Kan een kattenhaar de menselijke huid doorboren? Feiten, FAQ &; Advies

Als je een kattenliefhebber bent, weet je dat gezelschap hand in hand gaat met harige meubels en de vreemde zwerfhond die het in je ochtendkoffie of stuk taart haalt. Verrassend genoeg kunnen deze kleine haartjes ook hun weg vinden naar de menselijke huid als kleine splinters.

Je hebt misschien gehoord van iets dat een haarsplinter wordt genoemd. Het kan zijn besproken terwijl u uw haar liet knippen of uw hond verzorgde, maar ze bestaan wel degelijk. Een haarsplinter treedt op wanneer haar de huid in de juiste hoek raakt en de bovenste laag doorboort. Ze komen het meest voor bij hondentrimmers en haarstylisten, en hoewel het bijna onmogelijk en klein klinkt, kunnen ze extreem pijnlijk en vatbaar voor infecties zijn.

cat + lijnverdeler

Kan een kattenhaar de menselijke huid doorboren?

Hoewel het voorkomen zeldzaam is, kan kattenhaar inderdaad de menselijke huid doorboren, vooral als het grof, dik, kort en vers gesneden is. Vers geknipt haar is erg scherp en wanneer het na het knippen naar de vloer komt, kan het de huid in de perfecte hoek raken en doorboren.

Hoewel ze overal kunnen voorkomen, tasten haarsplinters meestal je vingers en voeten aan. Ze kunnen zich ontwikkelen bij het vaak hanteren van kattenhaar, dus trimmers hebben ervaring met het fenomeen. De vacht van uw kat zal ook van grote invloed zijn op de kans op het krijgen van een haarsplinter. Er is bijna geen kans als je een haarloos ras hebt, maar katten hebben verschillende vachten en sommige hebben grover of korter haar dan anderen.

Chocolade Tortie Point Ragdoll kat
Afbeelding credit: Martin Leber, Shutterstock

De vacht van een kat

De vacht van een kat bevat drie verschillende soorten haar: donshaar, awn-haar en waakhaar.

Donshaar is het zachte en zijdeachtige haar dat de ondervacht vormt die isolatie biedt en de kat warm houdt. Sommige katten hebben deze laag echter niet.

De awn haren zijn grover en langer dan de donsharen en fungeren als beschermer voor het donshaar en de isolatie. De langere, stijvere haren die langs de awn-haren uitsteken, staan bekend als waakharen. Deze haren houden de kat droog en bepalen de basiskleur van een kat.

Alle katten hebben een vacht, maar de textuur en lengte variëren tussen rassen. Sommige rassen, zoals de American Wirehair en American Shorthair, hebben grove vachten. De American Wirehair heeft een bijzonder dichte haarlaag die draadachtig is. Het is stijf en kan aanvoelen als klittenband. Het bezitten of verzorgen van een kat met deze vacht zal uw kansen op een haarsplinter vergroten.

Hoe verwijder je een haarsplinter?

Als u een van de weinigen bent die een kattenhaarsplinter in uw huid vindt, kunt u zich gealarmeerd en onzeker voelen en misschien voelt u een beetje pijn.

Dit is wat u moet doen


  • Je hebt een pincet nodig om het haar van je huid te verwijderen, maar eerst moet je ze ontsmetten, evenals je handen en het getroffen gebied.

  • Week het gebied in warm water om de huid te verzachten en het haar dichter bij het oppervlak te brengen.

  • Als de splinter zich in de buurt van het huidoppervlak bevindt, kunt u proberen ducttape te gebruiken om het langzaam uit te trekken. Als het dieper is of als de ducttape niet effectief is, gebruik dan uw pincet.

  • Zodra het haar is verwijderd, ontsmet u het gebied en bedekt u het met een pleister.
EHBO-kit en een vinger met pleister
Image Credit: sabinevanerp, Pixabay

Zijn haarsplinters gevaarlijk?

Haarsplinters zijn meestal kleine verwondingen en kunnen gemakkelijk worden verwijderd. Ze kunnen echter besmet raken en veranderen in iets ernstigers.

Een huidlarve migrans is een zeldzame aandoening die kan optreden wanneer de haarsplinter een kruipende uitbarsting veroorzaakt. Het haar beweegt door de huid, waardoor een donkere lijn ontstaat die vaak wordt verward met een parasitaire huidinfectie. In dit geval moet uw arts een kleine incisie maken om het haar te verwijderen.

U kunt meestal thuis zelf voor een haarsplinter zorgen, maar u moet uw arts raadplegen als u een van deze symptomen ervaart:

  • Ontstoken of gezwollen huid
  • Het getroffen gebied voelt warm aan
  • Pijn
  • Pus
  • Als het in de buurt van uw oog is

Door de vacht van uw kat gezond te houden, kunt u splinters verminderen

Als je kat een gezonde vacht heeft die goed verzorgd is, heb je minder kans op een haarsplinter. Een goed uitgebalanceerd en compleet dieet is essentieel voor de algehele gezondheid van uw kat, maar sommige belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitamines en mineralen spelen een cruciale rol in de gezondheid van de huid en vacht van uw kat.

Voor de gezondheid van de huid en vacht zijn er twee noodzakelijke vetzuren: linolzuur en arachidonzuur. Linolzuur behoudt de gezondheid of de huid en vacht, en katten met onvoldoende linolzuur kunnen een vette huid, droge vacht, haaruitval en verhoogde gevoeligheid voor huidirritatie hebben. De twee zuren zijn omega-6-vetzuren, die worden aangetroffen in dierlijke weefsels zoals kippenvet en aanwezig zijn in de meeste conventionele kattendiëten.

Houd het gewicht van je kat in de gaten. Gewichtstoename maakt het moeilijk voor katten om zichzelf te verzorgen, wat huidproblemen kan veroorzaken en daarom hun vacht kan beïnvloeden. Het kan ook leiden tot meer ernstige aandoeningen zoals artritis en ademhalings- en hartproblemen.

Als u ervoor kiest om uw kat te wassen, gebruik dan een huisdiervriendelijke shampoo die de huid niet uitdroogt of irriteert. Huidproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door vlooien en overbeharing zelf, wat leidt tot wonden. Regelmatige vlooienpreventie kan de huid en vacht van uw kat aanzienlijk helpen. Omdat visoliesupplementen ontstekingsremmende eigenschappen hebben, kunnen ze nuttig zijn voor jeukende of geïrriteerde huid. Er zijn andere uitstekende bronnen, zoals zonnebloem- of saffloerolie. De beste manier van handelen is om altijd eerst met uw dierenarts te praten.

Het borstelen van het haar van Scottish Fold
Afbeelding credit: Standret, Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Hoewel het een zeldzaam fenomeen is, kan kattenhaar de menselijke huid doorboren. Als dat gebeurt, wordt het meestal een haarsplinter genoemd en komt het vaker voor bij mensenhaar of hondenhaar, omdat kattenhaar meestal fijner is. Je hebt meer kans op een kattenhaarsplinter als de vacht van je kat kort en grof is en als je vaak in de buurt van kattenhaar bent. Het zijn meestal kleine problemen die thuis kunnen worden verwijderd, maar in sommige gevallen kunnen ze geïnfecteerd raken en de hulp van een arts nodig hebben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Petra, Pixabay