Houden verwilderde katten van kattenkruid? De feiten & FAQ

Als je ooit een kat gek hebt zien worden van kattenkruid, zul je misschien verrast zijn om dat te horen sommige katten zijn er totaal onverschillig voor. Echter Verwilderde katten, huiskatten en zelfs grote wilde katten zoals leeuwen, luipaarden, jaguars en cheeta’s kunnen worden beïnvloed door kattenkruid!1

De factor die bepaalt of een kat gevoelig is voor kattenkruid is erfelijk. Blijf lezen om meer te leren!

cat + lijnverdeler

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is een kruid uit de muntfamilie. Het bevat nepetalacton, een chemische stof waar ongeveer 50-70% van de katachtigen gevoelig voor is.2 Voor katten met kattenkruid heeft nepetalacton een stimulerend effect. Sommige katten die kattenkruid snuiven, hebben de neiging om speelser te worden, terwijl anderen agressiever kunnen worden. Over het algemeen zullen katten die gevoelig zijn voor kattenkruid het volgende gedrag vertonen:

  • Over de vloer rollen en hun lichaam tegen het kattenkruid of kattenkruid-bevattende voorwerp wrijven
  • Herhaald, intens snuiven van het kattenkruid
  • Wrijven over hun kin en wangen over het kattenkruid of met kattenkruid doordrenkte voorwerp
  • Likken of kauwen op gedroogd kattenkruid
Kattenkruidplant in een pot
Afbeelding credit: Ilia Baksheev, Shutterstock

Zal kattenkruid agressieve katten kalmeren?

Hoewel kattenkruid op sommige katten een kalm en rustgevend effect kan hebben, zal het op anderen als een stimulerend middel werken, waardoor ze territoriaal en agressief worden. Dit lijkt misschien vreemd, maar het equivalent voor mensen zou dronken worden van alcohol zijn – terwijl sommige mensen kunnen indommelen, anderen overdreven vriendelijk zullen worden en sommigen agressief kunnen worden.

De beste manier om een agressieve kat te kalmeren, is door de oorzaak van zijn agressie te achterhalen. In het geval van een huiskat kan agressie een teken zijn dat ze pijn hebben – zorg ervoor dat u uw kat naar een dierenarts brengt om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Het is onwaarschijnlijk dat verwilderde katten agressief worden tegen mensen, tenzij ze zich bedreigd of gevangen voelen. Onder normale omstandigheden zullen verwilderde katten niet met mensen omgaan, omdat ze de neiging hebben om bang te zijn voor mensen. Als een gemeenschapskat naar je toe komt, kan het een verdwaalde kat zijn – een verloren of verlaten huiskat.

Kan een verwilderde kat vriendelijk worden?

Er is enige discussie over de vraag of een volwassen verwilderde kat voldoende kan worden getemd om een huisdier te worden. Organisaties zoals Alley Cats Allies stellen dat het onwaarschijnlijk is dat volwassen wilde katten zich ooit zullen aanpassen aan het gelukkig leven binnenshuis. Met voldoende tijd en geduld kan een verwilderde kat echter vriendelijk gedrag vertonen tegenover een persoon die hij als een verzorger gaat beschouwen – iemand die hem voortdurend van voedsel, water en onderdak voorziet. Dat gezegd hebbende, zullen ze er misschien nooit aan wennen dat je dichtbij genoeg komt om fysiek contact te maken.

Houd er rekening mee dat het nooit een goed idee is om een verwilderde kat te benaderen of aan te raken, vast te houden of te grijpen. Deze katten zijn bang voor mensen en zullen waarschijnlijk uit zelfverdediging uithalen door te krabben, sissen en bijten.

Laat in plaats daarvan voedsel en water achter voor de verwilderde kat en geef ze veel ruimte. Vermijd in hun ogen te staren, omdat dit kan worden gezien als een daad van agressie. Blijf nonchalant en kalm en maak geen plotselinge bewegingen of harde geluiden.

Als de kat terugkeert voor voedsel, kun je de afstand na verloop van tijd misschien beetje bij beetje overbruggen, maar zorg ervoor dat je niet te snel te ver gaat. Laat de kat de eerste stap zetten, als je kunt. Afhankelijk van de persoonlijkheid van de kat, kunnen ze – gedurende vele weken en maanden – vertrouwen tonen door naar je toe te komen en te miauwen voor voedsel of aandacht.

een verwilderde kat die onder een auto ligt
Image Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Wat is het beste om te doen voor een verwilderde kat?

Als je een kat ziet waarvan je denkt dat hij verwilderd is, moet je eerst proberen te bepalen of hij echt verwilderd is, of dat hij verdwaald is. Zwerfkatten hebben meer kans om menselijke aandacht te zoeken en om voedsel te bedelen, en als ze dat doen, kunnen ze iemands verloren kat zijn. Zorg ervoor dat u uw buren vraagt en contact opneemt met uw gemeenschap om te zien of iemand een vermist huisdier heeft gemeld.

Als je een zwerfkat hebt gevonden, maar de eigenaar niet hebt gevonden, bel dan je dichtstbijzijnde asiel en vraag om hulp. In de meeste gevallen kan een zwerfkat worden gerehabiliteerd, behandeld en herplaatst bij een nieuwe liefhebbende eigenaar.

Het is onwaarschijnlijk dat verwilderde katten in de buurt van mensen komen. Ze zullen minder verward lijken dan een zwerfkat, en ze zullen vaak dicht bij de grond kruipen en hun staart om zichzelf heen wikkelen voor bescherming. Kijk naar de oren van de kat om te zien of één oor is getipt – een universeel teken dat betekent dat de kat al een val-, castratie-, terugkeerprogramma (TNR) heeft doorlopen.

Als zijn oren intact blijven, laat dan schoon water en voedsel voor de kat achter en krijg in contact met een organisatie die ondersteuning en begeleiding biedt op TNR. Als u ervoor kiest om een verwilderde kat te helpen, zullen ze u adviseren over hoe u de kat kunt vangen en meenemen om hem te laten castreren en vaccineren, voordat hij weer in de gemeenschap wordt vrijgelaten. Houd er rekening mee dat als je een kat helpt met TNR, je het op je moet nemen om voor de kat te zorgen door hem de rest van zijn leven een buitenopvang en vers voedsel en water te bieden.

3 kat face divider

Conclusie

Alle katachtigen, inclusief wilde katten en grote wilde katten, kunnen worden beïnvloed door kattenkruid. Slechts 50-70% van de katten heeft echter een erfelijke neiging tot kattenkruid – de rest is onverschillig. Als je erover denkt om wat kattenkruid aan een verwilderde kat te geven, probeer dan een kleine hoeveelheid voor ze achter te laten en bekijk ze van een afstand om te zien of ze het leuk vinden. Als het kattenkruid een positief effect op de kat lijkt te hebben, kun je het een met kattenkruid doordrenkt speeltje laten de volgende keer dat je ze eten laat!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay