Waarom likken katten aan rolgordijnen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Onze katten doen rare dingen. Voor sommigen onder ons, waaronder ik, is dat een grote reden waarom we zo veel van ze houden! Ze zijn eigenzinnig, onnozel, en voortdurend onderhoudend. Maar soms zijn ze gewoon vreemd.

En één van de vreemdste vragen die katteneigenaars me stellen, is waarom katten aan rolgordijnen likken.

Het kan moeilijk zijn om echt uit te leggen waarom katten aan rolgordijnen likken, maar de meest waarschijnlijke reden is dat ze worden aangetrokken door het plastic (althans in het geval van vinyl rolgordijnen) en ze genieten van de gladde textuur op hun tong. Ze kunnen ook genieten van je reacties, wat het vreemde gedrag alleen maar verder aanmoedigt.

Hoewel die dingen jaloezieën aantrekkelijk kunnen maken voor katten, zijn ze waarschijnlijk ook gewoon op zoek naar iets interessants om zich mee bezig te houden en jaloezieën zijn een geweldige optie!

Maar laten we eens wat beter kijken naar waarom onze domme katten kunnen besluiten dat ze graag aan jaloezieën likken.

Aan wat voor soort jaloezieën likken katten?

Een snelle blik op het internet en je zult zien dat katten elk type rolgordijn likken dat er is. Van metaal en hout tot vinyl en stof… en alles daar tussenin, het lijkt erop dat sommige katten graag aan elk type rolgordijn likken.

Maar zelfs tussen deze verschillende soorten materialen, zijn er overeenkomsten die katten kunnen aanmoedigen om ze te likken. Ten eerste, rolgordijnen zijn glad en het lijkt erop dat veel katten graag likken aan gladde texturen. Likken kan een rustgevend gedrag zijn voor katten en sommige katachtigen geven gewoon de voorkeur aan een glad oppervlak.

Ten tweede, jaloezieën zijn flexibel en gemakkelijk te manipuleren door onze katten. Als je erover nadenkt, zijn ze een soort bewegende muur van plezier voor onze katten! Ze kunnen er achter kruipen, ze rondduwen en natuurlijk ze likken. Oké, het feit dat rolgordijnen beweegbaar zijn door onze katten leidt niet vanzelfsprekend tot likken, maar het betekent wel dat rolgordijnen van alle materialen interessant zijn voor onze katten. Als je daarbij optelt dat de meeste jaloezieën een bengelend koord hebben en alle jaloezieën in de buurt van de zeer interessant venster, het is geen verrassing dat onze katten graag rondhangen in de buurt ervan!

Tenslotte, ook al is er veel variatie in de soorten rolgordijnen, de meerderheid van de rolgordijnen zijn gemaakt van vinyl, wat een soort plastic is. Er zijn veel gegevens die suggereren dat katten van nature aangetrokken worden door plastic, dus dit kan veel blindlikken verklaren en een groot deel van dit artikel zal zich richten op katten die vinyl jaloezieën likken.

Maar dat betekent niet dat sommige van deze redenen niet ook van toepassing zijn op andere soorten jaloezieën! Met dat uit de weg, laten we een beetje dieper ingaan op elke reden!

Reden 1: Katten worden aangetrokken door het plastic

Als je er echt over nadenkt, staan katten erom bekend dat ze dol zijn op plastic. We hebben geschreven over katten die dol zijn op plastic tassen, katten die dol zijn op het likken van douchegordijnen, en katten die dol zijn op haarbanden. Hoewel er tal van redenen zijn waarom katten graag met deze voorwerpen spelen, is plastic een gemene deler en het is waarschijnlijk een factor voor de aantrekkingskracht van veel katten op jaloezieën.

Maar waarom houden katten zo van plastic?

We zijn niet helemaal maar we hebben wel een paar heel goede ideeën. Volgens dierenarts Arnold Plotnick is het mogelijk dat katten worden aangetrokken door de gelatine die in veel plastics zit, waaronder het plastic dat in rolgordijnen wordt gebruikt. Gelatine is afkomstig van dierlijke producten en het is mogelijk dat onze katten, met behulp van hun zeer krachtige reukzin, de dierlijke producten kunnen ruiken die in onze jaloezieën zitten. Dr. Plotnick legt uit: “Gelatine wordt in feite gebruikt bij de vervaardiging van veel artikelen, waaronder de emulsie die wordt gebruikt in foto’s, wat kan verklaren waarom mijn eigen vleesetende kat, Emma, op een middag enthousiast al mijn onbeheerde familiefoto’s schoonlikte”.

Het zou ook een van de vele redenen kunnen zijn waarom onze katten voor het eerst belangstelling hebben voor het likken van de luxaflex. Maar het is niet de enige verklaring voor waarom katten zich aangetrokken voelen tot plastic.

Volgens de mensen van Canidae zou plastic feromonen kunnen nabootsen die onze katten interessant vinden. Voor sommige katten kan de interesse in rolgordijnen snel omslaan in likken.

Zelfs als je niet de traditionele witte vinyl jaloezieën hebt, bevatten veel verschillende soorten jaloezieën nog steeds plastic (inclusief jaloezieën van imitatiehout), dus deze redenering kan nog steeds van toepassing zijn!

Reden 2: Je beloont je kat misschien voor het likken van de jaloezieën

Oké, je rolt misschien met je ogen, maar onze katten letten goed op alles wat we doen en het is verrassend makkelijk om vreemd of zelfs ongewenst gedrag te belonen.

Bijvoorbeeld, als elke keer dat je kat aan de luxaflex likt, je stopt met wat je aan het doen bent en ze aandacht geeft…dat is een beloning! Je kunt in het YouTube filmpje bovenaan de pagina zien dat de kleine kat die besloot aan de luxaflex te likken, zeker aandacht krijgt terwijl zijn ouders toekijken en hem opnemen terwijl hij weglikt. Voor sommige katten is alleen al het feit dat er tegen ze gepraat wordt genoeg om ze gemotiveerd te houden om aan de luxaflex te blijven likken.

Maar wat als je niet wilt dat je kat daadwerkelijk aan de luxaflex likt en in plaats van hem aandacht te geven, trek je de luxaflex open zodat ze buiten bereik zijn? Dat is niet aanmoedigend, toch?

Denk opnieuw! Uw kat heeft nu de perfecte manier ontdekt om de jaloezieën open te krijgen zodat hij naar buiten kan kijken! Dit is een goed voorbeeld van een onbedoelde beloning. Wat misschien begon als een nieuwsgierig likje of een interesse in plastic zal veranderen in een strategie voor uw kat om te krijgen wat hij wil.

Dus de volgende keer dat je kat aan de luxaflex likt, bedenk dan hoe je reageert en of dat je katachtige vriend aanzet om het gedrag vol te houden!

Reden 3: De luxaflex smaakt lekker

Ongeacht het soort materiaal, zullen jaloezieën waarschijnlijk interessante geuren en smaken uit het huis bevatten. Dit geldt vooral voor jaloezieën van poreuze materialen zoals hout, vinyl of stof.

En als je jaloezieën in de keuken hangen, dan is dit nog waarschijnlijker. Terwijl je kookt, verzamelen zich allerlei interessante geuren en smaken in je jaloezieën en je kat is klaar om ze te vinden. En ze op te likken!

Reden 4: likken is rustgevend voor katten

Likken kan een kalmerend proces zijn voor katten en terwijl de meeste katten dit doen door te borstelen, kunnen sommige katten vinden dat het likken van andere objecten kalmerend werkt. Zoals de mensen van de Cornell Universiteit uitleggen:

“Over-the-top” likken komt niet altijd voort uit een lichamelijk gezondheidsprobleem; het gedrag kan soms een psychologische oorzaak hebben. Katten houden van consistentie en voorspelbaarheid, en verandering kan stressvol zijn, zegt Dr. Perry. Een recente verhuizing, de toevoeging of het verlies van een ander huisdier in huis, of zelfs een verandering in het schema kan angst veroorzaken bij katten. Likken – wat in dergelijke gevallen wordt beschouwd als “verplaatsingsgedrag” – kan een kat kalmeren en troosten, maar het kan soms een gewoonte worden als de bron van het probleem niet goed wordt geïdentificeerd en aangepakt.

Hoewel ze in de eerste plaats verwijzen naar gevallen van overgrooming, kan het likken van andere voorwerpen ook rustgevend zijn en het blijkt dat veel katten genieten van het gladde materiaal van jaloezieën en kunststoffen in het algemeen.

Eervolle Vermelding: Spelen met de luxaflex is leuk

Spelen met luxaflex is leuk en voor sommige katten is likken een onderdeel van speeltijd. Jaloezieën zijn het ultieme speelgoed voor onze katten. Ze zijn flexibel, interactief, en afhankelijk van het materiaal maken ze ook een interessant geluid. Katten kunnen de bungelende koorden ervan aanvallen en zich erachter verstoppen voor een sluipaanval. Wat is er niet leuk aan?

Oké, maar waarom zou speeltijd leiden tot likken?

Het is normaal voor katten om hun prooi te likken en hoewel het misschien niet lijkt alsof jaloezieën een prooi zijn, spelen onze katten typisch de jacht uit wanneer ze spelen. Ik geef toe, dit is waarschijnlijk niet de hoofd waarom katten jaloezieën likken, maar ik denk dat het een factor is en daarom vond ik dat het moest worden toegevoegd als een eervolle vermelding.

Het is niet slechts één reden

Er is waarschijnlijk niet slechts één reden om te verklaren waarom uw kat rolgordijnen likt. In plaats daarvan werken al deze redenen samen om katten te motiveren om het gedrag niet alleen te beginnen, maar ook vol te houden. Bijvoorbeeld, katten kunnen beginnen met het likken van jaloezieën omdat ze geïnteresseerd zijn in de geur van plastic of voedselgeuren op de jaloezieën. Daarna vinden ze het leuk om de luxaflex te bewegen en genieten ze van uw reacties. Ze kunnen ook ontdekken dat het likken aan het gladde plastic troost biedt.

Al deze redenen komen samen om het blind likken gedrag te versterken!

Moet je je zorgen maken over je kat die aan rolgordijnen likt?

Voor het grootste deel, is er niet veel om je zorgen over te maken. Het grootste risico is waarschijnlijk dat uw kat uw jaloezieën beschadigt en in sommige gevallen zal dat zeker gebeuren. Maar in termen van letsel of schade aan uw kat is het risico waarschijnlijk vrij laag. Afhankelijk van het materiaal van uw jaloezieën, kan uw kat aan de rand likken en een kleine verwonding aan zijn tong oplopen. Het risico daarop is echter vrij klein en niet groter dan wanneer uw kat aan iets anders in huis zou likken.

Hoewel jaloezieën een beetje vies kunnen zijn, zal dit stof uw kat waarschijnlijk niet storen. Bedenk dat de belangrijkste manier van uw kat om zichzelf schoon te maken (en alle deel van zichzelf) is om te likken. Stof, en tal van andere soorten vuil, worden opgenomen als onderdeel van het verzorgingsproces en de meeste katten hebben er geen moeite mee.

Hoe uw kat te stoppen met het likken aan jaloezieën

Er zijn eigenlijk verschillende opties voor het ontmoedigen van uw kat van het likken van jaloezieën. Laten we er een paar bekijken, beginnend met de meest voor de hand liggende.

Houd de jaloezieën buiten bereik

Waarschijnlijk hoefde ik u dit niet te vertellen, maar de snelste oplossing is om de jaloezieën helemaal omhoog te trekken. Hoewel dit de gemakkelijkste oplossing is, is het zeker niet de beste. Niet alleen zal dit niet werken met elk type jaloezie (verticale jaloezieën bijvoorbeeld), maar het betekent ook dat u geen enkel voordeel van het hebben van jaloezieën in de eerste plaats krijgt!

U kunt ook proberen om de toegang van uw kat tot de jaloezieën te beperken door ze uit de kamer te houden, maar u zult niet in staat zijn om uw kat uit de woonkamer of andere gemeenschappelijke ruimtes te houden waar vaak jaloezieën zijn.

Verander het type jaloezie

Je zou ook kunnen overwegen om het type jaloezieën dat je in huis hebt te veranderen. Als je kat vooral geïnteresseerd is in plastic, dan is het misschien tijd om metalen of zelfs stoffen jaloezieën in huis te halen. Bedenk wel dat, afhankelijk van de motivatie voor het likken van de luxaflex, het veranderen van het materiaal alleen misschien geen grote invloed heeft.

Maak de jaloezieën schoon

Dit geldt vooral voor jaloezieën in de keuken, ze kunnen snel een “smaak” ontwikkelen die katten lekker vinden. Een snelle schoonmaakbeurt kan helpen om de smaak te verwijderen en kan het likken van jaloezieën minder interessant maken voor uw katachtige vriend. Wees voorzichtig met het gebruik van kat-veilige schoonmaakmiddelen op alles waar uw kat aan gaat likken. We zijn daar dieper op ingegaan in ons artikel over waarom katten graag aan ramen likken, dat u hier kunt lezen.

Omleiding en Speltherapie

Onze katten simpelweg vertellen dat ze moeten stoppen met iets te doen is meestal niet effectief.

Maar het is niet de schuld van onze kat!

In plaats van gewoon nee te zeggen, moeten we begrijpen wat onze katten in de eerste plaats motiveert om het gedrag na te streven. Dan kunnen we ons concentreren op het ombuigen van het gedrag naar iets meer geschikt en het ontmoedigen van het gedrag dat we niet willen. Het is zeker ingewikkelder dan uw kat met een flesje water af te spuiten en het voor gezien te houden- maar het is ook veel effectiever.

Dus hoe gaat dit in zijn werk als het gaat om onze katten die aan de luxaflex likken?

Hoewel er verschillende motivaties zijn voor katten om de jaloezieën te likken, kunnen veel van hen worden gerelateerd aan katten die iets nodig hebben om te doen. Zeker, ze houden misschien van de smaak van de luxaflex of de aandacht die ze krijgen van het vreemde gedrag, maar een van de beste manieren om het gedrag te veranderen is om ze gewoon bezig te houden!

Dat is waar interactieve speelsessies en omleiding het plaatje binnenkomen. Veel katteneigenaren zijn sceptisch dat gewoon spelen met je kat het gedrag zal veranderen, maar ik ben lang niet de enige die dit zegt. De beroemde kattenexpert Jackson Galaxy legt uit: “Denk eraan, katten worden gemotiveerd door hun oerinstincten om te jagen, te vangen, te doden en te eten. Ze moeten deze energie kwijt, en als ze dat niet doen, kan er vervelend gedrag ontstaan (krabben aan meubels of je benen, dingen van de planken slaan, etc.).”

Het is dus eigenlijk niet zo vergezocht om je voor te stellen hoe regelmatige speltherapie een kat minder geïnteresseerd zou kunnen maken in het likken van jaloezieën, omdat ze minder opgekropte energie hebben om eruit te krijgen!

Ontmoedigen en afschrikken van het gedrag

Hoewel speltherapie en omleiding geweldig zijn, kan het ook helpen om katten af te schrikken. Er zijn speciale sprays beschikbaar om likken te ontmoedigen, maar deze worden vooral gebruikt om katten af te schrikken zichzelf te likken. Niet alleen hebben deze een beperkte effectiviteit, maar je wilt ook niet alle jaloezieën in huis besproeien met deze producten. In plaats daarvan kunt u het beste dubbelzijdig plakband op de rand van het raam plakken. Ik raad deze doorzichtige tape op Amazon aan die speciaal gemaakt is voor katten, zodat je geen stijl hoeft op te offeren om je jaloezieën schoon te houden.

Afschrikmiddelen zoals plakband worden ondersteund door de ASPCA en werken 24 uur per dag en 7 dagen per week om katten te helpen erachter te komen waar ze niet moeten gaan. Maar ik wil wel benadrukken dat afschrikmiddelen alleen uw kat niet weerhouden om gedurende de dag vermaak te zoeken. Met andere woorden, het lost de oorzaak van het gedrag niet op en daarom is het zo belangrijk om met uw kat te spelen als aanvulling op het afschrikmiddel dat u gebruikt!

Afsluitende gedachten

Dat was het, alles wat je ooit wilde weten (en meer) over waarom katten jaloezieën likken. Hoewel het misschien een eenvoudige vraag lijkt, kan het gedrag van onze katten behoorlijk complex zijn en een gedetailleerde uitleg verdienen!

Wat denk jij dat jouw kat motiveert om aan de luxaflex te likken?