Verharen Birmese katten veel? Wat u moet weten!

Een kat mee naar huis nemen om deel uit te maken van het gezin is een grote beslissing. Ja, de meesten van ons zijn zich bewust van de basisprincipes van kattenverzorging. Ze moeten worden gevoed, gedrenkt en een kattenbak krijgen. Als je nog nooit een kat in huis hebt gehad, vertrouw dan degenen onder ons die dat wel hebben, er is veel meer aan de zorg voor een kat dan die drie dingen. Katten hebben veel van je aandacht nodig. Als we eerlijk zijn, eisen ze het. Het zijn genoegens om in huis te hebben, maar voor degenen die nieuw zijn in de kattenwereld, rijzen er enkele vragen, vooral bij het adopteren van een bepaald ras.

Birmese katten zijn een populaire keuze voor mensen wanneer ze zich realiseren dat een kat een perfect huisdier voor hen is. Deze katten zijn mooi, vriendelijk en hebben veel plezier. Een van de grootste vragen die mensen die nieuw zijn in het bezitten van een Birmees stellen, is of ze veel kwijtraken? De zijdezachte, korte vacht van de Birmees is mooi om naar te kijken, maar niemand wil uren per dag besteden aan het opruimen van kattenhaar. Gelukkig is de Birmees is een perfecte kat voor jou, het zijn geen zware schuurders. Laten we wat meer te weten komen over dit kattenras, hun vacht en wat je kunt verwachten als je er een in huis haalt.

3 katten gezichtsverdeler

Oorsprong van de Birmese Kat

De oorsprong van de Birmezen is een beetje een legende. Zoals het verhaal gaat, nam een zeeman een van de geliefde katten uit Birma mee en nam deze mee toen hij naar de Verenigde Staten reisde. In San Francisco ontmoette de zeeman een man met de naam Dr. Joseph Thompson. De kat, Wong Mau genaamd, was een prachtig donkerbruin. Gegrepen door haar unieke uiterlijk, besloot Dr. Thompson om een fokprogramma met haar te starten. Wong Mau werd gefokt met een Siamese kat genaamd Tai Mau die zegelpuntkenmerken had. Het koppelen van deze twee katten creëerde de Birmezen die we vandaag kennen en maakte Wong Mau de moeder van een heel ras.

Dankzij Wong Mau waren de eerste Birmese katten allemaal donkerbruin, wat we nu sabel noemen. Birmese katten zijn gespierd van bouw met een gewicht tussen 8-12 pond met puntige oren en heldere, expressieve ogen. Toen dit ras voor het eerst werd erkend door de Cat Fanciers Association in 1935, was de enige geaccepteerde kleur sabel. Gedurende de 20Þ eeuw, echter, meer kleuren begon te ontstaan. Uiteindelijk gaf de CFA toe en stond toe dat meer kleuren als rasstandaard werden geaccepteerd.

Bruine Birmese kat in de tuin
Afbeelding Credit: jojosmb, Shutterstock

Een onderhoudsarm kattenras

Als het gaat om de vacht van een Birmese kat, is het moeilijk om te voorkomen dat je je vingers er doorheen laat lopen. De vacht van dit kattenras voelt zijdeachtig aan. Als je naar een Birmees kijkt, denk je misschien dat de vacht weelderiger en moeilijker te beheren is. Je zou het mis hebben met die aanname. Hoewel Birmese katten wel verharen, is de hoeveelheid vrij klein.

Zoals de meeste dieren werpt dit kattenras seizoensgebonden wanneer het tijd is om ruimte te maken voor een nieuwe vacht. Je hoeft je ook geen zorgen te maken als dat seizoen zich aandient. Een rubberen borstel met zachte haren is het beste hulpmiddel om te gebruiken bij het verzorgen van een Birmees. Dit type borstel zal hun huid niet beschadigen bij gebruik. Dankzij de zelfverzorgingsgewoonten van de Birmezen is een eenvoudige borstelbeurt eenmaal per week voldoende om ze er geweldig uit te laten zien, zelfs tijdens het verharingsseizoen.

Tips voor het onderhouden van de vacht van uw Birmese kat

Door stappen te ondernemen om de vacht van je Birmezen gezond en goed verzorgd te houden, kun je het haar verminderen dat ze verliezen tijdens het verharen. Zoals we al zeiden, is het verharen minimaal bij dit ras, maar gezien hoe prachtig hun vacht is, is een goede verzorging cruciaal. Hier zijn een paar tips om u te helpen de vacht van uw kat te onderhouden en er op zijn best uit te laten zien.

birmese kat die vrouwen neus kust
Afbeelding Credit: Julija Sulkovska, Shutterstock

Het gevreesde bad

We hebben allemaal films of televisieprogramma’s gezien waarin katten in paniek raken als ze in het water zijn. Hoewel de meeste katten een hekel hebben aan water, zijn routinebaden nodig. Dit geldt vooral als het gaat om de Birmezen. Ja, deze katten zijn grote zelftrimmers. Je zult ze meerdere keren gedurende de dag voor hun jas zien zorgen. Toch zijn het nieuwsgierige katten die katten kattenkwaad kunnen uithalen. Dit onheil kan ze een beetje vies maken.

Als het wassen van uw kat meer is dan u wilt aanpakken, wendt u zich dan tot een professionele trimmer. Voor degenen die het gevoel hebben dat ze klaar zijn voor de taak, wanneer de badtijd komt, maak de vacht van je kat grondig nat en zorg ervoor dat je de huid bereikt. Masseer vervolgens een klein beetje kattenveilige shampoo in hun haar en schuim. Wanneer het tijd is om te spoelen, zorg er dan voor dat je alle shampooresten en achtergelaten vuil verwijdert. Tot slot, droog je Birmees met een handdoek en bereid je voor op een paar uur schelden van je geliefde katachtige.

Zorg voor een goed uitgebalanceerd dieet

Hoe gezonder je Birmees is, hoe mooier zijn vacht eruit zal zien. Je zult aldus vind dat een gezonde Birmese kat niet zoveel werpt. Uw kat moet kattenvoer van hoge kwaliteit krijgen. Als u niet zeker weet welk voedsel het meest geschikt is voor uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts. Ze zullen aanbevelingen doen van voorkeursmerken en voedingshoeveelheden, zodat uw kat gezond blijft. De algehele gezondheid zal tot uiting komen in het voorzien van uw Birmezen van een gezondere vacht. Als u problemen opmerkt zoals dunner wordende of doffe vacht, moet uw kat mogelijk naar de dierenarts voor een controle.

katteneigenaar die haar kat voedt
Afbeelding Credit: Milles Studio, Shutterstock

Routine verzorging

Zoals we al zeiden, moet je Birmees minstens één keer per week worden geborsteld met een borstel met zachte borstel. Niet alleen verwijdert routinematig borstelen losse haren om verharing te helpen verminderen, maar het verdeelt ook de natuurlijke huidoliën van je kat. De verdeling van deze oliën tijdens het verzorgen helpt de vacht van uw kat gehydrateerd en beschermd te houden.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Een Birmese kat in huis halen is een spannend avontuur. Deze kleine katten zijn eigenzinnig en vol persoonlijkheid. Je zult ook merken dat ze graag tijd doorbrengen met hun mensen. Gelukkig hoef je je vanwege hun korte vacht niet al te veel zorgen te maken over verharen als je met je kat knuffelt. Als verharing nog steeds een zorg voor je is, neem dan gewoon een deel van het advies dat we hierboven hebben gegeven om goed voor je Birmezen te zorgen en de verharing die je zult ervaren te verminderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sergey Neanderthalec, Shutterstock