Hoe krijgen Tabby-katten hun strepen? (Het verrassende antwoord)

De tabby-kat kan verschillen in uiterlijk, van strepen tot vlekken, kronkels en meer. Al deze variaties hebben hun eigen namen, maar meestal wordt een “M” gemarkeerd op het hoofd van een tabby, net boven de ogen. We zien dit patroon bij een breed scala aan pure en gemengde katten, maar waar komt het precies vandaan? Nou, het blijkt dat de tabby zijn strepen krijgt van dezelfde plaats waar de cheeta zijn vlekken krijgt: zijn genetica. Laten we dit hieronder eens nader bekijken.

3 katten gezichtsverdeler

Waar komen Tabby-katten vandaan?

De tabby kattengenen zijn 9.000 jaar terug te voeren op de Afrikaanse wilde kat. Er wordt gedacht dat de reeks patronen die we vandaag bij tabby-katten zien, begon met het makreelpatroon en het natuurlijke patroon is van de Afrikaanse wilde kat. Andere tabbypatronen kwamen voor door selectieve veredeling en mutaties van het makreelpatroon.

Tabby
Afbeelding Credit: Tomas Andreopoulos, Pexels

Wat zegt de wetenschap?

Hoewel we een ruw idee hebben van hoe lang tabbies al bij ons zijn, weten we niet veel over wat hun vacht eruit heeft laten zien zoals het eruit ziet. In een studie gepubliceerd in “Nature Communications”,1 onderzoekers meldden dat het gen dat verantwoordelijk is voor het bekende tabby-patroon Dickkopf WNT Signaling Pathway Inhibitor 4 (kortweg DK44) wordt genoemd. DK44 is een boodschappereiwit dat andere huidcellen eromheen signaleert waar donker haar zal groeien, wat, als alles goed gaat, uiteindelijk de donkere markeringen van tabbykatten zal worden. Dit gen wordt ook geactiveerd in het embryo voordat de vacht van een kat zich ontwikkelt.

Natuurlijk kunnen mutaties optreden, die resulteren in verschillende vachtkleuren en patronen zoals dunnere strepen, witte vlekken of veranderingen in pigmentatie. Dit zie je bij alle zwarte katten, waar pigmentcellen die verschillende kleuren hadden moeten maken alleen zwart produceren.

De 5 soorten Tabby-vachtpatronen

1. Klassiek Tabby

Het klassieke patroon bestaat uit kransen, die een vorm creëren die lijkt op een doelwit aan de zijkant en als gevolg daarvan soms bekend staat als de ‘blotched tabby’.

tabby kat met vest harnas
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock
thematische pauze

2. Makreel Tabb

De Makreel tabby heeft ringen rond zijn poten en staart met banden van massieve of gebroken strepen rond zijn lichaam. Deze strepen vertakken zich van een die over de rug van de kat loopt en lijken op een visskelet, waar de naam vandaan komt.

makreel tabby patroon manx kat
Image Credit: NSC Fotografie, Shutterstock
thematische pauze

3. Gespot Tabby

De gevlekte tabby heeft vlekken en deze vlekken kunnen in grootte variëren. Ze kunnen ook lijken op gebroken strepen, die je op de makreel tabby vindt.

Gevlekt tabby patroon
Afbeelding Credit: slowmotiongli, Shutterstock
thematische pauze

4. Gepatchte Tabby

Vlekken van donker of grijsbruin, rood of oranje met het tabby-patroon vormen de gepatchte tabby. Ze worden soms schildpad (of Tortie) genoemd omdat het patroon vergelijkbaar is met wat je op de schaal van een schildpad zou vinden. De markeringen zijn meestal duidelijker op het hoofd en de benen.

Gepatchte Tabby Patroon Noorse boskat
Afbeelding Credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock
thematische pauze

5. Aangevinkte Tabby

Een getikte tabby staat ook wel bekend als de Abessijnse tabby of agouti tabby en heeft geen traditionele vlekken of strepen. Op het eerste gezicht zien ze er misschien niet eens uit als een tabby. Bij nader inzien zie je echter het tabbypatroon op het gezicht en soms de benen, met lichte en donkere kleurbanden in hun individuele haren.

Noorse boskat getikt tabby
Afbeelding Credit: terazitu, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Tabby-katten zijn een van de meest populaire kattenpatronen, maar je hebt misschien tot nu toe niet nagedacht over de wetenschap achter de strepen van je kat. De reden dat uw tabbykat strepen heeft, werd bepaald voordat het embryo dat uw kitten werd zelfs bont groeide. Als je nog nooit echt hebt nagedacht over wat voor soort tabby je kat is, kijk dan naar de patronen op zijn vacht om je te helpen erachter te komen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Niet-meer-hier, Pixabay