Kunnen katten homoseksueel zijn? (Een mythe of een echt ding)


We weten allemaal dat katten geen monogame dieren zijn. Wanneer ze loops zijn, zullen vrouwelijke katten actief op zoek gaan naar zoveel mogelijk mannetjes.

Hetzelfde geldt voor mannelijke katten; Ze zijn altijd op zoek naar een aantrekkelijk vrouwtje om mee te paren!

Oké, deze dieren hebben geslachtsgemeenschap zodra ze geslachtsrijp zijn. En het is allemaal goed totdat je merkt dat je kater geen vrouwtjes neuriën, maar eerder katten van hetzelfde geslacht!

Wat gebeurt er? Kunnen katten echt homo zijn?!

Ja, je kat kan een voorliefde tonen voor katachtigen van hetzelfde geslacht. Maar betekent dit dat ze homo is? Niet bepaald.

Er zijn studies geweest over homoseksualiteit bij dieren en er zijn tegenstrijdige meningen over het onderwerp. Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat zal bevestigen dat katten inderdaad homoseksueel kunnen zijn.

Dingen zijn misschien niet zo eenvoudig, dus laten we in dit probleem duiken.

Bestaat homoseksualiteit bij katten?

Twee katten slapen op tafel

De meeste dieren leven door hun instincten te volgen, die hen vertellen zich voort te planten. Omdat homoseksualiteit voortplanting uitsluit, geloven velen van jullie waarschijnlijk dat katten geen homo kunnen zijn.

Het kan echter zijn dat je kat seksueel gedrag vertoont tegenover katten van hetzelfde geslacht. Waar gaat dit over?

Nou, ze zullen waarschijnlijk helemaal niet genieten van geslachtsgemeenschap, althans niet op de manier waarop mensen dat doen.

Vrouwelijke katten schreeuwen tijdens het paren, en dit gebeurt omdat mannetjes krabbende voortplantingsorganen hebben, waardoor vrouwtjes pijn voelen. Ze schreeuwen omdat het hen helpt om te volharden.

Daarom voelen katten niet hetzelfde over geslachtsgemeenschap als wij, dus plezier is niet de reden voor homoseksueel gedrag.

Ook katten hebben geen concept van seksuele geaardheid; ze volgen gewoon hun natuurlijke instincten en proberen een kat te vinden die van ze terug zal houden!

Je kat die seksueel verlangen naar hetzelfde geslacht vertoont, betekent niet dat ze als homo kan worden bestempeld.

Homoseksualiteit bestaat dus niet echt bij katten, althans niet op dezelfde manier als wij het bij mensen waarnemen.

Waarom houden katten zich bezig met homoseksueel gedrag?

twee katten die elkaar likken

Als ze eigenlijk geen homo kunnen zijn, waarom vertonen katten dan homoseksueel gedrag?

Sommigen van hen vertonen misschien homoseksuele drift als gevolg van frustratie.

Kijk, als je hebt gemerkt dat je kater van huis wegloopt, is hij waarschijnlijk geslachtsrijp geworden en is hij nu op zoek naar een vrouwtje om mee te paren.

Als dit niet snel genoeg gebeurt, moet je kat kan gefrustreerd raken en zal klaar zijn om zelfs een mannelijke kat te monteren!

Het seksuele gedrag van de kat kan soms verkeerd worden geïnterpreteerd

Je kat die wat liefde deelt met de kat van hetzelfde geslacht is niet noodzakelijkerwijs een teken van homoseksueel gedrag.

Dit kan een vorm van spelen voor twee kittens zijn of zelfs een manier om stress los te laten.

Hetzelfde geldt voor verzorging. Ik wed dat je kat het grootste deel van haar dag doorbrengt met het likken van haar kostbare vacht. Soms kan ze een kat van hetzelfde geslacht verzorgen, maar dit betekent niet dat ze de voorkeur geeft aan vrouwtjes boven mannen! Dit kan een eenvoudig teken van genegenheid zijn.

Bovendien Montage van hetzelfde geslacht kan ook een vorm van dominant gedrag vertonen. Hoe weet je welke kat dominant is in jouw huishouden? Zoek gewoon naar degene die op de andere zit of de andere monteert!

Wat zegt de wetenschap over homoseksualiteit bij dieren?

Twee katten die thuis op een rood bed liggen op de winterdag

Homoseksualiteit bij dieren is al jaren een taboeonderwerp en een interessant onderwerp van onderzoek.

Zoals het Nieuws Medical Life Sciences suggereert, homoseksualiteit komt veel voor bij dieren, en velen van hen lossen zelfs conflicten op door hetzelfde geslacht te beoefenen.

Sommige van de dieren die homoseksueel gedrag vertonen, zijn dwergchimpansees, schapen en dolfijnen. Sommigen van hen zullen gedurende een bepaalde periode gedrag van hetzelfde geslacht vertonen, terwijl anderen het hun hele leven kunnen beoefenen.

Waarom hebben ze geslachtsgemeenschap met dieren van hetzelfde geslacht? Vanwege de natuurlijke instincten die hen drijven om een partner te vinden.

Toch zijn er nog enkele andere verklaringen voor homoseksualiteit bij dieren, katten in het bijzonder.

Mary Peng, de mede-oprichter van het International Center for Veterinary Services, vertelt hoe ze twee mannelijke katten bezit die heel dicht bij elkaar staan:

Ze slapen met elkaar, letten op elkaar en knuffelen bij elkaar. Maar ik denk niet dat het iets betekentr dan dat ze een band hebben in hun sociale groep.

Homoseksueel gedrag is interessant als we ze vanuit ons menselijk perspectief bekijken, Maar we moeten begrijpen dat wat ze doen niets te maken heeft met ‘homo’ zijn in menselijke termen. Wat ze doen is niet meer dan normaal.

Daarom is niet alleen dierlijke homoseksualiteit een nogal controversieel onderwerp , maar het is tot nu toe ook een voortdurend debat zonder een ultiem antwoord.

Een studie over homoseksuele montage bij katten

twee verschillende katten die buiten naast elkaar staan

Akihiro Yamane [1] bestudeerde mannelijke homoseksuele montage bij groepslevende wilde katten.

Hij onderzocht mannelijk homoseksueel gedrag bij katten die op een klein eiland leven, met de bedoeling om vijf mogelijke hypothesen voor mannelijk opbouwgedrag te testen: dominantie-bevestiging, verkeerde identiteit, vechten, seksueel spel voor de praktijk en een uitlaatklep voor seksuele spanning.

De resultaten toonden aan hoe oudere mannen jongere en lichtere mannetjes monteerden, daarom, Seksueel spel voor de praktijk wordt uitgesloten als een waarschijnlijke verklaring voor man-man montage.

Omdat katten niet die monteerden waarmee ze concurreerden om ontvankelijke vrouwtjes, was de Vechthypothese was niet het antwoord op homoseksueel gedraghetzij.

Mannetjes die anderen bereden waren ook dominanter, dus dominantie-bewering werd geëlimineerd als de redenook.

Een verkeerde identiteit is daarentegen een mogelijke reden voor homoseksueel gedrag, omdat mannetjes die werden gemonteerd qua grootte vergelijkbaar waren met geslachtsrijpe vrouwtjes die in de studie waren opgenomen.

De uitlaatklep voor seksuele spanning is de hypothese die hoogstwaarschijnlijk de reden is voor homoseksueel gedrag bij waargenomen katten.

Man-man montage in deze studie vond plaats net nadat vrouwtjes mogelijk het hof maken van mannetjes hadden kunnen ontwijken. Dus een mislukte paring met vrouwtjes kan hebben geleid tot homoseksuele toename bij waargenomen mannelijke katten.

Wat is het eindoordeel?

De wetenschap heeft geen expliciet antwoord gegeven op de vraag of katten homoseksueel kunnen zijn. Dus nee, ik kan ook niet zeggen dat je kat homoseksueel is als hij genegenheid heeft getoond voor een kat van hetzelfde geslacht.

Het belangrijkste om hier te begrijpen is dat Katachtigen zijn niet zoals mensen; ze hebben geen duidelijke seksuele geaardheid. Daarom kunnen we ze niet zomaar als hetero of homo bestempelen.

Uiteindelijk zou dit voor ons niet eens belangrijk moeten zijn, zolang onze kittens maar gelukkig en tevreden zijn!

Verwijzingen:

[1] Yamane, A. Mannelijke homoseksuele montage in de groepslevende verwilderde kat (Felis catus).

Mei 2010, Ethology Ecology and Evolution oktober 1999(4):399-406. DOI, Geraadpleegd op 06 april 2023.