Kan een Ragdoll-kat met rust worden gelaten? (Tips om ze gelukkig te houden)

Ragdolls staan bekend als extreem mensgericht. Ze hechten zich aan hun familie en zijn het liefst zoveel mogelijk bij hen. Ze kunnen echter omgaan met het feit dat ze dagelijks een paar uur alleen zijn. Deze vriendelijke reuzen houden ervan om te knuffelen en het middelpunt van de aandacht te zijn, en dus kunnen ze verlatingsangst ervaren. Ze zijn niet het beste voor eigenaren die een groot deel van de tijd weg zullen zijn, omdat ze gedijen op veel menselijke interactie.

Er is echter veel dat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je Ragdoll in orde is als je alleen thuis bent. Door uw kat op jonge leeftijd te leren genieten van zijn tijd alleen, kan verlatingsangst worden voorkomen. U moet uw kitten voor korte periodes alleen laten zodra u hem adopteert en hem speelgoed geven om hem te helpen zich te vermaken. Overweeg om een aantal puzzelvoeders te hebben die alleen naar buiten worden gebracht als je weg bent om er een spannende tijd van te maken.

Ragdolls hebben misschien wat extra hulp nodig om alleen thuis te blijven. Ze zijn immers niet zo onafhankelijk als andere katten. De meeste Ragdolls vinden het echter prima om alleen gelaten te worden voor de gemiddelde werkdag.

kattenpootverdeler

Hoe lang kan een Ragdoll-kat met rust worden gelaten?

Ragdolls gedijen met veel interactie met hun mensen. Daarom werken ze het beste voor gezinnen die een groot deel van de dag thuis zijn, maar ze kunnen de gemiddelde werkdag aan als ze van jongs af aan leren om alleen te zijn. Werk je normaal gesproken 8-urige dagen, dan is een Ragdoll een prima keuze. Ragdolls doen het prima met de meeste werkschema’s.

Als u echter werkt aan een baan die langere diensten vereist, moet u mogelijk een ander ras kiezen. Natuurlijk telt alle menselijke interactie. Daarom zou je Ragdoll prima moeten zijn als je lange dagen werkt, maar je partner of kinderen vaak thuis zijn.

Is het goed om slechts één Ragdoll-kat te hebben?

Omdat Ragdolls gevoelig zijn voor verlatingsangst, denken veel katteneigenaren ten onrechte dat ze meer dan één kat moeten adopteren. Dit is echter niet het geval. Ragdolls zijn extreem mensgericht, dus ze zijn vatbaar voor verlatingsangst, en het adopteren van een andere kat zal de rol van mensen in het leven van je Ragdoll niet vervullen.

Er is geen garantie dat het adopteren van twee Ragdolls zal voorkomen dat een van beide verlatingsangst voelt. Er is een kans dat beide katten bijzonder goed met elkaar overweg kunnen, zelfs als ze broers en zussen zijn. Bovendien betekenen twee katten vaak twee keer zoveel werk – je moet meer kattenbakken en voedsel kopen.

fluffy ragdoll buiten
Afbeelding Credit: Serita Vossen, Shutterstock

garen ball divider

Hoe een Ragdoll-kat gelukkig te houden terwijl je weg bent

In de wereld van vandaag brengen mensen zelden de hele dag thuis door. Zelfs degenen die thuis werken, vertrekken vaak om het avondeten op te halen of boodschappen te doen. Daarom, zelfs als je zoveel mogelijk thuis probeert te zijn, moet je je kat uiteindelijk met rust laten.

Voorbereiding is de sleutel tot het voorkomen van verlatingsangst bij ragdolls. Je moet je kat laten oefenen met alleen zijn, bij voorkeur van jongs af aan. Overweeg deze “training”, zelfs als het er misschien niet uitziet als traditionele training

Wanneer u uw kat moet verlaten (en tijdens deze trainingsperiode), zijn er veel dingen die u kunt doen om uw kat te vermaken terwijl u weg bent. Het afleiden van je kat met veel activiteiten is de sleutel tot het voorkomen van angst.

Hier zijn enkele van onze beste suggesties om je Ragdoll gelukkig te houden als je niet thuis bent:


  • Maak er geen punt van om weg te gaan. Als je uitbundig lof en aandacht besteedt of het vertrekproces uitspreekt, kun je de angst van je kat vergroten. Trek gewoon je schoenen aan en ga.

  • Zorg voor puzzelspeelgoed. We raden ten zeerste aan om te investeren in een aantal puzzelvoeders. Deze geven je kat iets leuks om te doen terwijl je weg bent. Houd rekening met de toegevoegde calorieën bij het plannen van de maaltijden van uw kat.

  • Overweeg interactief speelgoed. Interactief speelgoed beweegt zonder enige input van uw kat. Dit speelgoed biedt extra entertainment en kan Ragdolls helpen de nodige oefening te krijgen (omdat deze katten de neiging hebben om een beetje lui te zijn).

  • Overweeg feromoonverspreiders. Als uw kat van streek is wanneer u vertrekt, overweeg dan om te investeren in een diffuser voor kattenverschijnselen. Deze kunnen katten helpen zich rustiger te voelen, omdat ze synthetische feromonen afgeven die lijken op die van moederkatten om hun kittens te kalmeren. Niet alle katten reageren hierop, maar ze kunnen zeer nuttig zijn voor degenen die dat wel doen.

  • Laat op een tv of radio. Soms stoort de stilte van een leeg huis katten meer dan wat dan ook. Vertrekken op een radio kan ervoor zorgen dat de kat zich iets minder eenzaam voelt.

  • Zorg voor veel schuilplaatsen. Overweeg om te investeren in een krabpaal met veel schuilplaatsen of koop meerdere overdekte beds om rond het huis te laten. Wanneer ze gestrest zijn, zullen Ragdolls zich vaak verstoppen. Door ze te voorzien van veel schuilplaatsen, kunnen ze hun angst verminderen en voelen ze zich minder blootgesteld.

Wanneer contact opnemen met een dierenarts

Sommige katten zijn angstiger dan anderen. Soms, zelfs als je alles doet wat je kunt, kan je kat nog steeds extreem angstig zijn als hij alleen wordt gelaten. Als u verschillende van de bovenstaande suggesties hebt opgevolgd en uw kat nog steeds extreem angstig wordt wanneer hij alleen wordt gelaten, raden we u aan contact op te nemen met uw dierenarts.

Een zekere mate van verlatingsangst is normaal voor Ragdolls. Hun angst mag echter nooit zo erg zijn dat het het dagelijks leven van u of uw kat verstoort. Als u vermijdt het huis te verlaten omdat het uw kat van streek zal maken, moet u contact opnemen met uw dierenarts voor hulp.

Er zijn veel dingen die uw dierenarts kan doen. Ze kunnen gedragstherapie aanbevelen, die training kan bieden om de angst van uw kat te voorkomen. Medicatie is altijd een optie voor katten die bijzonder gestrest zijn. Uiteindelijk hangt het allemaal af van wat uw kat nodig heeft.

Je zult waarschijnlijk meerdere opties moeten proberen voordat er een goed werkt voor je katachtige. Veel technieken vereisen tijd om te werken, dus er zijn niet veel snelle oplossingen. Praten met uw dierenarts is echter de eerste stap naar het omgaan met katten met extreme angst.

ragdoll kat liggend op de bank
Afbeelding credit: Ria Peene, Shutterstock

divider-catclaw1

Conclusie

Ragdolls zijn over het algemeen veel aanhankelijker en mensgerichter dan andere kattenrassen. Ze worden vaak gekocht door degenen die een katachtige willen die erg knuffelig en attent is. Dit mensgerichte temperament maakt hen echter ook vatbaarder voor verlatingsangst.

Dit betekent echter niet dat je Ragdolls nooit alleen kunt laten. De meesten doen het prima als ze een paar uur alleen worden gelaten. Ze zijn echter minder onafhankelijk dan andere katten, waardoor ze angstiger zijn wanneer ze alleen worden gelaten.

Gelukkig is er genoeg dat je kunt doen om je Ragdoll te helpen comfortabeler alleen te zijn. Vroege training en veel speelgoed kunnen een lange weg gaan om verlatingsangst later te voorkomen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Imaan Ahmad, Shutterstock