Zijn wilde katten meestal gevaarlijk? Feiten & Hoe u kunt helpen

Het lijkt alsof je overal waar je gaat een kat kunt spotten, op de loer over steegjes, parkeerplaatsen en achtertuinen. Helaas hebben veel van deze katten geen plek om naar huis te bellen en dat zullen ze ook nooit doen.

De populaties van wilde katten zijn extreem hoog, vooral in dichtbevolkte gebieden. Als je een van deze katten tegenkomt, hoe veilig is interactie dan? De meeste verwilderde katten zijn niet inherent gevaarlijk voor mensen alleen door er te zijn, maar ze kunnen agressief of gevaarlijk worden voor mensen als ze worden behandeld. Ze vormen echter een groter risico voor onze huisdieren en dieren in het wild. We zullen bespreken welke gevaren verwilderde katten vormen, wat u kunt doen om uw katten te beschermen en hoe u ze kunt helpen.

3 katten gezichtsverdeler

De verwilderde kattenpopulatie

De populatie verwilderde katten is een groot probleem. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er naar schatting 50 tot 70 miljoen verwilderde katten. Dit aantal is astronomisch gezien het feit dat er slechts 94,2 miljoen katten zijn geregistreerd, voor het laatst bijgewerkt in 2017.

Hoewel het absoluut hartverscheurend en verwoestend is wat mensen katten hebben aangedaan, is het even problematisch. Katten zijn woeste beestjes die uitgebreide prooidriften hebben. Niet alleen kunnen ze hun deel van de ziekte dragen, ze vormen ook een bedreiging voor dieren in het wild.

Omdat katten zich zo vaak in een jaar kunnen voortplanten, kunnen de aantallen drastisch toenemen en kunnen reddingen niet snel genoeg bij hen komen. Vaak kun je groepen verwilderde katten vinden in kleine gemeenschappen achter gebouwen, in steegjes of zelfs in bosrijke gebieden waar het voor hen gemakkelijk is om voedsel te vinden.

verwilderde katten die buiten rusten
Afbeelding Credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay

kattengezichtsverdeler 2

De ziekten gedragen door wilde katten

Helaas kunnen verwilderde katten veel ziekten ontwikkelen als gevolg van een gebrek aan goede doorlichting en blootstelling aan de elementen. Als deze ziekten worden overgedragen op mensen of huisdieren, kan dit in sommige omstandigheden ernstig en zelfs levensbedreigend zijn.

Feline Herpes Virale Conjunctivitis

Feline herpes virale conjunctivitis is een type primaire conjunctivitis veroorzaakt door het feline herpesvirus of FHV-1. Hoewel sommige gevallen zichzelf oplossen, kan naar schatting 80% van de geïnfecteerde katten levenslange dragers zijn, waardoor deze aandoening wordt doorgegeven aan veel andere katten die ze gedurende hun hele leven tegenkomen.

Deze aandoening is een visueel virus, dat symptomen vertoont die u kunt zien. Meestal zult u loensen, gezwollen weefsel rond de oogleden en gele of groene afscheiding opmerken. Ze kunnen ook symptomen van de bovenste luchtwegen vertonen, zoals niezen of drainage.

thematische pauze

Feline Immunodeficiëntie Virus

Feline immunodeficiëntievirus (FIV) is vergelijkbaar met de menselijke versie van HIV. Dit levenslange virus beïnvloedt het immuunsysteem en vermindert het vermogen van de kat om infecties te bestrijden. Bij sommige katten kunnen ze een heel leven leiden zonder dat het ooit problematisch wordt.

Bij anderen kan het een directe afname van hun immuunsysteem veroorzaken, wat leidt tot sterfgevallen, meestal door andere oorzaken. Hoewel dit virus zeldzaam is, treft het alleen al in de Verenigde Staten 2 tot 3% van de katten. Bij binnenkatten zijn de aantallen bijna onbestaande.

De populatie verwilderde katten is echter waar het grootste deel van het probleem ligt. Deze specifieke ziekte kan worden overgedragen via beten, krassen en van moeder op foetus.

vocale semi-verwilderde kat
Afbeelding Credit: museumsmaus, Pixabay
thematische pauze

Feline Leukemie Virus

Net als FIV is het feline leukemievirus (FeLV) een retrovirus dat het immuunsysteem aanvalt. Het kan leiden tot beenmergaandoeningen zoals bloedarmoede en kankers zoals leukemie. Dit virus kan worden overgedragen via bloed, speeksel, melk en afval.

Tekenen van kattenleukemie omvatten over het algemeen gewichtsverlies, verlies van eetlust, een matte vacht, vergrote lymfeklieren, koortskolom en bleek tandvlees. In sommige gevallen kan het echter geruime tijd asymptomatisch zijn.

Deze aandoening treft 2 tot 3% van de populatie wilde katten. Omdat de meeste verwilderde katten ongewijzigd zijn, kan deze ziekte gemakkelijk van een moeder op haar baby’s overgaan, waardoor de ziekte veel verder wordt verspreid.

thematische pauze

Infectieuze peritonitis

Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een virale ziekte veroorzaakt door het katachtige coronavirus. Er kunnen veel stammen van het katachtige coronavirus zijn, die allemaal in het maagdarmkanaal worden aangetroffen. Helaas is deze ziekte over het algemeen progressief zonder de juiste veterinaire zorg en zal uiteindelijk fataal zijn.

thematische pauze

Kattenkrabkoorts

Kattenkrabkoorts is een ziekte die het gevolg is van een bepaald soort bacterie die wordt overgedragen op uw bloedbaan. Je zou kunnen krijgen deze ziekte als een kat die door deze bacterie is geïnfecteerd, likt, krabt of bijt om bloed te trekken.

krab op de hand van een man gemaakt door een kat
Afbeelding Credit: osobystist, Shutterstock
thematische pauze

Parasieten

Parasieten zijn een vrij routineus ding voor de meeste katteneigenaren. We moeten onze katten immers een paar keer per jaar op een gepland tijdstip behandelen voor vlooien, wormen en andere indringers. Helaas krijgen verwilderde katten niet dezelfde behandeling.

Ze hebben geen toegang tot deze medicijnen om deze parasieten uit het lichaam te verwijderen. Daarom kunnen ze ze overbrengen naar andere katten, en zelfs mensen, als je in contact komt met hun afval. Helaas kan zelfs zoiets eenvoudigs als vlooien levensbedreigende problemen veroorzaken voor een verwilderde kat als de besmetting voldoende vordert.

Hoewel vaccinaties zeker hun steentje kunnen bijdragen om veel van deze ziekten bij huiskatten te elimineren, zijn sommige nog steeds overdraagbaar. Als u uw kat buiten laat, kunnen sommige van deze ziekten worden overgedragen door huidbreuk en speekseloverdracht.

kattengezichtsverdeler 2

Gevaar potentieel van wilde katten

Verwilderde katten kunnen een gevaar vormen voor verschillende dingen in uw tuin. Ten eerste, als je dieren in het wild hebt die vaak het gebied bezoeken, loop je ze meer risico om te worden gedood. Verwilderde katten kunnen ook bloembedden en tuinruimtes vernietigen, omdat dit uitstekende kattenbakken voor buiten zijn.

Dus als verwilderde katten hun behoefte doen in uw tuinruimte, kan dit gevaarlijk zijn wanneer u uw planten onkruid wiedt of hanteert. Katten kunnen ook rotzooi maken en sproeien om hun territorium rond uw eigendom te markeren , wat vervolgens andere katten kan aantrekken en uw buitenruimte behoorlijk stinkt.

We hadden het al over ziekte, maar er zijn ook andere dingen om je bewust van te zijn. Naast persoonlijke eigendommen rond de tuinruimte, kunnen verwilderde katten ook een gevaar vormen voor uw bestaande katten. Ongewijzigde katten kunnen gevechten beginnen met grote verwondingen tot gevolg.

Als je kleintje graag buiten zit, maar steeds wordt opgepikt door de buurtbende, kan dat echt een domper zetten op de dingen. Als je kat verstrikt raakt in het gekibbel, kan hij behoorlijk in de war raken. Om nog maar te zwijgen, het kan echt dierenartsrekeningen opdrijven.

verwilderde katten
Afbeelding Credit: Piqsels

Bedreiging voor inheemse vogels

Niet alleen zijn deze katten zonder huizen en goede zorg, maar ze bedreigen ook dieren in het wild in het gebied. Hoewel je het misschien niet erg vindt dat de verwilderde katten vervelende muizen of ratten in je huis verwijderen, kunnen andere dieren in het wild een heel ander verhaal zijn.

Een van de grootste zorgen die mensen hebben met dakloze katten is dat ze vogels bedreigen. Ze zijn de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van de vogelpopulatie boven alle andere. Gemiddeld blijkt uit één onderzoek dat een enkele kat tussen de 23 en 46 vogels per jaar kan doden.

Je kunt je snel voorstellen hoeveel schade tot 70 miljoen katten kunnen aanrichten aan de inheemse vogelpopulatie. Als ze hen zouden doden voor levensonderhoud, zou dat één ding zijn. Veel katten eten de prooi echter niet op, wat betekent dat de vogel voor niets is gestorven.

kattengezichtsverdeler 2

Verwilderde katten leiden een moeilijk leven

Het is geen geheim dat verwilderde katten een heel moeilijk leven leiden. Helaas lopen deze katten niet alleen vrij rond en sterven ze op natuurlijke wijze van ouderdom. Deze katten lijden meestal enorm zonder de juiste zorg. Deze katten zijn het slachtoffer van verschillende gruwelijke sterfgevallen die ongemakkelijk zijn om te bespreken. Maar het is van vitaal belang om ons publiek over dit probleem te informeren.

Verwilderde katten kunnen sterven aan allerlei ziekten en verwondingen. Velen waarderen het leven van verwilderde katten niet en zullen deze dieren mishandelen, schieten, verminken, verdrinken, vergiftigen en onuitsprekelijke dingen doen. Ze worden vaak gebruikt voor andere gruwelijke daden, zoals aas voor hondengevechten of schietoefeningen. Ze kunnen worden gevangen en gebruikt voor medische experimenten aan de andere kant van de schaal.

Zelfs zoiets eenvoudigs als parasieten kan zeer problematisch zijn, wat leidt tot de dood voor deze arme dieren.

Mensen hebben een behoorlijke epidemie gecreëerd met betrekking tot de populatie verwilderde katten, maar we kunnen allemaal ons steentje bijdragen om het goed te maken. De feiten zijn dat deze katten niet inheems zijn in de buitenwereld. We hebben deze huisdieren gecreëerd en losgelaten om hun schade aan te richten en schade aan hen toe te brengen.

verwilderde kat op rots
Afbeelding Credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay

kattengezichtsverdeler 2

Hoe te helpen

Helaas worden veel gebieden overspoeld met zwerfkatten en verwilderde katten. Je krijgt misschien de automatische drang om de katten te vangen om ze naar je plaatselijke opvangcentrum te brengen voor adoptie. Helaas zijn de meeste verwilderde of zwerfkatten niet te adopteren omdat ze niet goed zijn gesocialiseerd. Vanwege hun gebrek aan aanpassingsvermogen, veel verwilderde katten elk jaar geconfronteerd worden met euthanasie.

Volgens de National Kitten Coalition worden jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen katten geëuthanaseerd. Bovendien schatten ze dat 37% van de katten die asielen binnenkomen, wordt geadopteerd, 41% wordt geëuthanaseerd en slechts 5% wordt teruggegeven aan eigenaren. Dit aantal is astronomisch en semi-vermijdbaar.

TNR-programma’s

Over het algemeen is de beste manier om verwilderde en zwerfkatten te helpen via een Trap-Neuter-Return (TNR) -programma. Het hele concept hiervan is om de reproductie van straatkatten te stoppen om dakloosheid te helpen. Gezinnen kunnen verwilderde katten in hun buurt vangen en ze vervolgens naar deelnemende asielen en reddingen brengen om gesteriliseerd of gecastreerd te worden.

Dit vermindert niet alleen het aantal nesten dat per jaar wordt geboren, het elimineert ook veel slecht gedrag dat verband houdt met paring, zoals joggen, spuiten en vechten.

Wanneer u een kat voor deze service binnenbrengt, zal de dierenarts de kat ook vaccineren en oordopjes geven. Oordopjes zijn een marker die anderen laat weten dat de kat is veranderd. De dierenarts zal een klein deel van het oor van de kat knippen als een visueel symbool voor anderen.

Nadat deze diensten zijn uitgevoerd, breng je de kat terug naar hetzelfde gebied en laat je ze weer los in het wild, niets wijzer. Hoewel het geen oplossing is, vermindert het zeker het aantal verwilderde katten en helpt het om ziekte te verminderen.

een groep zwerfkatten die in een val gaan
Afbeelding Credit: Bykofoto, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Dus als je vraagt of verwilderde katten gevaarlijk zijn, is de waarheid dat ze dat absoluut kunnen zijn. Niet alleen kunnen ze bepaalde ziekten doorgeven aan mensen, ze vormen ook een bedreiging voor dieren in het wild en huisdieren. Op dezelfde manier lopen verwilderde katten het risico op misbruik, ziekte en een groot aantal andere problemen.

Het kan even duren om de verwilderde kattengemeenschap onder controle te krijgen, maar met voldoende helpende handen kunnen we een verschil maken. Met programma’s zoals het Trap-Neuter-Return-concept kunnen we de reproductie, gevechten en markering van straatkatten stoppen om hun aantal te verminderen en ze tegelijkertijd te beschermen.

Het is misschien een lange weg, maar er zijn zeker manieren waarop we allemaal ons steentje kunnen bijdragen om te helpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Murat An, Shutterstock