Kan ik waterstofperoxide op katten gebruiken? Dierenarts goedgekeurd advies

Waterstofperoxide is een chemische stof die verschillende toepassingen heeft. Het kan worden gebruikt als een reinigingsmiddel om gist, schimmels, virussen, schimmels en bacteriën te doden. Het kan worden gebruikt om groenten te wassen, uw toilet schoon te maken, spiegels te schijnen, zieke planten te behandelen en braken bij honden op te wekken. Hoewel waterstofperoxide nooit op uw hond mag worden gebruikt zonder de begeleiding van uw dierenarts, het mag niet bij uw kat worden gebruikt omdat het maag- en slokdarmproblemen kan veroorzaken.

Mensen gebruiken waterstofperoxide al vele jaren als antisepticum op de kleine wonden van hun huisdieren en hun eigen kleine wonden. Dierenartsen en artsen raden echter af om het op levend weefsel te gebruiken, omdat het genezing kan voorkomen en schade kan veroorzaken.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe kan ik braken bij mijn kat veroorzaken?

Als uw kat in uw medicatie of een andere gevaarlijke stof of voedsel terecht is gekomen, wilt u misschien meteen braken opwekken om het uit zijn maagdarmkanaal te verwijderen voordat het lichaam het absorbeert. U mag echter nooit braken veroorzaken bij uw kat of een huisdier zonder de begeleiding en aanbeveling van uw dierenarts, omdat het in sommige omstandigheden niet veilig is om dit te doen.

U weet misschien dat waterstofperoxide effectief en over het algemeen veilig is bij het induceren van braken bij honden, maar helaas werkt het niet op dezelfde manier bij katten. Het gebruik van waterstofperoxide om braken bij uw kat te induceren, zal negatieve effecten veroorzaken, zoals darmbloedingen, die uiteindelijk fataal kunnen zijn1.

In feite is er geen elke methode om braken bij katten op te wekken die veilig voor u is om thuis uit te voeren, en het is essentieel dat u uw kat onmiddellijk naar de dierenarts brengt, zodat hij de juiste zorg kan starten.

Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Hoe kattenwonden te reinigen

Of uw kat nu ruzie kreeg met een andere kat of op een voorwerp viel dat zijn huid opensneed, het is belangrijk om zijn wonden schoon te maken om bacteriële infecties te voorkomen. Behandel de wond van uw kat door er een paar minuten druk op uit te oefenen met een schone doek. Zodra het bloeden is gestopt, spoelt u de wond om vuil eruit te krijgen. U kunt het gewonde gebied bedekken met een antiseptische oplossing om bacteriën te doden.

Als de wond van uw kat het bloeden niet stopt, probeer dan druk uit te oefenen op de wond met een verband en zet deze vast door een verband over het gebied toe te voegen. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing en u moet uw kat naar uw dierenarts brengen, omdat ze mogelijk hechtingen nodig hebben.

Als u de wond van uw kat zelf laat genezen zonder deze schoon te maken, lopen ze het risico op infectie. U weet of de wond van uw kat is geïnfecteerd omdat deze opzwelt, rood en warm wordt, pus en een geur ontwikkelt en uw kat koorts kan krijgen en begint te braken.

Wat misschien begon als een oppervlakkige wond die er niet ernstig uitzag, kan uiteindelijk een probleem worden, omdat elke keer dat de huid wordt gebroken, die wond geïnfecteerd kan raken als deze niet op de juiste manier wordt schoongemaakt en behandeld. Zorg ervoor dat u uw kat naar de dierenarts brengt als u tekenen van infectie ziet.

Wat niet te gebruiken bij het behandelen van kattenwonden

Waterstofperoxide wordt al lange tijd gebruikt als antisepticum omdat het effectief is in het doden van bacteriën. In sommige gevallen kan uw dierenarts aanbevelen dat u waterstofperoxide gebruikt, maar u mag het nooit gebruiken zonder hun instructie. Door dit te doen, kunt u het weefsel rond de wond van uw kat beschadigen en voorkomen dat het lichaam zichzelf kan genezen. Kies in plaats daarvan voor een veiliger antiseptisch product dat niet schurend is.

Andere producten die moeten worden vermeden bij het behandelen van de wonden van uw kat zijn zeep, ontsmettingsalcohol, shampoos, tea tree olie of kruidenpreparaten. Deze producten kunnen de huid van uw kat verbranden en irriteren, kunnen ingrediënten bevatten die giftig zijn voor katten en kunnen genezing voorkomen.

persoon die gewonde kat vasthoudt
Afbeelding credit: Elena11, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerWat te gebruiken bij het behandelen van kattenwonden

Nu we weten wat we niet moeten gebruiken, zijn hier een paar alternatieven die u kunt overwegen, omdat het veiligere opties zijn voor uw kat. Praat echter eerst met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat ze tevreden zijn met uw behandelingsoptie.

1. Zoutoplossing

Zout water heeft antibacteriële eigenschappen en is mild genoeg om de huid niet te irriteren, waardoor het een uitstekende keuze is voor de behandeling van wonden. U zult de zoutoplossing echter waarschijnlijk een paar keer opnieuw op de wond van uw kat moeten aanbrengen.

U kunt uw eigen “thuis” zoutoplossing maken door 1/2 theelepel zout toe te voegen aan 1 kopje kokend water. Roer het mengsel en laat het afkoelen. U kunt het toevoegen aan een spuit en uw c spoelenat’s wond.

thematische pauze

2. Desinfecterende oplossingen

Een paar veilige ontsmettingsmiddelen voor uw kat om in te slaan zijn chloorhexidine en povidon-jodium. Het verdunnen van het ontsmettingsmiddel voordat het op de wond van uw kat wordt gebruikt, is echter essentieel om het weefsel niet te beschadigen en de genezing te vertragen. Lees de instructies op de fles en zorg ervoor dat u deze mengt met de exacte hoeveelheid water zoals aangegeven.

vrouw die de huid van de kat controleert
Afbeelding Credit: Alina Bitta, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Hoewel waterstofperoxide in het verleden veel is gebruikt bij katten, huisdieren en mensen, wordt het tegenwoordig slechts af en toe aanbevolen door dierenartsen. Waterstofperoxide is schurend en kan schade aan het weefsel rond de wond van uw kat veroorzaken en het natuurlijke genezingsproces vertragen. Het wordt gebruikt om braken bij honden te induceren, maar is niet veilig om dit bij katten te doen, omdat het darmbloedingen kan veroorzaken als het wordt ingenomen.

In plaats van waterstofperoxide in te slaan om de wonden van uw kat te behandelen om infectie te voorkomen, kunt u een zoutoplossing of veiligere ontsmettingsmiddelen zoals chloorhexidine en povidon-jodium overwegen. Je moet deze ontsmettingsmiddelen verdunnen met water voordat je de wond van je kat schoonmaakt, maar het is een veel veiligere optie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: sulit.photos, Shutterstock