Waarom stoppen katten dingen in hun waterbakje?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom doen katten dingen in hun waterbakje

Hier is het scenario: je staat op het punt om het water van je kat te verversen en in plaats van een helder bakje water vind je een klein kattenspeeltje dat je katachtige vriend meedogenloos heeft besloten te verdrinken in hun waterbakje!

Of misschien is het een klein stukje papier dat je kat in het huis heeft opgeraapt.

Wat het ook is… waarom stoppen katten dingen in hun waterbakje?

Het is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de natuurlijke instincten van uw kat die hen ertoe zou aanzetten om verse prooi naar de veiligheid van hun nest of in dit geval hun waterbak te brengen. Er is ook een goede kans dat sommige katten het gewoon voor hun plezier doen!

Natuurlijk zal de reden voor elke kat een beetje anders zijn. Laten we daarom eens wat beter bekijken waarom je kat zou kunnen besluiten om hun speelgoed en andere items in hun waterbak te laten vallen!

Ik heb geprobeerd om elke mogelijke theorie die er is op te nemen en ik heb ze opgesomd in de volgorde dat ik denk dat ze het meest waarschijnlijk zijn.

Wat voor dingen stoppen katten in hun waterbak?

Tijdens mijn werk in een van de grootste asielen in de VS, was het heel gewoon om te zien dat katten hun ping pong ballen, handdoeken, of andere etensbakjes in hun waterbakjes! Na honderden katten, werd het heel duidelijk dat dit een heel gewoon kattengedrag was, ook al heb ik het gedrag bij mijn eigen kat, Debbie, nooit gezien.

Dus wat stoppen katten nog meer in hun waterbakjes?

Na het afstruinen van het internet voor elk kat-gerelateerd forum dat ik kon vinden en het vragen aan mijn kat-bezittende vrienden, is speelgoed de duidelijke winnaar. Maar vooral kleine muizenspeeltjes van stof of bont. Andere mensen vinden vaak kronkelige bandjes, kleine stukjes (voorheen) knisperend papier en zelfs kleine beetjes voer.

Echter, het meest gekozen item voor waterberging was het kattenspeeltje!

Reden 1: je kat verstopt zijn prooi

Een van de meest voorkomende theorieën is dat de wilde instincten van je kat aan het werk zijn en dat ze de drang voelen om hun vers gevangen prooi (AKA die speelgoedmuis die je voor ze gekocht hebt) op een veilige plek te verstoppen. Hoewel ze waarschijnlijk geen traditioneel nest hebben, beschouwt uw kat hun voederplaats waarschijnlijk als een belangrijk deel van hun territorium en een veilige plaats om hun prooi te bewaren.

Hoewel dit idee het meest voor de hand lijkt te liggen bij speelgoed dat een traditionele katachtige prooi nabootst, zoals een speelgoedmuis, denk ik dat het ook logisch is als je bedenkt dat zo ongeveer alles een speeltje is voor je kat.

We weten allemaal dat onze kat niet echt geloven dat de pluchen muis een echte muis is. En als ze even voor de gek worden gehouden, leren ze dat vrij snel als ze een hap nemen. Er is dus geen reden waarom ze dat kleine bolletje papier dat je voor hen gooit niet in dezelfde categorie zouden plaatsen als alle andere prooien en ervoor zorgen dat het veilig in hun nest ligt.

Dit soort verstopgedrag is wat uw kat duizenden jaren veilig heeft gehouden en het verplaatsen van kleine prooien naar een veilige plaats is een veel voorkomend gedrag bij veel soorten.

Ik heb ook van veel katteneigenaren gehoord die zullen uitleggen dat hun katten hun speelgoed zullen “opbergen” als ze er klaar mee zijn. Meestal leggen ze hun speelgoed in een kattenboom, kattenbed, of een andere ruimte die helemaal van hen is.

De geur wegspoelen?

In dezelfde lijn heb ik met sommige mensen gesproken die geloven dat katten specifiek proberen de geur van hun vers gevangen prooi te verbergen door het in de waterbak te dompelen. Hoewel dit enigszins logisch is, kon ik geen officiële ondersteuning vinden voor dit argument of voorbeelden van verwilderde katten of andere katten in het wild die dit doen.

Als je er goed over nadenkt, lijkt het een groot risico om je vers gevangen prooi in een waterbron te druppelen. Een typische waterbron in het wild zou geen stilstaande kom zijn en klein wild laten vallen in zelfs een traag bewegende beek zou een geweldige manier zijn om je diner te verliezen.

Dus de afspoeling van de geur theorie houdt stand?

Waarschijnlijk niet.

Reden 2: Het is gewoon leuk!

Katten staan erom bekend dat ze genieten van een goede splish-splash in de waterbak. Er waren zoveel mensen die me vertelden over hun katten (en kittens) die het heerlijk vonden om de waterbak om te gooien, dat ik uiteindelijk een gids heb geschreven over de beste waterbakken voor katten die niet omvallen! Een van de belangrijkste conclusies die we in dat artikel trokken, is dat veel katten het gewoon leuk vinden om met water te spelen of te kijken hoe het beweegt.

Dus het verklaren waarom je kat graag dingen in water laat vallen kan zo simpel zijn als het hebben van een leuke tijd!

Vooral als je je kat meer ziet doen dan alleen het voorwerp laten vallen en weglopen. Veel katten, vooral met iets dat blijft drijven zoals een pingpongbal, zullen het in het water laten vallen en er dan hun eigen carnavalsspel van maken door met hun pootjes aan de drijvende bal te trekken, te slaan en te knagen!

Er is ook een kans dat je kat zich amuseert met het kijken naar jouw reactie op het laten vallen van dingen in de etensbak. Bijvoorbeeld, mijn kat Debbie houdt van om dingen van de toonbank te slaan. Maar dat doet zo’n beetje elke kat. Ik ben er echter van overtuigd dat ze het ook leuk vindt om te zien hoe ik het probeer op te vangen voordat het gebeurt of het terug op het aanrecht leg zodat zij het er weer af kan stoten.

Afhankelijk van hoe je reageert, kan je kat het plaatsen van dingen in de waterbak zien als een ander leuk spelletje dat ze met hun mens mogen spelen. Feline expert Dennis Turner vertelt ons dat onze katachtige metgezellen over het algemeen van aandacht houden, of het nu lof of berisping is.

Dr. Buffinton, in gesprek met de Wired, legt uit waarom dit het geval kan zijn: “Dit komt omdat katten geëvolueerd zijn als solitaire jagers met weinig behoefte aan het lezen van sociale signalen, vooral die voor gedragswijziging.” Dus terwijl honden door hun roedel-gebaseerde evaluatie typisch zeer in-tune zijn met de menselijke lichaamstaal, denken katten, althans volgens Wired, dat je een enorme, onvoorspelbare aap bent.

Reden 3: Je kat is een verzamelaar

Is jouw kat gewoon een fervent verzamelaar van alles wat met mensen te maken heeft?

CatHealth.com legt uit dat “In het wild staan katten niet bekend om het verzamelen van dingen”, maar dat veel katten nog steeds bekend staan om het verzamelen van voorwerpen en het deponeren ervan op zeer specifieke locaties…zoals hun waterbakje!

Dus ook al is het ongebruikelijk bij wilde katten, er zijn huiskatten die tot het uiterste gaan. Het team van CatHealth.com gaat verder met te zeggen,

“Er is een andere vorm van verzamelen en hamsteren die van tijd tot tijd voorkomt. Net als een kraai die wordt aangetrokken door glimmende dingen en een voorliefde heeft om ze te stelen, zijn er katten die sieraden, tin, glas, kralen, munten en andere glimmende voorwerpen verzamelen en hamsteren. Niet alleen zullen sommige katten deze voorwerpen verzamelen, maar ze zullen er een voorraad van aanleggen. Ze spelen er vaak niet mee of verplaatsen ze zelfs niet. Het lijkt wel of het kleine kleptomane katjes zijn die gedwongen zijn om te stelen, of ze nu gebruikt worden of niet.

Reden 4: Je kat leert je jagen

Oké, deze is misschien een beetje vergezocht maar er is een theorie dat je kat je probeert te leren jagen en dat ze daarom steeds dingen in de waterbak laten vallen. Het is het meest logisch bij vrouwtjeskatten die misschien een moederinstinct hebben, maar domesticatie kan rare dingen doen met dieren, dus laten we er maar mee doorgaan!

Zoals we in de eerste reden hebben besproken, is het mogelijk dat je kat haar waterbak ziet als een belangrijk onderdeel van haar nest. Het verplaatsen van verse prooi naar een veiliger locatie is een normaal onderdeel van kattengedrag, maar in dit geval is de theorie dat je kat haar spullen niet voor haar in de waterbak legt…maar in plaats daarvan voor jou!

CatHealth.com legt uit dat “In het wild brengen moederkatten zowel dode als levende prooien naar het nest als een methode om nieuw voedsel te introduceren voor hun kittens om te eten en ook om te leren zelf te doden-in een veilige omgeving.”

Met andere woorden, uw kat laat dingen in de etensbak vallen, zodat u kunt uitvinden hoe ze te doden en op te eten. Gewoon weer een geval van onbekwame mensen die een helpende hand van katachtigen nodig hebben! Maar wees niet beledigd, als dit het geval is, dan probeert uw kat u gewoon te helpen!

Als je bedenkt hoe gebruikelijk het is dat katten hun baasjes “geschenken” brengen van dode muizen die netjes op het bed worden gelegd, begint deze theorie een beetje aannemelijker te lijken. In plaats van hun cadeautje op je bed te leggen, hebben ze besloten dat de veiligste en meest logische plaats om hun cadeautje te leggen in de waterbak is, waar ze weten dat jij het zult vinden!

Reden 5: Het is een kwestie van gemak

Een andere theorie is dat je kat gewoon praktisch is. Immers, hoe kan uw kat water drinken terwijl met een speeltje (of wat ze ook opgespoord hebben) in hun mond?

Het korte antwoord is, dat kunnen ze niet!

Dat betekent dat sommige katten uit gemakzucht dingen in hun water laten vallen.

Moet je je kat stoppen dit te doen?

In de meeste gevallen zou het laten vallen van dingen in de waterbak geen probleem moeten zijn en is het gewoon een ander schattig ding dat onze katten doen. Maar het is ook bijna onmogelijk om uw kat ervan te weerhouden dingen in het water te gooien.

Immers, je moet je kat water geven en het zou nooit de moeite waard zijn om het water te beperken alleen maar om te voorkomen dat uw kat wat plezier heeft in de waterbak. Er is ook een kans dat als ze hun eigen waterbak niet kunnen gebruiken, ze een andere kom gevuld met water…en niemand wil items gaan vissen uit die kom.

Maar er zijn twee dingen te overwegen als uw kat een vrij actieve dompelaar is van huishoudelijke artikelen en speelgoed.

Zorg ervoor dat de voorwerpen waterveilig zijn

Wat uw kat ook besluit in het water te laten vallen, zorg ervoor dat het veilig is als het er eenmaal in ligt. Hoewel er een aantal voor de hand liggende dingen zijn waar je kat niet mee mag knoeien, ongeacht of hij ze in het water legt of niet, moet je er zeker van zijn dat wat je kat ook in het water laat vallen, het niet uit elkaar valt en giftig is voor je kat.

Zorg ervoor dat uw kat geen voorwerpen eet

In zeldzame gevallen zullen katten niet alleen besluiten om dingen uit het huis te verzamelen, maar ze besluiten ze ook op te eten. Dit is een aandoening die pica wordt genoemd en het kan zeer gevaarlijk voor katten. De meeste huishoudelijke artikelen zijn gewoon niet bedoeld om door iemand gegeten te worden, zeker niet door uw kat. Deze voorwerpen komen vast te zitten in het darmkanaal van uw kat en zullen waarschijnlijk operatief verwijderd moeten worden. Deze aandoening is echter vrij zeldzaam (vooral bij katten) en het is de moeite waard om ervan op de hoogte te zijn, zodat u weet waar u op moet letten. U kunt meer leren over pica bij katten in dit artikel.

Afsluitende gedachten

In de meeste gevallen is het afgeven van speeltjes of vreemde voorwerpen gewoon een andere schattige en eigenzinnige gewoonte waardoor we zo veel van onze katten houden! Hoewel we 5 mogelijke redenen hebben gegeven waarom je kat regelmatig aquarellen aflevert, is het belangrijk te weten dat we het niet zeker kunnen weten precies waarom onze katten dit doen.

Helaas kunnen we niet echt met onze katten praten en hen eenvoudige vragen stellen, zoals om erachter te komen waarom ze de dingen doen die ze doen.

Maar ik denk dat, zelfs als we dat konden, het antwoord waarschijnlijk zou zijn: “Omdat ik er zin in had!”