Hoe de lichaamstaal van een kat te lezen: 5 stemmingen en hoe ze worden weergegeven

Hoewel katten geen woorden kunnen gebruiken om ons te vertellen hoe ze zich voelen, zijn de meeste deskundige communicatoren die vertrouwen op geur, vocalisatie en lichaamstaal om mensen en andere katten te vertellen hoe ze zich voelen. Katten gebruiken hun staart, oren en lichaamshouding om aan te geven wanneer ze blij, verdrietig, bezorgd of bang zijn.

Context is ook essentieel bij het bepalen van wat een bepaald kattengedrag zou kunnen motiveren, omdat een kat naar zijn favoriete krabpaal kan gaan omdat ze het leuk vinden om daar te zijn of omdat ze angstig zijn vanwege de plotselinge komst van een bezoeker.

Omdat een kat ontspannen kan zijn, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat ze openstaan om benaderd, geaaid of opgepakt te worden, omdat katten verschillende niveaus van comfort hebben bij interactie met mensen.

3 kat face divider

De lichaamstaal van 5 verschillende kattenstemmingen lezen

1. Gelukkige katten

Gelukkige katten zijn over het algemeen ontspannen en nieuwsgierig naar de activiteit om hen heen. Katten die blij zijn om hun mensen te zien, ontmoeten vaak hun favoriete mensen bij de deur en wrijven tegen hun benen. Ze naderen ook meestal met hun oren en staarten hoog gehouden, wat duidt op een gevoel van comfort en vertrouwen.

Sommigen zullen het puntje van hun staart buigen in de richting van bijzonder geliefde mensen. Content Kitties lagen vaak op hun zij of rug, waardoor hun kwetsbare buiken bloot kwamen te liggen. Zorg er echter voor dat u deze houding niet interpreteert als een uitnodiging voor buikwrijven, omdat veel katten de voorkeur geven aan oor-, rug- en zijaaien. Gelukkige katten zijn ook geneigd om zich uit te spreiden terwijl ze ontspannen.

Langzame, gestage knipperingen terwijl je je blik vasthoudt, zijn het equivalent van een katachtige knuffel of kus. Ongelooflijk comfortabele katten kneden vaak terwijl ze knuffelen met hun favoriete mensen. Spinnen is ook een manier voor katten om geluk uit te drukken, maar in sommige situaties kan spinnen wijzen op een verwonding of ziekte.

kat miauw
Afbeelding credit: Pixabay
thematische pauze

2. Bange katten

Doodsbange katten staren vaak naar het triggerende object of de persoon terwijl ze sissen of hun tanden laten zien, wat er soms op kan wijzen dat een kat op het punt staat agressief te worden uit angst. Andere tekenen die erop wijzen dat een kat bang is, zijn een gebogen staart en rughaar dat op het einde staat.

Staart thwacking komt ook vaak voor. Overstuurde katten houden vaak hun oren naar achteren en naar beneden, bijna plat op hun hoofd of opzij. En sommigen houden hun gewicht op hun achterpoten om indien nodig een snellere inzet van de voorpoot mogelijk te maken. De pupillen van katten vernauwen zich ook vaak als ze op scherp staan en op het punt staan aan te vallen.

Wanneer ze bang zijn, hebben de meeste katten tijd en ruimte nodig om terug te keren naar een comfortabele basislijn. Om een bange kat te helpen, verwijder je de trekker (indien mogelijk) en geef je je buddy voldoende ruimte om te ontsnappen om te voorkomen dat hij zich gevangen voelt, wat angst en agressie kan vergroten.

thematische pauze

3. Zieke katten

Het identificeren van zieke katten kan soms een uitdaging zijn, omdat ze vaak geneigd zijn om tekenen van ziekte te verbergen. Katten die zich niet goed voelen, worden soms lusteloos en vertonen gedragsveranderingen, zoals eten, plassen of meer of minder drinken dan ze gewoonlijk doen. Ze buigen zich vaak voorover en zitten met hun staart strak om hun lichaam gewikkeld.

Andere indicaties kunnen zijn hoofd kantelen, loopveranderingen en verzorgingsproblemen. Huisdieren met extreme pijn joggen soms van pijn, maar oudere katten met cognitieve problemen vocaliseren soms uit angst. Oudere katten met artrose hebben moeite met traplopen en hebben soms minder interesse in lichamelijke activiteiten.

Katten met blaas- en urinewegaandoeningen gebruiken de badkamer vaak op koude, gladde oppervlakken, produceren weinig urine, lijken gember te bewegen en likken soms hun geslachtsdelen om ongemak te verlichten.

Zieke kat, IV, uitdroging, druppelaar
mage Credit: Vladimir Gudvin, Shutterstock
thematische pauze

4. Bezorgde katten

Bezorgde katten hurken vaak neer en houden hun lichaam dicht bij de grond. Sommigen proberen kleiner te lijken door hun staart om hun lichaam te wikkelen. Angstige katten hebben vaak verwijde pupillen, net als opgewonden katten die iets leuks zien om te achtervolgen.

Ingetrokken snorharen zijn een ander veel voorkomend teken van kattenangst en stress. Katten die zich zorgen maken over een situatie verbergen zich vaak op een plek waar ze de triggerende persoon, hond of gebeurtenis kunnen bekijken. Anderen trekken zich terug op hoge zitstokken om veilig te observeren en meer informatie te verzamelen.

Omdat katten in het wild roofdieren en prooien zijn, voelen ze zich vaak het meest op hun gemak hoog, waar ze zich veilig voelen en hun omgeving in de gaten kunnen houden.

thematische pauze

5. Opgewonden katten

Opgewonden katten vertonen verschillende gedragingen, afhankelijk van wat hun enthousiasme triggert. Katten fluiten vaak, laten hun staart los en staren met verwijde pupillen naar vogels en andere potentiële prooien die hun aandacht hebben getrokken.

Katten die blij zijn om hun favoriete persoon te zien, tonen vaak hun vreugde met trillende staarten. Ze hurken en wiebelen met hun billen wanneer ze zich voorbereiden om “prooi” te “bespringen”, zoals hun speelgoed. Lichaamstaal geassocieerd met kattenopwinding kan gemakkelijk worden verward met tekenen van stress en angst.

Zowel bezorgde als opgewonden katten hebben bijvoorbeeld vaak verwijde pupillen, maar het is relatief eenvoudig om de betekenis van het gedrag te begrijpen wanneer het in de context wordt bekeken. Katten met verwijde ogen die zich onder een stoel verbergen en naar een bezoeker kijken, zijn waarschijnlijk bezorgd en een beetje angstig, maar huisdieren die naar vogels staren, zijn waarschijnlijk opgewonden en verloren in het moment.

Grappige huiskat klimt op de kattenpaal
Afbeelding credit: Svetlana Rey, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten gebruiken geur, geluiden en lichaamstaal om zichzelf uit te drukken. Gelukkige katten zien er meestal ontspannen uit. De meesten benaderen mensen bij wie ze zich op hun gemak voelen en zijn blij om te begroeten met parmantige oren en een opgeheven staart gevolgd door hoofdwrijven. Bezorgde of bezorgde katten hurken vaak en stoppen hun staart om zich heen om minder bedreigend over te komen.

Doodsbange katten laten zichzelf soms groter lijken door hun rug te buigen en hun vacht uit te blazen. Hoewel het mogelijk is om de lichaamstaal van een kat te lezen, moet je onthouden dat kattencommunicatie andere functies omvat, zoals hun afhankelijkheid van geur.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: pasja1000, Pixabay