worden, kunnen ze enige pigmentatie in hun tandvlees hebben, zoals bruine of zwarte vlekken, die op sproeten lijken. Maar zolang ze een goede textuur hebben, is dat volkomen normaal in het verouderingsproces.

• Nat en glad: Wanneer u het tandvlees van uw kat aanraakt, moet hij nat en glad aanvoelen van speeksel. Dit is een betrouwbaar teken dat uw kat goed gehydrateerd is.

Hoe controleer je het tandvlees van je kat?

dierenarts die Cat Gum bekijkt

Houd het hoofd van je kat stabiel met één hand en til met de andere hand de bovenlip van de mond van de kat op.

Zoek naar tekenen van roodheid, zwelling of verkleuring in het tandvlees. Gezond tandvlees moet roze en stevig zijn.

Druk zachtjes op het tandvlees om te controleren op bloedingen of tekenen van gevoeligheid.

Controleer de kleur van het tandvlees, gezond tandvlees moet roze zijn, als het bleek is, kan het wijzen op bloedarmoede of shock, als het geel is, kan het wijzen op geelzucht of leverziekte, en als het blauw is, kan het wijzen op een slechte oxygenatie van het bloed.

• Onderzoek het tandvlees op een knobbels of bulten, wat een teken van mondkanker zou kunnen zijn.

Het tandvlees van uw kat moet over het algemeen een neutrale tint roze dat is niet te donker of te licht. Roze is er in verschillende tinten, dus het is cruciaal om te weten wat typisch is voor je kat, zodat je een referentiepunt hebt voor vergelijking.

Sommige katten hebben zelfs zwart tandvlees vanaf de geboorte zoals we al zeiden, en sommige hebben zelfs zwarte vlekken die lijken op sproeten op hun lippen en tandvlees.

Zwart tandvlees kan er echter ook op wijzen dat er is iets mis met uw kat is het dus belangrijk om de kleurenkaart van het kattenkauwgom te observeren om de normale tandvleeskleur van uw kat te begrijpen.

Welke kleur is een zieke kattengom?

zwarte Kattengom

Als het tandvlees van een kat ongezond is, kunnen ze tekenen vertonen zoals zweren, laesies, ontsteking, bloeding en verkleuring. Tandvlees dat niet hun gebruikelijke roze kleur heeft, zoals zwart, wit, rood, blauw / paars of geel, kan wijzen op verschillende gezondheidsproblemen.

Het is essentieel om professionele hulp te zoeken bij een dierenarts als u verkleuring in het tandvlees van uw kat opmerkt, om een nauwkeurige diagnose en passende behandeling te krijgen.

1. Zwarte kattengommen

Bij bepaalde kattenrassen zoals zwarte binnenlandse kortharen of panters is zwart tandvlees een natuurlijk kenmerk. Echter, bij andere katten, zoals oranje Calicoof Tortie Katten, zwarte vlekken op het tandvlees en de lippen kunnen aanwezig zijn.

De zwarte vlekken worden veroorzaakt door lentigo simplex, een goedaardige genetische aandoening die volkomen veilig is en lijkt op katachtige sproeten. Als de zwarte vlekken echter pijnlijk, verhoogd en / of aanwezig zijn met bloedingen of een slechte adem, kunnen ze een indicatie zijn van kanker of tandvleesontsteking.

2. Bleek kattengommen / Wit kattengommen

Als je merkt dat je kat bleek kattengommen heeft, controleer dan of ze uitgedroogd is. Om dit te zien, kunt u druk uitoefenen op het tandvlees van uw kat (bekend als de capillaire navultest).

Als de kleur van het tandvlees keert niet vrijwel onmiddellijk terug, kan uw kat uitgedroogd zijn of een ander probleem hebben en moet hij meteen door een dierenarts worden onderzocht.

Het tandvlees van witte katten kan een teken zijn dat uw kat shock, bloedverlies of ernstige bloedarmoede heeft opgelopen. Als het tandvlees van uw kat ongelooflijk bleek of wit wordt, moet u ze meteen naar de dierenarts brengen.

3. Rode kattengommen

Katten met rood tandvlees kunnen lijden aan een hoge lichaamstemperatuur, zonnesteek, ziekte of toxiciteit. Het is een indicatie van tandheelkundige gezondheidsproblemen zoals gingivitis als de roodheid aanwezig is rond de tanden of langs de tandvleeslijn.

Tandvlees dat rood en ontstoken is, kan ook wijzen op stomatitis. Natuurlijk, als uw kat een van deze problemen ervaart, moet u ze naar de dierenarts brengen, maar u moet ze zo snel mogelijk meenemen als u denkt dat ze mogelijk ervaring hebben zonnesteek, giftigheid, of een hoge lichaamstemperatuur.

4. Blauw /Paars Kattengommen

Blauw of paars kattengommen zijn een teken van een slechte doorbloeding en/of een zuurstoftekort in het bloed van de kat. Mogelijke oorzaken zijn: vergiftiging, shock, kanker, nier-, lever- en hartaandoeningen. Als u merkt dat uw kat paars of blauw tandvlees heeft, moet onmiddellijk de dierenarts worden gezocht.

De meest voorkomende oorzaak van blauw tandvlees bij honden en katten is een laag zuurstofgehalte in het bloed, wat een aantal ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

5. Geel kattengommen

Tandvlees met een gele tint bij katten is een teken van orgaanproblemen, zoals leverziekte. Als u merkt dat uw ogen, oren en huid van katten geel is geworden, moet u uw kat meteen naar de dierenarts brengen.

Ongezond tandvlees en wat ziekten aangeven

Kattengom

Als u een van deze ongewone eigenschappen opmerkt, maak dan een afspraak met de dierenarts.

Tandvlees groeit over tanden

Als de tanden van een kat zich onder de tandvleeslijn lijken terug te trekken, moeten ouders van huisdieren zich zorgen maken. Dit is een flagrante indicator van de tandheelkundige aandoening die bekend staat als tandresorptie.

Wanneer een tand langzaam verslechtert en terugkeert naar het kaakbot, wordt gezegd dat deze tandresorptie heeft ondergaan. De meeste oudere katten maken het op een bepaald moment in hun leven mee en het is een langdurig, pijnlijk proces.

Rood of felroze tandvlees

kat met rood tandvlees

Wanneer roodheid zich ontwikkelt rond tanden of langs de tandvleesrand, geeft dit aan dat gingivitis is opgetreden. Parodontitis kan zich ontwikkelen van gingivitis, op welk moment de hele tandvleeslijn rood of levendig roze zal lijken.

Als het tandvlees van uw kat plotseling deze kleuren krijgt, kan uw kat last hebben van een hitteberoerte. Een hitteberoerte kan snel fataal worden, waardoor een dringende reis naar de dierenarts noodzakelijk is.

Blauw/Paars/Grijs Tandvlees

Als u merkt dat het tandvlees van uw kat een van deze genoemde kleuren heeft, moet u uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen, omdat dit aangeeft dat uw kat niet genoeg zuurstof krijgt.

Longontsteking of een verstopping in de luchtpijp kan hier schuld aan hebben. Deze kleuren vereisen onmiddellijke medische aandacht, dus aarzel niet nog een seconde!

Plakkerig of droog tandvlees

Het tandvlees van uw kat mag niet droog of plakkerig zijn wanneer u ze aanraakt. Als dat zo is, geeft dat aan dat je kat vrijwel uitgedroogd. Dit symptoom kan af en toe aanwezig zijn naast hitteberoerte-gerelateerde roodheid.

Moedig je kat aan om onmiddellijk veel water te gaan drinken. U moet naar een noodkliniek gaan, zodat veterinarians kunnen uw kat rehydrateren als het vochtgehalte van het tandvlees niet terugkeert naar normaal.

Hobbels, kraters of laesies

Kauwgom met een hobbelige textuur betekent meestal dat er iets mis is. Om verschillende redenen kunnen katten knobbels of laesies op hun tandvlees krijgen. De bultjes kunnen af en toe kwaadaardige tumoren gekoppeld aan mondkanker.

Dit geldt met name als de hobbels erg ongemakkelijk zijn. De aanwezigheid van kraters of open zweren in het tandvlees van de kat kan wijzen op een bacteriële infectie veroorzaakt door slechte mondhygiëne. Elke textuur die niet glad is, vereist een reis naar de dierenarts, ongeacht de oorzaak.

Bleek of wit tandvlees

Wit of lichtroze tandvlees geeft aan dat je lieve katachtige vriend een slechte bloedcirculatie heeft. Deze kleuren kunnen een van deze twee dingen aangeven:

inwendige bloedingen

• onvoldoende productie van rode bloedcellen

Raadpleeg uw dierenarts voor een nauwkeurige diagnose. Als er iets mis lijkt te zijn met je kat, begin dan met het controleren van zijn tandvlees. De kleur, textuur of vocht van uw kat kan veranderen, wat u veel kan vertellen over zijn gezondheid.

Eigenaren van gezelschapsdieren moeten er niet van uitgaan dat omdat het tandvlees van hun katten ongezond is, ze problemen hebben. Als uw huisdier abnormale tandvleeskenmerken heeft, breng ze dan naar de dierenarts, zodat ze nauwkeurig de beste manier van handelen kunnen bepalen.

Hoe het tandvlees van mijn kat gezond te houden?

kat die met speelgoed speelt

U moet aandacht besteden aan de tandheelkundige zorg van uw kat, omdat dit verband houdt met het welzijn van het tandvlees.

Het onderhouden van de tanden en mond van uw katten zal u helpen tandvleesproblemen en ziekten zoals gingivitis, stomatitis en parodontitis te voorkomen, wat u op zijn beurt zal helpen extra gezondheidsproblemen zoals hart-, nier- en leverziekten te voorkomen.

Dit is hoe u voor de tandheelkundige gezondheid van uw kat zorgt:

• De tanden van uw kat moeten worden gepoetst 2 tot 4 keer per week.

Zorg voor tandheelkundige kauwen en speelgoed: Tandheelkundige kauwen en speelgoed kunnen helpen om de tanden en het tandvlees van uw kat schoon en gezond te houden.

Plan regelmatige tandheelkundige controles: Regelmatige tandheelkundige controles met uw dierenarts kunnen helpen bij het opsporen en voorkomen van tandvleesaandoeningen.

Voer een goed uitgebalanceerd dieet: Het voeren van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan eiwitten en weinig koolhydraten kan helpen het tandvlees van uw kat gezond te houden.

Pas op voor veranderingen: Houd veranderingen in het tandvlees van uw kat in de gaten, zoals roodheid, zwelling of bloedingen. Als u veranderingen opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.

Zorg voor schoon water: Zorg ervoor dat uw kat altijd toegang heeft tot schoon water.

Gebruik tandheelkundige producten aanbevolen door uw dierenarts: Tandheelkundige sprays, gels of orale spoelingen kunnen helpen het tandvlees en de tanden van uw kat gezond te houden.

Door deze stappen op te nemen in de routine van uw kat, kunt u helpen hun tandvlees en tanden gezond te houden en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Vergeet niet dat een goede mondhygiëne belangrijk is voor de algehele gezondheid van uw kat.

Laatste gedachten

handen die kat vasthouden terwijl ze naar Cat's Gum kijken

Het handhaven van de tandheelkundige gezondheid en het algemene welzijn van uw kat omvat vele stappen, waaronder het controleren op gezond kattengommen. Door naar de kleurenkaart van de kattengom te kijken, zult u geen problemen hebben met het detecteren van problemen.

Je moet controleer regelmatig uw kattengommen om ervoor te zorgen dat ze een goede gezondheid behouden, omdat de kleur en conditie van hun tandvlees tekenen kunnen zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

Omdat katten experts zijn in het verbergen van ongemak of medische aandoeningen, is het cruciaal om over uw kat te waken en zijn tanden en tandvlees te onderzoeken. U kunt later duurdere en pijnlijkere problemen voorkomen door op de hoogte te zijn van de tandvleesgezondheid van uw kat en deze te behouden

Gerelateerde inhoud

Kattenurine kleurenkaart: alles wat u moet weten en meer

Waarom zijn de oren van mijn kat warm? Ontdek 6 redenen ervoor

Hoe vaak neem je een kat mee naar de dierenarts – hoeveel is genoeg?