Kat blijft de hele dag in één kamer (is dat normaal?)

kat blijft de hele dag in één kamer is dat normaal

We weten dat onze katten heel kieskeurig kunnen zijn als het aankomt op hoe ze besluiten hun tijd door te brengen. Terwijl sommige katten er de voorkeur aan geven om in het middelpunt van alle actie te staan, geven andere katten er de voorkeur aan om zich terug te trekken en gewoon op hun favoriete plekjes te blijven.

Maar sommige katten lijken dit tot het uiterste te drijven en brengen bijna de hele dag door in één specifieke kamer. Is het normaal voor katten om dit te doen of moet je je zorgen maken?

Het antwoord hangt echt af van de lichaamstaal van de kat. Het is geen probleem voor katten om al hun tijd in één ruimte door te brengen als ze zich zowel binnen als buiten die ruimte op hun gemak lijken te voelen. Maar als uw kat zich verstopt of angstig lijkt, dan is er een probleem.

Laten we elk van deze scenario’s eens nader bekijken, hoe we kunnen achterhalen of het normaal is of niet en wat we eraan kunnen doen als er een probleem is.

Maar laten we het eerst eens hebben over de territoriale aard van onze katten. Dit is de eerste stap om te begrijpen waarom onze katten zich gedragen zoals ze doen!

Onze katten zijn van nature territoriaal

Onze katten lijken misschien wel perfect tamme pluizenbolletjes… maar ze worden nog steeds gedreven door wilde instincten. Of het nu de drang is om te krabben, te klimmen of op een prooi te jagen, het gedrag van onze katten kan nog steeds worden herleid tot hun voorouders. We kunnen ook kijken naar verwilderde katachtigen om een idee te krijgen van hoe onze katten zich in het wild gedragen.

Maar waar we ook kijken, één ding is duidelijk: onze katten zijn territoriale wezens.

In het wild, zet een kat eerst zijn thuisbasis op. Dit is het gebied waar een kat zal slapen, eten, en in het algemeen het grootste deel van hun tijd doorbrengen. Het is ook het gebied waar ze hun prooi naar toe brengen (een gedrag dat je zeker hebt gezien als je kat ooit naar buiten gaat). Vanuit de thuisbasis zullen katten een gebied afbakenen dat zij als hun territorium beschouwen. Onderzoekers van de Universiteit van Illinois bestudeerden het verspreidingsgebied van katten en ontdekten dat “het gemiddelde verspreidingsgebied van huiskatten in het onderzoek minder dan twee hectare was”, terwijl ongetemde en verwilderde katten veel grotere verspreidingsgebieden. Als er een overvloed aan voedsel beschikbaar is, zullen katten over het algemeen een kleiner territorium innemen, omdat de noodzaak om te reizen dan minder groot is. Dit bereik kan ook sterk veranderen als katten niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn en op zoek zijn naar een partner, omdat vooral katers grote afstanden zullen afleggen op zoek naar een poes!

Maar wat heeft dit alles te maken met het feit dat onze kat de hele dag in één kamer verblijft?

Het begrijpen van het territorium van onze kat geeft ons veel inzicht in de aard van onze katachtige vrienden! Als een kat alleen binnenshuis is, ziet hij zijn territorium natuurlijk door de lens van het huis. Het is dus mogelijk dat de kamer waar ze al hun tijd doorbrengen hun thuisbasis is. Het is ook waarschijnlijk dat uw huiskat een overvloed aan voedsel heeft. In tegenstelling tot hun wilde neven, die voortdurend op zoek moeten naar hun volgende maaltijd, kunnen onze huiskatten het grootste deel van hun tijd in hun thuisbasis doorbrengen.

Als de kamer die je kat kiest ook comfortabele plekken heeft om te slapen en beperkte verstoring door andere huisdieren, dan maakt dat de aantrekkingskracht van de thuisbasis alleen maar sterker. En als er een kattenbak, voedsel, of water is… wat kan uw kat dan nog meer nodig hebben?

Dus hoewel de territoriale instincten van onze katten ons helpen te begrijpen waarom onze katten in één kamer zouden kunnen blijven, geeft het ons niet het volledige plaatje. We moeten nog steeds het gedrag van onze individuele kat nader bekijken voordat we beslissen of dit gedrag normaal is of niet.

Wanneer is het normaal voor katten om de hele dag in één kamer te blijven?

Om dit uit te zoeken, zul je de lichaamstaal van je kat moeten lezen terwijl ze in de kamer zijn en hoe ze zich gedragen als ze de kamer verlaten. Hoewel het een beetje een dom voorbeeld is, als je de kamer binnenloopt en je ziet je kat dit doen, dan is alles waarschijnlijk in orde:

https://www.youtube.com/watch?v=8MdQCL2Y5gs
Die kleine kat is ontspannen en ik zou me geen zorgen maken als hij de hele dag in die kamer zat.

Maar even serieus, de meeste katten zullen je niet zulke duidelijke signalen geven. In plaats daarvan, kan de lichaamstaal van katten soms heel subtiel zijn. Dr. Sophia Yin heeft een geweldige geïllustreerde gids voor het lezen van angst in de lichaamstaal van katten, die je hier kunt bekijken. Het is een geweldige bron waarvan ik echt denk dat elke kattenouder deze zou moeten bekijken.

Als je kat geen tekenen van angst vertoont, dan is het waarschijnlijker dat de kamer gewoon hun thuisbasis is en dat ze perfect tevreden zijn om daar de hele dag te blijven.

Er is echter nog een belangrijk ding om te overwegen.

Hoe handelt uw kat wanneer ze verlaten De kamer?

Het is één ding voor je kat om koel, kalm en beheerst te zijn als ze in de veiligheid van hun thuisbasis zijn. Maar hoe reageren ze als ze de kamer verlaten?

Als uw kat een angstige lichaamstaal aanneemt als hij de kamer verlaat, dan is er waarschijnlijk een probleem. Aan de andere kant, als uw kat de kamer verlaat en trots door het huis stapt naar de etensbak of de kattenbak met een lange staart en een rechte houding, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. In dat geval is het aannemelijk dat uw kat gewoon de voorkeur geeft aan het comfort en de veiligheid van zijn thuiskamer.

Wanneer is het NIET normaal voor katten om de hele dag in één kamer te blijven?

Terwijl het soms duidelijk is wanneer er een probleem is, kan het andere keren lastig zijn om erachter te komen veel katten geven subtiele signalen. Laten we eens kijken naar een aantal dingen waar je op moet letten bij het gedrag van je kat.

Verbergt uw kat zich of vertoont hij angstige lichaamstaal?

Dit is de meest voor de hand liggende. Als uw kat de hele dag in een bepaalde kamer doorbrengt en angstige lichaamstaal vertoont of zich zelfs in die kamer verstopt, dan is er iets buiten die kamer waar ze stress van krijgen. Let goed op hoe uw kat reageert op geluiden buiten de kamer, want die kunnen u een goed idee geven van wat uw kat stress kan bezorgen.

Bijvoorbeeld, u kunt merken dat uw kat plotseling opgesprongen, verschuift hun oren, en algemene neemt gespannen houdingen wanneer ze horen de hond komen de trap op naar de kamer. Of misschien elke keer als de stofzuiger wordt aangezet of een bepaald familielid thuiskomt.

Hoewel dit misschien voor de hand liggende signalen lijken, kun je uren in de kamer doorbrengen met je kat en ze nooit echt zien. Daarom is het zo belangrijk dat je de tijd neemt om je kat te observeren.

Een andere belangrijke aanwijzing voor lichaamstaal is als je kat een grote mate van angst toont wanneer hij de kamer verlaat. Dat is een duidelijk teken dat er iets aan de hand is en dat het besluit van uw kat om al zijn tijd in een enkele kamer door te brengen niet helemaal normaal is.

Wanneer verlaat uw kat de kamer?

Een ander belangrijk teken is wanneer je kat de kamer verlaat- niet alleen het specifieke tijdstip van de dag, maar ook wat er in huis aan de hand is wanneer je kat besluit eruit te duiken. Bijvoorbeeld, als je een jong kind hebt en elke keer als ze ’s morgens naar school gaan, komt je kat plotseling naar buiten om een hapje te eten en naar de kattenbak te gaan, dan is het verband vrij duidelijk en is je kat waarschijnlijk gestrest door het kind.

Het is echter niet altijd zo duidelijk of je bent misschien niet in de buurt om het zelfs maar te zien gebeuren. Probeer je routine te mixen en breng wat extra tijd thuis door, zodat je kunt zien hoe je kat reageert op verschillende veranderingen. Als u echt high-tech wilt worden, kunt u een budgetvriendelijke camera op Amazon kopen om te zien wat uw kat aan het doen is als u niet thuis bent. Dit kan een geweldige optie zijn omdat het u echt helpt te zien precies wat er aan de hand is zonder enige storing. Dit is de huisdiercamera die ik aanbeveel en u kunt de laatste prijs op Amazon controleren door hier te klikken. Waar je naar op zoek bent is de timing van wanneer je kat de kamer verlaat en waar ze heen gaan.

Is er onlangs iets veranderd?

Grote veranderingen in huis kunnen een verscheidenheid aan gedragsveranderingen veroorzaken- waaronder het besluit om afgezonderd in een enkele kamer te blijven. De meest voor de hand liggende zijn veranderingen zoals nieuwe huisdieren, nieuwe baby’s, nieuwe mensen in huis, of zelfs een verhuizing. Maar er kunnen ook subtielere signalen zijn en sommige daarvan kunnen zelfs goed dingen. Misschien heb je de etensbak verplaatst naar een nieuwe kamer of een meer comfortabele plek toegevoegd om neer te strijken. Met andere woorden, verandering hoeft niet altijd slecht te zijn en er kan iets zijn dat de thuisbasiskamer nog aantrekkelijker heeft gemaakt.

Zoek conflicten met andere huisdieren

Hoewel het over het algemeen duidelijk is als onze huisdieren ruzie hebben, kunnen katten besluiten om de hele dag in één kamer door te brengen, alleen op basis van één incident. Dit komt vooral voor als er meerdere katten in een huis zijn. Vergeet niet, onze katten zijn territoriale wezens en met meerdere katachtigen kunnen de lijnen van het territorium erg ingewikkeld worden. De kat die in één kamer rondhangt, kan een extra confrontatie uit de weg gaan die is ontstaan toen de grenzen werden overschreden.

Nogmaals, je belangrijkste aanwijzingen zullen de timing zijn van wanneer je kat de kamer verlaat en hoe ze reageren op geluiden van buitenaf. Als het andere huisdier in huis nooit in de kamer komt of zelfs geen toegang heeft, dan is dat ook een goede aanwijzing.

Wat te doen als je kat de hele dag in één kamer doorbrengt?

Ten eerste, ga na of er eigenlijk wel een probleem is. Als je kat geen tekenen van stress vertoont, dan is het misschien geen probleem dat hij besloten heeft om de hele dag in één kamer rond te hangen. Dus als uw kat rustig lijkt in de kamer, niet sterk reageert op geluiden van buiten de kamer, en gemakkelijk de kamer verlaat op verschillende tijdstippen, dan is er waarschijnlijk niet zo’n probleem.

Dat is gewoon hoe je kat heeft besloten om te gaan met de wereld om hen heen. Je kunt proberen om bedden of comfortabele kattenbomen toe te voegen aan gebieden buiten de kamer om je katachtige te verleiden, maar ik zou eerlijk gezegd juist de tegenovergestelde aanpak kiezen en de thuisbasis van je kat veranderen in de ultieme kattengrot door meer comfortabele plekken toe te voegen aan hun favoriete kamer!

Maar als je enkele verontrustende tekenen ziet zoals het vermijden van huisdieren of alleen op bepaalde tijden weggaan, zijn er een paar dingen om te overwegen.

Los het probleem op

Het eerste wat we moeten doen is het probleem oplossen dat onze katten stress bezorgt. Of dat nu een ander huisdier is, een familielid, of een losgeslagen Roomba die onze kat de stuipen op het lijf jaagt, het is belangrijk om eerst het probleem te achterhalen en dat op te lossen.

Dit is niet altijd even gemakkelijk, maar het is wel mogelijk. Helaas is het scala aan mogelijke stressfactoren te groot om in dit artikel te behandelen, maar ik hoop dat ik je een paar goede ideeën heb gegeven. Als je er nog steeds niet zeker van bent, neem dan gerust contact met me op en ik kan proberen je te helpen.

Duw je kat niet over zijn grenzen

Ervan uitgaande dat uw kat vrije toegang heeft in en uit de kamer, is het belangrijk om te onthouden dat uw kat een keuze maakt om in die kamer te blijven. Het is belangrijk om dat te respecteren en uw kat niet nog meer stress te bezorgen. Dus terwijl het verleidelijk kan zijn om te proberen een huisdier conflict op te lossen door simpelweg het andere huisdier in de kamer te brengen is dat niet altijd zo’n goed idee. U breekt dan de kritieke regels van het territorium voor uw kat en laat hem achter zonder thuisbasis.

Focus op Positieve Associaties en Positieve Bekrachtiging

In plaats van te duwen, willen we onze katten aanmoedigen om uit zichzelf de kamer te verlaten. Hoewel elke situatie een beetje anders zal zijn, is het eerste wat we willen doen ervoor zorgen dat onze katten het gevoel hebben dat ze een veilig stukje territorium hebben buiten de kamer van hun voorkeur. Een van de beste manieren om dat te doen is met een kattenboom of een ander speciaal meubelstuk en je kunt al mijn reviews van zowat elk type kattenboom dat je maar kunt bedenken hier lezen.

Maar je hoeft niet uit te gaan en vandaag nog een kattenboom te kopen! Een open kattenmand of een andere verhoogde of overdekte plek kan ook werken. Wat we niet willen is onze kat naar een volledig open en bloot gebied duwen en verwachten dat ze dat comfortabel vinden!

Zodra we een veilige plek voor onze kat buiten de kamer hebben vastgesteld, kunnen we voedsel en traktaties gebruiken om hen aan te moedigen naar buiten te gaan. Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te verwachten dat onze kat meteen naar buiten rent. Na verloop van tijd zullen katten leren dat het verlaten van de kamer leidt tot smakelijke traktaties en dit zal positieve associaties opbouwen. Uiteindelijk zullen ze besluiten dat de buitenwereld misschien toch niet zo stressvol is!

Slotgedachten

Het is niet geheel ongebruikelijk dat katten het grootste deel van de dag in één kamer doorbrengen – vooral als er andere huisdieren en mensen zijn die hun thuisbasis comfortabeler kunnen maken. Onze katten zijn ook van nature territoriale wezens, dus het zou geen verrassing moeten zijn dat ze besluiten om één ruimte hun thuis te noemen. Als je bedenkt dat de moderne huiskat niet dezelfde behoefte heeft om de wereld om zich heen af te struinen op zoek naar voedsel, lijkt het nog minder verwonderlijk dat sommige katten liever in één ruimte blijven.

Toch, terwijl het kan normaal zijn is het niet altijd, en als een kat gestrest, angstig, of bang lijkt binnen of buiten de kamer is er waarschijnlijk een probleem. Uitzoeken wat het kan zijn kan lastig zijn, maar we zijn het aan onze katten verplicht om ervoor te zorgen dat ze veilig en comfortabel zijn in onze huizen!