Hoe lang leven Ragdoll-katten? (Gemiddelde levensduur gegevens &feiten)

Ragdoll katten krijgen hun naam door hun unieke gedrag. Ze worden slap als je er een oppakt, net als een ragdoll. Niemand weet zeker waarom ze dit doen, maar het is schattig. Als u overweegt een van deze prachtige katten te adopteren, moet u weten dat ze de neiging hebben om langer te leven dan de meeste andere rassen. Hoe lang is dat? Ze hebben een levensverwachting van 12-15+ jaar. Blijf lezen voor meer informatie.

kattenpootverdeler

Wat is de gemiddelde levensduur van een Ragdoll-kat?

Omdat Ragdoll-katten zo’n gezond ras zijn, ligt hun gemiddelde levensduur in het bereik van 12-15 jaar, maar ze weten soms nog langer te leven. Volgens veel eigenaren van deze schattige en volgzame katten, kunnen ze regelmatig 20+ jaar leven als ze in goede gezondheid zijn.

Waarom leven sommige Ragdoll-katten langer dan anderen?

1. Voeding

een ragdoll kat die droogvoer eet
Afbeelding credit: Snowice_81, Shutterstock

Wat je kat eet heeft een diepgaand effect op zijn levensduur. Kwaliteitsbrokken en premium natvoer kunnen veel chronische ziekten helpen voorkomen. Omdat Ragdoll-katten bijzonder gevoelig zijn voor obesitas, moet je ook hun gewicht nauwlettend in de gaten houden en ervoor zorgen dat ze de juiste porties eten voor hun grootte. Als u niet zeker weet wat voor soort voedsel uw Ragdoll-kat moet eten of hoeveel, kan uw dierenarts of fokker u helpen.

thematische pauze

2. Omgeving en omstandigheden

Mensen hebben een gezonde en veilige omgeving nodig om comfortabel te leven. Als we dat niet doen, kan het onze gezondheid schaden. Als we bijvoorbeeld worden blootgesteld aan meeroken, kunnen we indirect onze kansen op longkanker vergroten. Op dezelfde manier heeft uw Ragdoll-kat een omgeving nodig die bij hem past om zijn kwaliteit van leven te maximaliseren. Als jij je niet prettig en veilig voelt, doet je kat dat ook niet.

thematische pauze

3. Huisvesting

Lila Ragdoll
Afbeelding Credit: Imaan Ahmad, Shutterstock

Ragdoll katten zijn erg volgzaam en ontspannen. Ze hebben niet veel ruimte nodig om te rennen en te spelen, zelfs als kittens. Dit maakt ze ideale katten voor appartementen en andere kleine ruimtes. Ze zijn echter nog steeds speels en hebben oefening nodig. Zorg ervoor dat je een krabpaal of andere baars voor hen beschikbaar hebt en geweldige plekken om te zonnen. U zult snel merken welke voorzieningen uw kat leuk vindt. Minder stress kan gelijk staan aan een langer leven.

thematische pauze

4. Grootte

Ragdoll-katten kunnen overal van 10 tot 20 pond wegen, maar hebben nog steeds een van de langere levensverwachtingen in vergelijking met veel andere kattenrassen. Grotere huisdieren hebben meestal een kortere levensduur dan kleinere, en dit kan te wijten zijn aan de gevoeligheid van een grote kat voor obesitas en gewrichtsproblemen vanwege het gewicht. Vanwege de goede algemene gezondheid van de katten die werden gebruikt in de eerste fokkerij van de Ragdoll, blijft het echter een van de gezondste kattenrassen.

thematische pauze

5. Geslacht

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

Vrouwelijke katten hebben de neiging om iets langer te leven dan mannelijke katten. Dit kan gezegd worden voor alle rassen en geldt zelfs voor mensen. Een gesteriliseerde, binnenvrouwelijke kat zal waarschijnlijk een mannelijke overleven. Uw huisdier laten steriliseren of castreren, vooral als het wordt gedaan voordat ze geslachtsrijp zijn, kan veel toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen.1

thematische pauze

6. Fokgeschiedenis

Ragdolls behoren tot de gezondste rassen en dragen bij aan hun lange levensverwachting. Ze zijn gevoelig voor haarballen vanwege hun lange vacht, wat voor sommige katten verontrustend kan zijn. Zoals de meesten zijn ze ook kwetsbaar voor urinewegproblemen. De enige ernstige medische aandoening waar u op moet letten is hypertrofische cardiomyopathie. Zoek uit of de ouders van uw kat deze hartaandoening hadden om te bepalen of uw Ragdoll risico loopt.

thematische pauze

7. Gezondheidszorg

close-up van blauwe ragdoll kat
Afbeelding Credit: Agata Światowska, Pixabay

Routinematige dierenartsbezoeken helpen uw kat gezond te blijven gedurende zijn hele leven. Als er een gezondheidsprobleem is, kan uw dierenarts het vroeg herkennen, vooral wanneer u bij één dierenarts blijft en zij uw huisdier goed leren kennen. Regelmatige vaccins helpen bij het voorkomen van ernstige ziekten. Als u zich ooit zorgen maakt over hun gezondheid, volg dan een dierenartsbezoek op, zodat het onmiddellijk kan worden behandeld en hun levensduur niet negatief beïnvloedt.

garen ball divider

De 5 levensfasen van een Ragdoll-kat

Kitten (Geboorte tot 1 jaar)

Vrouwelijke Zeehond Tabby Point Ragdoll Kitten
Image Credit: cath5, Geslotenterstock

Als kitten zal uw Ragdoll-kat bepaald gedrag leren om hen te helpen een lang, gezond leven te leiden.2 Dit omvat het gebruik van hun kattenbak, eetroutines en socialisatie met mensen en andere huisdieren. Het voeren van premium brokjes en natvoer ontworpen voor opgroeiende kittens zijn essentieel om gezond te blijven in deze levensfase en daarna. Volg alle aanbevolen vaccins op en laat ze steriliseren of castreren.

Jongvolwassene (1 tot 5 jaar)

Ragdoll katten zijn uniek omdat ze pas op vierjarige leeftijd volgroeid zijn. Ze hebben mogelijk een kittendieet nodig dat langer is dan andere rassen. Hoewel ze nog steeds groeien als kittens, zijn ze misschien niet zo speels als toen ze jonger waren. Omdat Ragdolls zo volgzaam zijn, zul je zien dat ze in dit stadium rustiger worden en meer een gezelschapsdier worden.

Volwassen volwassene (5 tot 10 jaar)

Witte Ragdoll Kat
Afbeelding Credit: cristofordraghici, Shutterstock

Volwassen Ragdolls kunnen nog meer vertragen. Naast hun meestal ontspannen zelf, zul je merken dat ze meer tijd op je schoot willen of naast je op de bank zitten. Zoek naar tekenen dat uw oudere kat moeite heeft om zichzelf te verzorgen of aarzelt om van hoge plaatsen te springen, omdat deze kunnen wijzen op gewrichtsproblemen. Routinematige gebitsreinigingen en tandenpoetsen thuis kunnen grote gebitsproblemen helpen voorkomen.

Senior (10 tot 15 jaar)

Veel katten ontwikkelen chronische ziekten zoals hoge bloeddruk en artritis rond deze leeftijd. Regelmatige dierenartsbezoeken kunnen u helpen de beste zorg te dragen voor uw ouder wordende Ragdoll, zodat ze gelukkig en gezond zijn. Je moet speeltijd aanmoedigen, omdat zelfs katten met artritis wat beweging moeten krijgen. Het is vooral belangrijk om obesitas te voorkomen, omdat ze vertragen met de leeftijd.

Geriatrisch (15+ jaar)

Omdat Ragdoll-katten tot op zulke hoge leeftijden kunnen leven, zullen velen geriatrisch worden. Misschien wilt u activiteiten beperken die hen kunnen verwonden. Speeltijd wordt aanbevolen, maar gebruik kortere kattenbomen en platforms, zodat ze niet in de verleiding komen om van of naar hoge plaatsen te springen. Wees op je hoede voor gedragsveranderingen die wijzen op een ziekte, omdat geriatrische katten van elk ras op deze leeftijd vatbaarder voor hen zijn.

Hoe u de leeftijd van uw Ragdoll-kat kunt vertellen

Je weet misschien niet de exacte leeftijd als je een Ragdoll hebt geadopteerd. Hoewel het een uitdaging is om precies aan te geven of het niet langer een kitten is, zijn er enkele dingen die u kunt doen om de leeftijd van een kat te bepalen. Elk kitten is uniek, maar op basis van gewicht kan een redelijke schatting worden gemaakt. Een betere schatting is mogelijk op basis van de tanden. Ze moeten bijvoorbeeld al hun permanente tanden hebben met 7 of 8 maanden. Onvoldoende verzorgingsgewoonten kunnen wijzen op een volwassen kat en troebele ogen wijzen meestal op een oudere of geriatrische kat.

divider-catclaw1

Conclusie

Ragdolls zijn lieve, luie katachtigen die uitstekende huisdieren zijn. Of je nu een Ragdoll overweegt, er al een hebt of geïnteresseerd bent in dit unieke ras, je weet nu dat deze katten iets langer leven dan de meeste. De meeste huisdierouders kunnen verwachten dat een gezonde, gelukkige kat lang in hun oudere jaren zal leven als een gemakkelijke maar speelse metgezel.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Serita Vossen, Shutterstock