Kan ik mijn kat een weekend alleen laten? Vet Beoordeeld Feiten &FAQ

Elke katteneigenaar weet dat katten onafhankelijk en zelfredzaam zijn. De meeste katten dutten overdag en eten wanneer ze willen. Ze hoeven niet te worden uitgelaten om zindelijk te worden, noch hoeven ze als honden te worden uitgelaten. Als je reisplannen hebt of het weekend moet overslaan, kun je ze dan een weekend met rust laten?

Hoewel je ze technisch gezien een weekend met rust zou kunnen laten, wordt het om een paar redenen niet aanbevolen, zoals een ziekte of een ander onvoorzien probleem of letsel. Er is enige discussie over de vraag of het goed is om je kat maximaal 2-3 dagen alleen te laten, maar je zult moeten beoordelen of het haalbaar is om je kat zo lang alleen te laten, afhankelijk van de persoonlijkheid en routine van je kat.

Lees verder om de voor- en nadelen te leren van het een weekend alleen laten van je kat.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom zou ik mijn kat niet alleen laten voor een weekend?

Omdat katten onafhankelijk zijn,1 het lijkt misschien haalbaar om ze een weekend met rust te kunnen laten; het is tenslotte maar 2-3 dagen. Er kan echter veel gebeuren in deze tijd, zoals een onverwachte ziekte of letsel. Uw kat valt bijvoorbeeld van het kattenappartement of van iets hoogs. In dat geval kan uw kat zichzelf verwonden en zou er niemand in de buurt zijn om uw kat naar de dierenarts te brengen voor behandeling. Een ernstig letsel kan evolueren naar een ernstige medische situatie die onmiddellijk moet worden aangepakt.

Uw kat kan plotseling ziek worden en zo snel mogelijk medische behandeling nodig hebben. Als u niet thuis bent en uw kat alleen is, kan de ziekte resulteren in een ernstige medische gebeurtenis die kan eindigen in de slechtste uitkomst.

Sommige katteneigenaren kopen automatische kattenvoeders en waterbakken, zodat hun katten vers voedsel en water hebben terwijl ze weg zijn; dit soort apparaten kunnen echter defect raken, waardoor uw kat geen voedsel of water heeft.

Hoewel katten bekend staan om hun onafhankelijkheid, profiteren ze nog steeds van menselijke interactie. Menselijke interactie is uitstekend voor de geestelijke gezondheid van uw kat,1 en je kat helemaal alleen laten kan angst en/of stress veroorzaken. Recent onderzoek ondersteunt wat veel eigenaren al weten: dat onze aanwezigheid belangrijk is voor onze huiskatten.2 De studie toonde aan dat katten meer verlangen naar aandacht van hun eigenaren na een langere periode van gescheiden zijn van hen.

kat in een rode rugzak
Afbeelding Credit: Magui RF, Shutterstock

Tips om uw kat gezond, gelukkig en veilig te houden

Katten hebben fysieke en mentale stimulatie nodig en het verstrekken van kattenspeelgoed en een krabpaal is ideaal om uw kat gelukkig te houden. Kattenappartementen zijn uitstekend om uw kat een veilige plek te geven om zich terug te trekken, vooral als u andere huisdieren in huis heeft. Voer altijd kattenvoer van hoge kwaliteit en houd het gewicht van uw kat op een optimaal aantal om obesitas te voorkomen.

Hoe zit het met de kattenbak?

Katten kunnen kieskeurig zijn over hun kattenbak, zoals het niet leuk vinden van het nest dat je gebruikt, of de grootte is misschien niet geschikt. Wat betreft een weekend weg zijn, is uw kat misschien niet blij met het hebben van een vuile kattenbak en kan hij zichzelf buiten de kattenbak ontlasten. Sommige mensen kunnen misschien wegkomen met het schoonmaken van de kattenbak voordat ze vertrekken, maar anderen kunnen thuiskomen met urine en uitwerpselen buiten de kattenbak.

Je kunt een paar extra kattenbakken plaatsen voor je kat om andere plaatsen te hebben om zijn zaken te doen in plaats van de vuile te gebruiken. Zelfreinigende kattenbakken zijn ook een uitstekende optie als je weg bent.

Twee katten met behulp van een zelfreinigende kattenbak
Afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock

Moet ik aan boord gaan van mijn kat terwijl ik weg ben?

U kunt uw kat absoluut in een kennel instappen die gespecialiseerd is in het verzorgen van katten. Katten zijn echter territoriale wezens en kunnen gestrest raken in een pension. Er zijn voor- en nadelen aan het instappen van je kat, maar het is nog steeds een gunstige optie, vooral als je meer dan alleen een weekend weg bent. Een pension geeft uw kat de aandacht die hij nodig heeft en u kunt er zeker van zijn dat uw kat goed wordt verzorgd. Ook als uw kat gewond raakt of ziek wordt, kan de pensioninrichting het probleem oplossen.

Je kunt ook de hulp inroepen van een familielid of vriend om je kat elke dag dat je weg bent te controleren om ervoor te zorgen dat alles goed is. Zorg ervoor dat de persoon het telefoonnummer van uw dierenarts heeft voordat u vertrekt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Uiteindelijk zal je kat zou prima moeten zijn voor een weekend zolang je alles voorbereid laat. Zorg ervoor dat uw kat voldoende mentale en fysieke stimulatie heeft met speelgoed en een krabpaal, en zorg ervoor dat je een werkende automatische voedsel- en waterdispenser hebt. Wat kattenbakken betreft, plaats een paar extra dozen of investeer in een zelfreinigende kattenbak.

We raden ten zeerste aan om een vriend of familielid te vragen om een of twee keer per dag langs te komen en je katachtige vriend te controleren. Zoals we al zeiden, gaat er veel discussie over het onderwerp van het een weekend alleen laten van je kat, en het is echt afhankelijk van de persoonlijkheid van je kat. Je kent je kat het beste en als je denkt dat het een weekend goed komt, zorg er dan voor dat je alles hebt wat we hebben besproken om ervoor te zorgen dat je kat veilig is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: mediarney, Pixabay